Sezonul gripei se apropie: ce trebuie sa stii si cum iti poti proteja copilul de gripa

Sezonul gripei se apropie: ce trebuie sa stii si cum iti poti proteja copilul de gripa

Sezonul gripei se apropie: ce trebuie sa stii si cum iti poti proteja copilul de gripa

Cand incepe sa treaca gerul iernii, isi face loc sezonul gripei. Observarea primei schimbari in temperatura ti-ar putea proteja familia de necazul gripei. Iata cum iti poti proteja familia si ce trebuie sa stii despre gripa.

 


in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum se raspandeste gripa
Protejeaza-ti familia de gripa
Cum pot preveni parintii aceste boli

Sezonul gripei: cand incepe ea in forta

Gripa sezoniera izbucneste imediat dupa primul val de frig al iernii. Cel putin, asa sustine un studiu efectua in Suedia.. Patru ani de cercetare publicati in Jurnalul de Virusologie Clinica din Goteborg, Suedia au urmarit modelele vremii si prevalenta virusului gripei.

Desi corelatia dintre vremea rece si gripa nu este complet intelesa si poate varia in functie de locatie, conform scaderii temperaturii reci, s-a descoperit o interesanta numaratoare inversa pentru focarele de gripa.

Cercetatorii au colectat mostre nazale de la peste 20.000 de persoane care au solicitat asistenta medicala in jurul orasului Goteborg, dupa ce tenperaturile au scazut sub 0 grade Celsius.. Aceste mostre au fost analizate pentru gripa si alte infectii virale ale tractului respirator. Cercetatorii au comparat rezultatele medicale cu datele meteorologice.

Descoperirea cea mai interesanta a concluzionat ca prima perioada rece cu temperaturi scazute si umiditate scazuta a fost intotdeauna urmata de o izbucnire in masa a gripei.

Cum se raspandeste gripa

La fel ca o raceala obisnuita, virusul gripei si virusurile respiratorii sunt raspandite prin interactiune umana. Cand cineva tuseste sau stranuta, aerul din jur este foarte uscat din cauza racelii incat nu va absorbi umezeala. Atunci particulele de virus raman in aer pentru o perioada mai mare de timp, asteptand sa se stabileasca in urmatoarea victima.

Un cercetator de la Academia Sahlgrenska si specialist in boli infectioase la Spitalul Universitar Sahlgrenska a spus ca factorul contagios este cel care transforma gripa in epidemie.

“Noi credem ca aceasta scadere brusca a temperaturii contribuie la startul epidemiei. Odata ce epidemia a inceput, continua chiar daca temperaturile cresc” a spus Sundell. “Odata ce oamenii sunt bolnavi si contagiosi, mult mai multi se pot infecta.”

Protejeaza-ti familia de gripa

In conformitate cu Centrele Statelor Unite pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC), femeile insarcinate, copiii mici si persoanele peste 65 de ani prezinta cel mai mare risc de a dezvolta complicatii legate de virus.

Studiul suedez a aratat legatura dintre vreme si gripa A (gripa cea mai severa si cel mai des raspandita) si legatura dintre vreme si o serie de alte virusuri obisnuite care provoaca probleme respiratorii. Acestea ar putea conduce la infectii cu virusul respirator sincitial (VRS).

VRS provoaca o infectie a plamanilor si a tractului respirator. Simptomele VRS sunt asemanatoare cu cele ale racelii obisnuite si, de obicei, dispar dupa una sau doua saptamani. Totusi, VRS la copiii foarte mici, in special la cei nascuti prematur, se poate dezvolta intr-o infectie severa (uneori, poate ameninta chiar si viata copilului) care necesita spitalizare.

Cum pot preveni parintii aceste boli

Cel mai bun mod de a preveni prinderea acestor virusuri gripale si infectii respiratorii este sa beneficiezi de sezonierul vaccin anti-gripal in fiecare an. Vaccinurile se schimba de la an la an pentru a ucide noile gripe din anul respectiv. Din acest motiv este atat de important sa le faci anual si inca de la inceputul toamnei si a iernii. Vaccinul antigripal de gaseste chiar si la nivel de farmacie.

Alte masuri de preventie includ acoperirea gurii cu o batista, sau cu cotul, atunci cand tusesti sau stranuti. Spala-te frecvent pe maini si pastreaza-ti mainile cat mai igienice posibil.

Intotdeauna este mai bine sa te pregatesti mai devreme, insa nu este prea tarziu sa incepi acum procesul de prevenire. Spala-ti mainile, vaccineaza-te la inceputul anotimpului si ramai sanatos.

Gripa sau raceala - ghidul simptomelor

Ar putea fi o raceala insa ar putea fi si inceputul unei gripe. Cand copilul are durere in gat, tuse si febra ridicata e timpul sa ne alarmam? Se poate sa fi luat gripa sau ce se intampla? Sau e doar o banala raceala? Care sunt diferentele de simptome dar si de tratament intre gripa si raceala? Iata ghidul simptomelor care va ajuta sa intelegeti daca e gripa sau raceala ... citeste mai departe AICI

 

 

 

Despre viroze mai cititi

Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Calendar de circulatie al virusurilor
Sezonul virozelor respiratorii 
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome
Gripa porcina: simptome, protectie si tratament 

Despre alte boli contagioase ale copilului merita stiut si:

Pneumonia la copil
Meningita la copil
Tusea convulsiva
Scarlatina la copil
Boala mainii, piciorului si gurii
Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze,tratament si prevenire 

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com  

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Gripa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII