Pungi de Stimulare Senzorială: Educație prin Joacă pentru copii - iată cum să le confectionezi

Pungi de stimulare senzoriala: educatie prin joaca pentru copii - iata cum sa le confectionezi

Pungi de Stimulare Senzorială: Educație prin Joacă pentru copii - iată cum să le confectionezi

Joaca senzorială sau joaca bazată pe utilizarea simțurilor pentru a explora și experimenta lucruri noi este un element extrem de important în procesul de învățare al bebelușilor și copiilor mici. De la primul contact cu lumea exterioară, bebelușii învață prin intermediul fiecărui element din mediul lor înconjurător. Tot ceea ce îi înconjoară reprezintă pentru ei o sursă de noi experiențe și oportunități de joacă.

in acest articol veti citi mai multe despre:
”Sensory bags” – confectioneaza chiar tu jucariile bebelusului tau
Sfaturi pentru a realiza pungi senzoriale cat mai reusite
Idei de pungi senzoriale pe care le poti confectiona usor
De ce sa folosesti jocurile senzoriale?

Pe masura ce se dezvolta, bebelusii isi folosesc simturile pentru a explora. De aceea, cand sunt mici, baga totul in gura, de exemplu. Jocurile senzoriale reprezinta un mod simplu si distractiv de a-i face pe copii sa descopere lumea cu ajutorul liniilor, al texturilor, al sunetelor, mirosurilor ori gusturilor.

Joaca senzorială este o formă de activitate a copiilor care implică stimularea și explorarea tuturor simțurilor lor, cum ar fi văzul, auzul, mirosul, gustul și atingerea. Acest tip de joacă îi ajută pe copii să descopere lumea din jurul lor și să-și dezvolte abilitățile cognitive, motorii și sociale. Această activitate implică adesea materiale sau medii care stimulează simțurile, precum nisip, apă, plastilină, vopsele, jucării texturate sau obiecte cu diverse texturi și culori.

Joaca senzorială îi ajută pe copii să-și dezvolte coordonarea ochi-mână, să învețe despre texturi, să experimenteze cu gusturi și mirosuri diferite, să-și dezvolte creativitatea și să-și îmbunătățească abilitățile de rezolvare a problemelor. De asemenea, această formă de joacă îi ajută pe copii să-și dezvolte vocabularul și să învețe să comunice mai bine.

Joaca senzorială poate fi o experiență distractivă și educativă pentru copii și poate fi realizată atât în cadrul activităților de joacă structurate, cât și în timpul explorării spontane a mediului înconjurător. Este important ca această formă de joacă să fie supervizată pentru a asigura siguranța copiilor și pentru a le oferi oportunitatea de a învăța și de a se dezvolta într-un mod potrivit vârstei lor.

”Pungi de stimulare senzorială” – confectioneaza chiar tu jucariile bebelusului tau

Desigur, in lumea in care traim exista o multime de alternative in ceea ce priveste joaca. Producatorii de jucarii se intrec in a inventa obiecte cat mai sofisticate, utilizand din ce in ce mai mult tehnologia chiar si in cazul jucariilor destinate copiilor foarte mici. Joaca senzoriala, pe cat de complexe efecte genereaza, pe atat de simple sunt obiectele cu care ea se poate pune in practica.

Pungile senzoriale reprezinta o alternativa uimitoare la jucariile din comert. Le poti confectiona chiar tu acasa, intr-o varietate de teme. Ce inseamna, de fapt, o punga senzoriala? Nu este nimic altceva decat o punga dintr-un plastic transparent si destul de gros ca sa nu poata fi rupt cu usurinta, in care introduci tot felul de obiecte, substante, lichide si pe care apoi o sigilezi (cosand-o cu ata sau lipind-o cu o banda scotch foarte rezistenta), astfel incat sa nu poata fi desfacuta si sa nu poata fi golit continutul. Vei fi uimit sa constati cat interes va manifesta bebelusul tau pentru o astfel de jucarie care nu e altceva decat o punga in interiorul careia pentru el se afla un mic univers ce trebuie explorat.

Sfaturi pentru a realiza pungi senzoriale cat mai reusite:

 Alege cu grija pungile, sa fie dintr-un plastic moale, transparent, dar foarte rezistent, astfel incat bebelusul sa nu il poate rupe cu dintii;
 Dubleaza intotdeauna punga, adica dupa ce o confectionezi mai pune-o intr-o alta punga pe care o sigilezi la fel de bine;
 Nu pune in punga obiecte ascutite ce ar putea strapunge plasticul;
 Introdu in punga, pe langa obiectele ce urmeaza a fi explorate, nisip, lichid colorat, spuma, astfel incat copilul sa aiba ocazia sa caute obiectele repective cu manutele, pipaind punga;
 Tine cont, atunci cand confectionezi o punga senzoriala, de varsta copilului si de ceea ce vrei sa il ajuti sa invete. Poti confectiona pungi simple, in care bebelusul sa distinga culorile, dar poti confectiona si pungi mai complexe, cu litere, pentru a-l ajuta sa invete alfabetul.Variantele sunt, practic, inepuizabile.

Idei de pungi senzoriale pe care le poti confectiona usor

Punga magnetica 

Pune intr-o punga cate o lingura de boabe de orez, boabe de grau sau orice altfel de boabe ori combina-le in cantitati egale. Apoi adauga cateva paiete si agrafe de birou ori alte obiecte mici metalice. Sigileaza punga, apoi pune-o intr-o alta punga si sigileaza-o si pe aceasta. Mai ai nevoie doar de un magnet pentru a descoperi agrafele de birou si celelalte parti metalice.

pungi senzoriale

Punga cu spuma de ras

Este ideala pentru amuzamentul unu bebelus si se confectioneaza foarte usor. Introdu in punga spuma, apoi picura cativa stropi de culori diferite de colorant alimentar. Sigileaza dupa indicatiile deja mentionate si vei obtine o jucarie excelenta care va incita curiozitatea micutului tau.

Punga marina

Introdu intr-o punga scoicile pe care le-ai colectionat asta vara de la mare, adauga cativa pestisori de jucarie si mult nisip. Vei obtine un excelent instrument pentru a-ti invata copilul despre mediul marin. Iar daca vrei ca punga sa fie mai complexa, dupa ce o sigilezi, introdu-o intr-o alta punga in care ai turnat lichid.

Punga cu baloane si gel

Umfla cateva baloane colorate, dar nu prea tare, doar de marimea unei mingi de tenis sau chiar mai putin. Introdu-le in punga in care in prealabil ai pus un gel colorat. Sigileaza si lasa-ti copilul sa se amuze si sa isi dezvolte simtul tactil, dar si sa invete culorile.

Manusi buclucase

Foloseste in loc de pungi, manusi medicinale pentru a crea jucarii senzoriale originale. Le poti umple cu bile colorate, cu boabe de fasole sau altfel de boabe, cu gel colorat etc. Amuza-te impreuna cu copilul tau, bagand anumite obiecte in fiecare deget.

De ce sa folosesti jocurile senzoriale?

In afara de faptul ca jucariile senzoriale confectionate chiar de tine iti vor da o satisfactie deosebita, mai ales daca le confectionezi impreuna cu bebelusul tau, ele vor contribui la evolutia intelectuala si emotionala a copilului intr-un mod uimitor. Iata 4 motive pentru care ar trebui sa le folosesti:

Incurajeaza dezvoltarea limbajului

Noile experiente cer folosirea unor cuvinte noi. Prin joaca, copiii sunt motivati sa isi dezvolte limbajul pentru a numi diverse obiecte, senzatii etc.

Incurajeaza dezvoltarea creierului

Studiile arata ca joaca senzoriala creeaza noi conexiuni intre nervi, ceea ce il face pe copil sa fie din ce in ce mai capabil sa rezolve tot felul de situatii complexe.

Ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii

Pentru a descoperi obiectele ascunse in pungi, copiii isi folosesc manutele, fiind nevoiti sa exerseze miscari fine pentru a apuca obiectele mici.

Reprezinta o activitate extraordinara de socializare

Jucariile senzoriale pot fi utilizate pentru a-l invata pe copil sa comunice dar si sa imparta atat jucariile, cat si cunostintele acumulate, comunicandu-le. .

Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului inca de la varsta de 1 an

Imediat ce trece ziua de aniversare a primulul anisor de viata (Ura!), putem incepe mai serios misiunea de educare a copilului nostru. Copiii care au trecut de stadiul de bebelusi au o mai mare capacitatea de a invata lucruri noi si a retine informatii decat copiii mai mari de 5,6 sau 7 ani. Studiile au aratat ca daca vom introduce notiuni de citire, limba si matematica in primii ani de viata ai copiilor acestia vor avea succese scolare mult mai rapide decat alti copii de aceeasi varsta.

Iata mai mult sfaturi utile despre cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului inca de la varsta de 1 anisor.

Activitati educationale pentru copii

Jocuri in interior
Glume pentru copii
Ghicitori
Proverbe si zicatori
Labirinturi
Desene de colorat, planse de colorat
Povesti
Cantecele
Poezioare
Jocuri in aer liber

 

 Comunitate, Forumuri recomandate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare! Am nevoie de un baby-sitter... Cel mai mare forum romanesc despre gradinite, scoli, crese si bone.

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: Anamaria G.
Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII