Adoptia: cand vine vremea discutiei despre parintii biologici

Adoptia: cand vine vremea discutiei despre parintii biologici

Adoptia: cand vine vremea discutiei despre parintii biologici

  • Adoptia este atunci cand un copil creste in inima mamei nu in burtica ei. Dar vine si vremea intrebarilor despre parintii biologici. Pentru unii parinti, informarea copilului ca este adoptat este o etapa dificila, care le poate da multa emotie si anxietate. Poate de aceea, uneori amana acest moment sau il evita. Totusi, la un moment dat, copilului adoptat trebuie sai i se spuna despre originea lui, de preferat chiar inaintea copilariei de mijloc. Iata sfaturile despre procesul de discutie despre parintii biologici.

- veti citi:  Cand sa ii spui copilului tau despre adoptie:
Despre adoptie: despre parintii biologici
Introducerea informatiei in timpul anilor prescolari
Ce ar trebui sa spui?
Permite-i copilului sa puna intrebari
Idei pentru viitor
Daca al tau copil este deja de varsta scolara...
Emotiile copilului tau
Propriile tale emotii
Alte intrebari
Stadiile normale prin care trec copiii adoptati
7 motive pentru a adopta un copil
Cel mai important forum national despre adoptii

Despre adoptie: despre parintii biologici

Daca ati adoptat un copilas - intr-o buna zi va veni o discutie despre parintii biologici ai copilului. Psihologii sunt de parere ca este mai bine sa nu incercati sa evitati acea discutie ci sa o pregatiti.

“Folositi cuvantul adoptie de la inceput” va sfatuieste psihologul american Goodman. “Daca nu vorbiti despre adoptie li se va parea ca adoptia este ceva gresit. Si cu cat amanati momentul, cu cat copilul e mai mare, cu atat riscul de a va respinge cand afla ca este adoptat, creste.

Daca nu le spuneti din timp s-ar putea sa va intrebe: “si ce alte minciuni mi-ai mai spus pana acum? Ce mi-ai mai ascuns?”

Totusi nu trebuie sa vorbiti despre adoptie cand copilul este prea mic. “Unui prescolar nu trebuie neaparat sa i se explice pe larg un lucru atat de complex. Deci, puteti sa-i spuneti ceva de genul: ai crescut in burtica unei doamne/tanti si noi te-am luat cand ai iesit din burtica ei, sa te crestem.”

Un copil mic poate sa se linisteasca numai auzind ca si el s-a nascut ca toti ceilalti, din burtica unei femei si este posibil sa nu puna intrebari mai complexe. Dar cand copiii intreaba de unde vin bebelusii, e un bun punct de pornire a discutiei.

Introducerea informatiei in timpul anilor prescolari

In timpul anilor prescolari, copiii incep sa adreseze intrebari precum „De unde vin bebelusii?” Asta este o ocazie buna ca sa incepi sa introduci informatii despre conditiile lor speciale.

Ce ar trebui sa spui?

Fa-ti explicatia simpla, directa si onesta
Explica-i ca nu a fost nascut de tine
Spune-i ca a fost nascut de alti parinti care nu au putut sa aiba grija de el. Apoi descrie-i de ce ai ales sa adopti un copil
Vorbeste-i despre cat de mult l-ati dorit tu si sotia ta si explica-i pe scurt procesul prin care ai trecut sa sa il dobandesti

Permite-i copilului sa puna intrebari

De exemplu, s-ar putea sa vrea sa stie „ce s-a intamplat cu prima mea mamica si primul meu tatic? Unde sunt ei?” Poti sa ii impartasesti cateva informatii, dar nu este nevoie sa intri prea mult in detalii. Explicatiile tale ar trebui sa ii raspunda la intrebari intr-un mod adecvat nivelului sau de maturitate.

Idei pentru viitor

In timpul adoptiei trebuie sa ti se fi dat niste informatii de baza despre parintii biologici ai copilului tau - de la chestiuni medicale (istoria unei boli de inima a familiei, de exemplu) pana la caracteristici personale (Era tatal inalt si atletic? Era mama artista?). Intr-o zi o sa vrei sa ii transmiti copilului tau toate aceste informatii. Un mod util de a raspunde la tot felul de intrebari despre adoptie este cel cu o „carte a vietii”, un album decorat cu toate informatiile pe care le ai despre trecutul lui. Acest lucru poate fi foarte folositor pentru un copil cu un trecut complicat de miscari multiple. Aceasta carte poate fi „citita” mai detaliat pe masura ce copilul se maturizeaza.

Daca al tau copil este deja de varsta scolara...

Daca al tau copil este deja de varsta scolara si nu i s-a spus ca e adoptat, trebuie sa vorbesti cu el despre asta, pe cat posibil cat mai la inceputul acestei perioade a vietii.

Adoptia nu ar trebui sa fie un secret. Fiecare adolescent are nevoie de o intelegere sincera a originilor sale. Copiii adoptati carora nu li s-a spus despre asta par sa simta ca sunt cumva diferiti; aceasta intuitie cicalitoare le poate influenta imaginea de sine. Cu cat mai mult astepti, cu atat mai greu iti va fi sa discuti despre asta cu al tau copil.

De asemenea, acesta este predispus sa afle de la altcineva- probabil surprinzand o conversatie intre rude sau cicalindu-i pe copiii din vecinatate care au aflat de la proprii lor parinti ca este adoptat.

Emotiile copilului tau

Daca ai asteptat pana la anii de mijloc ai copilariei ca sa ii spui adolescentului tau ca este adoptat, el poate fi suparat, dar asta este o reactie naturala. Permite-i sa isi exprime sentimentele. Discuta despre motivul pentru care este trist sau suparat si lasa-l sa stie ca ii recunosti si ii intelegi acele sentimente. Aminteste-i ca tu si sotia ta il iubiti, ca asta este familia lui si va fi mereu.

Propriile tale emotii

Adesea, parintii care ezita sa ii spuna adolescentului lor ca este adoptat pot avea ei insisi dificultati in a accepta ca fiul sau fiica lor nu este copilul lor biologic. Uneori se pot simti rusinati sau necorespunzatori pentru ca nu au putut avea un copil propriu si atunci evita sa ii explice copilului despre adoptie astfel incat sa nu trebuiasca sa resimta acele remuscari.

Uneori parintii evita sa vorbeasca despre adoptie deoarece incearca sa protejeze sentimentele copilului lor, simtind ca ar putea fi dureros pentru el sa afle ca a fost adoptat. Ei ar putea sa se teama, de asemenea sa nu fie respinsi de adolescentul lor adoptat. Ar putea sa gandeasca „Ce voi face daca fiul meu va spune: Nu vreau sa mai traiesc cu voi; vreau sa traiesc alaturi de mama mea reala?” Asta este, in orice caz o reactie neobisnuita si niciun astfel de copil nu este intr-adevar serios in a urma ceea ce spune.

Nu uita ca este important ca al tau copil sa stie despre adoptie in perioada in care incepe scoala. Relatarea ta sincera despre aceasta chestiune importanta inca de timpuriu poate sa intareasca relatia pe care o ai cu el, construind o legatura bazata pe incredere. Deci daca ai anumite temeri in a-i spune copilului tau, incearca sa le depasesti.

Alte intrebari

Dupa ce i-ai spus copilului tau, o sa aiba mai multe intrebari despre asta in zilele, saptamanile si anii urmatori. Aceste intrebari sunt normale si nu reflecta o lipsa de afectiune fata de tine. Cu cat mai mult copilul tau discuta cu tine despre asta, cu atat mai mult se va acomoda cu ideea si cu atat mai puternica va deveni relatia lui cu tine.

Raspunsurile tale la aceste intrebari ar trebui sa fie directe, dar si potrivite pentru nivelul de maturitate emotionala al adolescentului tau si pentru ceea ce el a aflat si a inteles deja despre adoptie. Nu respinge aceste intrebari si semnificatii, dar nici nu reactiona in mod exagerat in ceea ce le priveste. Recunoaste faptul ca situatia familiei lui este diferita de cea a multora sau a majoritatii prietenilor lui. In acelasi timp, nu amplifica semnificatia conditiilor lui speciale, nici nu te plange in legatura cu ele. Nevoile de baza ale copilului tau sunt aceleasi, indiferent daca traieste cu parintii lui biologici sau adoptivi, iar majoritatea aspectelor vietii lui vor fi identice cu cele ale celorlalti de varsta lui.

Stadiile normale prin care trec copiii adoptati

Exista cateva stadii normale prin care copilul tau adoptat este posibil sa treaca:

In timpul varstei de la 5 la 7 ani, de exemplu, el poate intelege ca are „doua mame” si „doi tatici”, insa conventiile sociale si intreaga insemnatate a adoptiei sunt probabil inca un pic neclare. Este posibil sa puna intrebari precum de ce mama lui biologica nu l-a pastrat? Si mai poate avea ganduri generatoare de anxietate, cum ar fi de vreme ce prima mama m-a parasit, probabil si a doua va face la fel”.

Cand copilul tau adoptat este un pic mai mare - intre 7 si 9 ani - va dezvolta o mai buna intelegere despre a fi adoptat. Te poti astepta sa ti se adreseze anumite intrebari despre parintii lui biologici. Intr-un fel, el va incerca sa isi construiasca o „amintire” cat mai  exacta despre familia lui autentica, care este bineinteles doar o iluzie despre prima lui mama si primul tata si despre cum a ajuns sa fie adoptat.

Mai tarziu, in anii copilariei de mijloc - intre 9 si 12 ani - toti copiii, inclusiv cei care au fost adoptati devin din ce in ce mai preocupati de aparenta si adaptarea lor. Adolescentul tau adoptat poate deveni mai curios si mai sensibil in legatura cu diferentele din culoarea parului sau a ochilor lui, daca acestea difera de ale tale. Va deveni de asemenea chiar mai interesat de parintii lui biologici si despre care au fost conditiile lui culturale originale. Asteapta-te la mai multe intrebari atat despre rudele lui adoptive, cat si despre cele biologice si despre arborele lui genealogic.

7 motive pentru a adopta un copil

Ai dragoste de oferit? Adopta un copil.
Te chinui de ani de zile cu un tratament obositor pentru infertilitate care te consuma si nu duce nicaieri? Semnalul e clar: Adopta un copil.

Copilul care creste in inima mamei si inima tatalui. Cuplurile care adopta un copil spun ca pe lume exista doua feluri de copii: cei crescuti in burtica mamei si cei ce cresc in inima ei.

Se mai spune ca daca ti-e dat sa adopti, vei lua hotararea asta la momentul potrivit, adica exact atunci cand copilul care ti-este menit e gata sa fie adoptat. Articolul complet <<aici>>

Cititi si: Cand spunem copilului ca este adoptat?

Cel mai important forum national despre adoptii:

Adoptia sau a iubi fara limite
Experiente, ganduri, legislatie, club de suport. Un forum plin de caldura.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Adoptie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Alina
    Alinatrimis la 11/4/2016

    Buna! Sunt mama unui baieţel minunat, care este sufletul şi viaţa noastra, ne este groaza de momentul când v-a trebui sa-i spunem adevarul despre originea sa, dar vrem sa o facem cât mai devreme.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII