Greutatea bebelușului la naștere poate fi un semnal de îngrijorare? Iată ce ne spune medicul pediatru.

Greutatea bebelusului la nastere poate fi un semnal de ingrijorare? Iata ce ne spune medicul pediatru.

Greutatea bebelușului la naștere poate fi un semnal de îngrijorare? Iată ce ne spune medicul pediatru.

In medie, greutatea unui nou-născut la naștere este între 2,5 și 4 kilograme. Totuși, aceasta poate varia în funcție de numeroși factori, precum rasa, starea de sănătate a mamei și a fătului, durata sarcinii, etc. Este important de menționat că greutatea la naștere nu este singurul indicator al sănătății fătului, iar bebelușii cu greutate mai mică decât media pot fi totuși sănătoși și în creștere normală.

Ca si adultii, bebelusii au şi ei constituţii diferite: pot fi lungi si slabi, masivi şi mari, slăbuţi şi scunzi - iata ce trebuie sa stii. 

veti citi
Am nascut un bebe cu greutate de 2700 grame. E ceva de care trebuie sa fiu ingrijorata?
Greutatea mamei la nasterea ei
Greutatea bebelușului in primul an: indicator de sanatate si alimentatie corecta. DIAGRAMA pe luni.
Sunt bebelusii cu greutate mica la nastere nesanatosi?
Multi bebelusi cresc mai repede - urmareste graficul sau de crestere
Greutatea și lungimea bebelușului se monitorizează atent in primul an cu ajutorul graficelor de creștere
 

Am nascut un bebe cu greutate de 2700 grame. E ceva de care trebuie sa fiu ingrijorata?

Am prietene cu bebelusi iar greutatea lor la nastere este intre 3600 şi 4000 g. Bebe al meu - nascut la termen, a cântârit 2700 g. Este sănătos, dar pare foarte mic. O astfel de greutate este ceva de care trebuie sa ma ingrijorez? - ne intreaba o mamica la rubrica de intrebari de panica de la Desprecopii.

Ca si adultii, bebelusii au şi ei constituţii diferite: pot fi lungi si slabi, masivi şi mari, slăbuţi şi subtirei. Cel mai adesea, bebeluşul le poate mulţumi parintilor sai pentru starea în care se âflă la naştere şi pentru cea din viitor. In fond, legile geneticii dicteaza ca parintii de talie mare produc în general bebelusi care devin la fel la maturitate, în vreme ce parintii mai minioni în general au copii mici care vor deveni adulţi scunzi.

Atunci cand tatăl este masiv şi mama minionă (sau invers), bebelusii lor pot fi scunzi, înalti sau undeva între cele două extreme.

⭐ Citeste Trăsaturi fizice pe care copiii le moștenesc doar de la tații lor

Greutatea mamei la nasterea ei

Greutatea mamei când s-a nascut ea - poate influenţa greutatea bebelusului ei. Daca mama s-a nascut cu o greutate mica la nastere - cel mai probabil şi bebeluşul ei va fi la fel.

Un alt factor este sexul bebeluşului: fetele au tendinta sa fie mai micute si sa fie mai scunde la nastere, decat baietii.

Desi exista o lista cu alti factori care pot afecta greutatea unui bebelus la nastere - precum kilogramele pe care le-a acumulat mama pe perioada sarcinii, unicul factor care conteaza acum este acum ca bebe sa fie complet sanatos.

Greutatea bebelușului in primul an: indicator de sanatate si alimentatie corecta. DIAGRAMA pe luni.

Sunt bebelusii cu greutate mica la nastere nesanatosi?

Nu întotdeauna. Greutatea la naștere nu este singurul indicator al sănătății unui nou-născut, iar unii bebeluși cu greutate mică la naștere pot fi totuși sănătoși. Totuși, unii bebeluși cu greutate mică la naștere pot avea probleme de sănătate, precum probleme cu alimentația sau creșterea, datorită faptului că au nevoie de mai multă energie pentru a-și menține temperatura corpului și a-și crește masa musculară și osie. De aceea, este important să fie monitorizați de către un medic pediatru pentru a se asigura că se dezvoltă și cresc normal.

Citeste Cum și cât cresc bebelușii în greutate în primul an de viață: iată când iși dublează greutatea

Multi bebelusi cresc mai repede - urmarește graficul său de creștere

Graficul de creștere al unui bebeluș reprezintă evoluția greutății, înălțimii și circumferinței craniului a unui nou-născut sau sugar în primii ani de viață. Acest grafic este utilizat de medicii pediatri pentru a monitoriza și evalua creșterea și dezvoltarea unui bebeluș și pentru a identifica orice probleme sau deviații în creștere.

Graficul de creștere este bazat pe date statistice colectate de la mii de bebeluși sănătoși și este împărțit în percentilă, astfel încât medicii să poată compara creșterea unui bebeluș cu creșterea altor bebeluși de aceeași vârstă și sex. De exemplu, dacă un bebeluș se află în 50th percentile pentru greutate, înseamnă că 50% dintre bebelușii de aceeași vârstă și sex sunt mai ușori, iar 50% sunt mai grei.

Nu uita, ca unii bebelusi care se nasc cu o greutate mica îşi depăşesc repede colegii de generaţie pe graficele de dezvoltare pentru ca isi ating pe parcurs potentialul genetic.

Greutatea și lungimea bebelușului se monitorizează atent in primul an cu ajutorul graficelor de creștere

Greutate si marimea bebelusului la nastere sunt indicatori eficienti ai starii sale de sanatate de aceea - in primul an, se monitorizeaza atent cum creste bebelusul in greutate si lungime cu ajutorul graficelor de crestere.

► Util
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2019
Pediatric Obesity  - Journal of Pediatry - Bristol Unversity 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII