Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 10 intrebari frecvente si raspunsurile lor

Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 10 intrebari frecvente si raspunsurile lor

Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 10 intrebari frecvente si raspunsurile lor

Parintii de pe Desprecopii.com dezbat foarte des problema vaccinurilor pentru copii. Ca parinte, este foarte important sa stii si sa intelegi care sunt adevaratele avantaje –si adevaratele riscuri – ale vaccinurilor facute copiilor. Exista intrebari si dileme care trebuiesc raspunse de specialisti. Este adevarat ca vaccinurile cauzeaza autism? De ce unele vaccinuri mai contin compusul controversat, pe baza de mercur, numit timerosal? Iata care este raspunsul medicilor pediatri de la Desprecopii.com:Cititi si: Vaccinarea, mituri si ne-adevaruri Pagini:1 2 
Tema: Sanatatea familiei | Subiecte tratate: vaccinuri, timerosal

1. Ce sunt vaccinurile?

Vaccinurile ajuta corpul sa produca anticorpi impotriva bolilor infectioase care ne pun viata in pericol.
Cand un germen invadeaza corpul, sistemul imunitar il recunoaste ca fiind intrus. Acest lucru declanseaza o cascada de evenimente. Sistemul imunitar produce anticorpi, molecule specializate ce se lipesc de celulele invadatoare si fie le inactiveaza, fie le marcheaza pentru distrugere.  Cititi: Vaccinurile sau Imunizarile copilului

Celulele specializate ale sistemului imunitar cauta si gasesc germenii si celulele in care germenii se inmultesc. Alte celule ale sistemului imunitar „isi amintesc” germenii, asadar data urmatoare cand un germen de acelasi tip incearca sa invadeze corpul, sistemul imunitar va fi capabil sa declanseze o reactie imediata.

Vaccinurile ofera o scurtatura a acestui proces imunitar declansand reactii imune protectoare inainte de invazia germenilor. Asta ofera corpului un avans crucial ce ii permite sa previna infectiile periculoase sau sa faca forme mai putin grave ale acestora.

2. Am auzit ca vaccinarea copiilor poate cauza autism si uneori boala mitocondriala. Este adevarat?

In luna martie a anului 2008, divizia de sanatate publica a SUA a recunoscut ca exista o posibilitate ca vaccinarea „sa agraveze o problema mitocondriala existenta” la o fetita. In cazul respectiv, fetita suferea de „o encefalopatie regresiva cu caracteristici ale tulburarilor din spectrul autismului” dupa ce i-a fost administrate cinci vaccinuri standard in iulie anul 2000. In acest caz, singular deocamdata - ministerul sanatatii din SUA a recunoscut ca fetita si familia ei ar trebui despagubite.

Mitocondriile sunt structurile care produc energie din interiorul celulelor corpului. Au propriul ADN, pe care il mostenim direct de la mama. Bolile sau tulburarile mitocondriale sunt cauzate de defecte ale ADN-ului mitocondrial, sau de defecte ale ADN-ului obisnuit ce afecteaza functia mitocondriala.

Corpul oamenilor care au boli mitocondriale primeste prea putina energie pentru asigura buna functionare a sistemului imunitar, a sistemului nervos si a altor functii importante ale corpului. In alte cazuri, mitocondriile disfunctionale permit acumularea toxinelor in celule.

Cazul rezolvat de divizia de sanatate publica a SUA este unul legal, nu un studiu stiintific. Medicii americani au recunoscut numai ca este plauzibil din punct de vedere biologic ca o fetita ca are o tulburare mitocondriala sa fi fost afectata de vaccinare. Insa este intr-adevar vaccinarea cea care agraveaza boala mitocondriala?

Medicina Generala:

Dulapul cu medicamente

Alimentatia sanatoasa a familiei

Sanatatea femeii:

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Iata parerea lui dr. Chuck Mohan, director executiv al Fundatiei de cercetare a tulburarilor mitocondriale din SUA.

Nu exista dovezi stiintifice care sa arate ca vaccinurile cauzeaza boala mitocondriala sau autism, insa exista foarte putine cercetari stiintifice in acest domeniu. Persoanele care au boala mitocondriala nu au neaparat autism, iar persoanele care au autism nu au neaparat boala mitocondriala. Legatura in acest caz este data de faptul ca boala mitocondriala a fost exacerbata de vaccinare, a declarat Mohan.

Louis Elsas, doctor in medicina, profesor de genetica medicala la University of Miami Miller School of Medicine, crede ca vaccinarea poate declansa simptome grave oamenilor care au tulburari mitocondriale.
Insa acest lucru se poate intampla daca o persoana care are defecte ale ADN-ului mitocondrial raceste sau contracteaza boala pe care vaccinul incearca sa o opreasca.
Oamenii care sunt ingrijorati in privinta riscului la care le-ar fi expusi copiii in legatura cu anumite vaccinuri sau medicamente ar trebui sa faca un test genetic, declara Elsas.

 Cititi: Vaccinarea, mituri si ne-adevaruri

3. Unele grupuri de suport al autismului sustin ca vaccinurile – mai ales cele care contin compusul mercurului numit timerosal – pot cauza autism si chiar pot afecta creierul. Ar trebui sa avem incredere in afirmatiile lor?

Autismul este o boala grava si care pune serios la incercare familia celui afectat. Parintii doresc explicatii privind modul in care asta li s-a intamplat tocmai copilului lor. Este important sa sustinem studiile si programele care ne ajuta sa intelegem mai bine factorii care duc la aparitia autismului si sa gasim cele mai bune tratamente. Insa au fost desfasurate numeroase studii stiintifice care au tras concluzia ca nu exista o conexiune cauzala intre vaccinuri sau timerosal si autism.

Ce este timerosal?

Timerosal este un conservant pe bază de mercur folosit în fabricarea vaccinurilor de tip multidoză. Acest conservant previne dezvoltarea unor bacterii sau ciuperci în vaccinuri, care ar putea genera infecţii la locul vaccinării. De asemenea, thimerosal stabilizează vaccinul menţinându-i eficacitatea pe o perioadă lungă de timp.

Nu toate vaccinurile conţin thimerosal. Exemple de vaccinuri care conţin thimerosal sunt cele împotriva gripei şi majoritatea vaccinurilor împotriva hepatitei B.

Exista sute de studii care au examinat intr-un fel sau altul aceste aspecte. Unele sunt studii efectuate pe animale, altele sunt studii de toxicologie, iar celelalte sunt studii efectuate pe oameni, in diferite conditii. Cercetatorii au facut eforturi de a analiza probele, cele umane directe si cele animale indirecte. Aceste analize nu examineaza numai concluziile trase ci si metodele studiului, pentru a stabili daca metodele si rezultatele sunt in masura sa justifice concluziile.

Cea mai recenta analiza extinsa a fost facuta de Institutul de Medicina Publica al SUA, impreuna cu mai multi experti si a dus la concluzia ca informatiile din toate aceste studii luate laolalta nu sustin existenta unei asocieri cauzale intre vaccinuri si autism.

 Cititi Ce efecte poate avea administrarea vaccinului anti-hepatic la inceput de sarcina ? <

Concluzia la care au ajuns este ca trebuie luate in considerare alti factori sau explicatii ale autismului. Mai recent, oamenii de stiinta s-au gandit ca cercetarile genetice si de mediu ar fi mai promitatoare decat urmarirea continua a timerosalului.

4. Daca ar fi numai sa mergem pe cale prevederii, de ce nu pot fi facute toate vaccinurile fara timerosal?

In general, vaccinurile administrate copiilor au continutul de timerosal aproape zero. In afara de vaccinul antigripal, toate vaccinurile administrate copiilor nu contin timerosal. Unele formule de vaccin antigripal nu au timerosal iar altele au. Deci vaccinurile pediatrice aproape ca nu contin timerosal. Timerosalul este un conservant care impiedica germenii sa creasca prea mult. Deci cantitatile mari de vaccin, care presupun doze multiple, 20 sau 30 de doze, contin un conservant pentru a le feri de contaminarea cu bacterii. Conservantul a fost introdus deoarece oamenii pot muri din cauza vaccinurilor contaminate.

Eliminarea timerosalului din toate vaccinurile ar insemna construirea unor facilitati suplimentare care sa poata prepara vaccinurile in mod diferit. Astfel, au fost facute schimbari majore incepand din anul 1999 pentru renuntarea la timerosalul din vaccinuri, dar este un proces ce dureaza ani. Desi nu exista dovezi relevante ca timerosalul face rau, preocuparea legata de el a dus la acest proces de durata.

Unele companii de farmaceutice trec prin aceasta tranzitie. Nu cauta un alt conservant, ci cauta capacitati de productie pentru a face schimbarea.

Insa in acest moment, pentru fiecare tip de vaccin administrat copiilor, exista o varianta ce nu contine timerosal. Va recomandam sa va informati pe forumul parintilor de la Desprecopii.com.

5. Este posibil ca vaccinurile sa provoace boala pe care ar trebui sa o previna? In fiecare an auzim oameni spunand ca au facut vaccinul antigripal si apoi au facut gripa.

Vaccinul antigripal nu provoaca gripa. Exista multe vaccinuri care nu ofera protectie 100%, insa reduc riscul de a face o infectie. Chiar si asa, ele nu reduc riscul de imbolnavire la zero. Uneori, chiar o persoana care s-a vaccinat poate face o infectie pe care vaccinul trebuia sa o previna. Insa vaccinurile folosite azi nu provoaca boala pe care trebuie sa o previna.

6. Ce rau pot face vaccinurile?

Orice vaccin poate avea efecte secundare. Cel mai intalnit efect secundar este durerea sau umflarea locului injectarii. In cazul fiecarui vaccin recomandat, autoritatile trebuie sa puna la dispozitia parintelui sau a celui care este vaccinat o informare cu privire la vaccin. Informarea prezinta informatii despre beneficiile si riscurile asociate fiecaruia. Celor mai multe vaccinuri nu le sunt asociate reactii adverse grave.

Insa unele au asociate reactii adverse. De exemplu, vaccinul antigripal este preparat din oua. Persoanele care au alergie la oua nu trebuie sa faca vaccinul deoarece pot avea o reactie alergica grava. Astfel, exista intrebari pe care medicii le pun persoanelor care urmeaza sa faca un vaccin pentru a se asigura ca vaccinurile nu prezinta riscuri speciale pentru aceste persoane. Pentru marea majoritate a vaccinurilor administrate in copilarie, riscurile reactiilor adverse sunt minime.

Exista o posibilitate – inca nu foarte clara – legata de vaccinul anti-meningococic conjugat, in care a fost raportata aparitia sindromului Guillain-Barre. Inca nu stim daca este vorba intr-adevar despre un risc asociat vaccinului. Dar daca este asociat vaccinului, rata sa de aparitie este de circa unu la un milion de doze de vaccin administrate. Iar aceasta informatie a fost adaugata la fisa de descriere a vaccinului.

 Cititi: Semne ingrijoratoare la nou nascut

7. La ce sunt bune vaccinurile?

Prin vaccinurile administrate in fiecare an in toata lumea, sunt prevenite peste 1.500.000 de decese anual si peste 300 milioane imbolnaviri in toata lumea. Deci vaccinarea reduce considerabil incidenta bolilor care pun viata in pericol si decesele cauzate de ele.

 Cititi: Schema vaccinurilor obligatorii si optionale

Vaccinurile ofera protectie directa persoanelor imunizate. De asemenea, protejeaza familiile acestora si comunitatea.
De exemplu, bebelusilor si copiilor mici le este administrat vaccinul anti-pneumococic pentru a-i proteja impotriva infectiilor periculoase ale creierului, sangelui, plamanilor, urechilor si sinusurilor. Prin vaccinarea copiilor mici, a fost redus dramatic numarul imbolnavirilor la copii dar si al imbolnavirilor adultilor, provocate de transmiterea bolilor de la copii la adulti. Acest lucru este valabil pentru multe vaccinuri: este realizata o protectie generala a populatiei, deoarece prin vaccinare sunt protejate persoanele vaccinate si cei din jurul lor.

In cazul gripei, specialistii recomanda vaccinarea persoanelor care au un risc ridicat de complicatii, dar si a celor din jurul lor, ca parintii copiilor sau cei care au grija de batrani, deoarece astfel este impiedicata transmiterea bolii la persoanele mai vulnerabile.

8. Cum pot sa maresc protectia copilului si sa reduc riscurile?

Fiecarui copil ii pot fi recomandate multe vaccinuri. Este important sa discutati cu medicul, sa faceti programari la intervale regulate si sa le respectati – chiar sa intrebati daca este momentul pentru alte vaccinari, iar copilul este cu vaccinarile la zi. Este importanta imunizarea, dar la fel de importanta este imunizarea la timp, deoarece pauzele pot face organismul copilului vulnerabil. Daca medicul de familie nu are o fisa a vaccinarilor, ar trebui sa tineti evidenta vaccinurilor care i-au fost facute copilului, evidenta pe care este bine sa o aveti si care va poate fi solicitata si la scoala.

Pentru a reduce riscul copilului de a face boli infectioase, spalarea mainilor este intr-adevar importanta. Multe dintre aceste boli se pot raspandi cand microbii va ajung pe maini.

Este foarte bine ca parintii care doresc informatii sa se mentina informati. Informatiile oficiale despre vaccin sunt resurse bune de informatii. Ca parinti, va doriti sa protejati copiii, de aceea doriti informatii de calitate. Nu ezitati sa puneti intrebari medicului astfel incat sa obtineti raspunsurile dorite. Pana la urma, rolul principal al parintilor este sa protejeze sanatatea copiilor.

9. Ar fi mai sigur sa refuz vaccinarea?

Vaccinurile protejeaza corpul impotriva unor infectii grave, care pun viata in pericol. Deci alegerea de a nu imuniza copilul este comparabila cu ruleta ruseasca. Bolile continua sa existe. Alte tari din lume au un sisteme de imunizare mai slabe, iar germenii pot veni de oriunde. A lasa copilul neimunizat inseamna a va expune copilul si familia riscului de imbolnavire.

10. De ce unele vaccinuri sunt administrate de mai multe ori in copilarie, iar altele in fiecare an?

Inainte de punerea pe piata a unui vaccin, acesta este testat pentru ca medicii sa stabileasca modul in care vaccinul functioneaza cel mai eficient. Unele vaccinuri necesita administrarea de doze multiple pentru a oferi protectie, iar altele necesita rapeluri dupa 5 sau 10 ani pentru a asigura continuitatea imunizarii. Unele vaccinuri administrate in copilarie nu mai ofera protectie in adolescenta, deci este necesara o noua vaccinare.

Vaccinul care trebuie facut in fiecare an este cel antigripal. Asta se intampla deoarece virusii gripali se modifica foarte repede, iar in fiecare an este pus pe piata un nou vaccin.

Cititi dezbateri pro sau contra vaccinurilor pe Desprecopii.com:

autor: Daniela Slavu, Redactor Desprecopii.com, Referinte: WebMD, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2009

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Pagini:
  
Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
Ultimile 4 comentarii
Trimis de Florina Pop

De ce nu se spune nicaieri in acest articol ca, vaccinurile nu sunt obligatorii in Europa si, ca atare, nici in Romania? Conform OG nr. 53/2000 privind obligativitatea raportării bolilor și aprobată prin Legea nr. 649/2001, vaccinurile sunt recomandate si nu obligatorii! Va rog sa imi indicati Legea privind obligativitatea vaccinarilor!Din punctul meu de vedere, articolul de mai sus este o pledoarie pentru vaccinare. Corect ar fi sa prezentati problema sub toate aspectele, exista multi oameni de stiinta si medici care contesta eficienta vaccinurilor si chiar demonstreaza pericolul pe care acestea il reprezinta pentru copii. Si corect este ca parintii sa fie informati de catre medic, moasa etc, atat despre beneficiile vaccinarii cat si despre posibilele efecte adverse, lucru care nu se intampla prea des!

Trimis de Darius

Eu am o fetita de un an si 9 luni. La un an a fost vaccinata cu vaccinul antirujeolic. La doua saptamani de la vaccin a fost diagnosticata cu diabet zaharat de tip 1. Eu sunt 99% convins ca totul se trage de la vaccin. Credeti ca e posibil?

Trimis de Adrian

Buna dimineata.. ma numesc : Adrian si sunt din Bucuresti.. as avea si eu o rugaminte daca ma puteti ajuta... Am un baietel ce in luna noiembrie 2011 are sa implineasca 4 anisori .. la varsta de 2 anisori si 4 luni dupa mai multe luni in sir de chinuri si teste.. intr-un final s-a putut sa se gaseasca boala de care suferea si a si fost operat la 2 anisoris i 4 luni de rinichi polichistici.. ( la rinichiul drept ) a urmat operatia datorita faptului ca acolo erau chisturile cele mai mari.. de peste 4cm jumate... A fost operat la spitalul Budimex.. iar de la la operatie este sub observatie la Spitalul Fundeni in grija unui Suflet Minunat: Domnul Profesor Doctor - Chiriac Babei Gheorghe .. Mergem periodic la consultatii si teste cand il programeaza Domnul Dr. In primul an a mers la fiecare luna... acum Multumim Domnului Sfant ca`i este Aproape fiului meu este chemat la analize la cate 3 luni.. Intrebarea mea este daca se poate.. orice detalii care ne-ar putea fii de folos pentru fiul nostru cui privire la boala ce`i este data sa o aibe ( Rinichi Polichistici ) .. iar dincolo de toate detaliile , informatiile ce ne puteti da.. as avea si o intrebare cu privire la vaccinuri.. pana acum nu am intrebat pe Domnul Doctor , Chiriac .. am sa intreb ila inceputul lunii decembrie cand avem urmatoarea programare .. am sa intreb cu privire la vaccinuri.. daca trebuie sa ii facem si ne este permis .. vaccinuri anti-gripale .. si toate cele.. Aceeas intrebare o am si pentru Doamnele / Domnii doctorii de pe acest site .. Dvs ne recomandati sa-i facem baiatului vre-un vaccin .. ii este permis dat fiind faptul ca area aceasta boala .. reactiile adverse pot fi mai mari .. noi stim de la Domnul Doctor ca ne-a spus foarte clar .. sa avem grija sa nu raceasca copilul .. sa nu fie transpirat la spate .. sa nu aibe bluza uda pe el... sa alegem in totdeauna mancare naturala .. sa il ferim de efort foarte mare.. totusi este copil .. il ferim cum putem dar tot transpira .. si raceste . Domnul Dr. ne-a spus sa nu faca raceli puternice.. ca de racit are sa raceasca .. ca e varsta si nu trebuie sa ne ingrijoram .. dar sa nu permitem sa faca raceli mai puternice.. Iar ca un plus .. din ceea ce am mai citit noi pe net .. cea mai grava complicatie care se poate ajunge la aceasta boala este: Hiper Tensiunea Arteriala .. daca sunt persoane care ne pot ajuta cu informatii . .cum sa il ferim mai bine.. niste recomandari .. de la Specialisti ori oameni de bine care au auzit .. cat de cat .. ori daca sunt rude in familie.. cu aceeasi boala .. Si as mai avea o rugaminte de la Persoanele doin domeniu.. cu specialitatea de medicina .. daca exista vre-o clinica cu specialitatea nefrologie in lumea aceasta .. care ne-ar putea ajuta in cazul fiului nostru.. cu teste mai performante .. sa poata ajuta si in cazul acestor boli.. medicamentatii . operatii, nu stiu... orice.. am inteles ca undeva in suedia .. este singura clinica unde se fac teste cu privire la rinichii polichistici.. dar doar pe: persoane adulte.. am tot cautat pe google/internet, aceasta clinica dar nu am gasit.. Rog frumos pe toti cei care ne pot ajuta cu mai multe informatii .. date.. cu tot ce pot domniile sale.. doar ajutor informativ .. sa imi scrie si pe adresa de e-mail : andreilucadinescu@yahoo.com .. Noi avem incredere in Doamne Doamne, ca totul are sa fie bine si pentru el asa cum a avut Doamne Doamne grija de El si pana acum ! .. Va multumim anticipat tuturor celor care ne puteti ajuta cu toate datele si informatiile. Multumim mult si va dorim sanatate maxima Dvs si tuturor celor dragi!

Trimis de barabas annamaria stefania

buna ziua , de ce mamei mele ii este rau dupameaza chear si azi am curatat ceapa si i sa facut din senin rau ? va rog datimi raspunsul sa stiu ce are multumesc!!!

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.