Sunt insărcinată: pot mânca ton? Tonul conține mercur și poate fi riscant - iată ce trebuie să știi
Tonul este considerat o sursă excelentă de nutrienți, dintre care mulți sunt deosebit de importanți în timpul sarcinii.
De exemplu, este lăudat pentru conținutul său de acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA) - două grăsimi omega-3 cu lanț lung care joacă roluri cruciale în dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al bebelușului. Cu toate acestea, majoritatea tipurilor de ton conțin, de asemenea, niveluri ridicate de mercur, un compus legat de diverse probleme de sănătate și dezvoltare la copii. Din acest motiv, femeile sunt adesea avertizate să limiteze cantitatea de ton pe care o consumă în timpul sarcinii.
Vom analiza în continuare dacă este sigur să mănanci ton în timpul sarcinii și, dacă da, în ce cantitate.
- vei citi:
Tonul conține substanțe nutritive importante pentru o sarcină sănătoasă
De ce tonul poate fi periculos în timpul sarcinii?
Cât de mult ton este considerat sigur în timpul sarcinii?
Tonul conține substanțe nutritive importante pentru o sarcină sănătoasă
Tonul este bogat într-o varietate de substanțe nutritive, dintre care multe sunt importante pe tot parcursul sarcinii:
Proteine. Acest nutrient este important pentru toate aspectele creșterii. Consumul de prea puține proteine în timpul sarcinii poate duce la avort spontan, restricții de creștere intrauterină și greutate redusă la naștere. Acestea fiind spuse, excesul de proteine poate avea efecte negative similare.
EPA și DHA. Aceste grăsimi omega-3 cu lanț lung sunt cruciale pentru dezvoltarea ochilor și creierului unui copil. Omega-3 cu lanț lung poate reduce, de asemenea, riscul nașterii premature, creșterea deficitară a fătului, depresia maternă și alergiile copiilor.
Vitamina D. Tonul conține cantități mici de vitamina D, care este importantă pentru imunitate și sănătatea oaselor. Nivelurile adecvate pot reduce, de asemenea, riscul de avort spontan și preeclampsie - o complicație marcată de hipertensiune arterială în timpul sarcinii.
Fier. Acest mineral este important pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului și a sistemului nervos al bebelușului. Nivelurile adecvate în timpul sarcinii pot reduce, de asemenea, riscul de greutate scăzută la naștere, naștere prematură și mortalitate maternă.
Vitamina B12. Acest nutrient ajută la optimizarea funcției sistemului nervos și la producerea celulelor roșii din sânge care transportă proteine și oxigen. Nivelurile scăzute în timpul sarcinii pot crește riscul de avort spontan, naștere prematură, malformații congenitale și alte complicații ale sarcinii.
O porție de 100 de grame (100 grame) de ton light conservat oferă aproximativ 32% din aportul zilnic de referință (CDI) pentru proteine, 9% din valoarea zilnică (DV) pentru fier și 107% din DV pentru vitamina B12. Această porție conține, de asemenea, aproximativ 25 mg de EPA și 197 mg de DHA, care se ridică la aproximativ 63-100% din cantitatea zilnică pe care majoritatea experților o recomandă femeilor însărcinate să o consume.
Femeile însărcinate care nu consumă ton din cauza alergiilor alimentare, precum și din motive religioase sau etice, ar trebui să se asigure că obțin suficient din acești nutrienți din alte surse. De asemenea, pot beneficia de un supliment zilnic care furnizează cel puțin 200 mg DHA sau 250 mg EPA plus DHA pe zi.
De ce tonul poate fi periculos în timpul sarcinii?
Majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății recomandă femeilor care consumă în mod normal ton să continue să o facă în timpul sarcinii. Acestea fiind spuse, din cauza conținutului său de mercur, ei avertizează femeile însărcinate să evite să consume prea mult ton. Deși este un compus natural, cea mai mare parte a mercurului găsit în pește este rezultatul poluării industriale, iar nivelurile sale din pește par să crească în fiecare an.
Toți peștii conțin mercur, dar cu cât un pește este mai mare, mai în vârstă, cu atât este mai probabil să conțină mai mult mercur. Tonul este un pește răpitor care poate crește mare. Prin urmare, majoritatea tipurilor acumulează cantități semnificative de mercur în carnea lor.
Consumul ridicat de mercur în timpul sarcinii poate dăuna dezvoltării creierului și sistemului nervos al bebelușului. Acest lucru poate duce la o serie de probleme, dintre care cele mai frecvente includ:
dificultati de invatare;
întârzierea dezvoltării abilităților motorii;
deficite de vorbire, memorie și atenție;
abilități vizuale-spațiale slabe;
coeficienți de inteligență mai mici (IQ-uri);
hipertensiune arterială sau probleme cardiace la vârsta adultă.
În cazurile severe, consumul ridicat de mercur în timpul sarcinii duce uneori la pierderea mirosului, a vederii sau a auzului la sugar, precum și la defecte congenitale, convulsii, comă și chiar la moartea sugarului.
Interesant este faptul că unele cercetări sugerează că expunerea la mercur la începutul sarcinii poate să nu aibă efecte negative asupra comportamentului, dezvoltării sau funcției creierului unui copil, atâta timp cât mama a consumat pește în timpul sarcinii.
Acest lucru sugerează că anumiți compuși din pește pot contrabalansa efectele negative ale mercurului. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea ajunge la concluzii puternice.
Mai mult, femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de ton crud pentru a-și minimiza riscul de infecție cu Listeria monocytogenes, o bacterie care poate avea efecte devastatoare asupra creșterii și dezvoltării sugarului.
Cât de mult ton este considerat sigur în timpul sarcinii?
Riscul de mercur este cumulativ, iar diferite tipuri de pești conțin cantități diferite de mercur.
Ca atare, Food and Drug Administration (FDA) sugerează ca femeile însărcinate să consume 225-340 grame de pește și fructe de mare pe săptămână, incluzând nu mai mult de oricare dintre următoarele:
340 grame conservă de ton light sau alți pești cu un conținut scăzut de mercur, cum ar fi hamsii, cod, tilapia sau păstrăv;
112 grame ton alb, yellowfin sau albacore, sau alți pești cu un conținut mediu de mercur, cum ar fi peștele albastru, halibutul, mahi-mahi, tilefish sau snapper.
Mai mult, femeile însărcinate sunt încurajate să evite complet tonul bigeye și alți pești cu conținut ridicat de mercur, cum ar fi peștele-spadă, rechinul, marlinul, macrouul și tilefish.
Multe autorități alimentare internaționale au emis, de asemenea, recomandări cu privire la consumul de ton în timpul sarcinii. Multe sunt foarte asemănătoare cu liniile directoare ale FDA, deși tipul de ton considerat sigur pentru consum variază de la o țară la alta.
Tonul este o sursă convenabilă de substanțe nutritive, dintre care multe sunt deosebit de importante în timpul sarcinii.
Cu toate acestea, anumite soiuri de ton pot conține niveluri ridicate de mercur, un compus care poate dăuna sănătății bebelușului și poate duce la o serie de probleme de dezvoltare. Mai mult, consumul de ton crud poate crește riscul unei infecții cu Listeria.
Pentru a maximiza beneficiile consumului de ton în timp ce minimizează riscurile, femeile însărcinate sunt încurajate să evite consumul de ton crud. De asemenea, ar trebui să favorizeze tipurile de ton cu un conținut scăzut de mercur.
Alte intrebari despre alimentele permise in timpul sarcinii:
Sunt gravida: pot manca iaurt in fiecare zi?
Sunt gravida: pot manca ciuperci?
Sunt gravida, pot manca ciocolata?
Sunt gravida, pot bea ceai?
Sunt gravida: pot manca maioneza?
Sunt gravida: pot manca alimente picante?
Sunt gravida: pot manca sushi?
Sunt gravida: pot manca somon si ton?
Sunt gravida: pot manca caviar / icre?
Alimentatia in timpul sarcinii: ghid complet
Daca esii insarcinata si crezi ca poti manca cam tot ce se poate si oricat de mult, ei bine NU. Vechea idee conform careia viitoarea mama trebuie sa manance "pentru doi"- nu mai este valabila. Acum, se considera ca este mult mai importanta calitatea alimentatiei, nu cantitatea de alimente pe care le consumati.
Iata un ghid complet despre alimentatia in timpul sarcinii.
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Despre alimentatia din timpul sarcina, mai multe:
Suplimentele de fier in timpul sarcinii
Ceaiurile si sarcina
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Dietele fara carbohidrati – sunt sigure in timpul sarcinii?
Soia si sarcina
Acidul folic si sarcina: importanta, surse si dozare
Sarcina si homeopatia
Poftele in timpul sarcinii
Consumul de nuci si alune in timpul sarcinii
Femeile insarcinate si consumul de alcool - o problema controversata
Antibioticele si sarcina
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura
Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii
cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2022
referinte
New York Times: Should Pregnant Women Eat More Tuna?
American Pregnancy: The Right Tuna for Pregnancy - Can Pregnant Women Eat Tuna?
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII