Zaharul si alimentatia copilului mic

Zaharul si alimentatia copilului mic

Zaharul si alimentatia copilului mic

Ne-am obisnuit ca alimentele cu fructe si variatele deserturi sa fie dulci. Dar sunt si bune pentru copilul mic? Nutritionistii sustin ca organismul chiar are nevoie de zahar. Dar in cantitati foarte mici.

Nu trebuie sa-i dati zahar copilului in primele 12 luni de viata. Laptele de mama, formula (laptele praf) si fructele, legumele si cerealele contin zahar. Cititi in continuare pentru a afla recomandarile despre zahar de la Desprecopii.com.

Chiar daca este produs din plante, zaharul nu este un aliment sanatos

Cristalele albe si dulci de zahar sunt produse din sfecla de zahar (sau trestia de zahar). S-ar parea ca faptul ca acest produs purificat este obtinut din plante ar trebui sa-i confirme folosirea fara restrictii. Iar organismul chiar are nevoie de zahar. Dar in cantitati mici.

Nu trebuie sa-i dati zahar copilului in primele 12 luni de viata!

Laptele de mama, formula (laptele praf) si fructele, legumele si cerealele contin zahar.

Copiii de un an ar trebui sa primeasca numai 30 g, iar cei de trei ani numai 40 g de zahar.

Sarcina principala a unui produs dulce este sa furnizeze organismului carbohidrati. Apoi acestia sunt transformati in glucoza. Glucoza este o sursa universala de energie si stimuleaza pofta de nancare.

Totusi, nu trebuie sa-i dati copilul dulciuri inainte de cina. Zaharul pe care il contin nu are valoare nutritiva, dar are un continut ridicat de calorii. Iata de ce copilul nu va mai manca imediat dupa ce primeste dulciuri.

Bebelusul este nascut cu inclinatie spre dulciuri

Laptele mamei este primul deliciu culinar al unui bebelus. Este dulce, deoarece contine zahar din alimentele consumate de mama. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa indulciti ceaiul sau piureul copilului.

Bebelusul va manca un mar sau un morcov cu placere, bucurandu-se de gustul lor natural. Mai mult, glucoza naturala din aceste fructe este mai utila organismului.

Ce facem daca: Copilul cere ciocolata?

 

 

Dieteticienii nu recomanda nu recomanda astfel de dulciuri copiilor sub 3 ani. Ciocolata contine multe grasimi, deci solicita mai mult stomacul si pancreasul. Copiii alergici nu ar trebui sa manance deloc ciocolata.
Este mai bine ca prajiturile, produsele de patiserie si inghetata sa fie excluse din meniul copilului. Asemenea „bunatati“ sunt grele pentru sistemul digestiv.

Caramelul este si el nerecomandat, deoarece afecteaza smaltul dintilor.

Dulciurile dupa varsta de 2 ani

Insa nu toate dulciurile sunt interzise in alimentatia copilului. Dupa 2 ani, puteti incepe sa-i dati treptat copilului si dulciuri, putin cate putin. Puteti indulci putin foerte putin ceaiul sau puteti sa adaugati un sfert o jumatate de lingurita de zahar intr-o portie de mancare pasata.

SFATUL DE LA DESPRECOPII

Aveti de gand sa preparati un desert pentru copil intr-o zi de sarbatoare? Le puteti face si gustoase si hranitoare. Folositi numai ingrediente naturale si evitati sa folositi cantitati mari de frisca, unt sau smantana. Iata in continuare cateva sugestii.

Placinta estica (3 ani)

INGREDIENTE:
1 pahar de faina
2 pahare de zahar
3 oua
1 pahar miez de nuca
1½ pahare de stafide
1½ pahare de caise uscate
1½ linguri de apa minerala

PREPARARE:
Turnati apa clocotita peste miezul de nuca si caisele uscate, apoi strecurati-le si taiati-le marunt. Adaugati stafidele, zaharul, faina, ouale su putina apa minerala. Amestecati bine. Turnati amestecul intr-o tava mare (grosimea stratului din tava nu trebuie sa depaseasca 1,5 cm). Coaceti la cuptor 35-40 de minute. Placinta poate fi mancata in ziua urmatoare.

Mierea de albine - dupa 12 luni

Este un produs foarte gustos, avand si calitati medicinale. Aceasta delicatesa produsa de albine creste imunitatea, ofera energie, ajuta organismul sa lupte rapid cu virusii si sa invinga bolile. Nu uitati insa ca mierea este si un alergen puternic. Dati-i copilului cu precautie, nu mai des de 1-2 ori pe saptamana.

Produse de tip bezea (marsh-mallow)

Sunt obtinute din piure de fructe de tip baca (in general, de genul merelor), melasa, albus batut spuma si zahar. Alegeti-le pentru prima data pe cele cu vanilie sau cremoase. Apoi dati-i copilului din cele cu fructe si cu nuca de cocos rasa. Iar ca glazura inca nu sunt recomandate pentru copilul mic.

Fructe glasate

Pot inlocui cu succes acadelele. Copilului ii vor placea fructele naturale in siropul dulce. Exista multe tipuri din care puteti alege si va puteti rasfata cu mere, pere, pepeni, ananas, si mango.
Este foarte usor sa gatiti aceste bunatati rafinate: taiati fructele in bucati si fierbeti-le in sirop de zahar.

Dulceata, gem, marmelada

Copilul le va adora! Trebuie doar sa fiti atenta. Incepeti cu 2-3 lingurite. Mai intai dati-i un gem de mere sau de pere, apoi dati-i un gem de fructe de padure, de coacaze sau de zmeura.

Despre zahar, merita sa citesti si:

Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?
Zaharul – cum ne face rau si unde se ascunde?
Este zaharul din fructe daunator sau benefic?
Cat zahar putem consuma zilnic pentru a nu face diabet si boli cardiovasculare?
7 motive sa renuntam la zahar
Zaharul este toxic si cauzeaza diabet

Nu da zahar bebelusului pentru ca este un aliment daunator

Zaharul este un aliment DAUNATOR bebelusului mai mic de 12 luni. Bebelusii hraniti cu zahar sunt mai tarziu predispusi la complicatii cardiovasculare, diabet si obezitate.
Prin adaugarea zaharului in alimentele bebelusului, in esenta,ii va creste pofta de dulce . Pe masura ce copilul creste, el sau ea ar manca numai acele alimente imbogatite cu zahar si pot refuza orice altceva citeste mai departe aici >

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) desprecopii.com 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII