Semintele de Chia, un izvor de sanatate

Semintele de Chia, un izvor de sanatate

Semintele de Chia, un izvor de sanatate

  • Semintele de chia contin o abundenta de beneficii care sporesc elementele nutritive, cum ar fi acizi grasi omega-3 si anti-oxidanti. Aceste seminte sunt originare din America de Sud, unde au fost venerate de catre doua dintre cele mai puternice triburi, azteci si mayasi.

Semintele de Chia, un izvor de sanatate

Semintele de chia contin o abundenta de beneficii care sporesc elementele nutritive, cum ar fi acizi grasi omega-3 si anti-oxidanti. Aceste seminte sunt originare din America de Sud, unde au fost venerate de catre doua dintre cele mai puternice triburi, azteci si mayasi. Aceste triburi considerau semintele de Chia mai valoroase decat aurul. Aztecii consumau in mod traditional Chia inainte de a porni la razboi, sau inainte de o vanatoare, pentru un plus de energie si rezistenta.

Chia se creste usor si supravietuieste in medii foarte temperate. Este rareori deranjata de insecte si creste foarte eficient. O persoana ar putea supravietui destul de bine cu chia, numai datorita amestecului bogat de substante nutritive care le ofera.

/Images/seminte-chia-planta.jpg

Profilul nutritional Chia

Chia ofera o gama impresionanta de flavonoide si polifenoli anti-oxidanti, inclusiv quercetin, kaempferol, acid clorogenic si acid cafeic. Ea are de trei ori cantitatea de antioxidanti oferita de afine. Chia este, de asemenea, bogata in fibre solubile si insolubile. Aceste substante nutritive-cheie fac din Chia o arma puternica impotriva stresului de zi cu zi si a proceselor de boli cronice.

Imbunatateste sensibilitate zaharului din sange

Componentele nutritive ale semintelor de Chia includ grasimi sanatoase, anti-oxidanti, proteine curate si fibre. Chia nu contine zahar si cantitati foarte minime de carbohidrati non-fibrosi. Contine, de asemenea, un nivel ridicat de calciu, magneziu si potasiu. Aceasta combinatie este perfecta pentru nivelul de zahar din sange si de energie durabila. O dieta care include seminte de chia este un combatant puternic pentru diabetul zaharat, boli de inima si sindromul metabolic.

Functionarea sanatoasa a intestinului

Bacteriile intestinale sanatoase de care sistemul nostru digestiv depinde prospera de pe urma diferitelor forme de fibre. Zaharul este inamicul acestor microorganisme datatoare de viata, deoarece se hraneste cu organismele parazitare, care sunt in competitie. Semintele de Chia au rolul de a construi un intestin sanatos.

/Images/seminte-chia-seminte.jpg

Fibrele din chia sunt capabile sa absoarba de zece ori greutatea lor in apa, care ajuta la hidratarea colonului si muta toxinele din intestin. Amestecul de fibre insolubile si solubile ajuta sa mature si sa absoarba microorganismele si  toxinele de mediu din colon si fecale.

Stimuleaza functia mentala

Chia este bogata in acizi grasi omega-3 si anti-oxidanti nueroprotectivi, cum ar fi quercetin, acid cafeic si acidul clorogenic. Aceste grasimi esentiale si anti-oxidanti produc membranele celulare, care sunt mai flexibile si mai eficiente. Din niste membrane celulare sanatoase rezulta sisteme de livrare nutritiva mai eficiente si procese de transmisie nervoasa mai rapide. Acest lucru imbunatateste functionarea creierului, inclusiv memoria si concentrarea.

Chia zi de zi

Semintele chia pot fi folosite intr-o mare varietate de feluri de mancare, inclusiv supe, cereale, sucuri de fructe si produse de patiserie. Ele sunt, de asemenea, un mare plus la orice salata sau legume sotate. Multi vegani sunt lipsiti de proteine si grasimi sanatoase in dieta lor, in timp ce mai multi carnivori nu au anti-oxidanti si fibre in dieta lor. Chia este completarea perfecta pentru ambele grupuri.

Pentru a optimiza look-ul de sanatate, adauga doua - patru linguri din acest super-aliment in dieta ta zilnica. Doua linguri de chia ne ofera 7 grame de fibre, 4 grame de proteine si 5 grame de acizi grasiomega-3.

Pe scurt, 10 beneficii oferite de semintele chia, ce contin si cum ne ajuta:

1. acizi grasi omega-3
2. fibre
3. antioxidanti
4. minerale
5. satietate
6. nu contin gluten
7. inlocuiesc ouale cu succes
8. pot fi digerate intregi
9. reduc obezitatea centrala
10. regleaza nivelul de zahar din sange

2 linguri (24g) de chia contin: 117 calorii, 4g proteine, 7.4g grasimi, 8.3g fibra
 

Interesant de citit:
Alimente sarace in sare care va pacalesc papilele gustative

Oamenii de stiinta au descoperit un nou mod de a reduce cu un sfert sarea si zaharul din produsele alimentare - si a obtine, totusi, aceeasi aroma. ... citeste

Topul aditivilor alimentari de evitat

Aditivii alimentari sunt substante adaugate intentionat produselor alimentare pentru a schimba culoarea acestora, de a o pastra, pentru a preveni rancezirea lor, pentru a pastra grasimile emulsionate,… ... citeste

10 motive sa consumam broccoli ...

In afara de faptul ca este delicios si copiii cred ca este dragut (se pare ca seamana cu niste copaci mititei!), exista o multime de motive bune pentru a manca broccoli, dintre care unele pe… ... citeste

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII