Poluarea si autismul – o conexiune posibila?

Poluarea si autismul – o conexiune posibila?

Poluarea si autismul – o conexiune posibila?

Terapia aplicata in tratarea autismului contine adesea numeroase programe si elemente adaptate si altor afectiuni asociate cu autismul. Aplicarea lor vine in completarea terapiei de baza si implica programe speciale, concepute in functie de nevoile particulare ale fiecarui pacient.Poluarea si autismul – doua dintre problemele lumii contemporane, care isi pun amprenta asupra existentei din ce in ce mai multora dintre noi. Ce ar putea avea insa in comun cele doua subiecte, in afara de faptul ca ambele nasc tot felul de controverse sau de faptul ca si una si alta sunt din ce in ce mai greu de indepartat?
Tema: Autism | Subiecte tratate: poluare, autism, copii, sarcina, aer poluat, sanatate, studiu

Poluarea si autismul – o conexiune posibila?


 
Poluarea si autismul – doua dintre problemele lumii contemporane, care isi pun amprenta asupra existentei din ce in ce mai multora dintre noi. Ce ar putea avea insa in comun cele doua subiecte, in afara de faptul ca ambele nasc tot felul de controverse sau de faptul ca si una si alta sunt din ce in ce mai greu de indepartat?

Un studiu american realizat de Harvard School of Public Health din Massachussets si publicat la jumatatea lunii decembrie 2014 in revista Environmental Health Perspectives a scos la iveala faptul ca femeile insarcinate care se expun particulelor fine din aerul poluat prezinta un risc de doua ori mai mare de a avea un copil autist.

Particulele fine din aerul poluat dubleaza riscul de autism

Studiul a fost efectuat intre 1990 si 2002 de catre cercetatori americani si se refera la calitatea aerului respirat de catre 116000 de mame in timpul sarcinii. Statisticile au aratat ca 245 din 1767 de copii nascuti sunt autisti, concluzia cercetatorilor fiind aceea ca expunerea intrauterina a fatului la particulele fine din aerul poluat a dublat riscul de autism. Rezultatele arata, de asemenea, ca expunerea la aerul poluat a mamei si, implicit, a fatului, este mai periculoasa in trimestrul al treilea de sarcina. Cele mai toxice particule de aer poluat sunt, se pare, cele de tip PM2.5, intrucat acestea contin un numar mai mare de substante poluante. Aceste sunt extrem de fine si patrund foarte usor in celulele corpului uman, afectandu-le negativ. Este vorba de un asa numit stres oxidativ (o presiune continua pe care substantele poluante o exercita asupra celulelor corpului, initiind reactii de oxidare ce agreseza celulele, deteriorandu-le peretii si perturbandu-le activitatea) ale carui consecinte sunt aparitiile anumitor tipuri de cancer, dar si afectarea negativa a dezvoltarii creierului fatului aflat inca in uter. Cand mama este expusa la acest tip de particule fine poluante, organismul sau elibereaza molecule de aparare care blocheaza dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului, acest lucru putand sa conduca la aparitia simptomelor autiste.

In ciuda acestor concluzii neasteptate, cercetatorii americani raman insa optimisti, amintind faptul ca poluarea este, din fericire, un factor asupra caruia se poate actiona, daca nu prin indepartarea sa din mediul in care traim, cel putin prin evitarea expunerii femeilor insarcinate la aerul poluat. Asadar, viitoare mamici, pentru bine vostru si al bebelusului vostru, obisnuiti-va sa traiti eco!

Mai multe informatii despre autism:

 Forumuri specializate

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

 

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.