Tratamentul infertilitatii asociate cu endometrioza

Tratamentul infertilitatii asociate cu endometrioza

Tratamentul infertilitatii asociate cu endometrioza

Optiunile de tratament ale infertilitatii asociate cu endometrioza sunt variate, dar cei mai multi medici cred ca tratamentul chirurgical este mai bun decat cel hormonal sau medicamentos atunci cand scopul este imbunatatirea fertilitatii. Iata o trecere in revista a tratamentului endometriozei.

Endometrioza este mai frecventa la femeile infertile decat la cele fertile. Insa de obicei boala nu impiedica total conceperea unui copil. Cele mai multe femei care au endometrioza mai pot sa conceapa un copil, mai ales cele care au o endometrioza usoara sau medie. Se estimeaza ca pana la 70% dintre femeile care au endometrioza usoara sau medie pot concepe in trei ani fara a face vreun tratament.

Motivele scaderii fertilitatii nu sunt complet intelese, dar se pot datora atat factorilor anatomici cat si celor hormonali.

Prezenta endometriozei poate implica mase de tesut sau cicatriciale (aderente) in pelvis, ce pot perturba functionarea normala a structurilor anatomice, ca trompele falopiene, ce transporta ovulele de la ovare.

De asemenea, endometrioza poate afecta fertilitatea prin producerea de hormoni si alte substante care au efecte negative asupra ovulatiei, fertilizarii ovulului si sau implantarii embrionului.

Infertilitatea asociata cu endometrioza este mai frecventa la femeile cu forme grave ale bolii.

Optiunile de tratament ale infertilitatii asociate cu endometrioza sunt variate, dar cei mai multi medici cred ca tratamentul chirurgical este mai bun decat cel hormonal sau medicamentos atunci cand scopul este imbunatatirea fertilitatii.

Atunci cand este necesar, pot fi folosite impreuna cu chirurgia si tehnicile de reproducere asistata.

Cititi pe larg despre optiunile de tratament in cazul endometriozei:

Despre infertilitate mai cititi:

Ginecologie

Metode de tratare a infertilitatii:

 Forum specializat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Endometrioza – aspecte generale

  • Endometrioza inseamna cresterea tesutului endometrial (celule care in mod normal cresc in interiorul uterului), dar in locatii aflate in afara uterului. Endometrioza este mai frecvent localizata pe alte organe ale pelvisului.
  • Cauzele exacte ale endometriozei nu au fost identificate.
  • Endometrioza este mai frecventa al femeile care sufera de infertilitate decat la femeile fertile, dar boala nu impiedica total conceperea unui copil.
  • Cele mai multe femei care au endometrioza nu au simptome, caz in care terapia nu este nici indicata, nici necesara.
  • Durerile pelvine in timpul menstruatiei sau al ovulatiei pot fi un simptom al endometriozei, insa pot fi prezente si la femeile care nu au boala.
  • Endometrioza poate fi suspectata de medic in urma simptomelor pe care le are femeia, uneori in urma examenului fizic, dar un diagnostic cert poate fi confirmat prin chirurgie, de obicei prin laparoscopie.
  • Tratamentul endometriozei include medicamente si interventie chirurgicala, avad ca scop indepartarea durerilor si tratamentul infertilitatii, daca este dorita obtinerea unei sarcini.

Care sunt sursele de informatii credibile?

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

Redactor: echipa redactionala Desprecopii.com, Referinte: WebMD
Toate drepturile rezervate: Desprecopii.com , 2009

Planificarea unui copil

Ginecologie

Femeia: frumusete si relaxare La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.