8 intrebari frecvente despre CIC si indemnizatie

8 intrebari frecvente despre CIC si indemnizatie

8 intrebari frecvente despre CIC si indemnizatie

Esti proaspata mamica si ai o multime de intrebari despre CIC sau indemnizatii? Iata 8 intrebari frecvente la care vei gasi un raspuns. Ai o alta intrebare? Indrazneste si intreaba, ne vom stradui sa iti raspundem.

Am dreptul la indemnizatie daca nasc inainte de termen?
Contract de munca pe 2 ore...
Cele 126 de zile de concediu de maternitate sunt obligatorii?
12 luni de munca neindeplinite
Daca nu am obtinut venituri in (toate) cele 12 luni anterioare nasterii
Indemnizatia pt.cel de al doilea copil cum se calculeaza?
Care este diferenta intre concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului?
Concediul de crestere a copilului timp de o luna pentru tata este obligatoriu?

 Ai o alta intrebare? Intreaba si ne vom stradui sa iti raspundem

Esti proaspata mamica si ai o multime de intrebari despre CIC sau indemnizatii? Iata 8 intrebari frecvente la care vei gasi un raspuns.

Am dreptul la indemnizatie daca nasc inainte de termen?

R: In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada de 12 luni se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data probabila a nasterii, certificata de medicul de specialitate. Este nevoie de un document de la medicul de specialitate in care sa se specifice data probabila a nasterii.

Contract de munca pe 2 ore...

Cumnata mea are o societate (are o masina taxi) si este unic administrator avand contract de munca pe 2 ore deschis in urma cu 7-8 luni, ea fiind coordonator de transport.
Se pare ca este insarcinata. Poate intra in concediu pentru cresterea copilului beneficiind de acea indemnizatie de 600 lei?

R: Da

Cele 126 de zile de concediu de maternitate sunt obligatorii?

R: Cele 126 de zile de concediu de maternitate NU sunt toate obligatorii. Pentru protectia mamei si a copilului, doar primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii.

12 luni de munca neindeplinite

Daca mama nu are indeplinite cele 12 luni de munca deloc, tala poate lua CIC si mai apoi supliment de insertie? (tatal indeplinese cele 12 luni lucrate)
Si o alta intrebare: daca se poate intampla asta, cat este obligat sa stea in CIC?

R:1. Daca indeplineste conditiile da. CIC este pentru oricare dintre parinti nu este pentru mama sau tata.
2. Daca indeplineste conditiile pt supliment de insertie, da va primi desigur nu va mai primi CIC, dar va primi salariu + stimulent de insertie.
3. Cel puitn 1 luna pentru ca acum imi dau seama ca defapt nu va intereseaza CIC ci strict sa mai scoateti un ban pe langa salariu adica acea insertie. Corect? Deci tatal sa faca dosar pt CIC sa intre de la serviciu in CIC apoi sa revina si sa depuna cerere pt stimulent de insertie

Daca nu am obtinut venituri in (toate) cele 12 luni anterioare nasterii pot beneficia de indemnizatia de crestere copil?

R: Exista situatii prevazute de lege prin care pot beneficia de concediul si indemnizatia de crestere copil si parintii care in cele 12 luni anterioare nasterii: fie nu au obtinut deloc venituri impozabile, fie au obtinut venituri impozabile in mai putin de 12 luni.

Indemnizatia pentru cel de-al doilea copil cum se calculeaza?

R: Indemnizatia pentru al doilea copil se va calcula ca 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni anterioare nasterii (inclusiv venitul cuvenit in luna nasterii). Din aceste venituri pot face parte salarii, indemnizatii de crestere copil pentru CCC anterior, indemnizatii de maternitate aferente concediului prenatatl, indemnizatii de concediu medical, obtinute in cele 12 luni anterioare nasterii.

Care este diferenta intre concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului?

R: Concediul de maternitate este un concediu medical la care are dreptul angajata gravida sau lauza, timp de maxim 126 de zile inainte sau dupa nastere. Concediul pentru cresterea copilului este concediul de care pot beneficia parintii pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului (3 ani, in anumite situatii).

Concediul de crestere a copilului timp de o luna pentru tata este obligatoriu?

R: Concediul de crestere a copilului pentru tata cel putin o luna este obligatoriu, in cazul copiilor nascuti dupa data de 1 martie 2012. Exista insa posibilitatea neefectuarii acestui concediu, cu "sanctiunea" ca luna respectiva de concediu se pierde, ea neputand fi efectuata de catre mama. Asadar, daca mama a optat pentru un concediu de crestere a copilului timp de 1 an iar tatal refuza efectuarea lunii sale obligatorii de concediu de crestere a copilului, atunci mama va sta in concediu 11 luni.

 Ai o alta intrebare? Indrazneste si intreaba, ne vom stradui sa iti raspundem la acest topic dedicat Ingrijirii copilului - CIC

Mai cititi si:

 Forumuri de discutii - cu multe sfaturi si multa sustinere

Probleme legislative
Legi, drepturile gravidelor, indemnizatia de maternitate si crestere a copilului, sau alte probleme de natura juridica.

Discutii generale
In discutii generale puteti posta orice doriti!


In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

autor:  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
 • In unul sau n doi, mergem ai departe
  In unul sau in doi... mergem mai departe!

  Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

 • La Bucatarie
  La Bucatarie

  Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

 • Ajutor umanitar

  Esenta comunitatii noastre este oferirea ajutorului celor care trec prin momente grele. Nu uita ca si tu poti face un bine.

 • Forumul General

  Sufrageria Comunitatii DC. Aici ne intalnim, ne prezentam si sporavaim despre orice.Vii?

 • Clinica Virtuala DC

  Consultanta medicala online.


Ultimile 4 comentarii
Trimis de Naie Madalina

Buna ziua am o intrebare va rog : sunt angajata din octombrie 2015 si pe 30 august am nascut la 37 -38 saptamani termenul probabil al nasterii fiind 17 septembrie. Pot beneficia de indemnizatie pt crestere copil daca aduc adeverinta de la medi Are vreo importanta daca medicul cu care am nascut si mi-a urmarit sarcina este medic rezident? Va multumesc

Trimis de Bianca

Daca sunt studenta in anul 3 si in 20 ianuarie ar trebui sa nasc, cum o sa trebuiasca sa procedez pentru a beneficia de concediu de maternitate? Cu facultatea cum as putea sa fac? Ma gandeam sa inghet anul dupa ce nasc pentru ca nu o sa pot da niciun examen din prima sesiune

Trimis de iulia

buna ziua! spuneti-mi va rog cat si cati bani se iau la o sarcina cu tripleti.multumesc.

Trimis de Cristina

Buna seara. Am si eu o intrebare tocmai am aflat ca sunt insarcinata dar eu mai am un bebe de 1 an si 5 luni asta ar insemna ca nasc dupa ce face el 2 ani(nasc prin oct,nov si el face doi ani pe 26 sept) ,vroiam sa stiu cum se procedeaza cu indemnizatia mai pot sa iau si pt al doilea?? ,si cu locul de munca ca ar trebui sa ma intorc la munca in august ,cum procedez??? Va multumesc anticipat

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.