Antibioticele și sarcina: categorii sigure și categorii cu risc - sfatul medicului

Antibioticele si sarcina: categorii sigure si categorii cu risc - sfatul medicului

Antibioticele și sarcina: categorii sigure și categorii cu risc - sfatul medicului

Viitoarele mămici ne intreabă des dacă au voie sa ia antibiotice in timpul sarcinii. In timpul sarcinii se pune frecvent problema antibioticelor care pot fi folosite, fie că este vorba despre o infectie urinară, de vaginita, de o infectie a sinusurilor, de herpes, sau de alte boli. Iata detalii despre antibiotice in sarcina cat si despre categoriile de antibiotice care pot afecta sarcina sau fatul.

→ Iată ce trebuie să stie o graviduță despre folosirea antibioticelor in sarcina: categorii de antibiotice sigure și categorii care prezintă riscuri pentru făt.

Antibioticele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Categoria A de antibiotice - nu afecteaza fatul in sarcina
Categoria B de antibiotice - nu se cunosc asocieri cu defecte congenitate
Categoria C de antibiotice - nu exista suficiente informatii despre efectul asupra sarcinii
Categoria D de antibiotice - pot provoca probleme daca sunt luate in timpul sarcinii
Factori de risc in timpul sarcinii
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente
Forumul Odiseea sarcinii  

Antibioticele si sarcina

Femeile sunt tratate in mod frecvent cu antibiotice si alte medicamente anti-microbiene. In timpul sarcinii se pune frecvent problema antibioticelor care pot fi folosite, fie ca este vorba despre o infectie urinara, de vaginita, de o infectie a sinusurilor, de herpes, sau de alte boli. cititi  ,

Iata o situatie despre antibioticele cele mai frecvent folosite. Nu sunt incluse in aceasta lista cele care sunt administrate intravenos sau sunt folosite numai in situatii rare. In general, fiecare antibiotic este inclus intr-o categorie (B, C, D sau X) pe baza riscului pe care il are administrarea sa in timpul sarcinii.

Pentru a afla mai multe despre principiile generale ale medicamentatiei in timpul sarcinii, cititi  Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii

Categoria A de antibiotice - nu afecteaza fatul in sarcina

Numai cateva antibiotice au fost incadrate in categoria A, ceea ce inseamna ca studiile pe oameni nu au obtinut vreo dovada a afectarii fetale in primul trimestru sau ulterior in sarcina.

Nistatin vaginal (micostatin) 

Nistatinul vaginal face parte din clasa antifungicelor poliene, fiind un antibiotic antifungic utilizat pentru tratamentul infecțiilor vaginale cauzate de ciuperci (fungi), cum ar fi Candida. Este important să rețineți că utilizarea nistatinei vaginale în timpul sarcinii trebuie să fie prescrisă și monitorizată de medicul dumneavoastră, deoarece nu există suficiente date pentru a determina siguranța sa absolută în timpul sarcinii.

Categoria B de antibiotice - Nu se cunosc asocieri cu defecte congenitate

Cele mai multe antibiotice fac parte din categoria B, ceea ce inseamna ca nu este cunoscuta vreo asociere cu defectele congenitale sau alte complicatii ale sarcinii si ca probabil, medicamentele respective sunt sigure - evident, daca sunt recomandate de medic.

Categoria B include:

Amoxicilina
Ampicilina

Penicilina
Augmentinul (amoxicillin-clavulanate)
Dicloxicilina
Macrobid (nitrofurantoin)
Flagyl (metronidazol) (desi exista controverse privind administrarea sa orala in primul trimestru de sarcina)
Cefalosporinele, precum: Keflex (cefalexin), Ceclor (cefaclor), Duricef (cefadroxil)
Cleocin (clindamicina)
Eritromicina (toate formele)
Zitromax (azitromicina)
Sulfonamidele (pana aproape de termen)
Famvir (famciclovir)
Zovirax (acyclovir)
Valtrex (valacyclovir)
Clotrimazol vaginal (micelex, lotrimin) 

Categoria C de antibiotice - nu exista suficiente informatii despre efectul asupra sarcinii

Alte medicamente sunt incadrate in categoria C, ceea ce inseamna ca fie nu exista destule informatii despre ele fie exista riscuri, rezultate din studiile efectuate pe animale, dar fara confirmarea unor probleme precum defectele congenitale umane.

Ele includ:

Bactrim
Trimetoprim
Biaxin (claritromicina)
Cipro (ciprofloxacina)
Diflucan (fluconazol)
Monistat (miconazol)
Terazol (terconazol)
Isoniazid
Rifampin
Vermox (mebendazol)
Injectiile antitetanos
Vaccinurile impotriva bolilor: hepatita A, hepatita B, gripa, meningococ, pneumonie (pneumococ), poliomielita
Vaccinurile impotriva bolilor: pojar, oreion, rubeola (sunt incadrate in aceasta categorie deoarece nu exista dovezi ca vaccinul ROR cauzeaza defecte congenitale, insa nu este niciodata folosit programatic in timpul sarcii deoarece exista temerea ca acei compusi ai rubeolei pot afecta negativ copilul nenascut)
 

Categoria D de antibiotice - pot provoca probleme daca sunt luate in timpul sarcinii

Despre medicamentele din categoria D se stie sigur ca pot provoca probleme daca sunt administrate in timpul sarcinii si nu ar trebui folosite decat daca nu exista alternative mai bune. Acestea pot fi periculoase în timpul sarcinii și care ar trebui evitate sau administrate numai după evaluarea atentă a beneficiilor și riscurilor de către medicul dumneavoastră.

Aceste antibiotice includ:

Tetracicline - Tetraciclina și doxiciclina sunt două antibiotice din clasa tetraciclinelor care pot provoca probleme dentare și osoase la făt și pot interfera cu dezvoltarea sistemului osos și a dinților în dezvoltare. Prin urmare, aceste antibiotice nu ar trebui luate în timpul sarcinii.

Fluorochinolone - Fluorochinolonele, cum ar fi ciprofloxacina și levofloxacina, pot cauza probleme la nivelul tendoanelor și pot interfera cu dezvoltarea sistemului nervos la făt. Prin urmare, aceste antibiotice nu ar trebui luate în timpul sarcinii.

Aminoglicozide - Aminoglicozidele, cum ar fi gentamicina și streptomicina, pot fi toxice pentru rinichi și pot provoca surditate la făt. Aceste antibiotice ar trebui evitate în timpul sarcinii, cu excepția cazurilor în care beneficiile depășesc riscurile.

Sulfamide - Sulfamidele, cum ar fi sulfametoxazolul și trimetoprimul, pot cauza icter și alte probleme la făt. Aceste antibiotice ar trebui evitate în timpul sarcinii, cu excepția cazurilor în care beneficiile depășesc riscurile.


merita sa cititi acum: Top 5 cele mai bune antibiotice naturale si antivirale

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii

Atentie gravidute:

Aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta putand influenta copilul. Daca femeia este insarcinata sau intentioneaza sa ramana gravida se recomanda sa nu ia nici un medicament decat daca este aprobat special de medic pentru sarcina. Cititi pe larg despre medicamentele care pot afecta fatul aici: Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii

Tot despre folosirea medicamentelor in timpul sarcinii, de stiut:

Ibuprofenul mareste riscul de avort spontan!
Paracetamolul in timpul sarcinii corelat cu problemele comportamentale ale copiilor
Sarcina si aspirina
Antidepresivele si sarcina
Ce picaturi de nas pot folosi in timpul sarcinii?
Gripa in timpul sarcinii si riscul autismului la copil
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Folosirea somniferelor in timpul sarcinii: riscuri si atentionari

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2023)

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com  - © 2023
Material aprobat de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
referinte: Canadian Medical Association Journal 2020, WebMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. Simona
    Simonatrimis la 10/1/2021

    Am luat zinnat 500g si sunt insarcinata in 5 saptamani .Exista pericol pentru copil..tin sa mentionez ca am luat doar 4 pastilute, restul le-am lasat.

    Raspunde la acest comentariu
  2. elena
    elenatrimis la 10/4/2019

    Mare atentie la clindamicin in timpul sarcinii, studiile pe soareci scrise in toate limbile posibile pe net demonstreaza inducerea autismului prin distrugerea microbiotei, din pacate mie mi s- a prescris la Cta acest medicament, urmarile se vad, de aceea trag un semnal de alarma pt toate mamicile sa ceara si o alta opinie medicala atunci cand doctorul prescrie din incompetenta sau reavointa Clindamicin

    Raspunde la acest comentariu
  3. mirela
    mirelatrimis la 22/4/2015

    Buna ziua. Sunt in sapt 21 de srcina s in urma unei dureri urate de gat am facut un exudat si mi-a iesit ca am staficlococ auriu. Ginecologul mi-a prescris augmentin dar medicul de familie nu imi da voie sa iau...a zis ca nu e asa mare pericol ca era mai rau daca era streptococ atunci trebuia sa iau. M-am tratat homeopat cu sodal si oscilococcinum si homepgene dar inca nu mi-a trecut dupa o sapt si am inceput sa tusesc destul de urat.Ati trecut prin asa ceva?

    Raspunde la acest comentariu
  4. gina
    ginatrimis la 10/4/2015

    Buna ziua. As dori sa aflu oxacilina in ce categorie se afla? Poate afecta fătul? Mulțumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII