Fierbem apa plată pentru prepararea laptelui formula? DA - iată ce trebuie să știi dacă iți hrănești bebelușul cu lapte formula

Fierbem apa plata pentru prepararea laptelui formula? DA - iata ce trebuie sa stii daca iti hranesti bebelusul cu lapte formula

Fierbem apa plată pentru prepararea laptelui formula? DA - iată ce trebuie să știi dacă iți hrănești bebelușul cu lapte formula

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă fierberea apei plate pentru pregătirea laptelui formula pentru bebelusi. Potrivit AAP, este important ca apa utilizată pentru pregătirea laptelui formula să fie curată și să nu conțină bacterii sau substanțe chimice nocive. Fierberea apei timp de cel puțin un minut distruge majoritatea bacteriilor și ajută la eliminarea contaminanților chimici din apă.

Deși multe mărci de apă plata sunt ambalate dupa procese de filtrare și sterilizare, nu există nicio garanție că apa este complet curată și sigură pentru consum, mai ales în cazul bebelusilor, care sunt mai sensibili la contaminanți decât adulții. Bacteriile din apa plata pot fi periculoase pentru bebeluși, care au un sistem imunitar mai slab și sunt mai vulnerabili la infecții.

Prin urmare, AAP recomandă ca părinții să utilizeze apă plată la temperatura camerei sau rece, fiartă timp de cel puțin un minut și lăsată să se răcească la temperatura potrivită, pentru pregătirea laptelui formula. Citeste mai jos informatii utile pentru sanatatea bebelusului tau.

➔ veti citi
Apa plata trebuie fiarta inainte de a fi folosita la prepararea laptelui formula
Un alt mit...
Bacteriile din apa plata pot fi periculoase pentru bebeluși, care au un sistem imunitar mai slab și sunt mai vulnerabili la infecții
Alte riscuri ale apei plate in prepararea hranei pentru bebelusi
Atentie la temperatura la care preparati laptele formula
 

Apa plată trebuie fiartă inainte de a fi folosită la prepararea laptelui formula

Desi in Romania unele surse de informatii (incluv cele ale producatorilor de apa plata) sustin ca apa plata nu trebuie fiarta pentru prepararea laptelui formula pentru bebelusi, expertii in domeniu recomanda fierberea apei plate înainte de a fi utilizata. Aceasta este importantă deoarece apa plată poate conține bacterii și alte microorganisme care pot fi dăunătoare sănătății bebelușilor.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă fierberea apei plate pentru pregătirea laptelui formula. Potrivit AAP, este important ca apa utilizată pentru pregătirea laptelui formula să fie curată și să nu conțină bacterii sau substanțe chimice nocive. Fierberea apei timp de cel puțin un minut distruge majoritatea bacteriilor și ajută la eliminarea contaminanților chimici din apa plata.

Deși procesul de îmbuteliere și de tratare a apei plate are ca scop eliminarea contaminanților, este posibil ca aceștia să intre în apa îmbuteliată ulterior, fie din cauza condițiilor de depozitare sau transport, fie din cauza erorilor umane sau tehnice în procesul de îmbuteliere sau tratare. În plus, apa plata imbuteliata poate fi expusă la contaminanți chimici, cum ar fi substanțele chimice din materialele de ambalare, sau la contaminanți microbiologici, cum ar fi bacteriile sau virusurile.

În 2021,  Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a găsit milioane de litri de apă îmbuteliată la pet, depozitate în condiţii de temperatură necorespunzătoare, deci devine foarte actual avertismentul lansat de specialiști care afirmă că aceasta poate deveni dăunătoare organismului bebelusilor.

Un alt mit...

În ceea ce privește afirmatia falsa care circula in unele publicatii romenesti că apa plată fiartă conduce la concentrarea și precipitarea calciului, aceasta este doar parțial adevărată.

În timpul fierberii, mineralele din apă, inclusiv calciul, se concentrează datorită evaporării apei. Cu toate acestea, nu este adevărat că calciul se precipită din apă în timpul fierberii. De fapt, fierberea apei poate duce la creșterea concentrației de calciu dizolvat din apă - vezi referintele adaugate.

O altă problemă a apei îmbuteliate - semnatala de o echipa de ziaristi de la ziarul Libertatea este că în aproximativ 30% din cazuri nu se specifică lotul din care face parte sticla respectivă, practic ea nu are trasabilitate și nu se pot preveni incidentele nedorite. Degeaba ai detectat o sticlă cu ”apa contaminata” dacă nu ai numărul de lot, ca să poți retrage la timp produsul infectat şi a evita îmbolnăviri în masă.

Bacteriile din apa plata pot fi periculoase pentru bebeluși, care au un sistem imunitar mai slab și sunt mai vulnerabili la infecții

Fierberea apei plate pentru prepararea laptelui formula pentru bebeluși poate ajuta la eliminarea acestor bacterii și a altor microorganisme care pot fi prezente. În plus, fierberea apei poate ajuta la eliminarea substanțelor chimice și a clorului care pot fi prezente în apa plată, ceea ce poate face apa mai sigură pentru consum.

Este important să se acorde atenție sursei de apă plată și să se verifice sigiliul de pe sticlă pentru a asigura faptul că aceasta este intactă înainte de utilizare. De asemenea, este important să se păstreze apa plată la temperatura potrivită și să se utilizeze înainte de data de expirare indicată pe sticlă.

Pentru a prepara laptele formula pentru bebeluși, apa plată ar trebui fiartă în prealabil și apoi răcită la temperatura potrivită înainte de a fi utilizată. Este important să se respecte instrucțiunile specifice ale producătorului pentru pregătirea laptelui formula, inclusiv pentru cantitatea de apă și pudră formula necesară și temperatura apei pentru pregătire.

De reamintit cazurile triste ale bebelusilor din Argeș infectați cu ecoli O26 (s-au înregistrat și decese). În prima fază a anchetei s-a dat vina pe o fabrică de brânzeturi din Curtea de Argeș. După ce a fost închisă fabrica, s-a constatat că acea firmă nu avea nicio vină. Până astăzi, nu se cunoaște oficial cine şi ce a îmbolnăvit acei copii!

Alte riscuri ale apei plate in prepararea hranei pentru bebelusi

Apa plată poate conține cantități semnificative de sodiu, în funcție de sursa de unde este prelevată. În general, sursele de apă subterană pot conține mai mult sodiu decât sursele de apă de suprafață.

Apa plată poate conține sulfat, care este un compus chimic format din sulf și oxigen. Sulfatul este prezent în mod natural în sursele de apă subterană și poate fi găsit și în apă plată îmbuteliată. Nivelurile de sulfat din apa plată pot varia în funcție de sursa de unde este prelevată apa și de procesul de filtrare utilizat de producătorul de apă plată.

Consumul excesiv de sulfat poate cauza diaree, flatulență și alte probleme gastrointestinale la unii oameni, mai ales dacă sunt sensibili la acest compus. În general, nivelurile de sulfat din apa plată nu sunt suficient de ridicate pentru a cauza probleme de sănătate, dar persoanele care au probleme de sănătate legate de consumul de sulfat ar trebui să fie atente la nivelul de sulfat din apa pe care o consumă.

• Citeste Iți hrănești bebelușului cu biberonul? Despre vină și fric: Iată cum să creezi o legatură specială cu bebelușul tău

Atentie la temperatura la care preparati laptele formula

Desi unele site-uri romanesti recomanda o temperatura de 70 de grade C la prepararea laptelui formula-  temperatura aceasta este gresita.

Pentru prepararea hranei bebelușilor in momentul adaugarii laptelui paaf - apa plată trebuie sa fie la o temperatură mai scăzută, în jurul valorii de 50-60 de grade Celsius. Este important să evitați încălzirea apei peste această temperatură, deoarece poate distruge substanțele nutritive din laptele formulă sau din alte alimente pentru bebeluși.

Iată alte câteva exemple de cazuri de contaminare a apei plate din România, raportate în presă:

În anul 2016, s-a raportat că mai multe loturi de apă îmbuteliată dintr-o fabrică din județul Bacău conțineau bacterii patogene, iar produsele au fost retrase de pe piață.

În anul 2018, autoritățile din județul Maramureș au descoperit că apa plată îmbuteliată de o anumită marcă conținea un nivel ridicat de arsenic, ceea ce ar putea reprezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.

În anul 2020, mai multe produse de apă îmbuteliată de diferite mărci au fost retrase de pe piață în urma descoperirii unor probleme de contaminare cu bacterii.

Au băut apă plată şi au ajuns la spital. Cât de inutile sunt autorităţile în astfel de cazuri. Ce spune producătorul

Informatii complete despre alimentatia bebelusului

⭐️ Alaptarea bebelusului - ghid complet

⭐️ Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Apa plata cu bacterii si germeni fecali

Apa îmbuteliată la pet ne face să înghiţim sute de substanţe nocive lunar. «Mai multe bacterii decât pe WC»

Apa plata periculoasa, retrasa din magazine. Cu cat erau depasite valorile admise

EXCLUSIV / Apă plată cu bacterii. Otrava de pe rafturile magazinelor: 68% din apa vândută colcăie de bacterii

American Academy of Pediatrics. (2019).
Preparing formula for bottle-feeding.

Ferreira, S. L., Almeida, V. R., & Neto, A. A. (2006). The effect of boiling water treatment on calcium and magnesium concentration. Analytical Sciences, 22(8), 1127-1129.
Rizwan, M., Rafique, U., Zubair, M., Saif, M., & Sharif, M. A. (2017). Effects of boiling on calcium and magnesium levels in drinking water samples. Journal of the Chemical Society of  39(6), 1096-1100.

Garg, S., Gupta, R., & Yadav, S. (2018). Assessment of effect of boiling on total dissolved solids, hardness and alkalinity of water. Indian Journal of Public Health Research & Development, 9(8), 211-214.

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII