25 de secrete pentru o viata mai lunga

25 de secrete pentru o viata mai lunga

25 de secrete pentru o viata mai lunga

  • Speranta de viata in Romania creste in fiecare an, ajungand in medie la aproape 68 de ani la barbati si 75 de ani la femei. Puteti sa ridicati stacheta asteptarilor folosind sfaturile noastre pentru a tine timpul in loc. Iata sfatul de la Supereva:

1. Radeti cat mai mult
Un hohot sanatos de ras este ca un mic exercitiu fizic – 100-200 hohote sunt echivalente cu zece minute de alergare sau vaslit, afirma cardiologul american William Fry. Cercetarile arata si ca rasul reduce nivelul hormonilor de stres si intensifica activitatea celulelor care formeaza sistemul natural de aparare al organismului (sistemul imunitar) si a anticorpilor.

2. Mutati-va in Franta sau in Suedia
Un raport al World Health Organisation a descoperit ca francezii traiesc mai mult decat britanicii. Ei sunt al treilea popor din clasamentul mondial, fata de britanici, care sunt pe locul 14. Iar un regim alimentar mai sanatos pare sa fie factorul decisiv. Francezii au tendinta de a manca mai multe alimente proaspete, cumparate in fiecare zi de la pietele locale si folosesc mai putin pe alimentele semipreparate. 

Romania are una dintre cele mai reduse sperante de viata intre tarile din Europa, mai ales prin comparatie cu tarile UE. Suedia are si ea o speranta de viata ridicata, conform informatiilor preluate de la https://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=46767 si https://www.eurofound.eu.int/areas/qualityoflife/eurlife/index.php?template=3&radioindic=1&idDomain=1

3. Culcati-va mai tarziu
Daca dormiti mai mult de opt ore pe noapte vi se poate reduce speranta de viata. Un studiu din Archives of General Psychiatry, SUA, a descoperit ca oamenii care dorm numai sase-sapte ore pe noapte traiesc mai mult. S-a demonstrat ca oamenii care dorm opt ore sau mai mult, sau mai putin de patru ore au o rata a mortalitatii semnificativ mai mare.

4. O casnicie fericita
Oamenii care au o casnicie fericita si indelungata au speranta de viata mai mare. Totusi, divortul apoi recasatorirea maresc riscul de moarte prematura, sustine un studiu din Health Psychology Journal, USA.

4. Plimbati-va, alergati, sariti
Femeile aflate in buna forma fizica au sanse cu 40% mai mici de a face maladii coronariene decat cele care nu fac miscare fizica in mod regulat, spune dr. Ken Cooper de la Cooper Institute of Aerobic Research, SUA.

El a descoperit si ca oamenii aflati intre ultimele 20% ca forma fizica au un risc de trei ori mai mare sa moara prematur decat cei aflati in cea mai buna forma.

5. Faceti sex
Cuplurile cu viata sexuala sanatoasa pot arata cu pana la zece ani mai tinere decat celelalte cupluri, conform unui studiu efectuat de dr. David Weeks de la Royal Edinburgh Hospital, UK. Acest lucru se intampla deoarece sexul va reduce stresul, va mareste starea de satisfactie si va ajuta sa dormiti mai bine.

6. Traiti la tara
Oamenii care traiesc in zonele rurale au o speranta de viata mai mare decat cei care traiesc la oras. De exemplu, femeile care traiesc in vestul regiunii Somerset (zona rurala din Marea Britanie), traiesc in mediu 84 de ani, in timp ce femeile din Manchester (zona urbana) traiesc in medie numai 76 de ani, conform cu Office for National Statistics. Iar un studiu de la Tokyo Medical and Dental School a descoperit ca pensionarii din orase care traiesc langa spatii verzi deschise traiesc in general mai mult decat cei blocati in jungla de betoane.

7. Supravegheati-va greutatea
Alimentatia in exces este una dintre cauzele principale ale imbatranirii si mareste riscul bolilor de inima si al cancerului de colon, uter, bila, ovare si sani. British Heart Foundation sustine ca bolile coronariene provoaca 270.000 de atacuri cardiace in fiecare an, iar 28.000 dintre acestea sunt atribuite obezitatii.\

8. Faceti multi copii
Un studiu din Psychology of Ageing a descoperit ca speranta de viata a femeilor este cu atat mai mare cu cat au mai multi copii. Acest lucru ar putea fi explicat prin relatia pe care o au cu copiii si nepotii si cu suportul pe care il primesc de la ei , pe masura ce imbatranesc.

9. Invatati sa cantati la pian
Celulele creierului functioneaza impreuna, deci faptul ca invatati lucruri noi imbunatateste functionarea creierului in general. „Orice varsta ati avea, stimularea mentala continua va face creierul sa construiasca mai multe sinapse pe dendritele celulelor sale“, spune dr. Thomas Crook, autor al cartii The Memory Cure.

10. Priviti partea buna/pozitiva a lucrurilor
Cercetatorii de la Clinica Mayo din SUA au descoperit ca oamenii optimisti traiesc cam cu 12 ani mai mult decat cei pesimisti. Pesimistii sunt mai predispusi infectiilor virale, cum sunt racelile si gripa. De asemenea, de obicei nu au grija sa-si faca auto-examinarile care pot detecta cancerul de piele sau de sani, in timp ce oamenii care gandesc pozitiv urmeaza in mai mare masura sfaturile specialistilor privind sanatatea, spun cercetatorii.

11. Renuntati la fumat
Cu cat va lasati mai repede cu atat mai bine. Intrucat pagubele provocate de fumat sunt cumulative, cu cat fumati mai mult timp, cu atat riscati mai mult sa faceti o boala legata de fumat, cum ar fi cancerul de plamani , o boala de inima sau o boala obstructiva cronica a plamanilor. Circa 120.000 de decese anual sunt atribuite fumatului, sustine grupul de lobby impotriva fumatului, Ash.

12. O relatie buna cu mama
Un studiu efectuat de Harvard Medical School a descoperit ca 91% dintre oamenii care nu aveau o relatie apropiata cu mama au facut o boala grava – tensiune arteriala ridicata, alcoolism si boli de inima – pana la jumatatea vietii. Numai 45% dintre participantii care au declarat ca au o relatie apropiata cu mama au facut aceste boli grave.

13. Continuati sa dati examene
Cu cat aveti mai multe calificari, cu atat va fi mai mare speranta dumneavoastra de viata, conform cercetarilor efectuate de University of Arkansas, USA. Cei mai putin educati sunt mai predispusi fumatului, ceea ce le mareste riscul de a face boli de inima si cancer, iar de obicei lucreaza in posturi cu riscuri mai mari pentru sanatate, spun cercetatorii.

14. Examinati-va sanii
Obisnuiti-va sa stiti cum arata sanii dumneavoastra si ce consistenta au, si sa informati medicul asupra oricaror schimbari, cum ar fi noduli, cavitati, dureri sau secretii neobisnuite. Cel mai bun moment sa faceti asta este la o saptamana dupa menstruatie. Nu uitati ca peste noua din zece noduli sunt benigni, iar multe forme de cancer la san sunt tratabile daca sunt detectate suficient de devreme.

15. Faceti teste Papanicolau in mod regulat
In Marea Britanie, femeile sunt chemate o data la trei sau la cinci ani pentru a efectua un test de secretie vaginala (Papanicolau). In Romania medicii recomanda un test de secretie anual, insa nu exista obligativitatea acestui test. Testele cervicale evita circa 2.500 de decese anual in Marea Britanie, sustine The Institute of Public Health.

16. Rasfatati-va cu ciocolata
Cercetatorii de la Harvard School of Public Health au descoperit ca oamenii care consuma o cantitate moderata de ciocolata traiesc mai mult decat cei care consuma dulciuri de cel putin trei ori pe saptamana, si decat cei care nu se ating de dulciuri. Ciocolata contine substante chimice numite fenoli, despre care se crede ca va pot proteja impotriva bolilor de inima si a cancerului.

17. Regasiti-va credinta
Mersul la biserica mareste speranta de viata, conform unui studiu din International Journal for Psychiatry and Medicine. Face foarte bine oamenilor stresati si cu probleme emotionale si pare sa protejeze impotriva bolilor de inima, respiratorii sau digestive.

18. Inscrieti-va intr-un club de bridge
Pe masura ce imbatraniti, faptul ca jucati carti sau mergeti la cumparaturi poate fi la fel de benefic ca si exercitiul fizic, conform unui studiu al Harvard University, USA. Cheia unei bune sanatati, conchid cercetatorii, este sa faceti ceea ce va place si va face sa aveti o parere buna despre dumneavoastra.

19. Alimentatie anti-cancer
Circa 40% dintre formele de cancer sunt legate de alimentatie, conform American Institute for Cancer Research. Consumati cel putin cinci portii de fructe si legume in fiecare zi pentru a reduce riscul de cancer la plamani, cancer al tractului digestiv, al intestinelor, al vezicii urinare si al sanilor.

20. Savurati un ceai
Ceaiul verde si ceaiul negru obisnuit contin aceeasi cantitate de antioxidanti si au avantaje similare. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca o ceasca de ceai negru pe zi reduce dramatic riscul maladiilor inimii. Iar oamenii de stiinta de la Beth Israel Deaconess Medical Centre au descoperit ca obiceiul de a bea ceai mareste rata de supravietuire de dupa un atac cardiac cu 28 de procente.

21. Nu va luati de lucru acasa
Acesta poate sa va faca sa credeti ca nu va puteti adapta cerintelor de la serviciu, ceea ce va poate mari stresul. Conform studiilor efectuate de Johns Hopkins University, in SUA, oamenii stresati sunt de 20 de ori mai predispusi bolilor de inima. Stresul indelungat slabeste sistemul imunitar si goleste rezerva de antioxidanti a organismului, menita sa evite imbatranirea prematura.

22. Invatati sa va relaxati
Incercati o tehnica de relaxare cum ar fi yoga sau meditatia, despre care s-a dovedit ca pot combate stresul. Relaxarea reduce tensiunea arteriala si ajuta la reducerea bolilor legate de stres cum sunt depresiile.

23. Verificati-va scaunele
Daca observati o schimbare dramatica in functionarea intestinelor – cum ar fi o crestere inexplicabila a constipatiilor, sau scaune mai moi ori cu scurgeri de sange – ar trebui sa consultati imediat un medic. In cel mai rau caz ar putea fi un cancer al colonului, care adesea este descoperit prea tarziu, dupa ce s-a intins deja in organism.

24. Luati-va un animal de companie
Familiile care au un caine sau o pisica sunt mai putin stresate si viziteaza medicul mai rar decat cele care nu au un animal de companie, sustin savantii de la Cambridge University. Animalele va ajuta sa va simtiti optimist si relaxat, ceea ce reduce tensiunea sangvina. Cainii sunt cei mai recomandabili, dar chiar si un pestisor intr-un acvariu v-ar ajuta.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Despre sanatatea familiei mai cititi

Dictionarul vitaminelor
Lista neagrã a substantelor chimice care otrãvesc alimentele
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
Telefonul mobil in atentie
Antibioticele si cancerul de san
Anti-perspirantele si cancerul de san
Atotputernicul arbore genealogic
Sexul si alimentele din bucatarie
Vergeturile si tratamentul lor

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Diana
    Dianatrimis la 11/4/2014

    Foarte bun articolul! O sa incerc sa tin cont de toate!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII