Cancerul de san: cum te poti proteja si ce trebuie sa stii

Cancerul de san: cum te poti proteja si ce trebuie sa stii

Cancerul de san: cum te poti proteja si ce trebuie sa stii

Orice femeie trebuie sa fie informata si sa stie totul despre ce este de facut pentru a reduce riscul aparitiei cancerului de san.

Iata tot ce trebuie sa stie o femeie despre cum se poate proteja de cancerul de san.

- despre cum te proti proteja de cancerul de san, vei citi:
Sunt mama si trebuie sa stiu tot despre cum sa ma apar de cancerul de san
Trebuie sa stii care sunt factorii de risc ai cancerului de san
Ce facem pentru a nu cadea victima a cancerului de san?
Nu conteaza dimensiunea sanilor
Cancerul si varsta femeii
Ce e de facut pentru a reduce riscul aparitiei cancerului de san
Ce nu stiai despre sanii tai
Despre sanatatea femeii


Sunt mama si trebuie sa stiu tot despre cum sa ma apar de cancerul de san

Imi amintesc de parca ar fi fost ieri cum mama mea, pe vremea cand eram copil, a fost rapusa de cancer la san. Era o femeie frumoasa, mama a 2 copii. Socul a fost imens pentru mine, fiica ei. 
Inca de atunci am inceput sa stiu tot mai multe informatii despre aceasta boala si pentru a incerca sa ma apar, la randul meu de aceasta boala. Acum, mama la randul meu a 2 copii minunati, consider ca cel mai bun mod de a ma apara este de a fi informata despre aceasta boala care face mult prea multe victime in randul femeilor: cancerul de san.

În România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic.

Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată ca acest procent este în continuă creştere, în România dar şi în lume. Ce spun specialiştii despre impactul psihologic al acestei maladii şi despre posibilităţile de a primi ajutor?

În urmă cu doi ani, România era ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii din Uniunea Europeană. Această rată a crescut direct proporţional cu incidenţa. Din păcate, în România diagnosticarea în stadiul IV este frecventă″, declară dr. Dana Stănculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic Bucureşti.


Trebuie sa stii care sunt factorii de risc ai cancerului de san

V-ati gandit vreodata ca sunteti supuse riscului aparitiei acestei boli necrutoae daca sunte supraponderala, daca fumati sau daca consumati alimente nesanatose ?

Ce facem pentru a nu cadea victima a cancerului de san? 

In primul rand, trebuie sa fim informate si sa ne controlam sanii periodic. De atlfel, doar faptul ca suntem femei este, el insusi , reprezinta cel mai mare factor de risc de a dezvolta afectiunea . Statisticile arata ca În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic. Pe de alta parte cele care au rude diagnosticate cu cancer de san au un risc mai mare de dezvoltare a bolii.

Cancerul de san apare  atunci cand celulele din san incep sa se divida si sa creasca intr-un mod anormal. Aceasta este cea mai frecventa forma de cancer la femei, iar numarul celor afectate este in crestere, treptat, in fiecare zi. Exista mai multe tipuri de cancer la san. Acesta poate fi diagnosticat in diferite etape si se poate dezvolta la nivele diferite. De unde si faptul ca pacientele pot beneficia de tratamente diferite in functie de ceea ce da cele mai bune rezultate pentru fiecare dintre ele.

Cancerul este o afectiune in care organismul este invadat de celule anormale care cresc intr-un mod necontrolat. In general, nu se cunoaste motivul pentru care acest proces se declanseaza, dar au fost identificati anumiti factori de risc asociati cu anumite tipuri de cancer.

Nu conteaza dimensiunea sanilor

Estrogenul este un hormon natural feminin produs de ovare la femei si testicule la barbati, desi se gaseste in concentratii mult mai mari in corpul femeilor. Acesta stimuleaza pubertatea, reglementeaza ciclul menstrual si cresterea sanilor, joaca un rol crucial in sarcina si, deasemenea este necesar pentru mentinerea oaselor sanatoase si puternice. Cancerul de san poate afecta femeile cu sani mici, medii sau mari. Dimensiunea acestora este irelevanta.

Cancerul si varsta femeii

Cercetari recente au demonstrat o conexine intre expunerea prelungita la estrogen ca factor predispozant pentru cancerul de san, endometrial si cel de col. De asemenea, studiile au aratat ca femeile ale caror ovare au fost extirpate devreme, in viata, au o incidenta foarte scazuta a cancerului de san , desi nu chiar in toate cazurile. Ca si in alte afectiuni, riscul aparitiei cancerului de san creste odata cu inaintarea in varsta. Aproximativ doua din cele trei tipuri de cancer invaziv se gasesc la femeile de peste 55 de ani  sau mai in varsta.

Ce nu stiai despre sanii tai

Simbol al maternitatii, atractie irezistibila pentru sexul opus, atu de imagine menit sa impulsioneze stima de sine... feminitate in forma pura. Toate aceste atribute si inca multe altele sunt argumente care atesta importanta unei parti a corpului feminin care a facut istorie in domenii variate, de la arta, la moda pana la medicina si stiinta in genere - sanii. Iata ce nu stiai despre sanii tai - citeste aici.


Ce e de facut pentru a reduce riscul aparitiei cancerului de san :

 Faceti sport regulat: femeile obeze sau cele cu o greutate excesiva au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune comparativ cu cele care au o greutate sanatoasa, mai ales dupa menopauza. Sportul contribuie la extinderea duratei ciclului menstrual la felei. Ciclurile menstruale lungi corespund catorva cicluri pe durata vietii, iar aceste cicluri menstruale inseamna o expunere mai mica la estrogen.


  Alapteaza-ti copiii: Femeile care nu au nascut sau care nu au avut primul copil pana la varsta de 30 de ani , se crede, sunt mai expuse riscului de cancer de san; pe de alta parte , se spune ca alaptarea ofera un grad de protectie inpotriva acestei boli. Femeile care au avut primul ciclu menstrual la o varsta mai mica de 12 ani au un risc crescut de a dezvolta cancer de san mai tarziu, pe parcursul vietii.

Mergeti la consultatii periodic.

Ai grija de alimentatia ta: Alimentatia,  saraca in grasimi si bogata in fibre, poate reduce nivelul de estrogen din organism. Anumiti factori dietetici pot creste riscul de cancer mamar, odata cu cresterea nivelului de estrogen in sange, si indirect, prin aparitia excesului de greutate si obezitatea. Este important sa cititi etichetele produselor alimentare pe care le cumparati si consumati.

Mai scapa de niste kilograme in plus. Obezitatea: S-a dovedit o legatura puternica intre obezitate si cancerul de san , deoarece se realizeaza conversia periferica a celulelor adipoase la estrogeni, prin urmare femeile obeze si supraponderale sunt mai expuse la estrgeni. Grasimea corporala a unei femei este principala sursa de estrogeni dupa menopauza, deci femeile cu mai utina grasime sunt supuse unui risc mai mic .

Evita substantele chimice toxice: Femeile care folosesc substante chimice de inalbire nocive au un risc ridicat de a face cancer de san. Cercetarea sugereaza ca, la anumite niveluri de expunere, unele dintre substantele chimice din produsele cosmetice pot contribui la dezvoltarea cancerului la oameni.

Evita substantele chimice in alimente: La nivel global exista un motiv real de ingrijorare ca pesticidele, antibioticele, hormonii  utilizate pe culturi si animale pot provoca probleme de sanatate la oameni, inclusiv o crestere a riscului de cancer mamar. Exista, de asemenea, preocupari legate de mercurul din fructele de mare si produsele chimice industriale din produse alimentare precum si modalitatea de  ambalare a produselor alimentare - toate pot contribui la aparitia cancerului de san. Alte cercetari au demonstrat ca femeile care au consumat carne la gratar din belsug, cele care au fumat si cele care au consumat foarte putine pructe si legume sunt si ele expuse riscului mai mult decat omoloagele lor care nu au avut aceste obiceiuri.

Citeste Stilul de viata si cancerul de san

Ce nu stiai despre sanii tai

Simbol al maternitatii, atractie irezistibila pentru sexul opus, atu de imagine menit sa impulsioneze stima de sine... feminitate in forma pura. Toate aceste atribute si inca multe altele sunt argumente care atesta importanta unei parti a corpului feminin care a facut istorie in domenii variate, de la arta, la moda pana la medicina si stiinta in genere - sanii.

Si, oricat de fals ni s-ar parea ca suna, exista inca lucruri pe care femeile  nu le cunosc despre sanii lor. Iata cateva dintre ele, pe care, poate, nu le stiai nici tu..citeste in continuare: Ce nu stiai despre sanii tai

Despre sanatatea femeii, mai cititi:

Reglarea menstruației - 3 intrebări și răspunsuri de la medicul ginecolog

Reglarea menstruației - 3 intrebări și răspunsuri de la medicul ginecolog

O menstruatie regulata este un semn important al sanatatii femeii. Aceste sfaturi pentru reglarea ciclului menstrual se bazeaza pe cele mai frecvente intrebari pe care le primim de la cititorii…

Sindromul ovarian polichistic

Sindromul ovarian polichistic

Sindromul ovarelor polichistice sau sindromul Stein-Leventhal este un ansamblu de modificari patologice ale unor echilibre hormonale, care duc printre altele la aparitia ovarelor polichistice,…

Cum ne afecteaza hormonii viata

Cum ne afecteaza hormonii viata

Hormonii sunt la originea tuturor transformarilor si problemelor corpului nostru. Ori de cate ori sunteti in pericol sau pur si simplu va simtiti ametita, hipotalamusul elibereaza in sange cortizol,…

 

Mai multe informatii despre SANATATEA FEMEII CITESTE AICI.

Forum de discutie, hai alaturi de noi

 /Images/intim.jpgFemina Intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime
.

autor: redactor Mariana D. - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII