Greutatea din timpul sarcinii și ZAHĂRUL pot influența greutatea și sănătatea copilului

Greutatea din timpul sarcinii si zaharul pot influenta greutatea si sanatatea copilului

Greutatea din timpul sarcinii și ZAHĂRUL pot influența greutatea și sănătatea copilului

Greutatea in exces castigată in timpul sarcinii si nivelul crescut de zahăr din sange "transmit" obezitatea la copil.

Copiii ale caror mame iau in exces in greutate sau au nivelul de zahar din sange ridicat in timpul saricnii, sunt mult mai susceptibili de a deveni supraponderali sau obezi in timpul primului deceniu de viata, conform unui nou studiu recent, ceea ce ulterior îi face predispuți la boli cardiovasculare. 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce factori cresc riscul unui copil sa se nasca sau sa ajunga obez?
Un risc mare de obezitate infantila
Ce factori contribuie la obezitatea infantila?
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina

Obezitatea infantila are o legatura cu perioada din burtica mamei

Un studiu recent face o legatura directa intre kilogramele in plus ale mamei in timpul sarcinii si obezitatea viitoare a copilului. Studiul prezentat, care a urmarit peste 24000 de mame si copii pe parcursul a peste 10 ani, este cel mai la curent cu acest subiect si primul care confima ca acesti factori de risc ai sarcinii cresc riscul aparitiei obezitatii infantile (cu 2,5 – 4 kg) chiar si la copiii care au o greutate normala la nastere.

Ce factori cresc riscul unui copil sa se nasca sau sa ajunga obez?

Studii anterioare au aratat ca excesul de greutate castigat si nivelul crescut de zahar din sange in timpul sarcinii maresc riscul nasterii unui copil mare, si care este foarte probabil sa devina un copil obez; totusi, pana acum, nu au existat multe dovezi ca acesti factori de risc afecteaza si greutatea normala a fatului.

“Atunci cand femeile au un nivel ridicat de zahar in sange si castiga greutate in exces in timpul sarcinii, se pare ca se schimba metabolismul copilului ‘imprimandu-i-se’ copilului obezitatea infantila,” spune Teresa Hillier, MD, autor si investigator principal la Centrul Kaiser Permanente de Cercetare a Sanatatii - din Portland USA. “Inca nu suntem siguri de mecanismul exact al acestei schimbari, dar se pare ca fatul se adapteaza la un mediu supra-saturat, fie de la glucoza, fie de la greutatea in plus.”

Un risc mare de obezitate infantila

Toti copiii nascuti de mame care au avut valori crescute ale zaharului din sange in timpul sarcinii au prezentat un risc mare de obezitate infantila, insa acei copii ale caror mame au avut diabet gestational, femeile cu cel mai inalt nivel de zahar din sange, au fost la cel mai mare risc de obezitate.

Acei copii au prezentat cu cel putin 30% mai multe sanse de a fi supraponderali sau obezi intre varsta de 2 si 10 ani, in comparatie cu copiii ai caror mame au avut valori normale ale zaharului din sange.

Copiii mamelor care au luat in greutate 18 kg sau mai mult in timpul sarcinii au fost cu 15% mai predispusi sa fie supraponderali sau obezi intre varsta de 2-10 ani, comparativ cu acei copii ai mamelor care au castigat in greutate mai putin de 18kg. Institutul de Medicina recomanda ca maximul greutatii castigate in timpul sarcinii sa nu depaseasca 18kg.

Ce factori contribuie la obezitatea infantila?

Multi alti factori comportamentali si de mediu contribuie la obezitatea infantila, inclusiv nealaptarea copilului, o dieta saraca si obiceiurile cu privire la exercitiul fizic, lipsa accesului la alimente sanatoase si la zone sigure de joaca.

De fapt, mai mult de o treime din copiii nascuti in SUA vor deveni supraponderali sau obezi in copilarie sau adolescenta, potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

Autorii spun ca acest studiu arata efectele din pantece care se rasfrang asupra metabolismului copilului si care pot fi la fel de importante ca ceea ce se intampla dupa nasterea copilului.

Nu putem astepta pana cand se naste copilul pentru a determina si a ne adresa impactului asupra obezitatii infantile,” a spus Dr. Hillier, medic endocrinolog. “Trebuie sa intervenim in timpul sarcinii pentru a ajuta mama sa efectueze schimbari in nutritia ei si in stilul de viata, schimbari care vor duce la o crestere sanatoasa in greutate, un nivel bun al zaharului din sange si, in cele din urma, la copii sanatosi.”

Studiul Dr. Hillier a inclus femei si copii care erau membri Kaiser Permanenete in Oregon, Washington si Hawaii. Intre 1995 si 2003, toate mamele au dat nastere la copii cu greutate normala. Cercetatorii au comparat dosarele medicale ale mamelor cu cele ale copiilor lor, si au urmarit copiii de la varsta de 2 ani la 10 ani.

Studiul a fost finantat de un grant oferit de Asociatia Americana de Diabet si Institutul National de Dezvoltare a Copilului si Dezvoltare Umana.

Dr. Vesco studiaza greutatea castigata in timpul sarcinii si a dezvoltat un “set de instrumente” pentru a ajuta medicii si pacientii sa abordeze aceasta problema.

Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina

Calculator ce iti spune cate kilograme vei lua in sarcina.

Multe gavidute isi pun intrebarea pe forumul gravidutelor: Cate kilograme o sa ma ingras cu ocazia sarcinii? Care este raspunsul corect? Nimeni nu poate sti cu exactitate deoarece acest lucru depinde de fiecare femeie in parte si de evolutia sarcinii. Cat mananci? Cat de sanatos mananci? Cat sport faci? Cate kg. ai inainte de sarcina?

Cand te opresti cu serviciul? Sunt multe din intrebarile ajutatoare. Calculatorul nostru va ofera o cifra indicativa...

Factori de risc in sarcina

Malformatiile congenitale in sarcina: cum reducem riscul lor
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Lacul de unghii: risc in timpul sarcinii
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Sarcina si sapunurile antibacteriene - ATENTIE!
Nivelul scazut al seleniului si riscul de preeclampsie in sarcina
Substantele chimice din alimente pot dubla riscul de avort spontan
Infectiile urinare in timpul sarcinii
7 consecinte ale fumatului in timpul sarcinii

CITESTE PE LARG DESPRE FACTORII DE RISC IN TIMPUL SARCINII

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2022)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com
referinte: American journal of obstetrics and gynecology - 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII