Depresia la fetele adolescente: de ce a devenit o problema

Depresia la fetele adolescente: de ce a devenit o problema

Depresia la fetele adolescente: de ce a devenit o problema

Una din patru fete este deprimată la vârsta de 14 ani

Una din patru fete este deprimată la vârsta de 14 ani

Noi cercetări arată că un sfert din fete (24%) şi unul din zece băieţi (9%) sunt deprimaţi la vârsta de 14 ani.

Conform unui studiu din 2018 al Universitatii din Liverpool - Marea Britanie, noi cercetări arată că un sfert din fete (24%) şi unul din zece băieţi sunt deprimaţi la vârsta de 14 ani.

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool şi de la Colegiul Universitar din Londra au analizat informaţiile a mai mult de 10.000 de copii născuţi în 2004-2005, care participă la Millennium Cohort Study.
La vârsta de 3, 5, 7, 11 şi 14 ani, părinţii au raportat date asupra sănătăţii mintale a copiilor lor. Apoi, când au ajuns la vârsta de 14 ani, copiii au fost ei înşişi întrebaţi cu privire la simptomele lor depresive. Pe baza informaţiilor despre propriile probleme emoţionale oferite de copiii în vârstă de 14 ani, a reieşit că 24% dintre fete şi 9% dintre băieţi suferă de depresie.

Venitul familiei este unul din datele ecuatiei

Cercetarea, publicată cu ajutorul  Biroului Naţional pentru Copii, a investigat legăturile dintre simptomele depresive şi veniturile familiei. În general, copiii de 14 ani ce proveneau din familii cu o situaţie financiară bună au prezentat şanse mai mici de a avea niveluri ridicate de simptome depresive, în comparaţie cu colegii lor din căminele mai sărace.

Raporturile părinţilor despre problemele emoţionale ale copiilor au fost aproximativ la fel pentru băieţi şi fete pe tot parcursul copilăriei, rata crescând de la 7% la vârsta de 7 ani până la 12% la vârsta de 11 ani. Totuşi, până în momentul în care au atins adolescenţa timpurie, la vârsta de 14 ani, problemele emoţionale au devenit mai răspândite la fete, 18% la sută dintre ele prezentând simptome de depresie şi anxietate în comparaţie cu 12% la băieţi.
Problemele de comportament, precum crizele, luptele şi rebeliunile, au scăzut de la naştere până la vârsta de 5 ani, însă apoi s-au înmulţit la vârsta de 14 ani. Băieţii au prezentat mai multe şanse decât fetele să aibă probleme de comportament pe parcursul copilăriei şi a adolescenţei timpurii.

Deoarece propriile rapoarte ale copiilor de 14 ani cu privire la problemele lor emoţionale erau diferite de cele oferite de părinţii lor, această cercetare subliniază importanţa luării în considerare a părerilor tinerilor cu privire la propria lor sănătate mentală.

Rate îngrijorător de mari ale depresiei

Autorul principal al studiului, Dr. Praveetha Patalay, de la Institutul de Psihologie, Sănătate şi Societate din cadrul Universităţii din Liverpool, a spus: „În ultimii ani a existat o atenţie sporită asupra sănătăţii mintale a copiilor. Cu toate acestea, la nivel naţional, a existat  o lipsă a estimărilor reprezentative a problemelor de sănătate mintală pentru această generaţie.”
„Într-o altă cercetare, am subliniat dificultăţile din ce în ce mai mari de sănătate mintală cu care se confruntă fetele de astăzi, comparativ cu generaţiile anterioare, iar acest studiu subliniază în continuare ratele îngrijorător de mari ale depresiei.”

Profesorul Emla Fitzsimons, director al Millennium Cohort Study, a spus: „Aceste descoperiri desăvârşite oferă dovezi că problemele de sănătate mintală în rândul fetelor cresc brusc atunci când ele intră în adolescenţă şi, în timp ce pentru înţelegerea cauzelor şi consecinţelor acestui fapt sunt necesare alte cercetări care utilizează aceste date, acest studiu subliniază amploarea problemelor de sănătate mintală în rândul adolescenţilor tineri din zilele noastre, din Marea Britanie.”

Depresia adolescetilor - o problema tot mai serioasa

Anna Feuchtwang, director executiv al Biroului Naţional pentru Copii, a spus: „Acest studiu ce are în vedere mii de copii ne oferă cele mai convingătoare dovezi disponibile despre amploarea maladiei mintale în rândul copiilor.  d. Cu un sfert din fetele de 14 ani prezentând semne de depresie, acum nu mai este nici o îndoială că această problemă atinge punctul de criză.”

„În mod îngrijorător, există dovezi că părinţii ar putea subestima nevoile de sănătate mintală ale fiicelor lor. În schimb, părinţii ar putea observa simptomele fiilor lor, pe care băieţii nu le raportează de unii singuri. Este vital ca atât copiii, cât şi părinţii lor să îşi poată face vocile auzite pentru a maximiza şansele de identificare precoce şi de acces la asistenţă specializată.”

„Noua cercetare sugerează şi că semnele de depresie sunt, în general, mai frecvente în rândul copiilor din familiile mai sărace. Ştim că sănătatea mentală nu există degeaba şi pentru că guvernul se pregăteşte să îşi publice planurile de îmbunătăţire a stării copiilor, planurile acestea trebuie să se adreseze şi suprapunerii cu alte aspecte ale dezavantajului. ”

Cum depistam depresia la copilul adolescent

O data ce au ajuns in jurul varstei de 14 ani, majoritatea copiilor incep sa treaca prin schimbari emotionale importante. Iata cum putem depista semnele depresiei la copilul adolescent.

Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati

Comunicarea cu un adolescent nu este intotdeauna usoara si poate fi frustranta atat pentru parinti cat si pentru adolescent. Oare am uitat noi parintii cum e sa fii adolescent ori sunt ei altfel? In orice caz, parintii cauta intotdeauna cai de a deschide comunicarea cu adolescentii lor.

Iata 5 idei intotdeauna la indemana. Unele pot reprezenta o schimbare de atitudine, altele sunt tactici pe care le puteti pune in aplicare; toate au potentialul de a imbunatati dramatic comunicarea dintre dumneavoastra si adolescentul dumneavoastra. Iata sfatul de la Desprecopii. 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII