Sindromul Asperger

Sindromul Asperger

Sindromul Asperger

Sindromul Asperger este o tulburare in dezvoltare care afecteaza modul in care creierul proceseaza informatiile. Persoanele cu sindromul Asperger pot fi ajutate cu sustinere, o rutina regulata, antrenament si medicatie. Sindromul Asperger este una dintre tulburarile din spectrul autismului (ASD).

Ce este Sindromul Asperger?
Sindromul Asperger este o tulburare din spectrul autismului (ASD)
Istoria Sindromului Asperger
Copiii cu Sindromul Asperger
Caracteristici ale Sindromului Asperger
Raportul barbati / femei in Sindromul Asperger
Persoanele cu Sindromul Asperger pot fi foarte talentate
Sindromul Asperger nu este o boala
Cauzele Sindromului Asperger
Diagnosticul de Sindrom Asperger
Tratamentul pentru Sindromul Asperger
Lucruri de memorat

Sindromul Asperger este o tulburare in dezvoltare care afecteaza modul in care creierul proceseaza informatiile. Persoanele cu sindromul Asperger pot fi ajutate cu sustinere, o rutina regulata, antrenament si medicatie. Sindromul Asperger este una dintre tulburarile din spectrul autismului (ASD).
 

Ce este Sindromul Asperger?

Sindromul Asperger este o tulburare de dezvoltare care afecteaza modul in care creierul proceseaza informatiile, contureaza abilitatile sociale, emotionale, de comunicare si comportamente ale unei persoane. Sindromul Asperger devine, de obicei, evident in timpul copilariei si se pastreaza pe intreaga durata a vietii, cu grade diferite de handicap.

Nu exista nici un leac. Cu toate acestea, deprinderile unei persoane cu sindromul Asperger pot fi imbunatatite de o combinatie intre sustinere, rutina regulata si interventie terapeutica.
 

Sindromul Asperger este o tulburare din spectrul autismului (ASD)

Sindromul Asperger este una dintre tulburarile din spectrul autismului (ASD). Acest lucru inseamna ca persoanele cu sindromul Asperger pot afisa o gama larga de comportamente si abilitati sociale, si ca nu vom intalni doua persoane cu aceleasi caracteristici. Unele persoane vor demonstra abilitati care sunt in mare parte identice cu cele ale colegilor lor, in timp ce altele pot prezenta comportamente "ciudate". Alte persoane vor aparea diferite intr-un mod semnificativ fata de colegii lor.

/Images/sindrom-asperger-baiat-trist.jpg

Istoria Sindromului Asperger

Sindromul Asperger a devenit o tulburare de dezvoltare recunoscuta in 1994. Inainte de aceasta data, o persoana cu Sindromul Asperger era considerata fie ciudata din punct de vedere social, sau nesociabila. Unii oameni au fost diagnosticati gresit, ca avand o tulburare psihica, sau pur si simplu considerati "ciudati".
 

Copiii cu Sindromul Asperger

Multe dintre comportamentele copiilor cu sindromul Asperger sunt "normale" pentru copii mici daca se intampla din cand in cand. Cu toate acestea, daca se intampla frecvent sau des, aceste comportamente pot indica Sindromul Asperger. Tipul de dificultati poate fi destul de diferit pentru fiecare copil in parte.

Copiii cu Sindromul Asperger vor avea mai multe comportamente care sunt similare cu cele observate la copiii cu autism. Cu toate acestea, cei cu Sindromul Asperger nu vor avea nici o intarziere in vorbire, au  competente lingvistice fundamentale mai bune si se vor situa ca inteligenta peste media normala.
 

Caracteristici ale Sindromului Asperger

Persoanele cu sindromul Asperger pot prezenta:

Dificultati in legarea de prietenii
O preferinta pentru a se juca singur sau cu copii mai mari si adulti
Competente lingvistice aparent bune, dar dificultati in comunicare. Limbajul  poate fi considerat a fi foarte avansat sau "precoce", in comparatie cu cel al colegilor lor. Persoana poate fi capabila sa discute pe larg un subiect de interes, dar are dificultati cu sarcini mai practice, cum ar fi povestirea evenimentelor zilei, relatarea unei povesti, intelegerea unei glume sau a sarcasmului
Lipsa de apreciere a faptului ca ascultarea si vorbirea fac parte din  comunicare. De exemplu, ei nu pot permite partenerului lor de comunicare  oportunitatea de a se angaja in conversatie
O intelegere foarte literala a ceea ce a fost spus. De exemplu, atunci cand ii vom cere "sa o taie" in sensul de "a pleca", o persoana cu Sindromul Asperger va deveni confuza
Incapacitatea de a intelege regulile de comportament social, sentimentele altora si dificltati in "citirea" limbajului corpului. De exemplu, o persoana cu sindromul Asperger ar putea sa nu inteleaga ca o cineva care se incrunta isi exprima astfel nemultumirea
Comportamentul variaza de la usor neobisnuit, excentric sau "ciudat", inspre unul destul de agresiv si dificil
Impun reguli si ritualuri tuturor membrilor familiei.
Devin furiosi si agresivi atunci cand lucrurile nu se intampla asa cum isi doresc
Sensibilitate la critici
Un spectru limitat de interese. De exemplu, o persoana cu Sindrom Asperger se poate concentra in a invata tot ce este de stiut despre masini, trenuri sau calculatoare

/Images/sindrom-asperger-furios.jpg

Raportul barbati / femei in Sindromul Asperger

Un raport al  Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca rata diagnosticarilor este de 8 barbati la o femeie. Cu toate acestea, acest lucru se poate datora si faptului ca fetele cu Sindromul Asperger sunt mai bune la invatarea si copierea abilitatilor sociale, si sunt, prin urmare, mai capabile sa-si ascunda afectiunea.

Persoanele cu Sindromul Asperger pot fi foarte talentate

Unii oameni cu sindromul Asperger sunt foarte talentati in domeniul lor  de interes si se pot bucura de un destul de semnificativ succes academic si profesional. In timp ce punctele forte si abilitatile difera de la o persoana cu S A la alta, acestea pot avea:

Inteligenta medie sau peste medie
Vocabular extins - dar multi oameni au dificultati in utilizarea practica a limbii
Expertiza in subiectul lor de interes - desi acest lucru poate deveni dificil in situatii sociale, deoarece acestea pot vorbi doar despre un singur subiect
Excelenta memorie faptica pentru subiectul lor ales de interes
Daruire si angajament la locul de munca in cazul in care lucreaza intr-un mediu de sustinere si locul lor de munca este potrivit cu interesele lor
Dorinta de a face performanta la scoala sau la locul de munca, in cazul in care au un mediu favorabil si de sustinere.

Sindromul Asperger nu este o boala

Sindromul Asperger nu este o boala. Nu este nici contagios, nici tratabil. Cu toate acestea, efectele se diminueaza pe masura ce persoana inainteaza in varsta si dezvolta abilitati compensatorii sau de adaptare.

Sindromul Asperger este prezent inca de la nastere, dar poate trece de multe ori neobservat (sau nediagnosticat) pana in primii ani de scoala. Unele cazuri (in special femeile cu sindromul Asperger), nu pot fi diagnosticate pana la adolescenta sau chiar maturitate.

Cauzele Sindromului Asperger

Nu este clar ce cauzeaza Sindromul Asperger, dar anumite lucruri nu-l provoaca cu siguranta, cum ar fi televizorul, comportamentul parintilor sau alegerile lor, junk food-ul. Cercetarile actuale indica faptul ca este probabil sa aiba atat o cauza neurologica, cat si una genetica. Acest lucru inseamna ca, in unele familii exista mai mult de un copil, sau membru de familie, cu ASD. In multe familii cu copii afectati, exista alti membri ai familiei care au unele dificultati similare, dar nu au un diagnostic.

Diagnosticul de Sindrom Asperger

Parintii pot constientiza sau observa comportamentul diferit al copilului lor, dar acest lucru este posibil sa se intample cu mult dupa instalarea caracteristicilor legate de aceasta afectiune.

Diagnosticarea Sindromului Asperger se face de obicei de catre un medic pediatru care lucreaza cu o echipa de specialisti, cum ar fi un psiholog si un patolog logoped pentru a afectua o evaluare profunda a  competentelor si a abilitatilor copilului.

/Images/sindrom-asperger-doctor.jpg

Exista mai multe tipuri de evaluari, seturi de criterii sau scari de rating care pot fi folosite pentru a diagnostica Sindromul Asperger. Evaluarea va include de obicei, intrebari despre abilitatile sociale si emotionale, abilitati de comunicare, abilitati de invatare, abilitati de miscare si interese speciale.

Aceasta evaluare se poate desfasura pe parcursul mai multor zile, in casa, la o clinica, sau la gradinita sau scoala. In timp ce procesul de diagnosticare este de multe ori unul de lunga durata, este crucial ca persoana diagnosticata sa aiba parte de cea mai buna ingrijire posibila.

Tratamentul pentru Sindromul Asperger

Nu exista nici un tratament sau un tratament specific pentru sindromul Asperger. Cu toate acestea, formarea competentelor sociale poate fi de ajutor. Obtinerea unui diagnostic a bolii poate insemna ca persoanele cu TSA si familiile lor pot avea acces la servicii de invaliditate, de finantare sau de asistenta - cum ar fi "Departamentul de Educatie" si "Programul de Dezvoltare Timpurie a Copilului "pentru studentii cu dizabilitati. Diagnosticul poate permite, de asemenea, familiei sa inteleaga  comportamentul si sentimentele unei persoane cu sindromul Asperger. Acest lucru poate contribui la dezvoltarea unor asteptari mai realiste, a unui plan pentru modificarea rutinei si pentru gestionarea stresului.

La cine sa apelati pentru ajutor:

• Medicul dumneavoastra
• Retele pentru ajutor in S A

Lucruri de memorat

• Sindromul Asperger este o tulburare din spectrul autismului (ASD).
• Persoanele cu Sindromul Asperger vad lumea altfel si au dificultati in ceea ce priveste abilitatile sociale, emotionale si de comunicare. Ele sunt adesea vazute ca excentrice.
• Nu exista nici un tratament, dar sprijinul, intelegerea, rutina si antrenamentul pot ajuta.
 

Mai multe informatii despre copiii cu nevoi speciale:

Copilul cu ADHD la scoala

Cu toate ca traim intr-o lume in care medicina a facut pasi uriasi in ultimele decenii, exista inca numeroase boli a caror diagnosticare ramane dificila. Este vorba mai ales despre boli ce tin de… ... citeste mai departe

 Forumuri specializate

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)

Transmisiune Directa

forumuri specializate Forumuri specializate

Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.