Ce invata copilul prin joaca

Ce invata copilul prin joaca

Ce invata copilul prin joaca

  • Pentru o buna dezvoltare copiii au nevoie de trei elemente: dragoste, securitate si joaca. La varste fragede rolul principal al fiecarui joc este bucuria contactului cu persoana draga, iar mai tarziu jocul devine cheia cunoasterii lumii.

Pentru o buna dezvoltare copiii au nevoie de trei elemente: dragoste, securitate si joaca. La varste fragede rolul principal al fiecarui joc este bucuria contactului cu persoana draga, iar mai tarziu jocul devine cheia cunoasterii lumii.

Cand ai putin timp, observa-ti copilul si o sa vezi cu cata seriozitate trateaza el joaca. Acest lucru se datoreaza faptului ca joaca este unul dintre cele mai importante lucruri din viata copiilor, ea fiind cheia spre invatare, cheia prin care ei capata experienta si noi abilitati.

Prin joc copiii mici invata despre lume, invata sa interactioneze cu alti oameni si castiga incredere in propria lor putere. Acestea sunt elemente importante pentru dezvoltarea inteligentei prescolarului care se pregateste intr-un mod atat de distractiv pentru viata de adult.

Deoarece jucariile nu ofera intotdeauna stimulentele adecvate, copilul cauta in lumea din jurul sau obiectele de care are nevoie pentru a putea experimenta. Pentru a se potrivi in lumea copiilor, masinuta cea noua ar trebui sa-si schimbe culoarea din cand in cand, iar parul papusii trebuie ajustat putin cu foarfeca. Cautarea unor noi modalitati de a folosi obiectele din jur sta in natura copilului, care astfel se dezvolta si isi satisface curiozitatea. De aceea, draga mamica, nu trebuie sa te superi atunci cand fetita ta ti-a folosit fardurile pentru a machia toate papusile sau a rasturnat pachetul cu faina in incercarea de a face o prajitura. Acestea sunt experiente din care copiii invata. Pentru murdaria lasata in urma exista rolele de bucatarie Zewa, asa ca las-o pe cea mica sa-si satisfaca micile curiozitati.

Primii cinci ani de viata sunt o perioada importanta pentru viitorul copilului. Acum se acumuleaza experiente si se dobandesc abilitati, de care copilul va avea nevoie la scoala si apoi la maturitate. Parintele este cel mai important ghid si profesor. Pentru a-i crea conditiile optime de dezvoltare in aceasta perioada, parintele trebuie sa-i asigure copilului, in plus fata de iubire, sentimentul de securitate pentru ca nevoile sale de baza sa fie satisfacute.

Un adult ar trebui sa invete copilul cum sa se joace, ar trebui sa fie un model pentru el, intrand in anumite roluri, ar trebui sa-i impartaseasca cunostintele sale despre lume si despre relatiile umane. Nu uitati ca activitatile comune cu copilul consolideaza legatura emotionala, iar timpul dedicat acestuia este o investitie in viitor.  

Subiecte tratate:
Tema:Jocuri

Comenteaza / Pune o intrebare

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim). | Toate campurile trebuie completate!