Marul - cel mai sanatos dintre fructe!

Marul - cel mai sanatos dintre fructe!

Marul - cel mai sanatos dintre fructe!

  • In anul 2004, oamenii de stiinta USDA au investigat peste 100 de alimente pentru a le masura concentratia de antioxidanti per portie. Doua mere - Red Delicious si Granny Smith - s-au clasat pe locul al 13-lea si respectiv al-12-lea. Antioxidantii sunt compusi ce lupta impotriva bolilor.

Marul - cel mai sanatos dintre fructe!

De ce sunt merele atat de grozave?
Ce contin merele?
1.
Dinti mai albi si mai sanatosi
2.
Lupta impotriva bolii Alzheimer
3.
Protejeaza impotriva maladiei Parkinson
4.
Lupta impotriva cancerului
5.
Scad riscul de diabet
6.
Reduc colesterolul
7.
O inima sanatoasa
8.
Previn calculii biliari

9. Combat diareea si constipatia
10.
Neutralizeaza sindromul de colon iritabil
11.
Lupta impotriva hemoroizilor
12.
Scapa de kilogramele in plus
13.
Detoxifica ficatul
14.
Imbunatatesc sistemul imunitar
15.
Previn cataracta
Sunt semintele de mar otravitoare?
Cate seminte sunt daunatoare?

 

 De ce sunt merele atat de grozave?

In anul 2004, oamenii de stiinta USDA au investigat peste 100 de alimente pentru a le masura concentratia de antioxidanti per portie. Doua mere - Red Delicious si Granny Smith - s-au clasat pe locul al 13-lea si respectiv al-12-lea. Antioxidantii sunt compusi ce lupta impotriva bolilor. Oamenii de stiinta cred ca acesti compusi ajuta la prevenirea si repararea oxidarii ce are loc in timpul activitatii normale a celulelor. Merele sunt, de asemenea, bogate intr-o fibra numita pectina - un mar de marime medie contine aproximativ 4 grame de fibre. Pectina este clasificata ca fiind o fibra solubila, fermentabila si vascoasa, o combinatie care ii confera o lista foarte mare de beneficii pentru sanatate.

Ce contin merele?

Iata 15 motive pentru care ar trebui sa consumati zilnic mere:

1. Dinti mai albi si mai sanatosi

Un mar nu va inlocui periuta de dinti, insa muscatul si mestecatul marului stimuleaza productia de saliva in gura, reducand cariile dentare prin scaderea nivelurilor de bacterii.

2. Lupta impotriva bolii Alzheimer

Un nou studiu efectuat pe soareci arata ca, consumul de suc de mere ar putea tine la distanta Alzheimer si combatere efectele imbatranirii asupra creierului. Soarecii care au avut o dieta bogata in mere au aratat niveluri mai ridicate de neurotransmitatori acetilcolina si au avut rezultate mai bune la testele de labirint, in comparatie cu soarecii care au avut un regim alimentar regulat.

3. Protejeaza impotriva maladiei Parkinson

Cercetarile au aratat ca persoanele care consuma fructe si alte alimente bogate in fibre, sunt mai protejati impotriva maladiei Parkinson, o boala caracterizata printr-o cadere de celule nervoase producatoare de dopamina, din creier.

4. Lupta impotriva cancerului

Oamenii de stiinta de la American Association for Cancer Research, printre altele, sunt de acord ca, consumul de mere bogate in flavonoli ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer pancreatic cu pana la 23 la suta. Cercetatorii de la Universitatea Cornell au identificat mai multe componente - triterpenoide - in coaja merelor, care au activitati puternice anti-crestere a celulelor canceroase din ficat, colon si san. Cercetarile anterioare au constatat ca extractele din mere intregi pot reduce numarul si dimensiunea tumorilor mamare la sobolani. Intre timp, Institutul National al Cancerului din SUA a recomandat un consum ridicat de fibre, pentru a reduce riscul de cancer colorectal.

5. Scad riscul de diabet

Femeile care mananca cel putin un mar pe zi sunt cu 28 la suta mai putin susceptibile de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, in comparatie cu cele care nu consuma mere. Merele sunt bogate in fibre solubile.

6. Reduc colesterolul

Fibra solubila gasita in mere se leaga cu grasimile in intestin, ceea ce se traduce printr-un nivel de colesterol mai mic si o stare de sanatate mai buna.

7. O inima sanatoasa

Un studiu a legat aportul ridicat de fibre solubile, cu o acumulare mai lenta a placii de colesterol pe artere. Compusul fenolic gasit in coaja merelor previne si el colesterolul. Cand placa se acumuleaza in interiorul arterelor, reduce fluxul de sange catre inima, ceea ce duce la boli coronariene.

8. Previn calculii biliari

Calculii biliari se formeaza atunci cand exista prea mult colesterol in bila pentru ca acestia sa ramana ca un lichid, astfel incat se solidifica. Ei sunt deosebit de raspanditi la obezi. Pentru a preveni calculii biliari, medicii recomanda o dieta bogata in fibre, ce ajuta la controlul greutatii dar si a nivelului de colesterol.

9. Combat diareea si constipatia

Fie ca nu poti merge la baie sau dimpotriva, mergi prea des, fibra gasita in mere poate ajuta. Fibrele pot fie sa adune apa din colon pentru a mentine lucrurile in miscare, fie sa absoarba excesul de apa din scaun pentru a incetini lucrurile.

10. Neutralizeaza sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este caracterizat prin constipatie, diaree, dureri abdominale si balonare. Pentru a controla aceste simptome medicii recomanda evitarea produsele lactate si grase in timp ce cresteti aportul de fibre.

11. Lupta impotriva hemoroizilor

Hemoroizii sunt vene umflate pe canalul anal, dar cu toate ca nu pun viata in pericol, aceste vene pot fi foarte dureroase. Ele sunt cauzate de o presiune prea mare in zona pelvina si cea rectala. Din nou, fibrele va pot ajuta.

12. Scapa de kilogramele in plus

Multe probleme de sanatate sunt asociate cu excesul de greutate, de exemplu: boli de inima, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip 2 si apneea de somn. Pentru a va gestiona greutatea si imbunatati starea generala de sanatate, medicii recomanda o dieta bogata in fibre.

13. Detoxifica ficatul

Consumam constant toxine, fie ca este vorba de bauturi sau alimente, iar ficatul este responsabil pentru curatarea acestor toxine din organism. Multi medici sunt sceptici cu privire la dietele de detoxifiere, spunand ca acestea au potentialul de a face mai mult rau decat bine. Din fericire, unul dintre cele mai bune - si mai usoare - lucruri pe care le poti consuma pentru a ajuta la detoxifierea ficatului sunt fructele - precum merele.

14. Imbunatatesc sistemul imunitar

Merele rosii contin un antioxidant numit quercetina. Studiile recente au descoperit ca quercetina poate ajuta la cresterea si fortificarea sistemului imunitar, mai ales atunci cand suntem stresati.

15. Previn cataracta

Desi studiile anterioare au fost impartite cu privire la aceasta problema, studiile recente pe termen lung indica faptul ca persoanele care au o dieta bogata in fructe ce contin antioxidanti, cum ar fi merele - sunt cu 10 pana la 15 la suta mai putin probabil sa  dezvolte cataracta.

Sunt semintele de mere otravitoare?

Semintele de mere, numite si samburi, contin o substanta numita amygdalin, care poate elibera cianura, o otrava puternica, atunci cand vine in contact cu enzimele digestive. Semintele intregi vor trece prin sistemul digestiv relativ neatinse, dar daca sunt mestecate s-ar putea sa fiti expus la toxine. Una sau doua seminte nu vor fi daunatoare, deoarece organismul poate manipula doze mici de cianura, dar daca un copil roade si inghite mai multe seminte, trebuie sa solicitati imediat asistenta medicala. O portie foarte mare de seminte de mere poate fi fatala.

Cate seminte sunt daunatoare?

Potrivit lui John Fry, consultant in domeniul stiintei alimente, ne spune ca aproximativ 1 miligram de cianura per kilogram de greutate corporala va ucide o persoana adulta. Semintele de mere contin aproximativ 700 mg de cianura pe kilogram; astfel incat aproximativ 100 de grame de seminte ar fi suficiente pentru a ucide o persoana de 70 kg. Cu toate acestea, o samanta cantareste 0,7 grame, deci va trebui sa consumati peste 143 de seminte pentru a obtine aceasta cantitate de cianura. Merele au de obicei circa opt seminte, asa ca ar trebui sa consumati semintele de la 18 mere dintr-o suflare pentru a obtine o doza letala.

Va recomandam sa mai cititi si:

Interesant de citit:
100 de alimente fara calorii

Daca va place sa mancati, dar in acelasi timp incercati sa pierdeti din greutate, veti dori sa stiti care sunt aceste alimente fara calorii, dar in special sanatoase. ... citeste

Merele lupta cu obezitatea, diabetul si bolile ficatului gras

Excesul de greutate si obezitatea, continua sa afecteze majoritatea  barbatilor, femeilor si copiilor deopotriva, plasarea acestora la un  risc considerabil pentru boli de inima, diabet… ... citeste

Ce stiti despre mere?

Un mar pe zi tine doctorul departe! Stim cu totii ca merele sunt sanatoase si este recomandat sa consumam zilnic cate unul. SuperEva va prezinta mai jos un infografic despre mere si cat de sanatoase… ... citeste

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>Familia Verde (interesata de problemele si dilemele ecologice ale prezentului)
 

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII