Cat de eficient este vaccinul antigripal?

Cat de eficient este vaccinul antigripal?

Cat de eficient este vaccinul antigripal?

  • Potrivit medicilor americani,  vaccinul antigripal reduce sansele de a face gripa cu 70% pana la 90%. Poate va intrebati de ce diferenta intre procente este atat de mare; si de fapt e mai mare decat pare: statistica e valabila doar la adultii sanatosi. Se pare ca eficacitatea vaccinului gripal depinde de o serie de factori diferiti.

eficacitatea vaccinului gripal (antigripal) depinde de o serie de factori:
Varsta si vaccinul gripal
Starea de sanatate generala si vaccinul gripal
Cand ne administram vaccinul gripal
Cat de bine se potriveste vaccinul cu tulpina dominanta a gripei

Potrivit Agentiei de sanatate publice americane, vaccinul antigripal reduce sansele de a face gripa cu 70% pana la 90%. Poate va intrebati de ce diferenta intre procente este atat de mare; si de fapt e mai mare decat pare: statistica e valabila doar la adultii sanatosi. Se pare ca eficacitatea vaccinului gripal depinde de o serie de factori diferiti. Iata o trecere in revista a lor:

Varsta si vaccinul gripal

Vaccinul antigripal nu functionează la fel de bine la toti oamenii. Este cel mai eficient la adultii sanatosi. La copiii mici, vaccinul antigripal este mai putin eficient - aproximativ 66%; eficienta lui creste odata cu varsta copilului.

Dupa varsta de mijloc, imunitatea naturala devine mai slaba. Vaccinul antigripal nu va functiona la fel de bine cum a facut-o odata. Dar din moment ce virusul gripei este mult mai periculos pentru persoanele in varsta, este crucial pentru ei sa se vaccineze. Chiar si in cazurile in care acesta nu impiedica gripa, el poate reduce efectele secundare grave. Studiile arata ca la persoanele in varsta care nu locuiesc in case de ingrijire, vaccinul antigripal poate reduce riscul de spitalizare (pentru gripa si pneumonie), cu 30% pana la 70%. La persoanele care locuiesc intr-un azil de batrani sau case de ingrijire, vaccinul antigripal este de 50% pana la 60% eficient in prevenirea spitalizarii si 80% eficient in prevenirea decesului ca urmare a complicatiilor gripei.

Ar putea fi, de asemenea, mici diferente in functie de tipul de vaccin. Unele cercetari arata ca vaccinul gripal nazal poate oferi cea mai buna protectie pentru copii. Dar poate fi, de asemenea, mai putin eficace decat vaccinul gripal injectat la varstnici.

Starea de sanatate generala si vaccinul gripal

Vaccinurile actioneaza prin stimularea sistemul imunitar in actiune. Intr-un fel, un vaccin "invata" corpul dvs. sa identifice si cum sa se lupte cu virusul. Atunci cand vine in contact cu un virus real, sistemul imunitar il recunoaste rapid si se lupta. Deci, eficacitatea unui vaccin depinde de cat de puternic este raspunsul sistemului imunitar la el. Daca aveti un sistem imunitar slab, pentru inceput, vaccinul nu va lucra la fel de bine. Multe boli cronice pot slabi apararea organismului. CDC estimeaza ca vaccinul de gripa reduce riscul de spitalizare (pentru gripa si pneumonie), cu 30% pana la 70% la persoanele cu boli cornice.

vaccin

Cand ne administram vaccinul gripal

Daca odata, vaccinul gripal era disponibil intre octombrie si sfarsitul lui noiembrie, acum expertii sustin ca putem sa il facem in decembrie si ianuarie. Luati in calcul ca sezonul gripei de multe ori nu atinge apogeul pana in februarie sau mai tarziu. Dar cu cat mai repede, cu atat mai bine! De ce ? Simplu: cu cat sezonul gripei e mai aproape, cu atat riscul de a va imbolnavi creste. Trebuie sa nu uitati un lucru: vaccinul are nevoie de doua saptamani pentru a-si face efectul. Daca va expuneti la gripa in cele doua saptamani, este foarte posibil sa va imbolnaviti.

Cat de bine se potriveste vaccinul cu tulpina dominanta a gripei

Spre deosebire de alte vaccinuri, vaccinul gripal trebuie sa fie refacut in fiecare an. Asta pentru ca tulpinile dominante ale gripei se schimba in fiecare sezon. Odata ce un sezon de gripa se incheie, vaccinul nu mai are nici valoare. Partea mai dificila este faptul ca cercetatorii trebuie sa creeze vaccinul cu mult timp inaintea inceperii sezonului de gripa. Ei fac predictii, deoarece nu pot sti cu siguranta ce tulpini vor fi dominante. Aceste predictii sunt in general corecte, dar nu sunt foarte simplu de manevrat. Eficacitatea vaccinului gripal intr-un anumit an, depinde de cat de exacte sunt aceste proiectii.

Din pacate, administrarea vaccinului gripal nu este o garantie ca nu ne vom imbolnavi de gripa. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne vaccinam. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care au un risc crescut de complicatii ale gripei. Chiar daca vaccinul gripal poate sa nu functioneze la fel de bine la copiii mici, persoanele in varsta si cei bolnavi, aceste aceleasi persoane sunt mai susceptibile de a avea complicatii severe si chiar sa-si puna viata in pericol. Este extrem de important ca ei sa se vaccineze. Chiar daca nu este perfect, vaccinul antigripal este cea mai buna aparare pe care o avem.

Inca un lucru de tinut minte: vaccinul gripal nu protejeaza impotriva virusilor racelilor. Unii oameni cred ca vaccinul nu functioneaza pentru ca ei s-au imbolnavit in ciuda faptului ca se vaccinasera. Dar expertii cred ca acesta functioneaza, dar aceste persoane au contactat virusi de raceala care nu are nicio legatura cu gripa..

Mai cititi si urmatoarele:

Vine gripa, vaccinarea impotriva gripei

Vine gripa, vaccinarea impotriva gripei

Gripa poate fi confundată iniţial cu o răceală, însă evoluţia ei este mult mai violenţă şi, pe fondul unui sistem imunitar scăzut, pot …

Vaccinurile devin mai putin eficace dupa varsta de 40 de ani

Vaccinurile devin mai putin eficace dupa varsta de 40 de ani

Sistemul imunitar nu mai functioneaza la fel dupa 40 de ani. Sistemul nostru imunitar ne protejeaza de virusi, bacterii si paraziti, si este alcatuit din mai multe tipuri de celule, fiecare cu rostul…

Simptomele precoce ale pneumoniei

Simptomele precoce ale pneumoniei

Pneumonia este un tip specific de infectie pulmonara. Plamanii sunt alcatuiti din cai respiratorii care curata, incalzesc si transporta aer; sacii de aer care fac schimbul de oxigen si dioxid de…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014
 
referinte: WebMD

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Cat de eficient este vaccinul antigripal?.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Familia Verde

Familia Verde

Vrem sa ne aparam familia de asediul poluarii, si chimicalelor. Iubim natura si vrem sa traim cat mai natural putem. Pentru mai mult verde.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII