Musetelul - medicul plantelor de camp

Musetelul - medicul plantelor de camp

Musetelul - medicul plantelor de camp

Musetelul sau Maticaria Recutita este o planta anuala din familia Asteraceae. Ea mai este numita si Chamomilla Chamomilla, Chamomilla recutita (numele acceptat in conformitate cu Flora Europaea), Matricaria Chamomilla, si Matricaria suaveolens.

Musetelul est un mijloc eficient de tratament pentru: zgarieturi, taieturi, cicatrici postoperatorii, stres, stari de agitatie, nevralgii, reumatism, tulburari ale ciclului, dureri menstruale, tulburari in perioada de sarcina, hemoragii uterine, colici abdominale, dureri de stomac, balonari, sinuzite, guturai, tuse, raceli, cataplasme, gargarisme, inflamatii cutanate, dureri de dinti, de urechi,

veti citi
Musetelul, umila planta cu calitati de medic
Atentionari la folosirea preparatelor pe baza de musetel

Musetelul, umila planta cu calitati de medic

Denumire stiintifica: Maticaria Recutita

Denumiri populare: romanita, matrice, ochiul boului, poala Sf. Marii, mamorita, mararul cainelui.

Denumirea stiintifica "Matcaria" provine din latinescul "mater" (care inseamna mama), si sugereaza multe utilizari in bolile mamelor si in general, in problemele femeilor. Pentru ca este o planta comuna, aceasta poate fi gasita oriunde, in zone necultivate, cultivate, pa marginea drumurilor, etc.

Musetelul iubeste caldura, lumina dar si solul umed, ajungand adesea la o inaltime de pana la 60 cm. Acesta infloreste din luna mai pana la sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie. In acest interval de timp, cea mai buna perioada de recoltare este in preajma pranzului. De remarcat este faptul ca florile inflorescente sunt recoltate inainte de a deveni mature. Dupa recoltare, planta se pune la uscat intr-un strat subtire, intr-un loc uscat si umbrit, dupa care este pastrata in pungi de hartie. In antichitate, musetelul a fost utilizat pentru a controla nevralgiile si reumatismul (in special cel articular), in timp ce egiptenii antici o foloseau pentru a reduce febra. De asemenea, este de mentionat faptul ca in cartile vechi despre plante medicinale, se spune ca uleiul de musetel alunga oboseala de la nivelul membrelor.

Proprietatile musetelului

Florile de musetel contin: uleiuri esentiale (ulei eteric: 0.38 - 0.81%), vitaminele B1 si C, substante minerale (fosfor, potasiu, siliciu, fier, mangan, calciu, cupru, plumb, zinc, zirconiu), glucide, lipide (in cantitati mici) si acizi. Planta are efect calmant, analgezic, dezinfectant, antiseptic, antispasmotic, tonic, si favorizeaza eliminarea gazelor intestinale. In plan extern, musetelul are efect cicatrizant, emolient si anti-inflamator. Datorita proprietatilor sale antiseptice si decongestive (distruge microorganismele din tegument) musetelul este adesea folosit in produsele cosmetice, fiind recomandat pentru tenul iritat, deteriorat sau gras.

Proprietati terapeutice

Musetelul est un mijloc eficient de tratament pentru: zgarieturi, taieturi, cicatrici postoperatorii, stres, stari de agitatie, nevralgii, reumatism, tulburari ale ciclului, dureri menstruale, tulburari in perioada de sarcina, hemoragii uterine, colici abdominale, dureri de stomac, balonari, sinuzite, guturai, tuse, raceli, cataplasme, gargarisme, inflamatii cutanate, dureri de dinti, de urechi, etc.

Citeste Tratamente si remedii pentru colicile bebelusului

Proceduri de administrare

Infuzia de musetel: se obtine prin adaugarea unei lingurite de flori de musetel la un litru de apa fiarta. Amestecul se lasa cateva minute inainte de a fi consumat. Inhalarea acestor vapori insa, ajuta in cazul racelilor si sinuzitei. Ceaiul poate fi administrat la copii, atunci cand sufera de crampe sau colici - dureri abdominale. Folosit pe plan extern, ceaiul poate fi adaugat la apa de baie (patru pumni de flori la o cada de baie) sau in apa in care va clatiti parul (o mana de flori) - parul devine matasos si stralucitor. De asemenea va puteti curata si tenul cu aceasta infuzie, ajutandu-va de un tampon de vata. Putem adauga cu incredere si vindecarea conjunctivitei, inflamatiilor ochilor, eruptiilor cutanate sau  curatarea ranilor.

Uleiul de musetel:  turnati intr-o sticla cu flori de musetel ulei (floarea-soarelui) pana le acoperiti bine. Lasati apoi sticla intr-un loc luminos (inchisa ermetic) pentru aproximativ 2 saptamani. Dupa aceatsa perioada, puteti pastra uleiul in frigider. Se foloseste pentru frectii ale locurilor dureroase (maini, picioare, spate) sau se pun cateva picaturi de ulei de musetel incalzit in ureche, in caz ca exista dureri sau probleme cu auzul.

Tinctura de musetel:  turnati peste o mana de flori de musetel o cana (250 ml) de alcool rafinat. Se lasa compozitia 10 zile la macerat intr-un loc calduros, agitandu-se zilnic, apoi se aseaza in sticle inchise ermetic. Se administreaza cate 10-20 picaturi pe zi, in cazul  gastritelor, colicilor abdominali, etc.

Pulberea de musetel: se obtine prin pisarea florilor uscate de musetel. Pentru calmarea durerilor se administreaza intr-un pahar cu apa rece un amestec din jumatate de lingurita de pulbere cu o jumatate de lingurita de zahar; pentru dureri mai severe se bea si o aspirina.

Alifia de musetel: se topesc 150 grame untura de porc, se presara doua maini cu flori de musetel proaspete, se amesteca cu o lingura de lemn si se lasa in continuare la foc mediu. Cand da in clocot, se retrage vasul de pe foc, se acopera si se lasa sa stea pana a doua zi. Dupa acest interval de timp se incalzeste din nou pana ce amestecul devine fluid, se trece printr-o bucata curata de panza, se stoarce bine, iar alifia se foloseste pentru zone dureroase, reumatism, umflaturi, zone purulente.

Atentionari la folosirea preparatelor pe baza de musetel

musetelul poate cauza alergii

rareori poate cauza greata, iritatii si senzatie de voma

musetelul interfera cu preparatele ce subtiaza sangele (anticoagulante)

Citeste si

Ceaiurile din plante in perioada sarcinii: sfaturi importante

11 Plante magice care previn stresul

Plante care pot sa scada productia de lapte matern

Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII