Cum se trateaza medicamentos Endometrioza

Cum se trateaza medicamentos Endometrioza

Cum se trateaza medicamentos Endometrioza

  • Endometrioza afeaza femeile in anii de fertilitate. Endometrioza inseamna dezvoltarea unor celule similare cu cele care formeaza interiorul uterului (celule endometriale), dar in locatii aflate in afara uterului. Endometrioza poate fi tratata medicamentos si sau chirurgical. Scopurile tratamentului sunt usurarea durerilor si sau ameliorarea fertilitatii.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (NSAID) (ca ibuprofenul sau naproxen sodiu) sunt prescrise de obicei pentru a ajuta la alinarea durerilor pelvine si a crampelor menstruale. Aceste medicamente impotriva durerilor nu au efect asupra implanturilor endometriale. Totusi, ele reduc productia de prostaglandina, iar despre prostaglandina se stie ca au un rol in producerea senzatiei de durere.

Deoarece diagnosticul de endometrioza este pus cu certitudine numai dupa dupa o interventie chirurgicala, desigur ca multe femei sunt suspecte de endometrioza pe baza durerilor pelvine pe care le au. Intr-o astfel de situatie, sunt utilizate frecvent antiinflamatoarele nesteroidiene. Daca au succes in controlarea durerii, nu mai sunt necesare alte proceduri sau tratamente medicamentoase. Daca nu combat durerile, sunt necesare o noua evaluare si un alt tratament.

Intrucat imbolnavirea de endometrioza se produce de obicei in anii fertili, multe dintre tratamentele medicamentoase ale endometriozei se bazeaza pe intreruperea productiei normale ciclice de hormoni a ovarelor. Aceste medicamente includ seria GnRH, contraceptive orale si progestine.

Medicamentele din seria GnRH

Seria de medicamente GnRH (hormoni care stimuleaza secretia de gonadotropina – gonadotropin-releasing hormone) au fost folosite cu succes pentru combaterea durerilor si reducerea dimensiunii implanturilor endometriozei. Aceste medicamente suprima productia de estrogen de catre ovare, inhiband secretia hormonilor de reglare ai glandei pituitare. In consecinta, ciclurile menstruale inceteaza, fiind imitata menopauza. Pe piata sunt disponibile si forme nazale si injectabile ale GnRH.

Efectele secundare sunt consecinta lipsei de estrogen din organism, cum ar fi:

  • bufeuri,
  • uscaciune vaginala,
  • sangerari vaginale neregulate,
  • schimbari bruste de dispozitie,
  • oboseala si
  • reducerea densitatii osoase (osteoporoza).

Din fericire, cu ajutorul unor mici suplimente de estrogen si progesteron sub forma de pilule (similar tratamentelor folosite pentru ameliorarea simptomelor menopauzei) multe dintre efectele secundare suparatoare cauzate de deficitul de estrogen pot fi evitate. Terapia de substitutie este denumirea care se refera la aceasta administrare moderna a GnRH impreuna cu estrogenul si progesteronul intr-un mod care mentine eficienta tratamentului, insa evita efectele secundare cele mai neplacute.

Contraceptivele orale

Contraceptivele orale (combinatie de estrogen si progesteron) sunt si ele folosite uneori la tratarea endometriozei. Combinatia cea mai frecventa ia forma contraceptivelor orale (oral contraceptive pill – OCP). Uneori, femeilor care au dureri mentruale grave li se recomanda sa ia in permanenta contraceptive orale, ceea ce inseamna sa sara peste partea ciclului in care se administreaza placebo (pilula cu zahar). Aceasta folosire continua va va scapa de toate durerile menstruale. Uneori, pot aparea efecte secundare precum cresterea in greutate, tensiunea din sani, greata si sangerarile neregulate. Contraceptivele orale sunt de obicei bine tolerate de catre femeile care au endometrioza.

Progestinele

Progestinele [de exemplu, acetatul de medroxiprogesteron (Provera, Cycrin, Amen), acetatul de noretindron, acetatul de norgestrel (Ovrette)] sunt mai puternice decat contraceptivele orale si sunt recomandate femeilor care au dureri desi iau contraceptive orale sau care din diverse motive, nu pot lua contraceptive orale.

Efectele secundare sunt foarte comune si includ:

  • Tensiune in sani,
  • Umflare/balonare,
  • Crestere in greutate,
  • Sangerare uterina neregulata si
  • Depresie.

Deoarece absenta menstruatiei (amenoreea) indusa de dozele ridicate de progestine poate dura multe luni dupa incetarea terapiei, aceste medicamente nu sunt le sunt recomandate femeilor care doresc sa conceapa un copil.
Alte medicamente folosite in tratamentul endometriozei

Danazol (Danocrin)

Danazol (Danocrin) este un medicament sintetic ce creeaza un mediu cu nivel ridicat de androgen (hormon masculin) si nivel scazut de estrogen, interferand cu ovulatia si productia ovariana de estrogen. 80 la suta dintre femeile care iau acest medicament scapa de dureri si implanturile endometriozei se micsoreaza, insa circa 75% dintre femei manifesta efecte secundare la medicament.

Efectele secundare pot include:

  • Crestere in greutate,
  • edem,
  • reducerea dimensiunii sanilor,
  • acnee,
  • piele grasa,
  • hirsutism (cresterea parului in zone specific masculine),
  • ingrosarea vocii,
  • dureri de cap,
  • bufeuri,
  • variatii ale libidoului si
  • schimbari bruste ale dispozitiei.

Toate aceste schimbari sunt reversibile, exceptand schimbarea vocii, dar revenirea la normal poate dura mai multe luni. Femeile care au anumite boli ale ficatului, rinichilor si inimii nu ar trebui sa ia Danazol.

Inhibitori ai aromatazei

O noua abordare a tratamentului endometriozei a implicat administrarea unor medicamente numite inhibitori ai aromatazei [de exemplu, anastrozol (Arimidex) si letrozol (Femara)]. Aceste medicamente intrerup formarea locala a estrogenului chiar in cadrul implanturilor endometriozei. Ele inhiba si productia de estrogen din ovare, creier si alte surse, cum sunt tesuturile adipoase.

Se fac cercetari pentru a caracteriza eficienta inhibitorilor aromatazei in tratarea endometriozei. Inhibitorii aromatazei cauzeaza pierderi osoase semnificative in caz de administrare indelungata si nu pot fi folositi singuri sau impreuna cu alte medicamente in cazul femeilor aflate in perioada de premenopauza deoarece stimuleaza dezvoltarea de foliculi multipli la ovulatie.

Mai cititi:

  Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. maria
    mariatrimis la 21/12/2009

    am si eu endometrioza si am folosit contraceptive orale dar degeaba pentru ca a dezvoltat tumoarea in timpul tratamentului si singura varianta a fost tratamentul chirurgical

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII