Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu

Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu

Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu

Sarcina multipla face ca graviditatea dumneavoastra sa aiba un risc crescut. Veti fi nevoita sa faceti mai multe controale periodice la medic si mai multe echografii. Cei mai multi medici va vor consulta la fiecare doua saptamani pana in saptamana 24 - 28 de sarcina, moment din care veti fi consultata saptamanal. Iata mai multe sfaturi pentru mamicile cu sarcina gemelara sau multipla.

Sarcina multipla, un risc multiplu

Sarcina multipla face ca graviditatea dumneavoastra sa aiba un risc crescut. Veti fi nevoita sa faceti mai multe controale periodice la medic si mai multe echografii. Cei mai multi medici va vor consulta la fiecare doua saptamani pana in saptamana 24 - 28 de sarcina, moment din care veti fi consultata saptamanal.

O echografie precoce este foarte utila in a determina tipul de sarcina pe care il aveti. Investigarea atenta sau masurarea membranei in timpul perioadei precoce a sarcinii poate determina daca sarcina are risc de sindrom de transfuzie de la un geaman la celalalt. Daca exista acest risc veti fi programata la fiecare 2 saptamani pentru o echografie, incepand cu saptamana 20 pentru a se descoperi un eventual sindrom de transfuzie de la un geaman la celalalt. Va fi de asemenea necesar un examen medical complet in jurul saptamanii 20 de sarcina.

Medicul dumneavoastra poate considera ca este necesar sa masoare prin echografie lungimea cervixului.

Aceasta determinare este efectuata cu un transductor cu ultrasunete de forma speciala pentru a se potrivi in vagin. Aceasta masuratoare poate fi repetata in timpul sarcinii daca exista temeri in legatura cu un posibil travaliu prematur sau cu un cervix incompetent. Cervixul este considerat incompetent cand se scurteaza considerabil fara sa existe contractii.

Lungimi de 30mm pana la 40mm ale cervixului sunt considerate normale. Daca cervixul dumneavoastra este mai mic de 20mm, acest lucru impune o supraveghere atenta, repaus la pat, posibila plasare a unui dispozitiv de contentie cunoscut sub denumirea de cerclaj si/sau spitalizare.

Repaus

Majoritatea mamelor cu sarcini multiple sfarsesc cu repaus la pat intr-un anume moment al sarcinii. Repausul la pat poate insemna orice, incepand cu oprirea muncii sau limitarea activitatilor casnice pana la un singur dus pe zi si o singura deplasare zilnica la baie. Acesta este repausul sever la pat. Sugestiile de a usura acest repaus sever sunt numeroase. S-au scris numeroase carti si articole numai pe aceasta tema. Iata cateva dintre aceste sugestii :

Teste in sarcina

Factori de risc in timpul sarcinii

 Comunitate

 Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • imprumutati sau inchiriati un mic frigider si asezati-l langa pat
 • pastrati aici sucurile, mesele si gustarile dumneavoastra pentru ziua respectiva
 • rugati prietenii sau familia de a prepara mesele, de a inchiria casete video sau de a face curat pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra (amintiti-va ce bine va simtiti cand ajutati pe altii, lasati-i si pe ceilalti sa se simta la fel de bine)
 • incercati sa mentineti separate zilele si noptile dumneavoastra dormind intr-o camera si petrecand ziua in alta camera
 • imbracati haine lejere in fiecare dimineata
 • aranjati albumul dumneavoastra cu fotografii,
 • luati-va un hobby pe care sa il puteti face in pat, cititi, vizionati casete video, sunati-va prietenii vechi si cu care ati pierdut contactul, incercati sa ramaneti cu o atitudine pozitiva
 • daca sunteti spitalizata puteti desemna o prietena sau un membru de familie sa raspunda la intrebarile despre starea dumneavoastra de sanatate, din moment ce raspunsul la aceleasi intrebari poate deveni enervant
 • rugati-i pe prietenii dumneavoastra sa va povesteasca ce se mai petrece in viata lor

Veti ramane destul de comoda din primul pana la mijlocul celui de-al doilea trimestru. Chiar s-ar putea sa nu descoperiti ca aveti mai multi copii pana in acest moment, daca nu s-a facut o echografie. Cresterea copiilor se accelereaza in cel de-al doilea trimestru si devine si mai acentuata in cel de-al treilea trimestru. Unele femei au gasit ca purtarea unei cingatori este de ajutor.

Un suport pentru spatele si pantecul dumneavoastra crescand poate fi realizat prin folosirea unor multiple perne mai lungi in timp ce stati in pat. Baile in cada sau repausul intr-un bazin, pot sa va elibereze de acea senzatie de greutate dar amintiti-va sa beti lichide in timp ce stati in baie sau piscina pentru a evita deshidratarea. Frecatul spatelui sau masajul efectuat de catre sot, un prieten sau un profesionist poate sa alunge senzatia de discomfort. In cazurile extreme de discomfort, medicul va poate trimite la un fizioterapeut. Daca simtiti ca ati crescut excesiv in greutate intr-o perioada scurta de timp, contactati medicul. Unul sau mai multi dintre copii pot avea prea mult lichid amniotic.

Marirea ratiei alimentare printr-un aport nutritiv suplimentar este o conditie obligatorie pentru mamele cu sarcini multiple. Trebuie sa castigati 17kg pana la 20kg daca va asteptati sa nasteti gemeni. Tripletii maresc necesitatea unei cresteri in greutate cu aproximativ 25kg pana la 27kg.

Mamele cu patru sau mai multi feti pot sa creasca in greutate cu 27 kg pana la 31 kg. Cresterea necesara in greutate poate sa nu fie usoara. Initial puteti avea stare generala de rau si vomismente. Mai tarziu stomacul dumneavoastra va fi comprimat de fetii care cresc in asa fel incat sunt recomandate mese reduse cantitativ dar frecvente, bogate in minerale si proteine. Aportul prenatal de vitamine este esential pentru necesitatile dumneavoastra de fier si minerale.

Informatia conteaza

 1. Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
 2. Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

 Comunitate

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

autor: Daniela Slavu, Referinte: CNN stiri. Toate drepturile rezervate (c) 2009

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Mai cititi:

Dezvoltarea Sarcinii

Sarcina: frumusete, trup, sex

Ginecologie

Teste in sarcina

Alegerea unui nume

Complicatii ale sarcinii

Cazuri speciale in sarcina


Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.



Ultimile 2 comentarii
Trimis de andreea

Am si eu o intrebare se poate sa fie gemeni in aceeasi casa si sa riste sa fie siamezi daca e diferenta intre ei de o zi? Orike parere miar fi de folos va multumesc

Trimis de marius

O sa fac poze sa vedeti ce si cum.

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.