INFOGRAFIC al celor 9 puseuri de creștere ale bebelușului: pe săptamani de dezvoltare

Infografic al celor 9 puseuri de crestere ale bebelusului: pe saptamani de dezvoltare

INFOGRAFIC al celor 9 puseuri de creștere ale bebelușului: pe săptamani de dezvoltare

Majoritatea bebelușilor trec prin mai multe pusee de creștere în primele lor 12 luni. Un "puseu de creștere" la bebeluși se referă la perioadele în care bebelușul experimentează o creștere rapidă în greutate și în înălțime. Acestea sunt cunoscute ca fiind perioade de creștere intensă și se întâmplă în mod obișnuit în primul an de viață. În timpul acestor puseuri de creștere, bebelușul poate mânca mai mult decât obișnuit, poate fi mai agitat și poate avea probleme cu somnul. Aceste puseuri de creștere sunt normale și sunt considerate ca fiind un semn că bebelușul se dezvoltă și crește sănătos. 👶❤️
 
Dacă ești o mămică la primul bebeluș, e bine să știi despre aceste puseuri de creștere pentru a ști de ce vrea să pape mai mult. Dar ce este un puseu de creștere, cât poate dura și care este modul mai bun în care părinții pot face față acestei perioade mai dificile?


Din experiența mai multor mămici de la Desprecopii - iată un grafic care prezintă cele 9 puseuri de creștere ale bebelușului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este un puseu de crestere?
Cand au loc aceste puseuri de crestere?
Cat dureaza un puseu de crestere?
Infografic al perioadelor "negre" din viata unui bebelus
Care este cel mai bun mod de a face fata unui puseu de crestere?
Puseul de crestere este acelasi cu puseul hranirii/alaptarii?
Care sunt celelalte semne ale unui puseu de crestere?

Majoritatea bebelusilor trec prin mai multe pusee de crestere in primele lor 12 luni. Daca esti o mamica la primul bebelus, e bine sa stii despre aceste puseuri de crestere pentru a sti de ce vrea sa pape mai mult.

Dar ce este un puseu de crestere, cat poate dura si care este mai bun mod in care parintii pot face fata acestei perioade mai dificile? Tot ce trebuie de stiut vei citi in continuare:

Ce este un puseu de crestere?

In timpul unu puseu de crestere, bebelusii au tendinta sa suga mai des (uneori din ora in ora) si sunt mai agitati decat de obicei. E foarte clar de ce: sunt in crestere accelerata si le e mai repede fomita.

Cresterea consumului de lapte in timpul unui puseu de crestere este temporara. In cazul copiilor alaptati exclusiv, aportul de lapte creste rapid in primele cateva saptamani de viata, apoi ramane constant intre lunile 1 si 6. Pe masura ce sunt introduse alimente solide, dupa varsta de 6 luni, consumul/productia de lapte va scadea treptat.

Cresterea fizica nu este singurul motiv pentru care bebelusii pot avea o nevoie temporara de a suge mai des. Micutii prezinta adesea acelasi tip de comportament si cand lucreaza la progrese in dezvoltare, cum ar fi rasturnarea, mersul taras sau vorbirea.

Mai multe detalii aici 5 lucruri despre puseele de crestere ale bebelusului pe care orice mamica trebuie sa le stie

Cand au loc aceste puseuri de crestere?

Timpii obisnuiti pentru stimularea cresterii sunt in primele cateva zile la domiciliu si in jur de 7-10 zile, 2-3 saptamani, 4-6 saptamani, 3 luni, 4 luni, 6 luni si 9 luni (mai mult sau mai putin). Bebelusii nu citesc calendare si nici nu urmeaza vreun program, astfel incat perioadele sunt estimative.

Puseurile de crestere nu se opresc dupa primul an - cele mai multe dintre mamici observa puseuri de crestere la fiecare cateva luni in perioada copilariei si periodic, ulterior, in anii adolescentei.

Cat dureaza un puseu de crestere?

Puseurile de crestere dureaza de obicei 2-3 zile, dar uneori chiar si o saptamana.

Infografic al celor 9 puseuri de crestere ale bebelusului

puseuri de crestere bebelusi infografic

 

Care este cel mai bun mod de a face fata unui puseu de crestere?

Urmariti cu atentie copilul. Acesta va dori sa suga mai des, iar aprovizionarea cu lapte va creste. Nu este necesar sa va suplimentati bebelusul cu formula! Suplimentarea (si / sau planificarea alaptarii) interfereaza cu cererea/oferta naturala a productiei de lapte si va va impiedica sa primiti mesajul pentru a produce mai mult lapte in timpul acestor pusee.

Unele mame care alapteaza se simt mai infometate sau mai insetate in aceasta perioada. Ascultati-va corpul - este posibil sa aveti nevoie sa mancati sau sa beti mai multe lichide.

Puseul de crestere este acelasi cu puseul hranirii/alaptarii?

Nu, dar sunt legate. Puseurile de alaptare sunt momente in care bebelusul pare mai infometat decat de obicei. Aceasta perioada poate sau nu sa fie legata de un puseu de crestere.

In timpul unui puseu de alaptare/hranire, bebelusul poate suge mai mult timp si poate deveni agitat la san. Iar daca este hranit cu formula, poate lasa impresia ca nu se mai satura.

In mod surprinzator, nu exista multe de cercetari care sa conecteze puseul de hranire cu o cresterea rapida. Dar are sens: atunci cand bebelusul consuma mai multe calorii, va creste mai repede. Din acest motiv, unii oameni folosesc termenii "puseu de crestere" si "puseu de hranire" pentru acelasi lucru.

Care sunt celelalte semne ale unui puseu de crestere?

Somnul bebelusului

Chiar inainte si in timpul unui puseu de crestere, bebelusul poate parea mai somnoros decat de obicei. Se poate trezi mai rar noaptea pentru a-si canalizeaza energia in crestere. Un mic studiu a sugerat ca, in timpul unei puseu de crestere, bebelusii pot dormi pana la 4 ore si jumatate mai mult decat de obicei in decurs de una sau doua zile.

Nu este clar de ce se intampla acest lucru, dar o proteina numita hormon de crestere uman (HGH) este produsa in creier in timpul somnului. HGH este cruciala pentru cresterea, astfel incat somnul poate furniza combustibilul pe care copilul trebuie sa il dezvolte.

Unii bebelusi par sa aiba nevoie de somn mai putin in timpul cresterii, astfel incat, puteti observa ca bebelusul se trezeste mai frecvent pe timp de noapte sau are reprize de somn mai scurte. Daca va simtiti coplesiti, reamintiti-va ca o crestere rapida dureaza doar cateva zile.

Comportamentul bebelusului

In timpul unui puseu de crestere, bebelusul poate fi mai agitat decat de obicei. Adesea isi doreste sa fie tinut in brate si plange mai mult decat de obicei.

Nu se stie exact ce cauzeaza aceste schimbari in comportamentul sau. Ar putea fi senzatia de oboseala sau coplesire, deoarece isi dedica energia hranirii si cresterii.

Exista, de asemenea, o teorie conform careia schimbarile comportamentale pot fi un semn al aparitiei unui salt in dezvoltare. Deci, daca bebelusul pare agitat sau morocanos, inseamna ca e posibil sa va dezvaluie curand o noua abilitate, cum ar fi mersul taras sau ridicatul in fundulet, etc.!

Mai multe detalii aici Semne ca bebelusul are un puseu de crestere

Ce ar trebui sa faceti in timpul unui puseu de crestere?

Raspundeti la indicatiile bebelusului si incercati sa ii oferiti ceea ce are nevoie, fie ca este vorba de alaptari mai dese, de mai mult/putin somn, de imbratisari, etc.

Indiferent ce faceti, nu renuntati la alaptare acum.

Daca sunteti cu adevarat ingrijorata, aveti grija la doua lucruri: scutecele ude si cresterea in greutate. Daca uda scutecul ca de obicei si creste in greutate normal, nu este motiv de ingrijorare.

Acest grafic nu este decat un grafic subiectiv - nu trebuie sa il iei decat ca pe o informatie aditionala.

De asemenea, puteti incerca:

contact piele-pe-piele
o baie calda impreuna
alaptarea in timp ce bebelusul doarme
leganat si cantat cu lumina difuza
alaptarea intr-o noua pozitie

Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului

Nasterea unui nou copil este insotita de multe intrebari ale parintilor, rudelor si prietenilor. "Este copilul bine?" "Are copilul toate degetelele?" Urmatoarele cele mai des intalnite intrebari sunt despre marimea copilului. "Care sunt greutatea si lungimea copilului?" In multe tari aceste date sunt trecute in "cartea copilului".

Aceste date vor deveni un bun indicator al sanatatii copilului, in mod special in primii trei ani. Iata graficele de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului.

Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur ...

O frumoase poveste de dezvoltare motorica a bebelusului. Cum cresc abilitatile motorice ale bebelusului

Deci sa trecem in revista ceea ce se intampla de la primele zile de dupa nastere pana la momentul extraordinar cand iti poti vedea bebelusul (Bebelusa) mergand: citeste toate detaliile de ladezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Andra Zoita

Andra este mamica lui Sebastian si in plus, este redactor principal la Desprecopii.com.
Toate drepturille rezervate © 2023

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Ana
    Anatrimis la 3/7/2022

    Buna ziua, se da bebe de 5 luni care nu se omoara cu mancatul, nu vrea decat in brate , daca o pun jos urla,mananca in 2 peri 2 masuri pe nerasuflate si celalalte 2 pe rugatelea, nu doarme ziua mai mult de 10 minute adunate per somn. Noaptea doarme...avem si nopti cu frichineli dar in mare parte doarme Ce ma omoara este ca ziua stau cu ea agatata de mine si nu pot misca nimic nici sa mananc nu reusesc nu mai vorbim de treburi casnice si noaptea muncesc pe branci prin casa sa recuperez ce nu fac ziua, sunt extenuata....si fizic si psihic!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Marina
    Marina trimis la 19/4/2021

    Am o fetiţa în vârsta de 1 şi 9 luni. Din 7 nopţi cel puţin 2 este foarte agitata şi nu vrea laptele. Este ceva normal?

    Raspunde la acest comentariu
  3. ray
    raytrimis la 7/12/2020

    Grafic este gresit, este de la salturile mentale(wonder weeks). Puseele de crestere sunt diferite

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII