Sportul in timpul sarcinii: 9 beneficii pentru gravidute

Sportul in timpul sarcinii: 9 beneficii pentru gravidute

Sportul in timpul sarcinii: 9 beneficii pentru gravidute

Sportul in sarcina reduce riscul unor complicatii de sarcina, scade tensiunea arteriala, te poate ajuta sa ai un travaliu mai usor si in plus ajuta la recuperarea post-natala.

Esti insarcintata si cauti o motivatie pentru a te misca De la sanse mai mici de complicatii pana la un somn mai bun, exista o multime de motive sa faci exercitii in timpul tuturor celor trei trimestre de sarcina- atat pentru tine, cat si pentru copil. Sportul in timpul sarcinii are cel putin 9 beneficii pentru gravidute, iata-le in continuare...

 

- Beneficiile sportului in timpul sarcinii:
Beneficii ale exercitiilor fizice (sport)  in timpul sarcinii
Reduc riscul complicatiilor din timpul sarcinii
Reduc riscurile de complicatii la nastere
Grabesc recuperarea post-natala
Stimuleaza starea de bine
Scad tensiunea arteriala
Usureaza durerea de spate si durerea pelviana
Lupta impotriva oboselii
Imbunatatesc somnul
Te elibereaza de constipatie
Inceperea programului de exercitii in timpul sarcinii
Sportul in timpul sarcinii: ce e bine si ce nu
Sportul in timpul sarcinii influenteaza durata nasterii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Beneficii ale sportului in timpul sarcinii

De-a lungul intregii tale vieti de adult ai fost probabil constienta ca exercitiul fizic  - chiar daca presupune o lectie de yoga, mers cu bicicleta sau alergat - te poate ajuta sa scapi de kilogramele in plus si sa previi boli precum diabetul de tip 2. In timpul sarcinii exista chiar mai multe motive sa continui sa faci miscare - sau sa incepi sa faci miscare, chiar daca nu ai avut un program de exercitii in trecut.

Cand te chinui sa renunti la o masa in primul trimestru de sarcina, cand te confrunti cu schimbari ale corpului in al doilea trimestru de sarcina sau cand te infurii ori respiri greu, cand ai nevoie la baie, cu cat te apropii de momentul nasterii, mersul la sala de sport ar putea fi ultimul lucru din mintea ta. Dar un numar ridicat de cercetari sugereaza ca exercitiul are mari beneficii atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Chiar si o simpla plimbare in jurul blocului sau o sedinta de intindere poate duce la o stare mai buna, un somn mai bun, un travaliu mai usor si o recuperare mai rapida. Deci daca ai nevoie de motivare ca sa legi sireturile acelor adidasi prafuiti, aceasta este.

Iata care sunt beneficiile sportului in timpul sarcinii

1. Sportul reduce riscul complicatiilor din timpul sarcinii

Intr-un studiu major efactuat in 2018, femeile care au participat la programe de fitness de patru ori pe saptamana au fost mai putin predispuse la dezvoltarea diabetului gestational (de sarcina) si mai putin expuse la riscul de a avea o nastere prin cezariana neplanuita comparativ cu cele care nu au facut exercitii.

2. Sportul reduce riscurile de complicatii la nastere

Intr-un alt studiu asupra femeilor din Spania, cele care au facut exercitii de trei ori pe saptamana au dobandit o greutate mai mica in timpul sarcinii si au fost mai putin predispuse sa aiba copii macrosomici (sau copii care cantaresc mai mult de noua livre/ ~4,5 kg la nastere). Purtarea in pantec a unui copil mai greu poate duce, la randul sau, la complicatii atat pentru mama cat si pentru copil in timpul nasterii.

3. Sportul grabeste recuperarea post-natala

Cu cat iti maresti numarul de exercitii din timpul sarcinii, cu atat iti vei reveni mai repede dupa nastere, cu atat mai in forma vei fi dupa nastere. In acelasi studiu din 2012, femeile care au facut exercitii s-au recuperat mai repede dupa travaliu (chiar dupa controlul pentru stabilirea modului de nastere), reluandu-si treburile casnice mai repede decat cele care nu au facut exercitii.

4. Sportul stimuleaza starea de bine

Femeile sunt mai susceptibile ca niciodata la depresie in timpul sarcinii, cu o estimare de una din doua femei care raporteaza o depresie accentuata sau anxietate in timpul sarcinii. Dar cercetarile au descoperit ca exercitiile din timpul sarcinii reduc depresia, eliberand endorfine care ajuta la imbunatatirea starii generale in timp ce diminueaza stresul si anxietatea.

5. Sportul scade tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala creste ocazional in timpul sarcinii, insa creste prea mult, iar asta poate fi un semn de preeclampsie. Intr-un studiu s-a descoperit ca mentinandu-te activa si chiar doar plimbandu-te regulat iti poti preveni cresterea tensiunii.

6. Sportul usureaza durerea de spate si durerea pelviana

Nu este niciun secret ca loviturile bebelusului tau in crestere iti provoaca o mai mare presiune in partea de jos a corpului, rezultand dureri de spate si un pelvis dureros. Exercitiile, totusi, pot duce la o durere mai mica de spate si la reducerea durerii pelviene in timpul ultimei perioade de sarcina.

7. Sportul lupta impotriva oboselii

Un nivel crescut de oboseala afecteaza multe femei in timpul primului trimestru, apoi mai tarziu in al treilea trimestru de sarcina. Desi pare paradoxal, uneori odihnindu-te prea mult te poate face sa te simti de fapt si mai extenuata. Asadar, in timp ce nu ar trebui sa te supui niciodata extenuarii, un mic impuls- precum o plimbare usoara sau o lectie de yoga prenatala- poate face o mare diferenta in niveul tau de energie.

8. Sportul imbunateste somnul

In timp ce multe femei insarcinate sustin ca reusesc mai greu sa adoarma, cele care exerseaza constant (atata vreme cat nu este aproape ora de culcare, caci exercitiile pot fi prea energizanta) spun ca somnul lor are o calitate mai buna si ca se trezesc simtindu-se mai odihnite.

9. Sportul te elibereaza de constipatie

Un organism activ mentine intestinele active. Unele femei se bazeaza pe o plimbare vioaie de 30 de minute pentru a se mentine in regula, in timp ce altele spun ca o plimbare chiar si de 10 minute ajuta la punerea lucrurilor in miscare.

Bineinteles, toate studiile de mai sus sunt provizorii- ceea ce inseamna ca exercitiile din timpul sarcinii nu garanteaza o recuperare rapida sau un spate nedureros. Dar furnizorii de servicii medicale sustin,in general, ca facand orice exercitiu poti in timp ce esti insarcinata este o modalitate grozava de a avea cea mai sanatoasa (si cea mai comfortabila) sarcina posibila.

Inceperea programului de exercitii in timpul sarcinii

Majoritatea studiilor asupra beneficiilor exercitiilor din timpul sarcinii observa efectele dupa aproximativ 150 de minute de timp activ pe saptamana. Acele sedinte pot fi in numar de cinci timp de jumatate de ora sau in numar de trei sau patru de durata mai lunga. Si beneficiile sunt crescande, cred cercetatorii, ceea ce inseamna ca un anumit numar de exercitii- chiar daca nu atingi cele 150 de minute- este mai bun decat niciunul. Orice iti mareste ritmul cardiac si iti solicita muschii conteaza- inclusiv plimbatul, jogging-ul, yoga, Pilates-ul, dansul, lectiile de aerobica si inotul.

Daca nu ai fost o practicanta a exercitiilor sportive pana acum, nu iti fa griji. De vreme ce ai inceput tarziu, este sigur sa incepi acum. Incepe cu cinci minute de activitate pe zi- cum ar fi o plimbare scurta in jurul blocului- si adauga cate cinci minute in fiecare saptamana pana cand poti ramane activa timp de 30 de minute zilnic. Asigura-te ca urmezi regulile de siguranta in exercitiile din timpul sarcinii: Evita sporturile de contact si activitatile cu un risc ridicat de cadere (precum schiatul alpin, calaritul si gimnastica). Si inceteaza exercitiul daca ametesti sau ai repiratii neobisnuit de scurte, daca simti contractii sau miscari reduse ale fetusului sau daca ai orice sangerare vaginala sau scurgere de lichid.

Alergatul sau jogging-ul, cum ne-am obisnuit sa ii spunem - este o metoda rapida si eficienta prin care iti lucrezi corpul si inima, oferindu-ti un impuls mental si fizic atunci cand te simti obosit. In plus, la fel ca si mersul pe jos, este usor de integrat in programul tau. Iata tot ce trebuie sa stii despre jogging-ul in timpul sarcinii.

Sportul in timpul sarcinii: ce e bine si ce nu

Sportul si fitness-ul inainte, in timpul si dupa sarcina este o parte importanta a vietii de mamica moderna. Si in timpul sarcinii, este recomandat sa urmati o viata sportiva. Dar, este bine sa stiti exact ce este si ce nu recomandat. Urmand sfaturile de la Desprecopii.com si facand ceea ce va ajuta sa va simtiti bine, eforturile dumneavoastra de a face miscare vor contribui in mod sigur la sanatatea si bunastarea dumneavoastra si a bebelusului... deci: ramaneti in forma in timpul saptamanilor de sarcina. Citeste mai departe ce e bine si ce nu la sportul in timpul sarcinii. 

Sportul in timpul sarcinii influenteaza durata nasterii

Daca titlul nostru v-a intrigat sau vi s-a parut un pic neclar, ei bine il putem formula altfel.

Gravidutele care fac sport in timpul sarcinii au sansa de a avea o nastere mai usoara.

De fapt despre importanta sportului in timpul sarcinii avem multe informatii la Desprecopii. In plus, pentru a rediscuta acest aspect am apelat la opinia unui medic ginecolog ... mai departe


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII