10 riscuri ale dietelor

10 riscuri ale dietelor

10 riscuri ale dietelor

  • Din nefericire, multe dintre dietele populare in prezent implica riscuri ascunse pentru sanatate, despre care se vorbeste prea putin si din cauza carora urmarea lor devine evident, nerecomandabila. In continuare vom prezenta 10 riscuri foarte putin cunoscute ale urmarii dietelor actuale.

Fie ca este vorba despre dieta Atkins, dieta South Beach, sau dieta no-carb, reclamele de la televiziune si librariile sunt pline cu noi diete care va promit o sanatate de fier. Din nefericire, multe dintre dietele  populare in prezent implica riscuri ascunse pentru sanatate, despre care se vorbeste prea putin si din cauza carora urmarea lor devine evident, nerecomandabila.

1) Doza crescuta de grasimi (dietele fara sau cu continut redus de carbohidrati)

Cantecul de sirena al celor mai multe diete fara sau cu continut redus de carbohidrati este faptul ca veti pierde rapid in greutate, aproape fara efort. Totusi, consumatorul mai putin avizat poate pierde din vedere un aspect subtil: dietele low-carb sau no-carb aproape intotdeauna implica doze ridicate de proteine. Desi acest lucru poate fi bun in anumite situatii (sa spunem, in cazul culturist sau al unui atlet), dietele cu continut ridicat de proteine au in general si un nivel foarte ridicat de grasimi.

Conform specialistilor, dietele low-carb, care pun accentul pe carne de porc si vita, peste, nuci si alune, carne de pui si lactate maresc semnificativ doza de grasimi, deci amana atingerea obiectivului de a pierde in greutate, in afara cazului in care corelati dieta cu miscare fizica constantasi riguroasa. Conform lui Rutgers, acest lucru se aplica multor diete fade precum dieta Atkins, dieta Drinking Man, dieta Scarsdale, dieta Ski Team si dieta Zone.

2) Risc crescut de boli de inima (legat de nivel ridicat de proteine)

Specialistii sustin si ca dietele cu nivel ridicat de proteine au asociate mai multe riscuri specifice, iar acest lucru nu este valabil numai pentru dietele cu nivel redus de carbohidrati. Riscul cel mai grav este legat de bolile de inima.

Deoarece dietele cu un nivel ridicat de proteine sunt in general bogate in proteine animale, colesterol si grasimi saturate, concentratia de colesterol rau (lipoproteine cu densitate redusa ) din organism creste alarmant, ceea ce poate duce la un nivel ridicat de homocisteina, care este cauza principala a bolilor de inima: arterele ingustate. Din acest motiv, ar trebui sa variati tipul de proteine pe care le consumati, alternand proteinele animale cu cele vegetale.

3) Deficitul de vitamine si minerale

Adeptii dietelor fade sunt adesea in situatia de a avea deficite majore ale unor nutrienti cum sunt fibrele si carbohidratii pe care ii evita prin dieta, precum si ale unor anumite vitamine, minerale si substante fitochimice protectoare, ca antioxidantii (substante care se gasesc in legume, care apara organismul impotriva bolilor). Motivul este ca aceste diete fade au tendinta de a sustine ideea de a evita complet si pe perioade indelungate anumite grupuri de alimente (precum cerealele). Desi este imposibil de a estima precis ce impact va avea acest lucru asupra fiecarei persoane, impactul poate fi grav in cazul celor care au deja anumite boli sau probleme de sanatate. Unele diete care va expun unui astfel de pericol sunt dieta cu varza si dieta cu grapefruit.

Cititi 20 de alimente care te ajuta sa slabesti

4) Excesul de alimente din anumite grupe, cu mult peste recomandarile specialistilor si ale autoritatilor in domeniu

Unele diete fade recomanda consumul ridicat al anumitor alimente; acest lucru contrazice avertismentele si indicatiile autoritatilor importante din domeniu. Pentru grupurile de alimente pe care le permit aceste diete, proportiile sunt fie mult mai mari fie mult mai mici decat cele recomandate organizatiile principale din domeniu, American Heart Association si American Dietetic Association, precum si Surgeon General si U.S. Department of Agriculture.

5) Risc crescut de diabet (dieta Zone)

Poate suna ciudat sa acuzam dietele fade de a mari riscul de diabet, dar nu este un lucru atat de bizar pe cat pare. O pagina web a Universitatii din Colorado leaga populara dieta Zone de acest risc, citand modul in care dieta incurajeaza ideea conform careia carbohidratii cauzeaza producerea de insulina in exces, ceea ce duce la acumularea ridicata de grasimi. In realitate, urmarea dietei Zone si a sfatului ca proteinele sa fie 30% din caloriile pe care le oferiti organismului va expune unui risc mai mare, deoarece nu nivelul ridicat de insulina duce la obezitate, ci obezitatea este cea care duce la un nivel ridicat de insulina, ducand uneori de diabet.

6) Riscul de a lua in greutate dupa ce renuntati la dieta (dieta Atkins)

Dieta Atkins pare sa fie cea mai populara dieta fada in prezent. Totusi, daca sunteti impresionati de promisiunile pe care le face aceasta dieta, s-ar putea sa va schimbati impresia stiind ca toata greutatea pe care o pierdeti in timpul dietei poate disparea – mai bine zis poate reaparea – imediat ce incheiati dieta.

Conform specialistilor de la Universitatea din Colorado, stilul de viata pe care il promoveaza dieta Atkins „zero carb” este greu pentru ficat, deoarece acesta este fortat sa produca glucoza (sursa principala de energie pentru organism, care este de obicei furnizata de carbohidratii din alimente). Desi veti pierde in greutate, motivul principal este ca ficatul dumneavoastra epuizat de efort ucide stratul de proteine pentru a tine pasul cu aceasta noua si imensa povara de munca pe care trebuie sa o infrunte. Iar odata ce renuntati la dieta, stratul de proteine este reconstruit si greutatea pe care ati pierdut-o va reveni adesea exact unde a fost.

7) Deficitul caloric (Weight Watchers)

Desi multe dintre dietele mentionate pana acum pot duce la un deficit de calorii, dieta Weight Watchers practic garanteaza acest deficit. Weight Watchers se concentreaza asupra unui „sistem de puncte” care sfatuieste pe oricine urmeaza aceasta dieta sa considere alimentele ca fiind bune sau rele in functie de numarul de puncte. Conform paginii web a Universitatii din Colorado, aceasta abordare reduce gradual doza de calorii la un nivel ajungand chiar la 1000 de calorii pe zi, nivel care este prea scazut si din care nu puteti obtine toti nutrientii necesari organismului daca o urmati un timp prea indelungat.

8) Osteoporoza (dieta anabolica a doctorului Mario Dipasquale)

Conform raspunsurilor oferite de specialisti legate riscurilor potentiale ale dietei anabolice ale doctorului Mario Dipasquale, aceasta dieta va expune riscului de osteoporoza. Studiile specialistilor au descoperit ca o dieta cu un nivel ridicat de proteine poate face organismul sa piarda calciu, ceea ce poate duce la imbolnavirea de osteoporoza. Osteoporoza poate duce la fracturi ale oaselor. Dupa cateva zile de dieta cu nivel redus de carbohidrati ce contine sub 130 grame de carbohidrati pe zi, va puteti imbolnavi de chetoza. Desigur, nu aceasta este speranta celor care tin o asemenea dieta!

9) Crampe teribile (dieta exclusiva cu vegetale)

Alta intrebare care la care au rasouns specialistii venea de la persoanele ingrijorate de faptul ca aveau „crampe teribile” dupa o scurta perioada in care incercasera dieta exclusiva cu vegetale. Care este problema? Dietele obisnuite ale celor mai multi oameni nu contin destule fibre, ceea ce face ca aportul brusc si ridicat de fibre din legume si fructe sa reprezinte o tranzitie dificila. Conform informatiilor oferite de specialisti, daca dieta dumneavoastra anterioara avea un continut redus de fibre, crampele se pot datora cresterii bruste a numarului de fibre specifice dietei cu legume. De asemenea, varza si legumele inrudite cu varza (broccoli, varza de Bruxelles si conopida) maresc gazele intestinale.

10) Gazele in exces

Desi gazele nu sunt asa de periculoase ca riscul crescut de boli de inima sau de osteoporoza, pot precede probleme grave si oricum, reprezinta o problema jenanta. Din nefericire, multe dintre asa-numitele suplimente care blocheaza amidonul (starch blocker) vandute liber pe piata duc la gaze in exces. FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite intentioneaza sa le elimine de pe piata tocmai din acest motiv, dar si fiindca nu sunt prea eficiente in blocarea amidonului.

5 diete recomandate de Supereva.ro


  Forum unde comentam cu placere si ne sustinem

 Diete si iar Diete ...

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII