Infertilitatea unui cuplu: cauze și explicații

Infertilitatea unui cuplu: cauze si explicatii

Infertilitatea unui cuplu: cauze si explicatii

  • Infertilitatea este o problema cu care se confrunta aproximativ 15% din cuplurile din Romania si este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate.

    Iata totul despre infertilitatea unui cuplu, in cadrul celei mai ample platforme online ce uneste femeile care se confrunta cu infertilitatea si se bucura de sprijinul celei mai mari comunitati de suport in caz de infertilitate, Comunitatea Desprecopii:

Infertilititatea, problema pentru 15% din cuplurile dn Romania
Infertilitatea de cuplu
Cand intervine specialistul in infertilitate?
Fertilitatea scade o data cu varsta
Calendarul zilelor fertile
Infertilitatea masculina
Sursele de informatii serioase si suport
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR
Cand sarcina se lasa asteptata: sfaturi si trucuri

Infertilitatea - problema pentru 15% din cuplurile dn Romania

Infertilitatea este o problema cu care se confrunta aproximatix 15% din cuplurile din Romania si este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Sarcina este o perioada foarte importanta in viata unui cuplu, de aceea multe cupluri acorda o mare atentie in planificarea unui copil. Iata totul despre infertilitate, in cadrul celei mai ample platforme online ce uneste femeile care se confrunta cu infertilitatea precum si se bucura de sprijinul celei mai mari comnunitati de suport in caz de infertilitate:

Mai intai de toate trebuie sa va spunem ca singurul in masura sa determine cauzele si tratamentul infertilitatii, care difera de la cuplu la cuplu, este medicul obstetrico-ginecolog.

Infertilitatea de cuplu

Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Conform acestei definitii 15% dintre cuplurile de varsta reproductiva sunt infertile. Un alt concept, fecunditatea, exprima sansa de a obtine o sarcina care sa se finalizeze cu un copil intru-un ciclu menstrual dat.

Definitia infertilitatii este rigida deoarece se raporteaza la o perioada fixa, 12 luni, insa aproximativ 90% din cupluri concep dupa primul an de coabitare, dar exista posibilitatea conceptiei spontane si in urmatorii ani, desi rata fecundabilitatii scade cu fiecare an.

Aparitia vietii ramane un miracol, in timp ce neaparitia unui urmas pentru un cuplu constituie o problema. Dupa 6 luni de incercari fara succes este timpul, in cele mai multe cazuri, sa va prezentati la un medic pentru o investigatie amanuntita. Cititi despre Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri

Cand intervine specialistul in infertilitate?

Un medic obstetrico-ginecolog poate trata infertilitatea pana la un punct, dupa care va trebui sa apelati la un specialist in infertilitate. Acesta este un moment tensionat pentru ambii parteneri si faptul ca veti fi trimis la un al doilea specialist poate fi descurajant. Nu trebuie sa uitati insa faptul ca nu doar tratamentul in sine si administrarea unor pastile va duce la fertilitate.

Un control amanuntit al ambilor parteneri inainte de a se incepe un tratament impotriva infertilitatii este absolut necesar. Se vor controla activitatea hormonala, ritmul menstrual si anatomia femeii. Se vor prescrie vitamine prenatale care vor indeparta riscul avortului si  eventuale problemele genetice .

Femeile tinere (sau barbatii) au mai multe sanse ca rezultatul sa fie pozitiv intr-o perioada mai scurta de timp, decat cele mai in varsta. Intre 4 si 6 luni de insucces in fertilizare  poate fi o problema la cuplurile intre 20-30 de ani, dar un cuplu de peste 30 de ani  va trebui sa astepte inca cateva luni inainte de a suspecta o problema de fertilizare.

Fertilitatea scade o data cu varsta

fertilitate varsta femeii

fertilitatea femeii scade cu varsta

Cititi: 
Sarcina intre 20-30 de ani
Sarcina intre 30-40 de ani
Sarcina intre 40-50 de ani

Calendarul zilelor fertile

Se incepe cu calendarul zilelor fertile - prin masurarea temperaturii bazale

Un prim pas in combaterea si depistarea infertilitatii este luarea temperaturii bazale, o metoda simpla, ce presupune la femei luarea temperaturii in fiecare dimineata timp de o luna de zile. Pe baza acestui calendar se vor afla zilele fertile  in care are loc ovulatia. Medicul va va indica acele zile, care vor fi propice pro-crearii.

Pentru a se stabili daca aveti un ritm menstrual normal, va trebui sa folositi metoda temperaturii bazale timp de cateva luni. Odata stabilite aceste doua lucruri, va trebui sa faceti un examen ginecologic si cateva teste de sange pentru a verifica nivelul hormonal, care va indica daca aceste cicluri normale sunt de fapt adecvate pentru fertilizare si implantarea oului fertilizat.  Cititi: Ovulatia si calculul ovulatiei

E posibil ca ovulul sa nu fie sanatos sau sa nu fie produs destul progesteron, necesar la implantarea ovulului in peretele uterin. Daca se intampla asa, atunci oul fertilizat va fi eliminat prin menstra. Un avort microscopic  are loc, si inca o luna se va pierde fara nici un rezultat.

De aceea, pot exista probleme in indicarea unui tratament corect impotriva infertilitatii. Ciclurile neregulate pot fi indreptate printr-o intensificare (cu ajutorul medicamentelor) a ovulatiei, iar un perete uterin ne-adecvat pentru implantarea oului fertilizat, poate fi hranit ulterior cu progesteron, hormon ce probabil ca lipseste in aceste cazuri. Despre infertilitate la femei cititi pe larg: Infertilitatea la femei

Infertilitatea masculina

Aproximativ 50% din cazurile de infertilitate se datoreaza barbatului

Dar, asa cum spuneam, aproape jumate din cazurile de infertilitate se datoreaza barbatului. O scadere a numarului si calitatii spermatozoizilor datorata unei interventii chirurgicale sau unor infectii tratabile, pot fi cauza infertilitatii la barbat. Exista totusi si un numar de cazuri in care cauzele infertilitatii raman necunoscute.

In cazul femeilor, blocajul trompelor, ca urmare a unor infectii mai vechi sau a unor endometrite, pot pune medicul intr-o mare incurcatura. E posibil ca femeia sa aiba un ciclu regulat si hormonii necesari, dar daca  exista un blocaj mecanic in organism, sperma nu va putea niciodata intalni ovulul. Iar daca exista un blocaj partial, poate avea loc fertilizarea, dar oul fertilizat poate ramane agatat de uter, creand astfel o sarcina ectopica.

Va fi nevoie sa se indeparteze acest blocaj, pe cale chirurgicala sau laparoscopica (cu sau fara laser), desi, in tarile dezvoltate, aceste tehnici sunt din ce in ce mai putin folosite datorita succesului obtinut in urma fertilizarii in vitro.

Rareori, infertilitatea se datoreaza anticorpilor din sperma sau se manifesta prin  avorturi curente din motive imunologice. Dupa specialisti, anticorpii pot fi cauza infertilitatii si a avortului spontan.

Medicul ob-ginecolog poate spune cand e momentul potrivit pentru a consulta si alti specialisti in infertilitate, iar aceasta se intampla de obicei atunci cand cazul este neobisnuit sau presupune o interventie chirurgicala complicata si investigatii de laborator amanuntite. Atunci cand cazul de infertilitate pare complicat, pacientul va fi indreptat spre un medic specialist in probleme de infertilitate. Despre infertilitatea masculina, cititi pe larg: Infertilitatea la barbati

► De citit in continuare Ghid pentru cuplurile infertile: cum puteti invinge infertilitatea in ziua de azi

Sursele de informatii si suport pentru cuplurile care se confrunta cu infertilitatea

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

  Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

  Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!   

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 58:

  1. Alin
    Alintrimis la 9/5/2017

    Salutare! Eu si sotia mea am incercat timp de 5 ani sa facem un bebe dar niciun rezultat.Am inceput amandoi tot felul de analize,iar cand am facut o spermograma am gasit unde era problema:Oligoastenoteratospermie severa (am uitat sa mentionez ca aveam 27 de ani atunci) Analizele sotiei au iesit perfect,asa ca am continuat sa fac eu tot felul de analize...hormonale,microbiologie,imunologie,cromozonului x si y...toate cu rezultate normale.Am inceput si un tratament cu Proxeed care intradevar mi-a crescut valorile spermogramei dar nu mai mult de astenozoospermie moderata (tot sub pragul minim de concepere a unui copil). Am fost la mai multi medici dar fara un diagnostic concret...recomandarea cea mai simpla dar costisitoare fiind FIV La 31 de ani am ajuns la recomandarea unui prieten la doctorul Gagiu Cristian,medic specialist urolog. M-am dus cu tot dosarul de analize la dansul,s-a uitat peste ele,si mi-a recomandat sa fac la el o ecografie testiculara. Am facut-o,si mi-a pus verdictul:VARICOLCEL unilateral stang de grad II Varicocelul este o dilatatie a venelor cordonului spermatic din cauza tulburarilor functionale in drenajul sangelui venos de la nivelul testiculului (98% din cazuri la testiculul stang,cum a fost si la mine) Nu exista tratament,ci doar operatie. Am fost operat de catre Dr.Gagiu impreuna cu Dr.Voinea la spitalui Fundeni. Datorita profesionalismului acestor doi medici minunati,m-am recuperat foarte repede dupa operatie, ( a doua zi dupa operatie am plecat acasa,iar dupa o saptamana de concediu medical am reinceput munca,dar cu anumite restrictii la efort si greutate)iar la 5 luni dupa am ajuns la rezultatul dorit,sotia mea fiind in a 3-a luna de sarcina pe cale naturala,bineinteles :)

    Raspunde la acest comentariu
  2. alex
    alextrimis la 26/6/2014

    Ma poate ajuta cineva cu un sfat in privinta analizei spermogramei care are urmatoarele valori si care ne-a blocat incat nu mai stim in ce parte trebuie sa o luam :Volum Sperma 1.63 ml Aspect sperma : NormalpH sperma :8Numar spermatozoizi : ~0.440 mil/ml Spermatozoizi mobilitate normala5 % Spermatozoizi mobilitate redusa5 % Spermatozoizi imobili90 % Spermatozoizi aspect normal45 % Spermatozoizi forme aberante55 % Va multumim pentru orice sfat

    Raspunde la acest comentariu
  3. solomon
    solomontrimis la 17/6/2014

    Buna am si eu o intrebare daca spermatoizi sunt morti se mai poate face ceva ? Eu am varsta de 40 de ani dar nu am nici un copil imi doresc foarte mult se. Mai poate face ceva si in cazul me ?

    Raspunde la acest comentariu
  4. mayamia
    mayamiatrimis la 14/1/2014

    saru silvia acelasi diagnostic il are si sotul meu si noua ni s-a propus ca unica solutie FIV

    Raspunde la acest comentariu
  5. Bianca
    Biancatrimis la 14/12/2012

    Buna! Dupa 3 ani in care am incercat sa obtinem o sarcina in afara unui tratament specializat am decis impreuna ca e cazul sa investigam aceasta situatie mai in detaliu. Sotul meu fusese diagnosticat cu oligospermie, ceea ce insemna ca sansele sa avem un copil prin concepere naturala erau nule. Tratamentele pentru incercarea de a trata au fost multe si de tot felul incepand cu tratamente naturiste si trecand prin tot felul de medicamente si vitamine, dar nu au fost rezultate. La recomandarea unor prieteni care au avut succes cu fertilizarea in vitro, am mers la dna dr Ruxandra Dumitrescu de la clinica Fertilia. Dna dr. ne-a spus ca singura sansa de a avea un copil este FIV, am inceput imediat demersurile si am avut succes din prima! Desigur, sunt cazuri cu acelasi diagnostic unde reusita nu este imediata, depinde de fiecare, dar ce e important e ca dr. Dumitrescu e un medic foarte profi si ca iti va recomanda cea mai potrivita solutie ca sa ai un copil.

    Raspunde la acest comentariu
  6. hauta jeni laura
    hauta jeni lauratrimis la 26/1/2012

    as dori sa stiu daca se poate trata chistu,fibrom,fara operatii.am 33 ani si nu am copii,si vreau macar unul.va multumesc mult

    Raspunde la acest comentariu
  7. Laura
    Lauratrimis la 22/12/2011

    Sunt de patru ani cu sotul meu si nu am ramas insarcinata. Am fost la un control ginecologic si mi s-a spus ca ovarele mele produc doar foliculi, adica ovulele nu se maturizeaza.Mi s-a spus sa mai slabesc si sa merg si la endocrinolog. Am fost si acum iau tratament si pentru dereglarile de ciclu pe care le-am avut in ultimul an. Mai dureaza un pic la mine.

    Raspunde la acest comentariu
  8. SARU SILVIA
    SARU SILVIAtrimis la 22/12/2011

    ce este astenoteratospermia si daca se trateaza

    Raspunde la acest comentariu
  9. andreea huci
    andreea hucitrimis la 14/6/2011

    buna incearca branca ursului si tu si sotul tau si vezi cum merge e pt tine mitzy ella

    Raspunde la acest comentariu
  10. liliana
    lilianatrimis la 1/5/2011

    buna ziua,am facut 5 avorturi,in conditia in care ramineam gravida unul dupa altul, si acum de mai bine de 3 ani ,dupa ultimul avort, nu am mai ramasinsarcinata, in conditia in care fac sex neprotejat,intrebarea mea este: Credeti ca nu mai pot ramine insarcinata?

    Raspunde la acest comentariu
  11. mihaela
    mihaelatrimis la 5/1/2010

    eu am facut de 2 ori laparoscopie la Medlife, in care mi-au scos ambele trompe...cum pe cale naturala nu mai am sanse sa raman insarcinata am apelat la varianta ajutatoare FIV, asa ca am inceput tratamentul pentru aceasta procedura...pe 3 febr sunt programata la transferul de ovule.Sper sa-mi reuseasca din prima pentru ca numai am atata tarie pentru inca un esec. A mai facut cineva FIV la MedLife?

    Raspunde la acest comentariu
  12. corina
    corinatrimis la 26/10/2009

    am facut laparascopie si fericire mare am ramas insarcinata dupa sase luni dar a durat prea putin ca am avut propleme si am fost la dr si am aflat ca am extrauterina si ma internat pe loc,am facut metrotrexatsi sase luni nu am avut voie sa raman insarcinta dar dupa am incercat iara si nimic am fost iar la doctor si ma pus sa fac iar histero si am aflat ca mi sau infundat iar trompele si mia spus direct fiv si sunt disperata ce ma sfatuiti

    Raspunde la acest comentariu
  13. raluca
    ralucatrimis la 14/4/2009

    Ar fi bine sa se stie ca pentru orice problema trebuie descoperit supraspecialistul pentru problema respectiva care in Bucuresti exista. Afara se merge numai pe supraspecializari. La noi exista:- in ginecologie, supraspecialistul in problema infertilitatii si a problemelor de sarcina la femei este prof. dr. HORHOIANU - sef sectie ginecologie la S.U.U.B. -Spitalul UNIVERSITAR- de la EROILOR. Cunoaste problema perfect si are rezultate extraordinare. De-a lungul timpului obisnuia sa dea consultatii special pentru aceasta problema dimineata la prima ora la cabinetul de consultatii interdisciplinare (echografie, colposcopie)care se gaseste pe A2 (aripa 2) a sectiei; la 7,30 coada era formata si era ceva coada (si erau si femei care erau pentru a doua sarcina dupa ce avusesera succes cu prima). Vrea rapiditate si comunicare perfecta dar ii pasa de ce face. Are si cabinet particular unde vrea programare clara. Trebuie intrebat pe sectie daca mai da consultatii tot asa sau cum si despre cabinet tot acolo. Nu va luati dupa barfele de pe internet ca n-are sens si oricum pe problema aceasta nu se barfeste nimic. E ceva despre o sarcina la care nu s-a ajuns noaptea (dar cand e vorba de sefi sectie mai vezi daca au timp de asa ceva) si de o operatie la care cand e vorba de prof. univ. e posibil ca cei la specializare care trebuie sa invete si ei, sa greseasca si trebuie sa suporte cineva consecintele. Aici e vorba strict de-a ramane insarcinata si de-a duce sarcina la capat. Te hotarasti intre timp cu cine nasti. - supraspecialistul in problema infertilitatii masculine este dr. CALOMFIRESCU - sef sectie UROLOGIE la Sp. DIMITRIE GEROTA, sct. 2, are si cabinet UROANDROMED - se gaseste pe google. Este unul din marii urologi ai Romaniei, stiut, e la ultima ora cu ce e afara si da rezultate simple - stiu multe persoane care si-au rezolvat acolo problema. Barfele pe internet sunt romanesti ca nu stiu romanii altceva. Daca ar munci toti romanii ca el ar fi Romania cea mai tare (exista niste comentarii pe probleme de sex) dar infertilitatea e altceva.

    Raspunde la acest comentariu
  14. mitzy ella
    mitzy ellatrimis la 23/3/2009

    buna sunt o luptatoare de circa 6 ani cu infertilitatea primara , am facut toate analizele care se puteau face si au iesit ok . ideea este cadesi am facut 26 de iad si 2 fiv inca nu am ramas insarcinata .sunt pacienta domn -lui profesor b m , am fost si la alti doctori ,, dar acelas rezultat nu am nimic in afara de uter retrovers. ma puteti sfatui ce analize ar trebui sa mai fac ? multumesc anticipat

    Raspunde la acest comentariu
  15. elena
    elenatrimis la 27/3/2008

    suntem impreuna de 4 ani si ceva,de vreo doi ani vrem un bebe,am uterul retrovers dar medicul spune ca nu ar fi o problema,am inceput sa imi pierd speranta. mai sunt sperante?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII