13 moduri simple prin care poti fi fericit

13 moduri simple prin care poti fi fericit

13 moduri simple prin care poti fi fericit

  • Cu mai mult timp in urmă, cand am aflat că există o zi internationala a fericirii, mi s-a parut bizar, pentru ca eram convinsa fericirea nu are nevoie de o zi anume ca sa ne patrunda in suflet, pentru ca, desi ne este greu sa o definim, stim ca este spontana si ca o simtim adesea fara macar sa o conatientizam in clipa in care o traim.

Foloseste galbenul!
Mananca ceva bun!
Bea o cafea mica!
Fa curatenie!
Mareste ritmul cardiac!
Cumpara-ti o planta!
Respira uleiuri esentiale!
Exerseaza optimismul!
Cultiva multumirea!
Mediteaza...cu ciocolata!
Muzica, muzica, muzica!
Dormi!
Fa sex!
 
Cu mai mult timp in urmă, cand am aflat că există o zi internationala a fericirii, mi s-a parut bizar, pentru ca eram convinsa fericirea nu are nevoie de o zi anume ca sa ne patrunda in suflet, pentru ca, desi ne este greu sa o definim, stim ca este spontana si ca o simtim adesea fara macar sa o conatientizam in clipa in care o traim. 
 
Apoi, dupa un timp de reflectie, am ajuns la concluzia ca in secolul in care traim o zi a fericirii era totusi necesara, pentru ca noi, oameni moderni ai erei hipertehnologizate, uitam prea des in ultima vreme sa fim fericiţi. Si uneori e bine sa ni se amintească lucruri simple, prin care putem trai fie si cateva clipe de fericire, pentru ca altfel riscam ca intr-o buna zi sa uitam de tot ce este fericirea… Desigur, asta cam contravine spontaneităţii fericirii, dar, scurtand putin metafizica lucrurilor, sa spunem ca avem nevoie din cand in cand ca cineva sa ne opreasca din cotidian si sa ne spuna: “Hei, zambeste, fii fericit!”

Sursele fericirii sunt infinite si depinde numai de noi daca ajungem sau nu sa le descoperim. Psihologii sustin insa ca fericirea se poate obtine si cu putina practica, altfel spus, exersand-o putin cate putin in fiecare zi. Unii vor spune ca asta nu mai este fericire, ci mai degraba satisfactie imediata, multumire sau orice altceva. Conteaza oare? Important este ca pe o cale sau alta avem nevoie cu totii sa ajungem macar din cand in cand la acea stare de bine in care sa putem exclama fie si pentru cateva clipe: “Sunt fericit!” Şi daca nu iti vine sa crezi ca exista moduri prin care fericirea poate fi exersata, incearca macar una dintre sugestiile de mai jos. Evident, sunt trucuri de moment, care poate nu vor avea efect de lunga durata si care cu siguranta nu inlocuiesc fericirea de durata, care vine din lucruri mult mai profunde, dar cata nevoie avem uneori tocmai de aceste crampeie efemere de mici fericiri…

Foloseste galbenul!

Culturile vechi foloseau culoarea galben ca pe o culoare terapeutica, pentru ca se considera ca stimuleaza sistemul nervos si purifica organismul. Nu exista prea multe studii in privinta felului in care galbenul influenteaza realmente starea interioara a unei persoane, insa ea este perceputa in mod current ca o nuanata calda si vesela. Ce zici de niste narcise? Sau poate un buchet de floarea soarelui care sa iti invioreze casa?

Mananca ceva bun!

Prin “ceva bun” nu trebuie sa intelegi musai cartofi prajiti cu parmezan sau o prajitura bomba calorica. Ceva la fel de bun poate fi un desert delicios cu cereale integrale, alune si fructe uscate sau un preparat din somon sau orice altceva ce nu mananci chiar in fiecare zi. Un aport spontan de nutrienit de calitate iti da o stare imediata de bine.

Bea o cafea mica!

Atentie la ultimul cuvant, care este esential. O cantitate mica de cofeina este un bun stimulator al creierului, care face ca toate procesele mentale sa fie mai rapide. O cafeluta savurata intr-o companie placuta sau in cea mai adanca liniste poate fi elementul cheie al fericirii unei zile. Nu abuza insa de acest truc, pentru ca prea multa cofeina inseamna anxietate si irascibilitate.

Fa curatenie!

Nu, nu e o gluma! La prima vedere, nimanui nu ii place sa se apuce de facut curat asa din senin, insa se pare ca procesul in sine, precum si rezultatele finale sunt benefice pentru starea de bine a fiecaruia dintre noi. Atunci cand faci curatenie si ai mintea plina de tot felul de lucruri stresante, vei simti ce usor este sa scapi de ele. In plus, facutul curateniei inseamna miscare, ceea ce va da o stare de bine intregului organism.

Mareste ritmul cardiac!

Metaforic vorbind… Altfel spus, fa asta prin sport. Activitatea fizica intensa elibereaza in creier endorfine, adrenalina, serotonina, dopamina, adica substante recunoscute pentru starea de bine pe care o dau intregului corp.

Cumpara-ti o planta!

Conform unor studii realizate de cercetatori NASA, plantele de camera ne fac mai fericiti si maresc capacitatea creierului de a lucra. In plus, plantele combat poluarea interioara din camera, asa ca ai toate motivele sa iti cumperi o planta.

Respira uleiuri esentiale!

Lamaia, lavanda, rozmarinul sunt arome despre care s-a dovedit deja ca au legatura cu starea de bine a organismului. Studiile arata ca mirosul de lamaie creste cantitatea de norepinefrina din creier (o substanta ce regleaza starea de bine din corp). Lavanda ajuta la temperarea simptomelor depresiei si indeparteaza insomnia, iar rozmarinul ajuta la concentrare si da un sentiment de multumire intensa.

Exerseaza optimismul!

A exersa optimismul inseamna in primul rand a renunta la anumite obiceiuri si a-ti re-scrie agenda cotidiana. Daca ai mereu tendinta sa te focalizezi asupra a ceea ce nu iti reuseste, inseamna ca de fapt exersezi pesimismul si asta nu e bine. Poti insa schimba asta, focalizandu-te pe reusite, fie ele chiar si mici.

Cultiva multumirea!

Oamenii care stiu sa multumeasca sunt fericiti. Nu conteaza cui multumesti si pentru ce, important e ca o faci si ca o faci in deplina constiinta de sine. A te orienta spre aspectele pozitive din viata ta, a-ti face timp pentru a multumi si pentru a zambi celor din jur inseamna gratitudine si atitudine pozitiva.

Mediteaza… cu ciocolata!

A practica cu regularitate exercitii de meditatie este un lucru benefic, care te elibereaza de stres, insa potyi obtine efecte similar chiar daca nu meditezi regulat. Un mod excelent si delicios de a incepe sa meditezi este acela de a lua o pauza reflexiva, impreuna cu o bucatica de ciocolata. Ai grija sa nu abuzezi… de ciocolata, iar bucatica sa ramana bucatica. La fel ca alcoolul si branza, ciocolata este benefica in cantitati mici, insa poate face ravagii in cantitati mari.

Muzica, muzica, muzica!

Terapia prin muzica este utilizata pe scara larga in psihologie, in tratarea unor afectiuni precum Alzheimer, ADHD, anxietate, autism, depresie etc. Terapia prin muzica inseamna sa asculti muzica, sa canti sau sa compui. Nu conteaza rezultatul artistic in sine, ci starea pe care ti-o da muzica.

Dormi!

Somnul suficient regleaza cantitatea de serotonina ce contribuie in mod decisiv la starea de bine a unei persoane. Studiile arata ca un somn de 7 ore pe noapte asigura reglarea poftei de mancare, imbunatateste atentia si starea generala de bine. Chiar si o ora de somn pierduta poate afecta organismul, asa ca daca te simti obosit, un pui de somn iti poate transforma instantaneu starea de spirit.

Fa sex!

Faptul ca sexul imbunatateste considerabil starea de bine a organismului este arhicunoscut, aproape ca nu mai e nevoie de niciun studiu in privinta asta. Totusi, un studiu efectuat la Universitatea din Arizona, ai carui subiecti au fost 58 de femei de varste mijlocii, a dovedit experimental ca sexul sau gesturile afective cu tenta sexual ale partenerului genereaza o eliberare imediata de stres si o stare pozitiva in ziua urmatoare. Asadar, fericire cu efect prelungit!

 Mai cititi si urmatoarele:

Cinci pasi adevarati catre fericire

Cinci pasi adevarati catre fericire

Nu este mereu usor sa fii femeie in zilele noastre. Cel putin asta este concluzia pe care o puteti trage privind seriale ca Neveste Disperate...Deciziile pozitive sunt cheia fericirii: Pentru starea…

10 pasi de urmat in cautarea fericirii

10 pasi de urmat in cautarea fericirii

Fericirea este cuvant miracol, in care incape un intreg univers; tel suprem, declarat sau subconstient, al fiecarei fiinte umane. Indiferent de loc, de epoca, de conditie sociala, raspunsul dat…

12 principii despre fericire pe care trebuie să le știe copilul tău

12 principii despre fericire pe care trebuie să le știe copilul tău

Iti doresti totul pentru copilul tau si bineinteles, vrei sa fie fericit. Arta de a te face insuti fericit este ceva ce putem sa o facem la orice varsta. E important de stiut ca nimeni nu este sau nu…

 

Forumuri de discutie ale parintilor

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

Autor:  Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII