De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente

De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente

De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente

Ca parinte, s-ar putea sa ai o strangere de inima la gandul ca micutului tau urmeaza sa-i fie administrata o injectie. Cu toate acestea, vaccinarea este un pas important in protejarea copilului tau impotriva unei serii de boli grave si potential letale.

Iata de ce este bine sa ne vaccinam copiii si mai ales ce trebuie sa stii despre ne-adevarurile care circula pe net - despre vaccinare.

- Cateva mituri legate de vaccinarea copiilor:
Vaccinurile cauzeaza autism
Vaccinurile contin mercur periculos
Bolile tipice copilariei sunt normale
Mai multe vaccinuri pot suprasolicita sistemul imunitar al copilului
Gripa este doar o "nuanta" a virusului, vaccinul nu o poate preveni
Vaccinurile combinate impotriva difteriei, tetanusului si pertussis-ului (tuse convulsiva), pot cauza sindromul mortii subite infantile (SIDS)
Argumente PRO vaccinare

Vaccinarea copilul este un pas important in protejarea copilului impotriva unor boli grave

Ca parinte, s-ar putea sa aveti o strangere de inima la gandul ca copilului dvs. urmeaza sa-i fie administrata o injectie. Cu toate acestea, vaccinarea este un pas important in protejarea copilului dumneavoastra impotriva unei serii de boli grave si potential letale.

Inainte ca un vaccin sa fie aprobat si administrat copiilor, este testat extensiv. Oameni de stiinta si profesionisti din domeniul medical il evalueaza cu atentie, punand la dispozitia publicului toate informatiile disponibile cu privire la vaccin, la siguranta si eficacitatea acestuia. De indata ce noi informatii devin disponibile, recomandarile specifice vaccinului sunt actualizate.

Cu toate ca poate exista uneori un disconfort sau sensibilitate la locul de injectare, acest lucru este minor in comparatie cu complicatiile grave, care pot rezulta din bolile pe care aceste vaccinuri le pot preveni. Reactiile adverse grave de la vaccinuri sunt extrem de rare.

Vaccinarile sunt rapide, sigure si extrem de eficiente. Odata ce copilul a fost vaccinat impotriva unei boli, corpul sau poate lupta mai eficient impotriva ei. Daca un copil nu este vaccinat, el va prezenta un risc crescut de contractare a bolii.

De fapt, efectele secundare considerate grave ale vaccinelor nu sunt mai frecvente sau mai grave decat cele ale altor tipuri de medicamente, cum ar fi antibioticele sau medicamentele impotriva febrei.

Vor exista intotdeauna copii care sunt imposibil de protejat, deoarece:

 - ei nu pot fi vaccinati din motive medicale
 - sunt prea mici pentru a fi vaccinati
 - ei nu pot ajunge la serviciile de vaccinare
 - vaccinul nu functioneaza (desi acest lucru este rar)

Cu toate acestea, in cazul in care mai multi parinti si-au vaccinat copiii, mai multi copii din comunitate vor fi protejati impotriva unei anumite boli. Acest lucru reduce sansa unui focar de boala.

Cateva mituri legate de vaccinarea copiilor:

Vaccinurile cauzeaza autism

Un studiu in 1998, care a adresat ingrijorarea cu privire la o posibila legatura intre vaccinul impotriva rujeolei-oreion-rubeola (MMR), si autism, a dovedit ca aceste temeri au la baza argumente serios eronate, iar lucrarea care lansa aceste ipoteze a fost retrasa de catre revista care a publicat-o. Din pacate, publicarea sa a pornit o panica mondiala care a dus la rate de imunizare in scadere, si focare ulterioare ale acestor boli. Nu exista nicio dovada a unei legaturi intre vaccinul MMR si autism sau tulburari de autism.

Vaccinurile contin mercur periculos

Tiomersal este un compus cu continut de mercur organic adaugat la unele vaccinuri drept conservant. Este un conservant utilizat pe scara larga pentru vaccinurile care sunt furnizate in flacoane cu mai multe doze. Nu exista dovezi care sa sugereze ca cantitatea de tiomersal utilizata in vaccinuri prezinta un risc pentru sanatate.

Bolile tipice copilariei sunt normale

Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare nu trebuie sa fie "normale". Boli, cum ar fi rujeola, oreionul si rubeola sunt grave si pot duce la complicatii severe atat la copii cat si la adulti, inclusiv pneumonie, encefalita, orbire, diaree, infectii ale urechii, sindromul rubeolei congenitale (in cazul in care o femeie este infectata cu rubeola la inceputul sarcinii), si posibil, moarte. Toate aceste boli si suferinte pot fi prevenite cu vaccinuri. Imposibilitatea de a vaccina impotriva acestor boli lasa copii in mod inutil vulnerabili.

Mai multe vaccinuri pot suprasolicita sistemul imunitar al copilului

Dovezile stiintifice arata ca administrarea mai multor vaccinuri, in acelasi timp, nu are niciun efect negativ asupra sistemului imunitar al unui copil. Copiii sunt expusi la sute de substante straine care declanseaza un raspuns imun in fiecare zi. Simplul act de a manca alimente introduce antigeni noi in organism, precum si numeroase bacterii vii in gura si nas. Un copil este expus la mult mai multi antigeni de la un gat rece decat de la vaccinuri. Avantajele principala la administrarea de mai multe vaccinuri odata, este ca sunt necesare mai putine vizite la clinica, lucru care economiseste timp si bani, iar copiii au mai multe sanse sa finalizeze schema de vaccinuri recomandate pe program. De asemenea, atunci cand este posibil sa aiba o vaccinare combinata, de exemplu pentru rujeola, oreion si rubeola, acest lucru inseamna din nou mai putine injectii.

Gripa este doar o "nuanta" a virusului, vaccinul nu o poate preveni

Gripa este mult mai mult decat o nuanta. Este o boala grava care ucide 300 000 - 500 000 de persoane din intreaga lume in fiecare an.

Femeile gravide, copiii mici, persoanele in varsta cu o sanatate precara si oricine cu o afectiune cronica, cum ar fi astmul sau bolile de inima, sunt la risc mai mare de infectie severa si moarte. Vaccinarea femeilor gravide are avantajul suplimentar de a proteja nou-nascutii lor (nu exista in prezent nici un vaccin pentru copii sub sase luni). Vaccinarea ofera imunitate la cele trei tulpini mai prevalente care circula in orice anotimp dat. Acesta este cel mai bun mod de a reduce sansele unei gripe severe si de raspandire. Evitarea gripei inseamna evitarea costurilor suplimentare de ingrijire medicala si veniturilor pierdute din lipsa de zile la serviciu sau scoala. De citit: Vaccinurile in timpul sarcinii: intre da si nu

Vaccinurile combinate impotriva difteriei, tetanusului si pertussis-ului (tuse convulsiva), pot cauza sindromul mortii subite infantile (SIDS)

Nu exista nici o legatura de cauzalitate intre administrarea vaccinurilor si sindromul mortii subite la copii, cu toate acestea, aceste vaccinuri sunt administrate intr-un moment cand copiii pot suferi de sindromul mortii subite infantile (SIDS). Cu alte cuvinte, decesele SIDS sunt co-accidentale vaccinarii si ar fi avut loc chiar daca nu ar fi avut loc nici o vaccinare. Este important sa ne amintim ca bolile prevenite de acest vaccin pun in pericol viata copiiilor care nu sunt vaccinati impotriva lor, acestia prezentand un risc serios de deces sau invaliditate grava.

Argumente PRO vaccinare

Imunizarile pot salva viata copilului tau

Din cauza progreselor in domeniul stiintei medicale, copilul poate fi protejat impotriva mai multor boli decat oricand inainte. Unele boli care odata ucideau sau mutilau mii de copii, au fost eliminate complet, iar altele sunt aproape de eradicare - in primul rand datorita vaccinurilor sigure si eficiente. Poliomielita este un exemplu de mare impact pe care vaccinurile l-au avut in SUA. Poliomielita a fost odata cea mai de temut boala in America, cauzatoare de moarte si paralizie in intreaga tara, dar astazi, datorita vaccinarii, nu exista cazuri raportate de poliomielita in Statele Unite.

Vaccinarea este foarte sigura si eficienta

Vaccinurile sunt administrate copiilor doar dupa o revizuire indelungata si atenta de catre oameni de stiinta, medici, si personal medical. Vaccinurile implica uneori un oarecare disconfort si poate provoca dureri, roseata, sau sensibilitate la locul de injectare, insa acest lucru este minim in comparatie cu durerea, disconfortul, si traumatismele bolilor pe care aceste vaccinuri le previn. Reactii adverse grave dupa vaccinare, cum ar fi reactii alergice severe, sunt foarte rare. Beneficiile date de prevenire cu ajutorul vaccinurilor sunt mult mai mari decat posibilele efecte secundare pentru aproape toti copiii.

Imunizarea ii protejeaza pe ceilalti din jur

Copiii din tarile civilizate contracteaza inca boli care pot fi prevenite. De fapt, am vazut resurgente de rujeola si tuse convulsiva (pertussis) in ultimii ani. Din 2010, au fost intre 10.000 si 50.000 de cazuri de tuse convulsiva in fiecare an in Statele Unite si aproximativ 10 la 20 dintre copii, dintre care multi au fost prea mici pentru a putea fi vaccinati complet, au  murit in fiecare an. In timp ce unii copii sunt prea mici pentru a fi protejati prin vaccinare, altii nu sunt capabili de a primi anumite vaccinuri din cauza de alergii severe, sistem imunitar slabit de conditii cum ar fi leucemia, sau din alte motive. Pentru ati ajuta copiii si de a ii mentine in conditii de siguranta, este important ca tu si copiii tai, care sunt capabili sa se vaccineze, sunteti pe deplin imunizati. Acest lucru protejeaza nu numai familia , dar, de asemenea, ajuta la prevenirea raspandirii acestor boli la prieteni si de cei dragi.

Imunizarile va pot economisi timp si bani

Unui copil cu o boala preventibila prin vaccinare ii poate fi negata participarea la scoli sau alte institutii de ingrijire a copilului. Unele boli care pot fi prevenite prin vaccinare pot duce la dizabilitati prelungite si pot avea un impact financiar mare asupra bugetului dvs familial, din cauza timpului pierdut la munca, a facturilor medicale sau de ingrijire/invaliditate pe termen lung. In schimb, vaccinarea impotriva acestor boli este o investitie buna si, de obicei acoperita de asigurare. Vaccinurile pentru copii sunt un program national care ofera vaccinuri copiilor din familiile cu venituri mici.

Imunizarea protejeaza generatiile viitoare

Vaccinurile au redus, si in unele cazuri, eliminat multe boli care au ucis sau mutilat persoane cu doar cateva generatii in urma. De exemplu, vaccinarea impotriva variolei a dus la eradicarea aceastei boli la nivel mondial. Prin vaccinarea copiilor impotriva rubeolei (pojarul german), riscul ca femeile gravide sa transmita acest virus fatului sau nou-nascutului lor a fost dramatic redus, precum si si malformatiile congenitale asociate acestui virus. Daca vom continua vaccinarea, si mai ales, vaccinarea completa, ca parinti in viitor am putea sa avem incredere ca unele boli de astazi nu vor mai fi capabile de a face rau copiilor nostrii in viitor.   

4 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii

Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor
De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente
Reactii adverse dupa vaccin
De ce sa ne vaccinam copiii - 15 argumente

Schema vaccinurilor in 2017: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Vaccinarea bebelusului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame. In Romania, vaccinarea nu este ogligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului. Iata schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania 2017. 

Discutii aprinse pro-contra vaccinare, puteti urmari aici

Legea vaccinarii copiilor in Romania - dezbatere DC 
Mesaj pentru cei care sustin campania anti-vaccinare
Urmari ale campaniilor anti-vaccinare. Cerere.
Olivia Steer si vaccinarea copillor - sau starletismul iresponsabil
vaccinare polio la 6 ani
Ebola si vaccinurile - sau despre isteria conspiratiilor
Vaccinurile copilariei - gratis sau nu ?

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII