6 semnale ca ai lipsă de vitamine și minerale. Iată cum te tratezi eficient și simplu

6 semnale ca ai lipsa de vitamine si minerale. Iata cum te tratezi eficient si simplu

6 semnale ca ai lipsă de vitamine și minerale. Iată cum te tratezi eficient și simplu

Lipsa de vitamine se poate manifesta cu diverse simptome: crapaturi ale buzelor, lipsa gustului, glezne umflate si diverse neplaceri.  Ar putea o problema neplacuta de sanatate sa insemne un deficit sau o carenta de vitamine sau minerale?

→ Iata ce mesaje iti da corpul despre vitaminele si mineralele care ii lipsesc.

Marginile gurii crapate
Lipsa gustului
Disconfortul gastric
Va simtiti morocanosi?
Gleznele umflate
Dureri generale

Te-ai gandit vreodata ca ai lipsa de vitamine sau minerale esentiale?

Ar putea o problema neplacuta de sanatate sa insemne un deficit sau o carenta? Aflati ce ar putea corpul dvs. sa incerce sa va spuna despre vitaminele si mineralele care ii lipsesc.

Marginile gurii crapate

Poate insemna lipsa de: Vitamina B2

Valoarea recomandata zilnic (RDA): 1.3mg pentru barbati, 1,1 mg pentru femei.

Fisurile si ranile din jurul gurii pot indica o deficienta de vitamina B2 - substanta nutritiva esentiala pentru producerea si cresterea celulelor. Fara ea, pielea corpului si nici celulele mucoasei din jurul buzelor nu se regenereaza suficient de repede. Vitamina este, de asemenea, necesara pentru procesarea alimentelor in energie, astfel oboseala si migrenele pot indica simptome de deficit de B2, de asemenea.

O cincime dintre fetele cu varste cuprinse intre 11 - 18 ani, adica una din opt, au un aport inadecvat de vitamina B2, potrivit unui studiu facut de revista olandeza  "Dieta si Nutritia Nationala". Barbatii sunt mai putin succeptibili de a fi afectati, deoarece ei manaca mai mult, au mai multe calorii, si prin urmare, mai multe substante nutritive in total.

Solutia: produsele lactate - consumatorii de lapte au o foarte mica probabilitate sa sufere de aceasta carenta, iar adaugarea a doar unui pahar de lapte de 250 ml pe zi, ar trebui sa solutioneze deficitul.

Lapte

Lipsa gustului

Poate insemna carenta de: Zinc

(RDA): 5.5 - 9,5 mg pentru barbati, 4 - 7 mg pentru femei.

Aportul de zinc slab poate afecta sentimentul nostru de gust. In cercetarea efectuata la Universitatea din Ulster pe 387 de oameni, cei care au avut niveluri mai scazute de zinc in celulele rosii din sange au fost mai putin capabili de a detecta gustul sarat. Cum este afectat gustul de deficitul de zinc, este inca neclar, dar una dintre explicatii ar fi ca zincul este necesar pentru producerea de enzime salivare si intretinerea papilelor gustative.

Alte semne de deficienta de zinc pot include infectii mai frecvente, cum ar fi raceala si gripa, si vindecarea intarziata a plagilor, probabil pentru ca mineralul are un rol important in functionarea sistemului imunitar si reinnoirea celulelor. Adolescentii sunt la cel mai mare risc, cu aproximativ o cincime din fete si o zecime din baieti, aceasta grupa de varsta avand, de obicei, probleme din cauza dietei.

Solutia: carnea rosie - vita si mielul sunt printre cele mai bune surse de zinc, astfel incat indicat este sa consumam doua portii de 8 uncii pe sapatamana. Alte surse de zinc sunt fructele cu coaja lemnoasa, in special caju, alunele si cerealele integrale.

Carne rosie

Disconfortul gastric

Poate insemna lipsa de: vitamina A

(RDA): 0,7 mg pentru barbati, 0,6 mg pentru femei

Potrivit unui studiu efectuat de catre cei de la "Nutritia si Dieta Nationala", aproximativ unul din opt adolescenti, de ambele sexe, si 10% din barbati au prea putina vitamina A, sau, macar, un deficit minor al acesteia.

Femeile stau mai bine la acest capitol, probabil datorita unui consum mai ridicat de morcovi si verdeturi care contin vitamina A. Semnul cel mai probabil de aport scazut este capacitatea mai slaba de a opri infectii minore, deoarece nutrientii sunt necesari la producerea de suprafete de mucoase de protectie care sa impiedice intrarea bacteriilor in tractul respirator si intestinal.

Solutia: Acest deficit este usor de rezolvat, fie prin consumul a unui morcov in fiecare zi, sau, ocazional, o masa de ficat preparat (chiar o data la doua saptamani). Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume ficat, prea multa vitamina A poate dauna fatului.

Morcov

Va simtiti morocanosi?

Poate insemna carenta de: Fier

(RDA): 8.7mg barbati, 14.8mg femei

Piele palida la culoare, stare de confuzie si unghii in forma de lingura sunt semnele des citate de deficit de fier. Dar sentimentul de a fi capricios (impreuna cu oboseala si o lipsa de concentrare) este un simptom precoce, frecvent cauzat de nivelul redus de oxigen care ajunge la creier. Fierul este o componenta cheie a celulelor rosii din sange, care le permite sa ridice si sa transporte oxigenul in intregul corp. Pana la 30% din adolescente si 17% dintre femei sunt afectate de un nivel scazut de fier, cu riscul de a fi mai mare la femeile care au menstruatii abundente.

Solutia: carne rosie, nuci si legume verzi - sursele de provienienta animala, cum ar fi carnea de vita, ouale si sardinele sunt absorbite cel mai bine, dar, nucile, legumele uscate, legumele verzi si cerealele sunt de asemenea asimilate cu succes daca sunt insotite de o sursa de vitamina C, de exemplu suc de portocale.

Gleznele umflate

Pot insemna carenta de: Potasiu

(RDA): 3.500 mg

Potasiul ajuta la reglarea echilibrului de apa al organismului, si un aport de potasiu scazut, mai ales in combinatie cu prea multa sare dietetica, poate contribui la cresterea tensiunii arteriale (retentia de apa poate cauza cresterea tensiunii arteriale). Datele de la 3300 de subiecti inscrisi pentru un studiu in acest sens, arata ca sumarul de potasiu din urina este puternic legat de cresterea tensiunii arteriale. Aproape un sfert din toate femeile si adolescenti si 16% dintre persoanele de peste 65 de ani au un nivel scazut, ca urmare a dietei!

Solutia: Consumul a cel putin cinci portii de fructe si legume in fiecare zi va va ajuta sa evitati deficitul. Bananele sunt deosebit de bogate in potasiu.

Banane

Dureri generale

Pot insemna deficit de: Vitamina D

(RDA): 5mcg

Oasele moi sunt un semn al unui deficit de durata de vitamina D; durerile generale, slabiciunea si oboseala pot indica o carenta medie. In cazul in care un pacient are mai multe diagnostice care tin de sistemul osos si cel muscular de-a lungul timpului (de exemplu, fasciita plantara - o cauza frecventa de dureri de picior, sold, spate si dureri de genunchi), devine suspectul unui deficit de vitamina D. Nivelurile scazute de vitamina D apar in toate grupele de varsta. Vitamina D ajuta la reglarea calciului si fosforului, minerale vitale pentru dezvoltarea si mentinerea oaselor si muschilor. Pe langa toate acestea, vitamina D este considerata a fi importanta pentru sistemul imunitar, stimuland protectia impotriva cancerului.

Vitamina D si cancerulVitamina D si cancerul 

Solutia: pestele gras - consumul a doua portii pe saptamana de somon sau sardine, proaspat sau la conserva, la care adaugati 20 de minute zilnic la soare, fara protectie solara ar trebui sa inlature deficitul de vitamina D.

Peste

 

5 Vitamine si antioxidanti pentru sanatatea tenului

Varsta isi pune amprenta asupra pielii noastre, la fel ca si asupra altor parti ale corpurilor noastre. Expunerea de-a lungul anilor la lumina solara si la oxigen produce molecule instabile numite radicali liberi, care pot provoca inflamatii, deteriorarea celulelor pielii si, in cele din urma, aceste molecule cresc riscul de dezvoltarea a cancerului de piele. Citeste Frumusete si ingrijirea pielii: Vitamine si antioxidanti

Despre vitamine, minerale si rolul lor pentru sanatate, mai merita citit

Dictionarul vitaminelor
Vitaminele in timpul sarcinii: ce-i prea mult strica?
Vrei sa fii mamica? De ce sunt importante multivitaminele prenatale
13 nutrienti care ajuta la prevenirea bolilor de inima
Acidul folic: importanta si rol inainte de conceptia copilului
Trebuie sa iau vitamine prenatale pe durata alaptarii?

FORUM DE SANATATE: Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: Bianca Hariton redactor Desprecopii.com
referinte si documentare: WEBMD si Jurnal de Medicina Olandez 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII