Copilul seamana mai mult cu tati sau cu mami? Teorii si conspiratii evolutioniste

Copilul seamana mai mult cu tati sau cu mami? Teorii si conspiratii evolutioniste

Copilul seamana mai mult cu tati sau cu mami? Teorii si conspiratii evolutioniste

Cel mic are intr-adevar nasul tatalui sau?

Un folclor comun al parintilor sustine ca cei mici tind sa se asemene mai mult cu tatii lor decat cu mamele lor, o afirmatie cu o rezonabila explicatie evolutionista.

Explicatii evolutioniste

La urma urmei, tatii nu impartasesc certitudinea mamei ca acel copil este al lor (100%), si sunt mai susceptibili de a investi toate resursele pe care le au in proprii lor urmasi. Apoi, este foarte posibil ca evolutia umana sa fi favorizat copiii facandu-i sa semene cu tatii lor, cel putin, ca o modalitatea de confirmare a paternitatii.

Ipoteza asemanarii paternale a primit suport stiintific in 1995, atunci cand un studiu despre natura umana efectuat de Nicholas Christenfeld si Emily Hill de la Universitatea din California, San Diego - Statele Unite -  a aratat ca oamenii gaseau mai multe asemanari intre pozele de la varsta de un an a copilului cu poze ale tatalui, decat cu poze ale mamei.

Caz inchis?

Foarte dificil. “Este un rezultat foarte atragator si seducator, este ceea ce psihologia evolutionista ar prezice, iar eu cred ca este gresit,” a spus psihologul Robert French de la Centrul National de Cercetare Stiintifica din Franta. O cercetare ulterioara, construita de-a lungul anilor in revista Evolution & Human Behaviour (Evolutia & Comportamentul Uman), a dat rezultate ce se afla in conflict cu descoperirile din 1995, indicand ca cei mici seamana cu ambii parinti in mod egal. Unele studii constatand ca nou-nascutii tind sa semene mai mult cu mamele lor decat cu tatii.

Intr-un studiu publicat in 1999 in Evolution & Human Behaviour, French si Serge Bredart de la Universitatea Liege din Belgia au incercat sa gaseasca argumente in favoarea asemanarii paternale, insa nu au reusit sa demonstreze aceasta ipoteza. Intr-un proces de potrivire a fotografiilor copiilor la varsta de unul, trei si cinci ani cu fotografiile parintilor s-a dovedit ca subiectii semanau cu mamele in aceeasi masura in care semanau cu tatii.

Un studiu mult mai recent publicat in aceeasi revista a folosit o gama mai mare de fotografii care au fost utilizate si de Christenfeld si Hill sau Bredart si French in studiile lor concluzionand acelasi lucru conform caruia majoritatea copiilor seamana cu ambii parinti in mod egal. “Cercetarea noastra, construita pe un esantion de copii mult mai mare decat cel folosit de Christenfeld si Hill, arata cu unii copii seamana mai mult cu tatii lor, pe cand altii seamana mai mult cu mamele lor, insa majoritatea mostenesc in mod egal ambii parinti,” spune Paola Bressan, un psiholog de la Universitatea din Padova, din Italia, co-autorul studiului din 2004. Bressan a adaugat ca “nici un studiu nu a reprodus sau sustinut” descoperirile din 1995 conform carora copiii tind sa semene mai mult cu tatii, decat cu mamele.

In primele zile de viata, nou-nascutii semana mai mult cu mamele

Doua alte studii din Evolution & Human Behaviour, unul in 2000 si altul in 2007, au constatat ca, de fapt, in primele zile de viata, nou-nascutii semana mai mult cu mamele lor, decat cu tatii, constatari facute de evaluatori detasati de subiectii studiului.

Mamele copiilor tind sa spuna exact opusul acestor descopezumtiv va avea grija de copil, chiar daca acesta a fost inselat. Atat pentru asemanarea ridicata dintre tata si copil, cat si pentru asemanarea mai scazuta exista explicatii care evidentiaza una dintre provocarile ce leaga caracteristicile umane de schimbarile ce au avut loc pe parcursul a milioane de ani de evolutie. French spune: “Este destul de greu sa se faca distincti intre ‘asa zisele povesti’ de lucrurile care sunt cu adevarat un produs al evolutiei.”

McLain si colegii sai au speculat chiar si faptul ca aceste presiuni evolutive au redus, in realitate, cantitatea asemanarilor paterne, mamele asigurandu-se astfel ca tatal prezumtiv va avea grija de  copil, chiar daca acesta a fost inselat. Atat pentru asemanarea ridicata dintre tata si copil, cat si pentru asemanarea mai scazuta exista explicatii care evidentiaza una dintre provocarile ce leaga caracteristicile umane de schimbarile ce au avut loc pe parcursul a milioane de ani de evolutie. French spune: “Este destul de greu sa se faca distincti intre ‘asa zisele povesti’ de lucrurile care sunt cu adevarat un produs al evolutiei.”

Cat de inalt va fi copilul: factori de influenta si masuri de stimulare a cresterii

Oamenii sunt tot mai inalti

Daca esti mai inalta decat mama ta sau daca ti se pare ca sotul tau este mai inalt decat tatal lui, ai dreptate. Intr-adevar, s-a constatat cã, în secolul nostru, barbatii sunt mai înalti cu 11 cm, iar femeile cu 10 decât oamenii din secolul al XIX-lea. Azi, barbatii mãsoarã, în medie, 1,76 metri, iar femeile, 1,64 metri.

Inaltimea copilului este un factor genetic. Talia tatãlui si a mamei, deci factorii genetici, joacã un rol egal în stabilirea inaltimii copilului. Pãrintii cu talie micã au, în general, copiii mici. Totusi, adesea se întâmplã ca fiul sã creascã mai mare decât tatãl sãu, iar fiica mai mare decât mama citeste mai departe cum poti sti cat de inalt va fi copilul tau.

Citeste neaparat si: Cum se transmit genele de la parinti

Pagina tatilor - actuali si viitori

Ganduri si ... sa spunem ... sfaturi, pentru taticii de azi. Vorbim cu seriozitate despre cea mai frumoasa meserie din viata unui barbat: aceea de tata.

Si nu numai cea mai frumoasa - dar si cea mai plina de suprize, emotie, sensibilitate si impliniri. Deci, aici e locul taticilor care vor sa conteze in viata copilului lor.

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017
referinte: Babble.com si The American Journal of Human Genetics

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Copilul seamana mai mult cu tati sau cu mami? Teorii si conspiratii evolutioniste.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Discutii generale pentru familie si parinti

Discutii generale pentru familie si parinti

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Lectii si know how on line, Sport

Lectii si know how on line, Sport

Vreau sa stiu cum sa fac! Lectii, sfaturi tehnice, prize, butoane, sateliti, virusi, sport, timp liber, informatii
Clubul mamicilor si taticilor singuri

Clubul mamicilor si taticilor singuri

Si mama si tata la un loc. Suport, experiente, atitudine si mai ales infratire. Aici nu sunteti singuri!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII