Depresia in timpul sarcinii: simptome și tratament

Depresia in timpul sarcinii: simptome și tratament

Depresia in timpul sarcinii: simptome și tratament

Depresia in timpul sarcinii este o problema importanta si ingrijoratoare. In general, se credea ca femeile pot contracara depresia prin sarcina. Se credea ca schimbarile hormonale din timpul sarcinii schimba chimia creierului. Stiinta medicala a demonstrat ca aceste idei sunt gresite. De fapt, recent s-a demonstrat ca sarcina nu afecteaza depresia clinica si ca nici sarcina nu schimba chimia creierului.

→ Iata toate detaliile despre depresia ce poate intuneca perioada de sarcină si cum o poți combate prin sport, yoga si o atitudine pozitivă.

despre depresia in timpul sarcinii veti citi:
Cauzele depresiei in timpul sarcinii
Antidepresivele sunt periculoase sarcinii
Simptomele depresiei din timpul sarcinii
Prevenirea depresiei in timpul sarcinii
Cum puteti depasi depresia din timpul sarcinii
Tratarea depresiei
Intrerupeti ciclul sentimentelor negative
Ce simte fatul cand mamica plange, in timpul sarcinii?
Cautati informatie si suport online
Socializeaza cu alte mamici ca tine
Sarcina pe Saptamani
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente
Forumul Odiseea Sarcinii

Cauzele depresiei in timpul sarcinii

Restrictiile impuse de sarcina dar si hormonii joaca un rol important in depresia din timpul sarcinii. Sarcina impune mai putina mobilitate si optiuni alimentare reduse. Exista de asemenea si restrictii asupra medicamentelor care pot fi luate. Iata sfatul Desprecopii privind modul in care puteti infrunta depresia din timpul sarcinii. De citit pe larg: Hormonii de sarcina - ghid complet

Hormonii sunt mai puternici in timpul sarcinii. In schimb, din cauza lor simtiti tot timpul ca va vine sa plangeti si aveti schimbari bruste ale dispozitiei. In timpul depresiei, sentimentele triste legate de moarte ar trebui rezolvate prin discutii cu partenerul sau cu ajutorul unui medic.

Antidepresivele sunt periculoase sarcinii

Atentie, in timpul sarcinii, NU aveti voie sa luati antidepresive. FDA (Administratia alimentelor si medicamentelor din S.U.A.) a semnalat ca multe dintre antidepresive sunt motive potentiale ale defectelor congenitale. Depresia din timpul sarcinii trebuie sa fie tratata fara medicatie.

Depresia postpartum, adica depresia de dupa nastere, este si ea o cauza de ingrijorare majora.in pacate, nu exista studii de acest gen in Romania. Pana nu demult, depresia postpartum nici macar nu era luata in serios de medici, in Romania.

Simptomele depresiei din timpul sarcinii

Exista mai multi factori care pot cauza depresia in timpul sarcinii. Cele mai comune sunt pierderile anterioare ale sarcinii, antecedentele de depresie din familie, tratamentele pentru fertilitate si evenimentele stresante in viata.

Simptomele depresiei sunt:

- problemele de somn,
- sentimentul continuu de tristete,
- epuizare (oboseala) permanenta,
- pierderea interesului fata de orice,
- ganduri de a face rau propriei persoane si altora.

Nu exista motive de ingrijorare, cata vreme - intr-o masura rezonabila, toate fac parte din sarcina. Totusi, senzatia irezistibila de neputinta sau tristetea sunt probleme grave care pot semnala o anume predispozitie pentru o depresie postnalata serioasa.

Prevenirea depresiei in timpul sarcinii

Prevenirea depresiei este intotdeauna mai buna decat tratarea ei. Exercitiile fizice regulate sub supravegherea medicului sunt esentiale. O dieta sanatoasa si relaxarea suficienta sunt si ele parti importante ale mentinerii unei stari bune de sanatate. De asemenea, este bine ca femeile insarcinate sa primeasca ajutor din partea familiei.

Daca nu este posibil acest lucru, ar trebui sa renuntati la o parte din treburile casnice sau cele care va pot produce ingrijorari si stres - de la servici. Citeste Sportul in timpul sarcinii: 9 beneficii pentru gravidute

Preocuparea fundamentala pe care ar trebui sa o aveti este de a avea grija de sanatatea propriei persoane si a bebelusului din burtica.

Cum puteti depasi depresia din timpul sarcinii?

Trebuie sa infruntati depresia in modul potrivit pentru a avea o sarcina sigura. Nici dumneavoastra nici copilul nu trebuie sa suferiti complicatii de pe urma ei. Intre 10 si 20% dintre femeile insarcinate din S.U.A. sufera de depresie. Depresia trebuie tratata si gestionata eficient folosind variate tehnici.

De asemenea, psihoterapia este o alegere optima pentru tratarea depresiei. Este bine sa evitati antidepresivele in timpul sarcinii. In anumite cazuri sunt raportate probleme ale inimii, ficatului, plamanilor si rinichilor ca efect al antidepresivelor asupra femeilor insarcinate. Toate medicamentele trebuie administrate cu atentie si prudenta fata de dumneavoastra, mama, si fata de bebelus. 

Tratarea depresiei cu ajutorul terapiei comportamentale si cu ajutorul exercitiilor de yoga

Consilierea pozitiva si psihoterapia fara medicatie ajuta femeile insarcinate sa depaseasca depresia. Terapia cognitiv-comportamentala si terapia interpersonala sunt si ele folosite pentru tratarea eficienta a depresiei. Prin aceste tipuri de terapie veti invata sa aveti incredere si sa fiti sigura de propria persoana in cazul in care nu va puteti baza pe sot.

Schimbarile din regimul alimentar, yoga, meditatia si activitatile care va fac placere trateaza depresia mai bine decat orice medicamente.Citeste 5 pozitii de yoga recomandate in timpul sarcinii

Intrerupeti ciclul sentimentelor negative

Testati originile concrete ale emotiilor dv. Acest proces este denumit „restructurare cognitiva”. Fiecare dintre noi avem parte de reactii si mesaje din partea celora cu care interactionam in viata de zi cu zi.Adesea obisnuim sa ne percepem pe noi insine in mod negativ,bazandu-ne pe aceste reactii si sa ne simtim rau din cauza aceasta.

Acest proces de gandire negativa apare spontan si poate fi de cele mai multe ori coplesitor. Dar daca reusiti sa identificati aceste ganduri negative si sa le scrieti pe hartie pt.a fi sigur ca va sunt clare ,atunci puteti determina ce le provoaca  si daca au un fundament concret. De fiecare data cand va vine o astfel de idee,incercati sa observati ce a cauzat-o.Intrebati-va daca ceea ce s-a intamplat-un comentariu neplacut,o privire distanta,etc.-merita sensul negativ pe care i l-ati dat. Repetand acest proces,veti incepe sa intrerupeti ciclul acestor trairi negative determinate de evenimente banale din existenta dv.

Ce simte fatul cand mamica plange, in timpul sarcinii?

Legatura dintre fat si mamica lui este profunda si trece de legatura fizica facuta de catre cordonul ombilical. Iar stiinta ne poate spune acum ce se intampla cu bebelusul din burtica, atunci cand mamica plange. Iata cum unele emotii din timpul sarcinii pot schimba viata emotionala a copilului – pentru totdeauna.
Majoritatea dintre noi stim ca ceea ce mananci si bei in timpul sarcinii iti afecteaza copilul, dar ce stim despre efectele simtamintelor unei gravidute? Afla in continuare aici.

Cautati informatie si suport online

In afara de sute de articole care va explica totul despre sarcina, la Desprecopii.com veti gasi si cel mai mare forum de suport pentru gravidute: ODISEEA SARCINII. Deveniti membru al comunitatii Desprecopii.com. Pe forumul Odiseea Sarcinii puteti intra direct in legatura cu alte viitoare mamici, cu acelasi DPN. Veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie si in plus, veti gasi prietenie si solidaritate.
La Desprecopii.com, se nasc de ani de zile generatii intregi de copilasi sanatosi.

Sfatul de la Desprecopii

Viata este extrem de complexa si de multe ori dificila. Stresul nu e pe cale sa dispara in viitorul apropiat. Dar exista, oricum, metode prin care dv., in postura de femeie insarcinata, puteti evalua nivelul de stres in care sunteti si de a face schimbari in viata pentru a va fi mai usor sa luptati cu acest fenomen. In acest mod veti avea o sarcina mai sanatoasa si veti fi  mai fericita ca persoana. 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Depresie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 10 comentarii

  1. Ana
    Anatrimis la 4/12/2020

    Si eu am o depresie urata, care apare si dispare. Sunt insarcinata in aproape 7 luni. Nu stiu ce sa fac...

    Raspunde la acest comentariu
  2. Anca
    Ancatrimis la 26/12/2017

    Buna si eu sunt intr o depresie foarte urata ... sunt linisita si uneori imi vin in gand numai ganduri negative legate de bebe si apoi se teama sa nu pateasca bebe ceva ma bufneste plansul. Nu stiu ce sa mai fac nu am spus la nimeni pentru ca ma vor percepe ca fiind o nebuna. Va rog sa ma ajutati sunt in aproape 7 luni si imi doresc din suflet acest bebelus minunat. Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Marry
    Marrytrimis la 23/9/2017

    Si eu sunt insarcinata in 17 sapt. Sant in strainatate cu fiica de 10 ani...si tatal copilului (care nu e tatal si al fetei care o am)a inceput sa ameninte ca pleaca ...familiei din tara nu am zis nimic sa nu ii necajesc :( mereu sant trista si as plange intruna :( ce sa stiu sa fac?

    Raspunde la acest comentariu
  4. Xenia
    Xeniatrimis la 9/3/2017

    Ma simt rau. Obosita, trista si cateodata irascibila. Sentimentul de vinovatie este la cote maxime. Am aflat la 6 saptamani ca sunt insarcinata si pana atunci am baut alcool fara sa stiu in saptamana 4, 5 si 6 si am mai luat si niste Paracetamol cand m-a luat raceala. Am aflat imediat dupa Revelion si am avut un soc. De atunci am tot incercat sa nu ma manifest ca sa il supar pe sotul meu si pe parinti dar nu am mai putut. Imi vine sa plang. Ma trezesc noapte sa ma duc la baie si nu mai adorm, am ganduri negre si am fost pana acum la 2 medici care mi-au spus sa uit . Peste o saptamana merg la al treilea. Nu am putut sa fac fata mental sarcinii pe care nu am planificat o si asta imi afecteaza casnicia. Dar cel mai mult ma tem sa nu fi afectat bebelusul inainte sa stiu de existenta lui. Sunt pe cale de a consulta un psiholog. Nu mai am chef de nimic.

    Raspunde la acest comentariu
  5. cristina
    cristinatrimis la 24/5/2016

    Ma simt asa de obosita.... am impresia ca nimeni nu ma intelege, nu vor sa priceapa ca nu mai pot, ca trebuie sa ma protejeze, sa aiba grija de mine....

    Raspunde la acest comentariu
  6. Ana
    Anatrimis la 24/5/2016

    Si eu am o depresie urata, care apare si dispare. Sunt insarcinata in aproape 7 luni. Nu stiu ce sa fac...

    Raspunde la acest comentariu
  7. Mariana Prundar
    Mariana Prundartrimis la 19/5/2016

    Si eu sunt o graviduta care are nevoie de sprijin moral chiar daca vine din partea unor necunoscuti

    Raspunde la acest comentariu
  8. Sanda
    Sandatrimis la 18/5/2016

    Buna,mamici ,s a onfruntat cineva cu depresie majora in timpul sarcinii?

    Raspunde la acest comentariu
    • Ersek
      Ersektrimis la 8/12/2020

      Si eu sunt in 5 saptamani si sufar de deptesie majora nu mai stiu ce sa fac

  9. dauceanumariana
    dauceanumarianatrimis la 2/3/2015

    Buna,

    Raspunde la acest comentariu
  10. HelpLine
    HelpLinetrimis la 13/12/2014

    Te simti singur? Ai nevoie de cineva care sa te asculte? Sa te inteleaga? Noi suntem aici pentru tine.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII