Urticaria la copil: cauze, tipuri si tratament

Urticaria la copil: cauze, tipuri si tratament

Urticaria la copil: cauze, tipuri si tratament

Copilul tau tocmai a mancat niste capsuni rosii mari si parfumate si a plecat la o mica plimbare cu prietenii sau la scoala. Abia iese din casa ca observa niste blande rosii pe brate si pe piept. Ce sunt aceste semne sau pete insotite de mancarime de pe piele? Oare e cazul sa il duc la un doctor?

Iata totul despre urticare si sfatul de la Desprecopii:

despre urticare veti citi:
 Ce este urticarea?
Este urticaria o afectiune des intalnita?

Care sunt cauzele urticarii?
Ce va face medicul in caz de urticare?
Poate fi prevenita urticaria?
Cum se poate trata urticaria?
Ce alimente pot produce alergie copiilor?

Ce este urticaria?

Urticaria este formata din blande roz sau rosii care apar pe piele. Uneori, sunt mai pale in centru. Blandele sunt insotite in general de mancarime, dar pot da si senzatia de arsura sau intepatura.

Urticaria poate aparea oriunde pe corp, variind ca forme si dimensiuni. Petele pot fi mici precum ciupiturile de tantar sau mari ca o farfurie. Blandele pot avea forma de inel sau grupuri de inele unite. Pot aparea in grupuri, sau pot sa-si schimbe pozitia in cateva ore. De exemplu pot aparea pe fata o multime de blande, apoi pot disparea. Mai tarziu, altele pot aparea pe brate.

Este urticaria o afectiune comuna?

Urticaria este o problema comuna – intre 10% si 25% dintre oameni fac urticarie cel putin o data in viata. De obicei, nu este periculoasa, desi uneori pot semnala o reactie alergica grava. (Deci, da, copilul ar trebui sa revina acasa si sa anunte parintii.)

Cand o persoana este expusa unui factor care poate declansa urticaria, anumite celule din corp elibereaza histamine si alte substante. Acest lucru duce la scurgeri de fluid din micile vase de sange de sub piele. Cand acest fluid se aduna sub piele, se formeaza acele pete pe care le numim blande.

< asa poate arata o urticare pe spate

 

Care sunt cauzele urticarii?

Oamenii fac urticarie din diferite motive. Adesea cauzele nu sunt cunoscute. Un motiv frecvent sunt reactiile alergice. Printre declansatorii comuni ai alergiilor sunt anumite alimente (precum laptele, fructele de mare, capsunile si fructele inrudite cu ele, nucile), medicamentele (cum sunt antibioticele) si intepaturile insectelor.

Cauzele urticariei sunt multiple. Majoritatea cazurilor sunt determinate de reacţii alergice în urma ingerării unor alimente sau prin contactul direct cu o substanţă alergenă (urticarie de contact). Printre alimentele care provoacă urticarie se numără ouăle, carnea, fructele de mare, ciocolata, unele fructe (căpşuni, cireşe, caise, piersici), nucile, alunele. Urticaria de contact poate fi declanşată de un produs cosmetic, un parfum, bijuterii sau alte obiecte din metal, chiar şi de atingerea unor plante. Înţepăturile de insecte reprezintă o altă cauză frecventă a reacţiilor alergice cutanate. Mai există urticarii fizice exacerbate fie de scărpinat, fie de contactul pielii cu ceva rece sau după expunerea pielii la soare.

Unele persoane pot face urticarie chiar şi din cauza presiunii pe care hainele, cureaua sau pantofii o exercită asupra pielii. Unele medicamente (antibiotice, antiinflamatoare ş.a.) şi substanţe chimice (conservanţi, coloranţi etc.) pot genera de asemenea reacţii de tip urticarian. Bolile copilăriei (vărsatul de vânt, rujeola, rubeola) şi parazitozele se manifestă printre altele cu erupţii cuta­na­te şi mâncărimi. Mai sunt unele boli siste­mi­ce, precum lupusul eritematos şi vascu­lita, în care urticaria este doar un simptom.

Persoanele care cunosc alergenul ce le provoacă urticarie sunt sfătuite de specia­listul nostru să evite factorul respectiv toată viaţa. De exemplu, dacă urticaria a fost produsă de administrarea unei simple aspirine, se interzice folosirea acesteia precum şi a altor antiinflamatorii nesteroidiene. Sau dacă se observă că urticaria s-a instalat după consumul de peşte sau preparate din peşte, acestea vor fi evitate toată viaţa. Este bine de ştiut că nu cantitatea de alimente contează în declanşarea alergiei. Este suficientă o cantitate infimă pentru a apărea reacţia alergică.
 
Persoanele sensibile trebuie să evite băile sau duşurile fierbinţi, să poarte haine lejere din ţesături naturale, să evite lenjeria intimă strâmtă. Şi activitatea fizică trebuie diminuată pentru a evita transpiraţia. Orice iritare a pielii poate duce la apariţia unui nou episod de urticarie.

Situatii speciale in cazul urticariei

URGENŢĂ. Ur­ti­caria apare nu nu­mai pe suprafaţa pie­lii, ci şi pe mu­coase. Când boala afectează mucoasele, medicii vorbesc despre angioedem. Angioedemul se manifestă prin umflarea rapidă a buzelor, a limbii, pleoapelor şi a pielii, după care apare senzaţia de nod în gât sau chiar de sufocare. Atenţie! Angioedemul constituie o urgenţă medi­cală, putând fi chiar fatal dacă nu se intervine în timp util.
 
CRONICĂ. Urticaria cronică persistă cel puţin patru săptămâni şi poate evolua până la câteva luni. Evoluţia acestei forme este foarte periculoasă, deoarece pacienţii în cauză ajung la tulburări depresive şi insomnii din cauza mâncărimilor. În cazul pacienţilor cu urticarie cronică, se impun atât efectuarea unor teste cutanate pentru stabilirea factorului responsa­bil de alergie, cât şi aplicarea unor proceduri de desensibilizare.
 
COPII. Părinţii trebuie să evite introducerea în alimentaţia copilului sub 1-2 ani a următoarelor alimente cu potenţial alergen: laptele crud, albuşul de ou, soia, arahidele, ciocolata, căpşunile, piersicile, alimente care conţin conservanţi şi co­loranţi. Unele alergii la alimente se moştenesc. Cu atât mai mult, dacă părintele ştie că este alergic la un aliment, nu îl va da copilului.

Ce va face medicul in caz de urticare?

Medicul poate diagnostica urticaria examinandu-va pielea si ascultandu-va povestind ce s-a intamplat. Medicul poate incerca sa-si dea seama ce anume a provocat urticaria, desi adesea cauza ramane un mister. Daca faceti frecvent urticarie sau daca reactia a fost grava, medicul va poate trimite la un alergolog.Uneori, medicii recomanda un tip de medicamente numit antihistaminice ca sa scapati de mancarimi. In multe cazuri, urticaria dispare de la sine fara medicamente sau vizite la medic.Mai rar, urticaria poate fi un semn al unei reactii alergice mai grave, care poate afecta respiratia si alte functii ale organismului. In astfel de cazuri, persoana necesita ingrijiri medicale imediate. Unii oameni care stiu ca au alergii grave poarta cu ei un medicament special pe care sa-l poata folosi in caz de urgenta.

Acest medicament, numit epinefrina, este administrat pe cale injectabila. De obicei, o asistenta medicala este cea care face injectia, insa fiindca unele reactii alergice pot fi foarte rapide, multi adulti si copii poarta cu ei injectia de urgenta si stiu sa o foloseasca, in cazul in care ar avea nevoie de ea.

Poate fi prevenita urticaria?

Da si nu. Raspunsul este DA daca stiti ce anume o face sa apara – capsunile cu care am inceput acest articol, de exemplu. Daca stiti ca va fac probleme, le puteti evita. Daca faceti urticarie cand aveti o stare de nervozitate, exercitiile de relaxare prin respiratie va pot ajuta. Dar daca nu stiti de ce faceti urticarie, este greu sa o preveniti.Unii copii fac urticarie atunci cand se infecteaza cu un virus, cum ar fi cand au o raceala mai grava sau o infectie virala ce afecteaza stomacul. In afara de spalarea regulata a mainilor, nu puteti face prea multe pentru a evita imbolnavirile. Vestea cea buna este ca urticaria nu este grava de obicei si este posibil si sa dispara permanent.

Cum se poate trata urticaria?

Evitati imbracamintea sintetica, cosmeticele industriale, stresul. Evitati consumarea alimentelor alergizante: semintele gen arahide, alune, fistic, nuci, susan, mac, cocos etc., mai ales daca sunt prajite; fructele si legumele cu seminte mici (kiwi, capsuni, zmeura, rosii, soia etc.); laptele de vaca (se admite putin iaurt); branzeturile (se admite branza de vaci facuta in casa); special pestele si derivatele lui, carnea de porc, miel (in anumite situatii se admite putina carne de vita se evita mai ales supele de carne); cereale ce au gluten (grau, secara, orz), se admite orez si ovaz; prajeli, produse cu conservanti si coloranti, alcool, ciocolata, cafea. Trebuie sa se bea lichide multe, printre care compot de fructe facut in casa si ceai de plante. Sa se evite lichidele carbogazoase deoarece perturba permeabilitatea mucoasei stomacale. Pentru a elimina definitiv boala, in primul rand trebuie depistata cauza producerii alergiei si indepartarea alergenului. Persoanele alergice nu suporta vaccinari antiinfectioase. Tratamentul alergiei consta in produse deto-xifiante, antihistaminice, calmante si protectoare ale pielii.

Ce alimente pot produce alergie copiilor?

1. Alunele / untul de arahide
2. Albusul oului (partea alba a oului)
3. Pestele cu cochilie (crab, lobster, srimps, scalop, oysters)
4. Pestele
5. Nuci (nuci, cashews)
6. Grau
7. Laptele de vaca
8. Soia
9. Fructele citrice
10.Zmeura
11.Cacao
12. Seminte de susan citeste totul despre alergiile alimentare aici.

Despre alergii cititi:

Totul despre alergii
Alergenii din jurul nostru
Uscarea rufelor in casa nu este un lucru sanatos
Infectiile la urechi si legatura lor cu alergiile alimentare

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Medicala Desprecopii.

Autor: Dr. Alina Proca, medic Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 7 comentarii

  1. mihai75ani
    mihai75anitrimis la 17/6/2019

    buna ziua;va rog dati-mi un sfat:am o urticare pe maini,pe piept,e cu mincarime foarte enervant ,poate toxiifectie alimentara;ce-mi puteti recomanda?va multumesc .

    Raspunde la acest comentariu
  2. Cuciumita Mihael
    Cuciumita Mihaeltrimis la 11/6/2018

    Mă mănîncă pielea in fiecare an doar vara . Mă mănîncă așa mult pielea in cît nici noaptea nu pot dormi și mă scarpin pina îmi dă singele pe picioare și brațe. Ce sa fac să nu mai am mincarica. Copilul meu ai apar și dispar pete roșii cu bășici ,oare ce are și ce pot face că sa nu ai mai apara pete a început să se scarpine și a curs un lichid din o bășicuță de la pată roșie . Dr habar nu au care e cauza la copilul meu de 2 ani cu petele astea

    Raspunde la acest comentariu
    • Catalina
      Catalinatrimis la 27/5/2019

      Am o fetita de 11 ani cu hodricefalie,de 5 luni ia iesit bubite foarte mici si am fost la dermatolog mia dat o tentura si tot nu i trece ce ma sfătuiți i-am facut si analize si ia iesit intoxicatie Va rog sami răspundeți sau ce ma sfătuiți

  3. Ciprian
    Cipriantrimis la 24/10/2017

    Bună dimineața am aceleași probleme seara după un anumit timp îmi ies blânde de circa un centimetru diametru și ma mănâncă enorm va rog să-mi spuneți ce ar putea fi și de ce se produc aceste blânde ce pot face in acest caz? Imi ies pe spate mă mănâncă și mâinile și picioarele efectiv 80 la sută din suprafața corpului ,,,mulțumesc

    Raspunde la acest comentariu
  4. Mihai
    Mihaitrimis la 1/4/2014

    In fiecare an imi ies blânde în această perioadă si mă ține săptămâni întregi. Dacă mă puteți ajuta cu un sfat aș fi recunoscător. Mulțumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  5. Elena
    Elenatrimis la 22/7/2013

    imi e de folos acest articol, desi aceasta blestemata urticarie imi face zile fripte. Baietelul meu de 3ani si 11 luni a facut alergia aceasta acum 2 saptamini. Am dat vina pe tot ce se poate si nu se poate, caldura mare, nuci, almonts, capsune, pepene rosu.... cam toate fiind consumate la aparitia primelor bubite.La inceput am crezut ca e o simpla alergie , dar mai puternica, dupa trei zile a inceput tot mai mult si mai mult, am mers la medic si mi-au pus diagnoza de urticarie.... Cam la o saptamina de tratament am inceput sa vad efectul, dar oricum apar dispar, si iar apar si iar dispar.... Ma intreb cit va dura, ca tratamentul a fost indicat pentru 7 zile...?????

    Raspunde la acest comentariu
  6. olanescu alina
    olanescu alinatrimis la 25/11/2012

    articolul este bun si binevenit in situatia noastra,insa dupa o saptamana de lupta cu urticaria,de ieri,am inceput sa luam augumentin pentru raceala.tratamentul va fi compromis?

    Raspunde la acest comentariu
  7. dana
    danatrimis la 13/3/2011

    foarte bun articolul.Acum ma confrunt cu urticarie la baietelul meu de 6 ani.A facut ieri dimineata,ia trecut dupa cateva ore apoi i-a revenit,seara,si iar azi dimineata.I-am dat Aerius,vit.C,si ceaiuri medicinale ii voi da acup dupa ce am citit articolul dumneavoastra.Banuim ca ar fi de la un ou,sau poate de la un antibiotic pe care i l-am administrat acum o saptamana,desi nu a fost prima oara dat.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII