Nutritia copilului 1-3 ani: mic ghid de reguli si sfaturi pentru parinti

Nutritia copilului 1-3 ani: mic ghid de reguli si sfaturi pentru parinti

Nutritia copilului 1-3 ani: mic ghid de reguli si sfaturi pentru parinti

  • Acum, in aceasta perioada de crestere rapida , sanatatea copilului si a viitorului adult este lucrul pe care un parinte si-l doreste cel mai mult. Sanatatea nu este un destin, ci poate fi influentata in primele 1000 de zile. Iata un mic ghid de reguli si sfaturi pentru parinti pentru alimentatia copilului intre 1-3 ani.

Despre nutritia copilului 1-3 ani, cu un mic ghid de reguli si sfaturi pentru parinti, veti citi:

Sanatatea copilului este cea mai importanta si ea este influenta de nutritie

Acum, in aceasta perioada de crestere rapida , sănătatea copilului și a viitorului adult este lucrul pe care un părinte și-l dorește cel mai mult.

Sănătatea nu este un destin, ci poate fi influențată în primele 1000 de zile.

Intre 12-24 luni: Sfaturi de Nutritie

Probabil ati observat ca desi rata de crestere fizica a copilului s-a încetinit, dezvoltarea sa mentala si neurologica se accentueaza. Este important pentru dezvoltarea lui  sa va asigurati ca are un regim alimentar echilibrat si variat.

Amintiti-va urmatoarele sfaturi atunci cand hraniti copilul în aceasta perioada de dezvoltare.

 Intervale regulate de hranire.

Copiii mananca de obicei de 5-6 ori pe zi, mese regulate si gustari.

Evitati sa fortati copilul sa manance,

lasati-l sa va comunice cand este satul.

Supravegheati întotdeauna mesele.

Copiii trebuie sa fie întotdeauna supravegheati în timp ce manânca. Încercati sa descurajati consumul pe fuga al mancarii, deoarece poate duce la o sufocare accidentala. Un adult trebuie sa fie in preajma în orice moment.

 Folositi recompense non alimentare.

Hrana este o necesitate a vietii cu care ne este usor sa ne dezmierdam. Asta nu înseamna ca produsele alimentare trebuie folosite ca o forma de mita, ca o pedeapsa sau recompensa.

Copilul dumneavoastra poate sa înceapa sa asocieze alimentele cu un premiu sau cu un remediu pentru sentimentele rele, astfel el poate începe sa dezvolte obiceiuri de alimentare, care pot fi foarte greu de stapanit mai tarziu in viata. Încercati sa oferiti copilului alte elemente non-alimentare precum lucruri de care copilul stiti ca se bucura - autocolante, jucarii, vizite la locuri speciale, etc.


În cazul în care alimente noi sunt respinse, oferiti-le din nou.

Este normal ca un copil sa respinga alimente noi. Daca un produs alimentar este respins prima data, continuati sa oferiti copilului o cantitate mica din acesta, la sesiunile urmatoare de hranire. Pot fi necesare mai multe expuneri la un produs alimentar înainte ca acesta sa fie acceptat.

Respectati preferintele copilului dumneavoastra. E în regula, daca nu-i place un anumit produs alimentar. Asteptati pâna mai târziu si încercati din nou - el/ea isi poate schimba parerea.

Lasati copiii sa exploreze alimentele si sa decida.
Pentru dezvoltarea unor obiceiuri si atitudini alimentare sanatoase, este important sa-i permiteti copilului dumneavoastra sa exploreze o varietate de produse alimentare diferite, si sa aleaga singur cat sa manance. Rolul dumneavoastra ca parinte este sa-i oferiti o alegere buna de alimente preparate într-un mod sanatos.

Aveti pregatite gustari nutritive.
Copiii au stomacuri mici si au tendinta de a manca bine cu mai mult de 3 mese pe zi. Fii pregatit cu o varietate de optiuni de gustari sanatoase pentru a satisface nevoile nutritionale ale copilului. Doua sau trei gustari pe zi oferite intre mese sunt necesare. Utilizati oportunitatile dintre mese pentru a introduce noi alimente.

Gustarile bune includ fructe proaspete, brânza, cereale integrale, biscuiti, pita, lapte, legume fierte si iaurt (nu de tipul celui scazut de grasimi sau fara grasimi).

Faceti tranzitia de la san/biberon la mancare din castron, pentru o buna sanatate dentara.

În timp ce acest lucru poate dura un timp, copilul dvs are o vârsta adecvata în acest sens. Biberonul de lapte poate deveni cu usurinta un risc pentru copil, dar daca acesta vrea înca din sticla, nu va descurajati. Niciodata nu lasati o sticla/flacon în gura unui copil pentru o perioada îndelungata de timp, deoarece acest lucru creste riscul cariilor dentare.

Alergiile alimentare ale copilului: cum le detectam

Putini copii dezvolta de fapt alergii la produsele alimentare. Uneori un copil poate avea diaree, o iritatie sau poate scuipa si/sau voma dupa ce mananca anumite alimente, dar este putin probabil ca produsele alimentare sunt motivul alergiilor. În conformitate cu Academia Americana de Pediatrie (AAP), aceste reactii sunt frecvente în primul an de viata, si dispar in general dupa varsta de 3 ani. Alergiile alimentare sunt mai frecvente în familiile cu o istorie personala de alergii in familie.

Alergiile alimentare reale afecteaza in medie 4-6 copii la fiecare 100.

Cititi neaparat

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Cu toate acestea, ele nu sunt intotdeauna foarte usor de depistat, intrucat factorii alergeni sunt din ce in ce mai variati, iar simptomele nu sunt intotdeauna identice. Iata cum putem depista alergiile la copil.

 

Simptomele alergiilor alimentare la copil

Simptomele alergiilor alimentare comune pot include:

•     rinoree, stranut, respiratie suieratoare si tuse
•     balonare, dureri de stomac, crampe, greata, varsaturi si diaree
•    urticarie, o eruptie si mâncarime

Copiii care nu prezinta simptome nu trebuie sa evite alimente.

Cu toate acestea, daca copilul dumneavoastra prezinta simptome care apar în orice moment, de la câteva minute pâna la trei zile dupa mananca un anumit aliment, verificati cu medicul/pediatrul  copilului dumneavoastra sau cu asistenta medicala. Daca copilul dumneavoastra are febra, cel mai probabil nu este din cauza unei alergii alimentare.

Ce cauzeaza alergiile

Alimente cu potential alergic includ:

•   Laptele de vaca
•   Soia
•   Oua
•   Peste
•   Crustacee
•   Grâu
•   Alune

 

 

 

Sfaturi de la experti

Daca mai continui alaptarea si dupa 12 luni, alapteaza atunci când este posibil - Studiile releva ca protejeaza împotriva alergiei la lapte de vaca.

Începeti alimentatia solida cu cereale precum orezul - este alimentul cel mai putin probabil sa provoace o reactie alergica.

Atunci când faceti trecerea la alimente solide, este bine sa introduceti cate un aliment odata, apoi sa lasati sa treaca 2-3 zile, dupa care puteti relua introducerea de alimente noi.

În cazul în care copilul dumneavoastra are o alergie la laptele de vaca, formula pentru sugari din lapte de soia poate constitui un înlocuitor. Nu utilizati niciodata lapte nepasteurizat. Consultati pediatrul sau medicul de familie, sau o asistenta medicala ,înainte de a alege o formula sau un substitut de lapte pentru sugarul dumneavoastra.

De ce sunt mofturosii mofturosi la mancare?

Programul de hranire al unui copil se schimba de multe ori între 12 si 24 luni. Unii copii care initial consumau portii mai mari incep sa manance mult mai putin; in timp ce alti copii care acceptau cu usurinta alimente noi, devin mult mai selectivi. Acest lucru se intampla adesea si este normal.

Respectati refuzul copilului. Hranirea fortata inseamna o lupta zilnica cu vointa copilului la masa.

Este important ca alimentele pe care le oferim unui copil pretentios sa fie surse bune de nutritie.

Nu va lasati prinsi in capcana ca orice produs alimentar este mai bun decât nimic de mâncare.

În cazul în care consumul de lapte este excesiv (mai de 700 ml pe zi), acesta poate limita consumul altor produse alimentare.

Niste extra sfaturi pentru parinti

- Amintiti-va, nu ceea ce copilul dvs mananca la fiecare masa este prioritar, ci un regim alimentar echilibrat pe parcursul a 2 pana la 3 saptamâni este ce conteaza cu adevarat.

- Fiti creativi - sunt multe alimente care au profiluri nutritionale similare. Atunci când unul nu este acceptat, încercati o alternativa.  

Forumuri de discutii Recomandate

Scoli, gradinite, crese, bone...

La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare! Am nevoie de un baby-sitter... Cel mai mare forum romanesc despre gradinite, scoli, crese si bone.

 

Parintii intreaba, Parintii raspund

In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII