Laxativele sunt periculoase!

Laxativele sunt periculoase!

Laxativele sunt periculoase!

Medicii americani trag un semnal de alarma: Consumul exagerat de laxative poate avea reactii adverse fatale. Zeci de cazuri de reactii adverse grave au fost raportate, alaturi de 13 cazuri de deces, in urma unor supradoze de laxative pe baza de fosfat de sodium.

Laxativele vin in diferite forme, cu diferite ingredient
Efecte secundare grave ale laxativelor
Laxativele - deosebit de periculoase
Dulapul cu medicamente

Medicii americani trag un semnal de alarma: consumul exagerat de laxative poate avea reactii adverse fatale. Zeci de cazuri de reactii adverse grave au fost raportate, alaturi de 13 cazuri de deces, in urma unor supradoze de laxative pe baza de fosfat de sodiu.

Laxativele vin in diferite forme, cu diferite ingrediente

Fosfatul de sodiu este folosit in unele produse care fac parte din clasa medicamentelor numite "laxative saline". Aceasta clasa de laxative provoaca o miscare a intestinului cu ajutorul apei, care inmoaie scaunul, usurandu-i astfel trecerea.

Produse laxative care contin fosfati de sodiu sunt de multe ori vandute ca branduri ale unor magazine si ca produse generice. Ele sunt disponibile in Marea Britanie sub doua formate - unul este folosit pentru clisma, iar al doilea este un plic care poate fi dizolvat in apa, apoi baut. Primul este utilizat pentru tratamentul constipatiei, iar al doilea pentru a pregatirea intestinului inaintea unor operatii sau proceduri chirurgicale. Aceste medicamente pot fi cumparate fara reteta si au in componenta Fleet fosfo - Soda, OsmoPrep si Fleet Rread utilizate pentru clisma.

Efecte secundare grave ale laxativelor

Toate laxativele pe baza de fosfat de sodiu sunt potential asociate cu efecte secundare grave, cum ar fi deshidratarea si niveluri anormale de electroliti in sange, care pot duce la complicatii grave, cum ar fi leziuni renale si uneori chiar decesul .

Potrivit medicilor americani, prejudiciul cel mai grav se inregistreaza dupa administrarea unei supradoze intr-o singura priza, mai mare decat cel aparut in urma depasirii dozei zilnice. Efectele secundare pot include probleme grave de deshidratare si renale. Simptomele de deshidratare includ gura uscata, sete si stare de confuzie.

Celalalt efect secundar potential periculos consta in leziuni renale. Simptomele includ somnolenta, o productie mai mica de urina care duce la umflarea picioarelor.

In recenziile recente despre efecte secundare nocive, FDA a identificat 54 de cazuri de efecte secundare grave asociate cu utilizarea produselor de fosfat de sodiu pentru tratamentul de constipatie la adulti si copii.

Laxativele - deosebit de periculoase

Treisprezece cazuri au fost letale, inclusiv un copil si 12 adulti.

Eticheta de pe laxativele cu fosfat de sodiu avertizeaza ca acestea trebuie utilizate in doza unica, o data pe zi, iar produsele nu trebui utilizate mai mult de trei zile. Persoanele care nu au un scaun dupa prima doza, sunt deasemenea, avertizate sa nu o ia si pe a doua.  FDA este de parere ca adultii de peste 55 de ani si copiii cu anumite probleme de sanatate ar trebui sa consulte un medic inainte de a utiliza aceste produse, din cauza efectelor secundare nocive. Ei spun ca aceste medicamente pot fi periculoase, ele afectand functiile rinichilor, pentru cei care sunt sub medicatie pentru tensiune arteriala, sau anti-inflamatorie, cum ar fi ibuprofenul.

Se crede, deasemenea, ca persoanele cu inflamatie a colonului sunt supuse unui risc special si ca medicamentele pot fi periculoase pentru copii.

Mamicile nu ar trebui sa administreze aceste produse pe cale orala la copiii sub varsta de cinci ani, fara a cere parerea unui medic. Atat persoanele care ingrijesc copii, cat si personalul calificat din domeniul sanitar ar trebui sa evite utilizarea rectala a laxativelor la copiii sub 2 ani. Linia de jos a sigurantei acestor produse se traseaza la adultii sanatosi si copiii mari, pentru care instructiunile de dozare se gasesc pe etichetele medicamentelor, iar acestia nu trebuie sa depaseasca cantitatea sau numarul de doze zilnice.

Dulapul cu medicamente - cu si despre pastile: 
Farmacia de voiaj

Daca va pregatiti de vacanta (in special pentru cei ce-si fac vacantele in strainatate) si ati ales sa luati si copiii cu dumneavoastra, tineti cont ca trebuie sa puneti in bagaje si o mica trusa… ... citeste mai departe
 Forum de intrebari si raspunsuri medicale

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: redactor desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2014

 

 

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
 • In unul sau n doi, mergem ai departe
  In unul sau in doi... mergem mai departe!

  Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

 • La Bucatarie
  La Bucatarie

  Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

 • Ajutor umanitar

  Esenta comunitatii noastre este oferirea ajutorului celor care trec prin momente grele. Nu uita ca si tu poti face un bine.

 • Forumul General

  Sufrageria Comunitatii DC. Aici ne intalnim, ne prezentam si sporavaim despre orice.Vii?

 • Clinica Virtuala DC

  Consultanta medicala online.


Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.