Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente SIGURE și medicamente cu RISC - sfatul medicului

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente sigure si medicamente cu risc - sfatul medicului

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente SIGURE și medicamente cu RISC - sfatul medicului

Atentie, aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placentă putand afecta sănătatea bebelusul din burtică. In plus, daca femeia este insarcinata sau vrea sa ramana gravida, nu are voie sa ia decit medicamentele aprobate special de medic.

→ Iată lista cu medicamente sigure, nesigure sau periculoase in timpul sarcinii și sfatul medicului.

- despre folosirea si efectul medicamentelor in timpul sarcinii, veti citi:
Efecte inca necunoscute ale medicamentelor asupra sarcinii
Perioada de sarcina cea mai importanta: primele 3 luni
Ce medicamente traverseaza placenta si cand
Tipuri periculoase de medicamente pentru sarcina
Medicamentele considerate ca fiind lipsite de risc in sarcina
Medicamente folosite cu precautie in sarcina
Medicamente care nu pot fi evitate
Aspirina si sarcina
Despre alimente care pot afecta sarcina
Despre alimentatia corecta in timpul sarcinii
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente
Odiseea sarcinii - de 40 de saptamani
Dezvoltarea sarcinii - ghid complet

Orice medicament poate ajunge la organele bebelușului

Atentie, aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta putand afecta sanatatea copilul. Daca femeia este insarcinata sau intentioneaza sa ramana gravida se recomanda sa nu ia nici un medicament decat daca este aprobat special de medic pentru sarcină.

Efecte inca necunoscute ale medicamentelor asupra sarcinii

Uneori efectele medicamentelor asupra fatului sunt cunoscute doar dupa multi ani.Talidomida de exemplu, folosita in Europa prin 1960, s-a soldat cu malformatii congenitale grave, ca lipsa sau scurtarea extremitatilor nou nascutului.

Perioada de sarcina cea mai importanta: primele 3 luni

Perioada cea mai periculoasa de a lua medicamenet este in primele 3 luni de sarcina cand fatul este cel mai vulnerabil la leziuni. Vezi aici pe larg toate informatiile utile despre primul trimestru de sarcina.

Pentru a evita medicamentele este bine ca femeia insarcinata sa previna aparitia unor boli, scazand expunerea la boli infectioase si poluanti, printr-o alimentatie sanatoasa. Despre alimentatia in timpul sarcinii cititi: Alimentatia in timpul sarcinii

Ce medicamente traverseaza placenta si cand?

Majoritatea problemelor apar la medicamentele care traverseaza placenta si ajung la bebelus. Acele substante care traverseaza placenta si determina anomalii fetale se numesc teratogene.

Trebuie sa stii ca exista o susceptibilitate la actiunea agentilor teratogeni (anumite medicamente, droguri, radiatii ionizante, unele infectii etc.).

In primele doua saptamani de sarcina (faza de pre-organogeneza) se pare ca embrionul este rezistent la actiunea factorilor teratogeni, insa expunerea semnificativa poate fi letala. Intre saptamanile trei si opt de sarcina se situeaza perioada de maxima susceptibilitate la actiunea agentilor teratogeni, intrucat acum se formeaza organele vitale (organo-geneza).

Acum se produc majoritatea malformatiilor fetale (desi mai putin de 1% dintre malformatiile congenitale se datoreaza medicamentelor cu efect teratogen).

Intre saptamana 9 si 38 de saptamani, fatul este mult mai putin vulnerabil la factorii teratogeni, in aceasta perioada aparand in general defecte minore.  Cititi neaparat: Cauzele malformatiilor fetale

Sfatul medicului

 

Tipuri periculoase de medicamente pentru sarcina

Exista 3 tipuri de medicamente pentru perioada sarcinii: cele sigure, cele sigure dar cu rezerve si cele periculoase.

Medicamentele considerate ca fiind lipsite de risc pentru mama si fat in dozele prescrise de medic sunt:

- Paracetamolul (Acetaminofen,Panadol,Tylenol)

si totusi folositi acest medicament numai la nevoie si numai la recomandarea medicului  - citeste Utilizarea de paracetamol in timpul sarcinii este asociat cu simptome de ADHD și autism la copil

- Antiacide (Maalox, Tagamet, Zantac, Pepcid)

- Antibiotice (Penicilina, Eritromicina, Cefalosporine, Cindamicin, Nitrofurantoin)

- Sulfamide (doar in primele 6 luni )

- Aspartam (Nutrasweet)

- Insulina

- Plante medicinale: florile de tei, musetel, sunatoare, nalba, albastrele, ciubotica cucului, coada soricelului, lumanarica, porumb, salcam, sovarf, urzica marta alba, frunzele de: menta, nalba, dud, afin, patlagina si mesteacan.

Medicamente folosite cu precautie: doar cu prescriptia medicului, in doze si durata precise, cand medicul hotaraste ca beneficiile pentru mama si copil sunt mai mari decat riscul potential:

- Acyclovir (antiherpetic)

- Albuterol (antiastmatic)

- Tranchilizantele pot produce tremuraturi , care continua luni de zile dupa nastere

- Vaccinurile vii: impotriva rujeolei, rubeolei, protiditei epidemice.

- Plante medicinale ce pot produce malformatii congenitale: marul lupului, limba mielului (toata planta), arariel, cruciulita, patrunjelul cret, deditel, ruta, tataneasa, roiba,busuiocul (uleiul extras din planta), feriga (rizomul), potbalul (florile si radacina) si catpalanul (rizomul). Cititi neaparat: Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii

Medicamente care nu pot fi evitate

Uneori medicamentele nu pot fi totusi evitate in timpul sarcinii, de exemplu pentru diabet, hipertensiune, antibiotice pentru infectii urinare si boli transmise sexual sau acetaminofen (panadol) pentru infectii virale cu febra mare.

- Aspirina; luata ocazional in timpul sarcinii, nu va face rau copilului, in special in primele 2 trimestre. Aspirina este riscanta in ultimul trimestru, cand chiar si o singura doza poate influenta cresterea fatului. Aspirina este anti-prostaglandina care intervine in mecanismul travaliului si poate prelungi atat sarcina cat si travaliul si poate provoca sangerare excesiva inainte si dupa expulzare. Pe de alta parte, doze mici(162 mg)-sub supraveghere medicala pentru a trata boli imunologice ,ca lupusul,a opri travaliul prematur sau a preveni preeclampsia sau intarzierea cresterii fetale,nu par sa creeze probleme.

- Ibuprofenul (Paduden, Artofen, Advil, Brufen etc), asemanator cu aspirina in unele privinte, folosit in ultimul trimestru poate produce tulburari la fat, sarcina sau travaliu prelungit.

- Acetaminofenul (Paracetamol,Adol,Panadol,Tylenol etc) luat in doze moderate in timpul sarcinii, nu pare a fi toxic; trebuie luat insa numai cand este necesar si numai cu aprobarea medicului.

- Plantele medicinale sunt medicamente, uneori foarte puternice.Unele au fost folosite de mii de ani pentru a provoca avortul. Chiar sub forma de ceai, unele pot provoca diaree, varsaturi sau palpitatii. Deoarece nu sunt preparate in conditii de control pot fi periculoase.

 Cititi si:

Sarcina si homeopatia

Ceaiurile si sarcina

Plante interzise si nerecomandate in timpul sarcinii 

Aspirina si sarcina

In 1990, the Food and Drug Administration - organizatie guvernamentala americana fara al carui acord nu se poate lansa nici un medicament sau aliment pe piata SUA, a emis urmatorul avertisment legat de utilizarea aspirinei in timpul sarcinii: "Este extrem de important sa nu se foloseasca aspirina in ultimele trei luni de sarcina, cu exceptia indicatiei specifice de la medic, intrucat poate produce probleme la copil sau complicatii in timpul nasterii".

Mai concret, dozele mari de aspirina pot determina hemoragii la mama si la copil dupa nastere, pot produce un retard al cresterii intrauterine a fatului si chiar moartea bebelusului. Dozele mici de aspirina s-ar parea ca sunt totusi sigure in sarcina, dar si mai sigur este sa stai departe de acest medicament daca medicul tau nu ti-a spus ca ai neaparata nevoie de el.

Tot despre folosirea medicamentelor in timpul sarcinii, de stiut:

Ibuprofenul mareste riscul de avort spontan!
Paracetamolul in timpul sarcinii corelat cu problemele comportamentale ale copiilor
Sarcina si aspirina
Antidepresivele si sarcina
Ce picaturi de nas pot folosi in timpul sarcinii?
Gripa in timpul sarcinii si riscul autismului la copil
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Folosirea somniferelor in timpul sarcinii: riscuri si atentionari

Factori de risc in sarcina

Malformatiile congenitale in sarcina: cum reducem riscul lor
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Lacul de unghii: risc in timpul sarcinii
Sarcina si sapunurile antibacteriene - ATENTIE!
Nivelul scazut al seleniului si riscul de preeclampsie in sarcina
Substantele chimice din alimente pot dubla riscul de avort spontan
Infectiile urinare in timpul sarcinii
7 consecinte ale fumatului in timpul sarcinii

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mămici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023
cu sfaturile dlui doctor ANDREI CUCU, medic primar obstetrica-ginecologie la MEDICOVER Romania,

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 86:

  1. Laura
    Lauratrimis la 19/4/2021

    Buna ziua! Sunt insarcinata in 5 luni pot lua Tarosin?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Mariana
    Marianatrimis la 24/10/2019

    Buna ziua,timp te 5 zile am facut febra si am luat modafen,theraflu,nurofen pt raceala iar pt dureri am luat ketonal,in timpul acesta am avut si dureri de burta.intr-un final m-am dus la un control ginecologic sa vad de ce nu-mi trec durerile si surpriza am aflat ca sunt insarcinata in 6 saptamani.Ma puteti ajuta va rog frumos, ca sa stiu daca aceste medicamente imi pot afecta intr-un fel fatul,va rog frumos sa ma sfatuiti ce sa fac sa ma linistesc deorece ginecologul meu imi zice sa tot astept pana la 3 luni sa fac dublu test ca poate totul va fi bine,in schimb eu nu ma pot linisti.As mai dori o parere sincera va rog din suflet.Va multumesc!!!

    Raspunde la acest comentariu
  3. Andrea
    Andreatrimis la 8/2/2019

    Am luat in sara asta jumatate de piafen afectează sarcina sunt însărcinată si am 4luni jumate

    Raspunde la acest comentariu
  4. rodica
    rodicatrimis la 3/5/2018

    Buna ziua daca se poate va rog sa imi spuneti sunt insarcinata in 4 saptamani si cateva zile pe data de 9 aprilie am ramas insarcinta am luat pastile pt gastrita meberine si pantoprazole de pe data de 10leam oprit dar nestind sigur daca am ramas insarcinata am.luat rantidina pana pe data de 25 aprile afecteza cu ceva copilu ca am luat pastile inainte si dupa sarcina in primele saptamani va ros sa imi rsp daca se poate sunt foarte ingrijorata(am oprit rantidina de cand am facut testul de pe data de 26aprilie)

    Raspunde la acest comentariu
  5. Crina
    Crinatrimis la 20/4/2017

    Buna ziua sunt insarcinata in sem 2 ce pot lua ptr memorie , am un examen si nu tin minte nimik uit tot ce invat va rog

    Raspunde la acest comentariu
  6. Crina
    Crinatrimis la 25/11/2016

    Buna ziua, Sunt insarcinata in saptamana a 12a, iar medicul de familie mi-a prescris Cordyceps pentru oboseala. M-am documentat ulterior si am vazut ca acest medicament este contraindicat in sarcina. Acum nu stiu daca sa îl iau sau nu. Mulțumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Goia Alina
    Goia Alinatrimis la 11/8/2016

    Ce se intampla daca iau antidepresive pe timpuo sarcinii

    Raspunde la acest comentariu
  8. surdu cristina
    surdu cristinatrimis la 18/5/2016

    buna ziua daca eu am luat 2 passtile de ketonal in 2 saptamani nestiind ca sunt insarcinata credeti ca ar fii un risc bebelusului?

    Raspunde la acest comentariu
    • Udrea maria
      Udrea maria trimis la 20/2/2017

      Nu are nimic...! O prietena de a mea a luat timp de 2 saptamani antibioti foarte tare si nu ia afectat sarcina avea (4saptamani)

  9. Lilia
    Liliatrimis la 18/4/2016

    Buna ziua. Acuma am aflat ca sunt insarcinata de 3 saptamini. Cu 2 saptamini in urma am scos masaua de minte, cu acest esti locala. Dupa asta am baut 5 zile nimesil. Asta poate sa afecteze copil? Daca da cum pot sa le previn? Eu pot sa pastrez sarcina?

    Raspunde la acest comentariu
  10. constatinescu andreea
    constatinescu andreeatrimis la 11/8/2015

    ma intereseaza daca in timpul sarcini dauneaza oxacilina 500 am fost la dentist si mai spus sa iau oxacilina si imi este frica sa mai iau va rog sami spuneti ce trebe sa fac am 10 saptamani

    Raspunde la acest comentariu
  11. alina maria
    alina mariatrimis la 23/4/2013

    buna, am luat 1 zi 2 pastilute de duador 200mg si nu stiam ca sunt insarcinata(3 saptamani) , ce se poate intampla?

    Raspunde la acest comentariu
  12. monica n.
    monica n.trimis la 28/12/2012

    Buna,acum 2 zile am afla ca sunt insarcinata in aproximativ 4,5 saptamani. Acum o saptaman si cva am luat un atibiotic dar nu ii mai stiu denumirea cam 5 zile deoarece am fost la munte si am facut o infectie urinala,imi afecteaza cu ceva sarcina? Ieri mi-am facut un eco si mi-a zis ca totul este inregula dar nu imi poate spune prea multe despre copil deoarece este prea micut. Astept raspuns multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  13. MIHAELA
    MIHAELAtrimis la 23/4/2012

    buna am aflat akm 2 zile ca sunt insarcinata in 9 saptamani dar akm o sapt am facut timp de 7 zile un tratament de antibiotic un comprimat la 12 ore poate dauna copilului,va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  14. valentina apetroaei
    valentina apetroaeitrimis la 23/2/2012

    am 7 luni si 2 saptamani de sarcina si vreau sa stiu ce pot lua in cazul unei dureri de masea? am fost la urgenta si mi-a dat paracetamol dar nu-mi trece, mai pot lua si altceva?

    Raspunde la acest comentariu
  15. Maia
    Maiatrimis la 15/2/2012

    Buna, Poate ma puteti ajuta si pe mine cu o informatie. Am luat pentru prima data Premestril - mi s-a recomandat sa-l iau 2 luni. Si dupa o luna de tratament nu mi-a mai venit ciclul si la testul de sarcian mi-a iesit pozitiv. Pe prospect scrie ca nu se va administra in timpul sarcinii. Eu practic, daca e sa calculez de la ovulatie pana azi, l-am luat in primele 20 de zile de la conceptie. E grav??? Ideea este ca incercam de mult sa avem un copil si as inebuni daca s-ar intampla ceva. Ma puteti ajuta cu vreun sfat? Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  16. sorina macovei
    sorina macoveitrimis la 13/2/2012

    acum 2 saptamani am avut o raceala si am luat antibiotice, iar acuma cred ca sunt insarcinata dauneaza medicamentele loate atunci?

    Raspunde la acest comentariu
  17. petrica
    petricatrimis la 3/2/2012

    eu am luat in prima luna fara sa stiu ca sunt insarcinata.amoxacilina si augumentin.este vreo problema

    Raspunde la acest comentariu
  18. popa elena
    popa elenatrimis la 27/1/2012

    buna .sunt elena si sunt insarcinata in 10 sapt .am fost la farmacie si mi sa dat alt fel de pastila in loc de acid folic de 5 mg ( acid folic cu silina ) se poate intimpla ce va cu sarcina.si daca se e posibil sa se intimple.va multumesc frumos.

    Raspunde la acest comentariu
  19. claudia
    claudiatrimis la 25/1/2012

    am luat un tratament cu antibiotic pt raceala erdomed, paracetamol, coldrex,paxeladine, si abea am aflat ca sunt insarcinata, cauzeaza toate astea,sarcini? cum ar veni le-amluat chiar in primele 2 sapt de sarcina. va rog astept un raspuns sunt disperata

    Raspunde la acest comentariu
  20. mariana
    marianatrimis la 16/1/2012

    a luat careva capsula de slabit in prima luna de sarcina?e riscant pt copil?desi pe prospect scrie ca nu e indicat femeilor insarcinate un medic mi-a spus ca nu e nici o problema in primele 4 sapt.va rog sa-mi raspundeti

    Raspunde la acest comentariu
  21. anca
    ancatrimis la 4/1/2012

    buna ziua,am si o intrebare care ma macina zilnic ,sunt in saptamana a 7 de sarcina insa in urma cu cateva zile din cauza unei dureri puternice de masea am luat de doua ori cate un sfert de plic de aulin!vreau acest copil dar nu stiu daca poate sa-l afectezze !va rog sa-mi raspundeti !

    Raspunde la acest comentariu
  22. sorina
    sorina trimis la 14/12/2011

    am o problema cu tenul. am un ten foarte uscat sunt si o presoana destul de alergica (la medicamente, mancare, praf, lana....). am pe brate si pe burta niste pete foarte uscate rosii care ma mananca foarte rau si care se extind. sunt insarcinata in 10 saptamani si nu stiu cum sa procedez. pana acum foloseam elocom imediat ce vedeam ca-mi apare si a doua zi imi dispaeau. de cand am aflat de sarcina am zis a incerc ca in primele 3 luni sa nu mai folosesc elocom. problema este ca lucrurile s-au inrautatit adica petele s-au inmultit, marit si nu mai pot de mancarime . ce sa fac???? multumesc.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII