Terapia timpurie in autism – modelul Denver

Terapia timpurie in autism – modelul Denver

Terapia timpurie in autism – modelul Denver

  • Este un lucru bine cunoscut faptul ca terapiile folosite in tratarea autismului sunt cu atat mai eficiente cu cat interventia se face mai devreme. Pentru ca rezultatele să fie maxime, este necesara in primul rand o diagnosticare corecta si, pe cat posibil, precoce.

Ce este ESMD?
Principiile de baza ale ESMD au in vedere...
Cui se adreseaza programul ESDM?
Cine poate aplica ESDM?
Cum isi pot insusi parintii tehnicile ESDM?

Este un lucru bine cunoscut faptul ca terapiile folosite in tratarea autismului sunt cu atat mai eficiente cu cat interventia se face mai devreme. Pentru ca rezultatele să fie maxime, este necesara in primul rand o diagnosticare corecta si, pe cat posibil, precoce. Din gama terapiilor utilizate in terapia timpurie a autismului, ESMD (Early Start Denver Model) este una dintre metodele cu un grad sporit de eficienta.

Ce este ESMD?

The Early Start Denver Model este un tip de terapie ce consta in abordarea complexa a comportamentului copiilor diagnosticati cu autism, aplicabila cu succes intre varsta de 1 an si cea de 4 ani. Programul cuprinde un curriculum de dezvoltare care defineste abilitatile ce trebuie formate, conform fiecarei etape de dezvoltare, precum si un set de metode concrete prin care aceste abilitati se pot forma si dezvolta. ESMD nu este conceput pentru a fi aplicat intr-un anumit tip de institutie, insa este un program care poate fi pus in aplicare cu succes de catre o echipa de terapeuti, impreuna cu parintii, fiind eficient atat in terapia de grup, cat si in terapia individuala. ESMD poate fi folosit atat ca metoda de terapie in cadrul unei clinici, cat si ca model comportamental utilizat acasa, de catre parintii care doresc sa isi ajute copilul diagnosticat cu autism.

Programul in sine, dezvoltat de catre psihologii Sally Rogers si Geraldine Dawson, are la baza exemplul mai vechi al Modelului Denver, fiind practic o extensie a acestuia, adaptata unei abordari timpurii a autismului. Programul se constituie intr-o interventie timpurie care integreaza o relationare bazata pe modelul de dezvoltare ce foloseste practici terapeutice validate deja de catre metoda ABA (analiza comportamentala aplicata).

Principiile de baza ale ESMD au in vedere:

-Strategii analitice comportamentale aplicate in mod natural;
-Sensibilitatea la secvente de dezvoltare normala;
-Implicarea profunda a parintilor;
-Focalizarea pe schimburile interpersonale si pe sentimentele pozitive;
-Angajarea comuna prin activitati comune;
-Limbaj si comunicare dezvoltate in interiorul unei relatii pozitive, bazate pe reactii emotionale.

Scopul terapiei bazate pe ESDM este acela de a dezvolta interesul copiilor in diverse activitati si in ceea ce priveste comunicarea cu alti oameni. De asemenea, rezultatele terapiei conduc la imbunatatirea abilitatilor de comunicare cu ceilalti si de exprimare a propriilor trairi, emotii, ganduri. Modelul isi are radacinile intr-un program initiat in 1981 in SUA ce avea la baza ideea terapiei prin jocuri integrate in activitatile zilnice ale copiilor. Ideea esentiala a ESDM este aceea de a folosi resursele pe care copilul le are deja, pentru a-l face sa-si imbunatateasca treptat aceste abilitati intr-un mod intens, structurat si placut. Comunicarea si imbunatatirea abilitatilor de comunicare cu cei din jur reprezinta cheia programului. Copiii sunt incurajati prin activitati de tip joc sa comunice cu ceilalti si sa invete ca ceilalti ii pot ajuta, ceea ce ii motiveaza in incercarile lor de a depasit simptomele autismului.

Cui se adreseaza programul ESDM?

ESDM este singurul model comprehensiv de interventie timpurie validat printr-un studiu clinic solid, adresat copiilor cu varsta mai mica de 18 luni. Cercetarile arata ca metoda este eficienta pentru o gama larga de stiluri de invatare si abilitati, fiind adecvata copiilor diagnosticati cu ASD. De asemenea, este important faptul ca metoda s-a dovedit a fi la fel de eficienta in cazul copiilor cu dificultati mari de invatare, precum si in cazul copiilor cu dificultati mici sau moderate. Un studiu clinic publicat in revista Pediatrics arata ca acei copii care au beneficiat de terapia ESDM 20 de ore pe saptamana (15 ore cu terapeuti specializati si 5 ore cu parintii), timp de 2 ani au prezentat imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste abilitatile cognitive si de limbaj precum si in privinta adaptarii comportamentale. De asemenea, s-a remarcat o scadere considerabila a simptomelor autismului.

Cine poate aplica ESDM?

Terapia bazata pe ESDM poate fi aplicata de catre un psiholog, de catre un terapeut comportamental sau ocupational, de catre logoped sau un specialist in interventia timpurie sau de catre un pediatru specializat in dezvoltarea copilului. Actualmente exista traininguri in ESDM care se finalizeaza cu o certificare, specialistii putand fi usor de identificat. Specializarea implica workshopuri si practica efectiva, asa incat un specialist in ESDM poate sa isi demonstreze abilitatile prin sesiuni video si prin instrumente practice, nu doar printr-un certificat.

Cum isi pot insusi parintii tehnicile ESDM?

Implicarea parintilor in programul ESDM este esentiala. Instructorul care coordoneaza terapia este cel care trebuie sa le explice parintilor strategiile ce trebuie folosite acasa si sa ii ajute sa le aplice. Psihologii care au dezvoltat aceasta metoda considera util un training separat al parintilor si de aceea au publicat un manual pentru parinti, An Early Start for Your Child with Autism, avand drept coautor pe dr. Laurie Vismara. Manualul contine mai multe sfaturi utile si strategii de integrare subtila a terapiei in activitatile zilnice, putand fi utilizat chiar inainte de inceperea terapiei propriu-zise.

Pentru mai multe informatii despre ESDM, iata o minibibliografie utila ce trimite la sursele originare ale programului:

Rogers SJ, Dawson G. – Play and Engagement in Early Autism: The Early Start Dever Model. Volume I: The Treatment, New York, Guilford Press, 2009 (tradusa si in italiana, germana, franceza, spaniola, araba si japoneza)

Rogers SJ, Dawson G. – Play and Engagement in Early Autism: The Early Start Dever Model. Volume II: The Curriculum, New York, Guilford Press, 2009 (tradusa si in italiana, germana, franceza, spaniola, araba si japoneza)

Rogers SJ, Dawson G., Vismara L. – An Early Start for Your Child with Autism, , New York, Guilford Press, 2012.

Mai multe informatii despre autism:

Autismul la copii: semne precoce de recunoaștere

Autismul la copii: semne precoce de recunoaștere

Autismul este o gamă de dizabilitati de dezvoltare cauzată de diferențe de perceptie la nivelul creierului. Persoanele cu autism au adesea probleme cu comunicarea și…

Cadouri potrivite pentru un copil cu autism

Cadouri potrivite pentru un copil cu autism

Copiii vad lumea altfel decat o vedem noi, adultii si acesta este un lucru arhicunoscut. Asa incat alegerea unui cadou pentru un copil s-ar putea sa fie pentru un adult o adevarata provocare. In cazul…

Identificarea autismului inca din primele 6 luni de viata ale bebelusului

Identificarea autismului inca din primele 6 luni de viata ale bebelusului

Autismul poate fi detectat la bebelusi sub sase luni, potrivit unui nou studiu.  "La copiii cu autism, contactul vizual este deja in scadere din primele sase luni de viata"Cercetatorii…

 Forumuri specializate

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII