Femeile fumatoare pun in pericol fertilitatea copiilor lor

Femeile fumatoare pun in pericol fertilitatea copiilor lor

Femeile fumatoare pun in pericol fertilitatea copiilor lor

  • Atunci cand o femeie isi doreste un copil sanatos, trebuie sa stie ca multe lucruri depind de felul cum ea il va proteja - inca din timpul preconceptiei si mai apoi in perioada de sarcina continuand cu perioada cresterii copilului. Cand o femeie fumeaza, vor fi consecinte ce nu vor intazia sa apara la copilul sau. De exemplu, toxinele din fumul de tigara afecteaza functia ovariana a fiicelor. Mamele care fumeaza inainte, in timpul si dupa sarcina pot compromite fertilitatea fiicelor lor, sugereaza cercetarile recente. Alte cercetari sugereaza si ele efecte similare asupra baietilor nascuti din mame fumatoare. Iata sfatul Desprecopii.

Mamele fumatoare pun in pericol fertilitatea copiilor lor

Efectele fumatului asupra fertilitatii fiicelor
Studiul a fost facut pe femele de soareci carora li s-au injectat toxinele continute de fumul de tigara inainte de a deveni gestante si in timp ce alaptau.

Dimensiunea puilor nu a fost afectata de expunerea la toxinele din fumul de tigara, insa a fost afectata functia ovariana a puilor-femela.

Cercetatorul sef Andrea Jurisicova, doctor in medicina, a declarat ca spera ca descoperirile facute astfel la soareci vor stimula efectuarea mai multor studii asupra efectelor fumului de tigara si ale expunerii la toxine similare din mediu asupra fertilitatii.
„Dorim sa ne exprimam ingrijorarea, nu sa speriem oamenii“, declara Juriscova. „Dar acest studiu sugereaza intr-adevar ca o femeie care fumeaza poate afecta fertilitatea fiicei ei fara sa o stie.“

Fumatul si fertilitatea
Fumatul matern este legat de o serie larga de complicatii ale sarcinii, printre care greutatea redusa la nastere, probleme placentare si nastere prematura.

Si studiile anterioare au sugerat ca exista o legatura intre expunerea fatului din uter la fumul de tigara si problemele de fertilitate ulterioare, atat la femei cat si la barbati, dar motivele asocierii nu sunt cunoscute.
In efortul de a explica asocierea, Juriscova si colegii ei au injectat soarecii femela cu toxine din mediu numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAHs – polycyclic aromatic hydrocarbons) inainte de gestatie si dupa nastere, in timpul alaptarii, pentru a reproduce efectele expunerii la fumul de tigara.

 Planificarea unui copil

 Forumuri specializate

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Cercetatorii au observat ca majoritatea femeilor se lasa de fumat cand afla ca sunt insarcinate.

Cercetatorii au descoperit ca soarecii-fiica aveau cu circa doua treimi mai putini foliculi ovarieni. Fiecare folicul ovarian contine un singur ovul, deci mai putini foliculi inseamna mai putine ovule.

Alte studii au indicat ca expunerea la substantele chimice a declansat cresterea nivelului unei proteine asociate cu moartea celulelor, mediata printr-un receptor denumit Ahr.

Alte experimente cu mostre de tesut ovarian au aratat o secventa similara a evenimentelor.

Baietii mamelor fumatoare se confrunta cu aceleasi riscuri

Intr-un studiu separat, publicat la inceputul lunii noiembrie 2007, Paul Fowler, doctor in medicina, si colegii lui care cerceteaza fertilitatea la Universitatea din Aberdeen au raportat rezultate similare la barbati.

Mai precis, Fowler si colegii lui au aratat ca barbatii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii aveau niveluri mai scazute ale unei gene numite DHH, care stimuleaza cresterea testiculara.

Valorile DHH la acesti barbati erau aproximativ la jumatate din valorile corespunzatoare, determinate la barbatii care nu au fumat in timpul sarcinii.

 Cititi: Importanta protejarii copiilor de fumatul pasiv

Testiculele mai mici sunt legate de valori mai mici ale numarului de spermatozoizi, deci asa se poate explica modul in care fumatul mamei afecteaza fertilitatea viitoare a baietilor nenascuti, declara Fowler.

„Acum avem o gena care explica ceea ce am observat in studiile noastre asupra oamenilor“, spune Fowler.

autor: Desprecopii.com , Redactor: Daniela Slavu, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2008

 Despre Conceperea unui copil sanatos:

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Femeile fumatoare pun in pericol fertilitatea copiilor lor.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Asteptand o minune in viata noastra !

Asteptand o minune in viata noastra !

Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!
Fertilizare in vitro (FIV)

Fertilizare in vitro (FIV)

Totul despre FIV: cum, unde, povesti de succes, si multe alte informatii
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
In unul sau in doi... mergem mai departe!

In unul sau in doi... mergem mai departe!

Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII