10 Secretele de ginecologie pentru femei

10 Secretele de ginecologie pentru femei

10 Secretele de ginecologie pentru femei

Va tot loviti de zvonuri si jumatati de adevar despre modul in care trebuie sa ingrijiti zona intima? Iata ce au de spus expertii despre secretele sanatatii sexuale.

Pentru a va ajuta sa deosebiti zvonurile de realitate, va oferim sfaturile expertilor in sanatate sexuala si ingrijirea zonei intime – subiecte in legatura cu care multe femei sunt prea jenate ca sa-si intrebe medicii. Ceea ce au specialistii de spus va poate surprinde. Iata care sunt secretele ginecologiei pe care ar trebui sa le stiti.

Medicii ginecologi au o multime de paciente care dau buzna in cabinetele lor cu ochii in lacrimi fiindca au citit sau au auzit ceva despre ginecologie despre care cred ca li se aplica – si nu este adevarat. Insa foarte multe dintre lucrurile pe care le-ati citit despre ginecologie sau modul in care trebuie sa va ingrijiti zona intima sunt fie exagerate, fie pur si simplu false.

Iata care sunt secretele ginecologiei pe care ar trebui sa le stiti.

Secretul nr. 1: Pastilele contraceptive va pot reduce apetitul sexual.

Daca dorinta de a va face de cap nu mai este aceeasi de cand ati inceput sa luati pilule, nu este numai imaginatia cea care va joaca feste. Este 100% adevarat ca pilulele contraceptive pot reduce dorinta de sex a multor femei, sustin specialistii.
Acest lucru este adevarat nu numai pentru femeile aflate in anii reproductivi. Este adevarat si pentru femeile la menopauza care pot folosi o mica doza de contraceptive pentru a controla simptome ca bufeurile si schimbarile bruste ale dispozitiei.

Ce anume puteti face pentru a readuce dorinta de sex la nivelul de dinainte?

Specialistii cred ca schimbarea marcii de contraceptive sau a combinatiei de substante ajuta uneori. Daca nu ajuta, luati in considerare trecerea la alt tip de masuri contraceptive (cum ar fi un strilet) – daca sunteti intr-o relatie monogama – sau folosirea prezervativelor. Alta varianta ar fi sa luati pilula mai rar si sa folositi alta metoda de protectie pentru a evita o sarcina. Daca folositi pilulele pentru alinarea simptomelor ca bufeurile, discutati cu medicul despre posibilitatea reducerii dozei. Citeste pe larg: Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate

Secretul nr. 2: Pentru a reduce unele dintre efectele secundare ale pilulelor contraceptive – ca greata – introduceti-le in vagin.

Introducerea pilulei in vagin nu este daunatoare, spun medicii. Si poate fi si foarte eficienta, mai ales daca suferiti de greturi sau voma din diverse motive, inclusiv din cauza pilulei.

Acest mic secret a ajuns la lumina datorita unui studiu israelian publicat in revista Contraception. Medicii au comparat doua grupuri de femei care foloseau pilulele contraceptive. Unul dintre grupuri a luat pilulele contraceptive pe cale orala; alt grup le-a luat pe cale vaginala si le-a lasat sa se dizolve acolo. Rezultatul? Femeile care au luat pastilele pe cale vaginala au avut mai putine greturi, ameteli, dureri de cap, tensiune in sani, dureri menstruale si deranjamente stomacale in comparatie cu cele care au luat pilulele oral.

Secretul nr. 3: Durerile de cap pot mari dorinta de sex – iar orgasmele pot face sa inceteze durerile de cap si crampele menstruale.

Sa faceti sex poate fi ultimul lucru la care va ganditi atunci cand aveti o migrena. Dar nu trebuie sa va surprinda daca simtiti o mare nevoie de contact intim in timpul premergator unei migrene – cu pana la 24 de ore inainte. Medicii nu stiu sigur de ce se intampla astfel. Conform studiilor efectuate de cercetatori, poate avea legatura cu cresterea nivelului de serotonina. Aceasta substanta chimica a creierului poate avea legatura cu apetitul sexual.

Mai mult, studiile recente au aratat ca pentru pana la 20% dintre femei, un orgasm poate opri o migrena aflata pe cale de a se produce, usurand imediat durerile. Dar nu este prima data cand orgasmul este legat de reducerea durerilor. Medicii spun ca unele femei au declarat ca le ajuta sa scape de crampele menstruale – posibil datorita eliminarii substantelor biochimice care inunda corpul si relaxeaza uterul, usurand durerea.

Secretul nr. 4: Evitarea contactelor sexuale face ca sexul sa fie si mai dureros.

Multe femei cred ca evitarea contactelor sexuale si lasarea vaginului sa se odihneasca este cel mai bun antidot la durerile sexuale. Expertii spun ca lucrurile stau exact invers. Exista o oarecare cantitate de adevar in axioma care spune ca un organ daca nu este se atrofiaza. Incetarea contactelor sexuale face ca reluarea lor sa fie mult mai dificila, spun specialistii – si din punct de vedere fizic si din punctul de vedere al dorintei.

In acelasi timp, durerile la contactul sexual nu sunt normale. Ele apar adesea cand partenerul nu va excita destul. In alte situatii, uscaciunea vaginala determinata de hormoni – ca in cazul in care alaptati bebelusul sau sunteti la menopauza – poate cauza si disconfort sexual. Un strop de produs lubrifiant sau de crema cu estrogeni aplicat direct in vagin, spun medicii, este tot ce va trebuie pentru a elimina disconfortul durerilor din actul sexual cauzate de hormoni.

Daca excitarea este problema, medicii va recomanda sa discutati cu partenerul despre prelungirea preludiului. Apoi faceti orice este necesar pentru a obtine nivelul optim de excitare si a pregati corpul pentru penetrare.

Secretul nr. 5: Este mai usor sa contractati o boala cu transmitere sexuala in timpul menstruatiei.

Desi este mai putin probabil sa ramaneti insarcinata in urma unui contact sexual la menstruatie, este foarte probabil sa contractati o infectie. Motivul? Schimbarile din echilibrul acido-bazic al vaginului in timpul menstruatiei faciliteaza inmultirea bacteriilor, spun medicii.

In mod normal, vaginul este un mediu acid, nefavorabil bacteriilor. Dar prezenta sangelui mareste in mod substantial nivelul pH-ului, facand ca mediul sa fie mai alcalin, un mediu care permite inmultirea bacteriilor.
Daca nu sunteti 100% sigura de sanatatea sexuala a partenerului, folositi intotdeauna un prezervativ.

Secretul nr. 6: Lenjeria intima de bumbac si schimbarea detergentului de rufe ajuta la reducerea riscului de vaginita.

Medicii spun ca aceste axiome stravechi nu sunt numai povesti ale babelor. Vaginita este o iritatie a vaginului. Ea cauzeaza secretii vaginale excesive, arsuri si mancarimi. Purtarea lenjeriei intime de bumbac si schimbarea detergentului de rufe poate reduce riscul de vaginita. Alt mod de a evita riscul este evitarea folosirii parfumurilor, a deodorantelor intime, sau a altor produse parfumate in zona vaginului.

Daca nu observati macar o reducere a simptomelor de vaginita la scurt timp dupa ce faceti aceste schimbari, cel mai bine este sa mergeti la un medic. Problema poate fi o vaginoza bacteriana, o infectie cauzata de o ciuperca, o boala cu transmitere sexuala, sau alta infectie care necesita ingrijiri medicale.

Secretul nr. 7: Pentru a reduce riscul de a face sindromul de soc toxic atunci cand calatoriti in afara tarii, luati cu dumneavoastra o rezerva de tampoane.

Riscul unei infectii mortale prin sindromul de soc toxic este din nou in crestere. Este inca legat de folosirea intensa a tampoanelor super-absorbante. Aceste tampoane nu sunt vandute numai in tara dumneavoastra, ci, in functie de tara in care calatoriti, este posibil sa le gasiti in magazine eventual laolalta cu cele mai sigure, mai putin absorbante. Daca nu v-ati familiarizat prea bine cu instructiunile scrise in limba tarii respective, le puteti confunda usor. Pentru a fi in siguranta, este mai bine sa va luati de acasa tampoanele de tipul pe care il folositi de obicei si sa nu le lasati in interiorul corpului un timp prea indelungat.

Secretul nr. 8: Evitati folosirea tampoanelor impotriva scurgerilor cauzate de incontinenta.

Deoarece un tampon introdus in vagin exercita presiune si pe uretra (tubul prin care trece urina cand este eliminata din corp), tamponul poate actiona ca un opritor. Asta poate impiedica scurgerile accidentale de urina. Medicii spun ca este in regula sa aplicati metoda asta din cand in cand – de exemplu, daca aveti tendinta unor pierderi atunci cand mergeti la sala, insa va avertizeaza ca nu trebuie sa devina un obicei si ca este bine sa indepartati tamponul imediat ce plecati de la sala.

Un tampon in interiorul vaginului uscat poate provoca iritatii semnificative, precum si fisuri microscopice ale pielii. Iritatiile si fisurile pot duce ulterior la infectii. Pentru a putea controla scurgerile zilnice, puteti folosi noile tampoane externe speciale impotriva incontinentei. Absorb mult mai bine decat cele menstruale si sunt mai sigure ca tampoanele interne.

Secretul nr. 9: Sexul cu penetrare nu mareste riscul de infectii fungice recurente, dar sexul oral da.

Studiile efectuate la University of Michigan Health System, SUA -  au aratat ca in general, barbatii nu transmit o infectie cu cuperci femeilor in timpul actelor sexuale cu penetrare. Conform autorului studiului, se pare ca riscul de infectii recurente este legat de altceva – poate de reactia imuna a organismului femeii la ciuperca.

Totusi, este interesant ca studiul, efectuat asupra a peste 200 de barbati si femei, a ajuns la alta concluzie, destul de surprinzatoare. Femeile care fac sex oral au un risc mai mare de a avea infectii vaginale recurente cauzate de ciuperci. Acest risc a fost constatat indiferent daca partenerul lor avea sau nu semne de infectie fungica a gurii.

Medicii nu intentioneaza sa acrediteze ideea ca sexul oral este o problema pentru toti, dar daca o femeie are infectii fungice repetate, aceste activitati o expun unui risc crescut. Conform rapoartelor CDC din SUA, pana la 80% dintre femei au de-a lungul vietii cel putin o infectie fungica. Un dezechilibru hormonal, nivelul ridicat de zahar din organism, anumite antibiotice, pilulele contraceptive sau stresul pot duce si ele la o astfel de infectie.

Secretul nr. 10: Mirosul asemanator urinei din jurul vulvei poate sa nu fie deloc urina, ci transpiratie – si il puteti combate.

Deoarece secretiile glandelor sudoripare au unele componente care se regasesc si in urina, se intampla adesea ca unele femei care transpira mult sa simta un miros ca de urina in zona vulvei sau chiar pe lenjeria intima. Dar inainte de a va pripi cu concluzia ca aveti o problema de incontinenta, incercati sa spalati mai frecvent zona intima folosind cu apa si sapun delicat. Adaugati un praf de amidon pentru a absorbi umezeala.

Evitati lenjeria intima din nailon, care are tendinta de a mentine caldura si de a intensifica transpiratia. Daca mirosul dispare prin spalare, foarte probabil ca era vorba despre transpiratie, nu urina. Daca mirosul persista, cereti sfatul medicului.

Despre sanatatea femeii - mai puteti citi

Cervicita

Cistita

Anexita

Boala inflamatorie pelviana

Candidoza vaginala

Cancerul de san - lucruri de stiut

Totul despre Endometrioza

Testul Papanicolau

 autor Desprecopii.com 2020
referinte stiintifice: WebMD; healthline.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. sisko03
    sisko03trimis la 11/10/2011

    perfect de acord cu scaderea poftei de a face sex daca folosim anticonceptionale.

    Raspunde la acest comentariu
  2. chitu georgiana
    chitu georgianatrimis la 31/3/2010

    pe mine m-a ajutat foarte mult acesyt articol si sper ca si pe multe alte dintre femei cu probleme sau` nelamuririr.va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  3. elena
    elenatrimis la 8/2/2009

    La punctul 2 se spunea ceva de introducerea pilulelor in vagin ??? este adevarat ? se poate face asa ceva?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII