Andreea Raicu - Profa de engleză

Andreea Raicu - Profa de engleză

Andreea Raicu - Profa de engleză

  • 10 copii beneficiază de o oră de engleză pe săptămână cu nimeni alta decât Andreea Raicu. Intr-un centru educaţional din Bucureşti, unii dintre cei mai sărmani copii ai capitalei şi-au găsit îngerul în persoana frumoasei vedete de la TV.

“Ce frumoasă e germana când o-nveţi la plajă, cu o tipă blondă, plină de talent…”

10 copii beneficiază de o oră de engleză pe săptămână cu nimeni alta decât Andreea Raicu. Intr-un centru educaţional din Bucureşti, unii dintre cei mai sărmani copii ai capitalei şi-au găsit îngerul în persoana frumoasei vedete de la TV. Este un gest frumos din partea unei tinere căreia viaţa nu i-a refuzat până acum aproape nimic. Am profitat de ocazia de a o fi întâlnit în aceste circumstanţe, greu de bănuit până acum vreo săptămână, şi i-am pus câteva întrebări despre noua ei “carieră” de profesoară de engleză. In exclusivitate pentru Supereva.ro:

Cum aţi devenit profa de engleză?

Mi-am manifestat dorinţa de a fi în comitetul de organizare al Festivalului Brazilor de Crăciun anul acesta. S-a tot discutat despre ce se întâmplă în aceste centre şi mi-am manifestat dorinţa de a face mai mult de atât, de a fi implicată în strângerea de fonduri. Mi s-a spus că una dintre variantele pentru care aş putea opta este să fac voluntariat şi să predau copiilor ceva. Mi s-a părut oportun să pedau limba engleză.


Andreea Raicu profa de engleza ...
MAI MULTE POZE CU Andreea Raicu aici >>

Cum a fost prima oră de curs?

La prima oră nu am învăţat nimic, doar am stat de vorbă, ne-am cunoscut, am văzut cum e fiecare… o oră întreagă am tot vorbit. A fost foarte drăguţ că unii au venit şi m-au întrebat: Dumneavoastră sunteţi  doamna de la televizor cu emisiunea cu copiii care cântă? Asta în condiţiile în care mulţi dintre ei nici nu au televizoare, trăiesc în locuri în care electricitatea nu a ajuns încă, unii locuiesc chiar aici într-o casă destul de prost amenajată.

A doua zi când m-am dus , deja toţi ştiau cine sunt, cu ce mă ocup, care este viaţa mea… M-a impresionat foarte tare că mi-au făcut mici cadouri: au desenat felicitări. Fiecare a făcut ce a putut: unul a desenat o inimă, altul a scris numele, acele puţine lucruri pe care ştiau să le facă. Dacă n-au ştiut să scrie, au desenat, dacă n-au ştiut să deseneze, au făcut nişte liniuţe. Probabil că au pus pe altcineva să îmi scrie numele… Chestia asta m-a impresionat foarte tare. Orele sunt tare frumoase pentru că ei îşi doresc să înveţe, îşi dau seama cât de important este să înveţe.

Ceea ce le lipseşte este puterea de concentrare pentru că fiind foarte mici unii dintre ei şi nemergând la şcoală de obicei, nu prea au exerciţiul de a învăţa, dar cu trecerea timpului sunt convinsă că vor reuşi să se adapteze şi să prindă cât mai multe informaţii.

Cu ce vă îmbogăţeşte această experienţă?

E o bucurie foarte mare pentru că în primul rând mie îmi plac enorm copiii, am foarte multă răbdare, chiar mi s-a spus că ar trebui să fac asta pentru că am o răbdare ieşită din comun şi de asta e nevoie ca să lucrezi cu copiii, să stai cu ei… Şi îmi place să le văd reacţiile: sunt fericiţi că sunt acolo şi că incerc să îi ajut.

Aţi avut vreun moment de panică înainte de prima oră?

Recunosc, în prima zi în care m-am dus şi mi-am dat seama că trebuie să predau, nu ştiam exact cum trebuie să procedez, cum se simt ei, care este starea lor, ce subiecte să abordez, pentru că pe lângă faptul că învăţăm limba engleză mai vorbim şi despre alte lucruri. Am văzut o fetiţă de 6-7 ani, vopsită la păr. Am întrebat-o cine a vopsit-o pentru că mi s-a părut uşor ciudat că o fetiţă de 7 ani are părul vopsit. Mi-a zis că mama ei, pentru că au mers la un botez şi s-a hotărât să o vopsească. Într-o primă fază nu am ştiut care este limita până la care pot să merg cu întrebările. Înainte de prima oră am panicat. Acum nu mai am nici o problemă.

Aveţi un elev preferat?

Toţi zece sunt foarte drăguţi, unii sunt mai conştiincioşi, mă distrează cum se ajută unii pe ceilalţi, nu toţi au capacitatea de a reţine, unii nu pot pronunţa aşa cum trebuie dar se ajută şi trebuie să ai foarte multă răbdare.

Dar ce vă motivează pe dumneavoastră, o femeie tânără, fără obligaţii, să vă petreceţi timpul cu nişte copii?

Nu am copii dar am o fetiţă de care am grijă. Totul a pornit de la faptul că eu am avut o copilărie extrem de frumoasă, cred că cea mai frumoasă perioadă a vieţii mele a fost copilăria. Părinţii mei şi bunica mea au reuşit să îmi ofere o copilărie pe care mulţi şi-ar fi dorit-o. Sună standard: fata frumoasă de la televizor se duce să-i ajute pe alţii, da, ce poveste… Dar eu aşa am fost crescută, să-i ajut pe alţii pentru că bucuria din ochii celorlalţi mă face pe mine să mă simt bine. Am un grad de empatie foarte ridicat, poate părea ciudat dar ăsta este adevărul.

Mama mea, de când m-am născut a vorbit cu mine în limba engleză, pentru că a considerat că atunci când eşti mic ai capacitatea de a învăţa mult mai repede şi de a prinde lucrurile mult mai repede. Nu mi-a plăcut dar acum trebuie să-i mulţumesc pentru că limba engleză pentru mine este ca a doua limbă.

Mă gândesc că şi ei dacă vor începe să înveţe de mici, chiar dacă nu au concentrarea necesară şi capacitatea de a reţine toate lucrurile, ceva, ceva le va rămâne. Sunt convinsă că vor aprecia lucrul ăsta nu acum ci mai încolo, cum am făcut-o şi eu.

Aţi spus că aveţi o fetiţă în grijă. Despre cine este vorba?

Este vorba despre Maria, o fetiţă de care m-am lipit acum un an şi cu care îmi petrec timpul liber iar ea îşi petrece la mine acasă toate vacanţele. Este o fetiţă dintr-un centru de plasament, ai cărei părinţi nu au posibilitatea să o îngrijească, sunt divorţaţi şi doar mama are drepturi asupra ei, dar nu-şi permite să o ia acasă nici măcar de sărbători. De aceea Maria locuieşte în acest centru de plasament. Încerc să petrecem cât mai mult timp împreună. Ea s-a ataşat foarte mult de mine…

Dar cum aţi cunoscut-o?

Am ajuns la ea împreună cu colegii mei de la Prima, cu care am mers să donăm nişte lucruşoare la centrul respectiv. Toţi copiii s-au lipit de mine, numai ea nu. I-am întrebat ce fac de sărbători, ce planuri au… cei mai mulţi îmi spuneau că pleacă. A doua zi m-am întors cu alte daruri şi am găsit-o pe Maria tot acolo, era singura fetiţă care nu venise la mine. Nu a făcut asta pentru că e foarte timidă, i-a văzut pe ceilalţi şi nu s-a mai apropiat.

Am întrebat-o: “tu nu pleci acasă de sărbători?” Ea a zis “Nu.” “Şi ce-ai să faci?” “Pot să vin la tine?”… N-am ştiut cum să reacţionez pentru că nu ştiam dacă am voie să-i promit asta, mi-am îndreptat privirea către preotul care se ocupă de acest centru şi mi-a spus “Sigur, dacă vrei poţi să o iei acasă.”

M-a impresionat foarte tare, mi-aduc aminte că i-am promis că am să o iau seara pe 24 înainte să vină Moşul, să-l întâmpinăm acasă. Şi-a făcut un băgăjel mic şi mă aştepta… se făcuse foarte târziu şi s-a speriat a crezut că nu mai vin, dar am ajuns chiar foarte târziu seara. Am petrecut 3 săptămâni foarte frumoase, să-i dau toate lucrurile de care ea nu are parte, apoi week-end-urile ni le petrecem împreună, o iau cu mine la emisiune, acum face parte din familia noastră.

Cum e Maria?

Maria… e incredibil, nu ştiu cum s-a întâmplat asta dar seamănă foarte bine cu mine, fizic. Toată lumea mă întreabă dacă nu este o rudă de-a mea sau cineva din familia mea pentru că seamănă fantastic. Are exact aceleaşi trăsături ca şi mine, e în aceeaşi zodie cu mine. Acum are 8 ani şi îşi doreşte să înveţe, stăm seara şi citim poveşti, îşi doreşte să evolueze, s-a schimbat foarte tare…

Primele dăţi când am mers la prietenii mei în vizită cu ea, era tot timpul lipită de mine, dar trecând timpul, văzând mulţi oameni, cunoscând  lucruri şi intrând în tot felul de medii, a devenit mult mai dezgheţată, acum deja e prietenă cu toată lumea şi pune întrebări, nu se mai jenează de nimic.

Dar la propriii dumneavoastră copii v-aţi gândit? Ce planuri aveţi?

Sigur că m-am gândit. O să fie un moment în care am să mă ocup şi de lucrul acesta.

Ce vă doriţi, fetiţă sau băiat?

Fetiţă

Şi cum o să o cheme?

Maria…

  Forum recomandat

 Zona Artelor: Carti, filme, televiziune ... si alte genuri de arta.
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. OLIMPIA BARTAS
    OLIMPIA BARTAStrimis la 21/12/2007

    SA-I DEA D-ZEU TOT BINELE DIN LUME CA POATE FACE LUCRURILE ASTEA SI N-O SA RAMANA NERASPLATITA.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII