Complicatiile folosirii pe termen lung a anticonceptionalelor orale

Complicatiile folosirii pe termen lung a anticonceptionalelor orale

Complicatiile folosirii pe termen lung a anticonceptionalelor orale

  • Folosirea pe termen lung a anticonceptionalelor orale poate fi insotita de aparitia unor probleme variate dar acest lucru se intampla numai intr-un numar mic de cazuri, mai ales atunci cand administrarea de anticonceptionale nu a fost facuta la sfatul medicului ginecolog, in urma unui consult de specialitate facut cu atentie.
  • Trombembolismul reprezinta un proces complex in care are loc inflamarea peretilor venelor superficiale sau profunde, urmat de aparitia de cheaguri de sange care se ataseaza de peretele venos determinand blocarea venei. Acest proces apare in special la membrele inferioare care se umfla si devin dureroase. Trebuie insa precizat ca de obicei anticonceptionalele orale nu determina singure trombembolismul, reprezentand mai degraba niste agenti favorizanti prin cresterea nivelului de factori de coagulare din sange.
  • Bolile cardiovasculare au o incidenta de patru ori mai mare la femeile care folosesc anticonceptionalele orale, mai ales daca sunt fumatoare si in varsta de peste 35 ani. Nu exista o relatie directa intre aparitia acestor probleme si durata folosirii anticonceptionalelor orale.
  • Hipertensiunea arteriala este o alta problema care poate sa apara. In acest caz durata administrarii este legata de aparitia hipertensiunii. Aproximativ 5 % din femeile care iau anticonceptionale de mai mult de 5 ani fac hipertensiune, insa aproape toate revin la nivele normale ale tensiunii arteriale la intreruperea tratamentului contraceptiv.
  • Amenoreea sau lipsa menstruatiei la intreruperea tratamentului cu anticonceptionale orale atinge procente de pana 3.1 % dintre femeile care au urmat acest tip de contraceptie. Acest lucru se asociaza cel mai adesea cu neregularitati preexistente ale ciclului menstrual. De asemenea, nu trebuie exclusa nici eventualitatea prezentei unei tumori de hipofiza.
  • Tumorile ficatului apar foarte rar si numai in cazurile folosirii anticonceptionalelor orale pe durate de timp de peste 5 ani. Riscul este insa foarte redus.
  • Aparitia diverselor tipuri de cancer in urma folosirii indelungate a anticonceptionalelor orale nu este inca dovedita. Nu exista date stiintifice valide care sa demonstreze o relatie cauza – efect intre aparitia cancerului de san, de ovar, de col uterin sau de endometru si folosirea contraceptiei orale. Incidenta cancerului de san sau a cancerului de endometru a ramas constanta in ultimii 20 ani in pofida folosirii crescande a anticonceptionalelor orale.
  • Pilula contraceptiva nu induce aparitia cancerului de col uterin dar, intrucat modul sau de actiune nu este unul de tip bariera mecanica, favorizeaza expunerea colului la diversi agenti cu actiune potential cancerigena. In ceea ce priveste cancerul de ovar, se pare ca pe langa reducerea numarului de chiste ovariene, tratamentul contraceptiv oral are chiar un efect protector deoarece scade numarul de cicluri ovulatorii.

Mai cititi despre anticonceptie si anticonceptionale:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII