Metoda Heimlich primul ajutor in caz de inec cu mancare sau obiect: cum se aplica la bebelusi, copii sau adulti

Metoda Heimlich primul ajutor in caz de inec cu mancare sau obiect: cum se aplica la bebelusi, copii sau adulti

Metoda Heimlich primul ajutor in caz de inec cu mancare sau obiect: cum se aplica la bebelusi, copii sau adulti

Cand ai un copil mic, e bine sa stii sa fii pregatit in cazul in care acesta se ineaca cu o bucata de mancare.  De altfel, cand cineva se ineaca cu mancare sau un obiect, exista numai cateva minute care ii pot salva viata.

→ Iata ce trebuie sa stii despre manevra Heimlich  si cum trebuie sa o practici pentru a salva viata copilului sau a unui adult. Sau chiar tie.

- veti citi:
Manevra Heimlich la bebelusi
Manevra Heimlich la copil
Manevra Heimlich la adulti
Cum faci manevra Heimlich pentru tine
Cum acorzi primul ajutor

Manevra Heimlich la bebelusi

Daca bebelusul tuseste sau produce sunete, nu este necesar sa faci aceasta manevra ci este bine sa il lasi sa tuseasca pentru a incerca sa scape de acel aliment sau obiect.

Dca bebelusul nu poate respira, tusi sau nu face nici un sunet - tine-l de urgenta cu fata in jos - de-a lungul bratului tau. Apleaca usor capusorul si foloseste o palma pentru a-i sustine capul.  Verifica ca gura bebelusului sa nu fie acoperita. Cu palma, bate usor bebelusul intre coaste. Fa asa de 5 ori.

Daca aceste batai pe spate nu ajuta, intoarce bebelusul cu fata in sus si ofera-i cinci apasari usoare pe osul pieptului = cu 2 sau 3 degete. Alterneaza apoi cu bataile pe spate pana cand bebelusul respira din nou.

Indiferent ce se intampla - este bine ca in acest timp sa suni la 112.

Manevra Heimlich la copil

Tine minte, poti aplica aceasta manevra doar daca micutul nu poate respira. Penru copii mai mari de 1 an, exista tehnica '5 cu 5'.

Tine copilul cu fara catre podea si bate puternic de 5 ori intre umeri.


Daca acest lucru nu ajuta, atunci trebuie sa aplici manevra Heimlich: ingenuncheaza in spatele copilului, apuca-l cu bratele de dupa mijloc. Tine palma pumn exact deasupra buricului, cu degetul mare inchis in pumn si apuca pumnul cu cealalta mana. Apasa de 5 ori pe burtica copilului ca si cum ai vrea sa scoti in sus un obiect. Apoi bate-l intre umeri si repeta toata procedura pana cand copilul incepe sa respire.

Daca copilului lesina, suna de urgenta la 112 si aplica CPR.

Manevra Heimlich la adulti

In cazul unui adult, trebuie intrebat de urgenta: Te-ai inecat, poti vorbi? Daca persoana iti raspunde si poate vorbim nu e necesar sa aplici manevra Heimlich.

Daca insa e nevoie de ajutor, fa urmatoarele:

Stai in spatele persoanei si cuprinde-l de talie. Pune un pumn in mijlocul taliei sale, deasupra buricului - cu degetul aratator in jos - si prinde pumnul cu celalalt brat. Impinge ferm cu o miscare de urcare. Continua pana bucata sau obiectul iese.

Daca persoana isi pierde constiinta, suna de urgenta la 112.

Cum faci manevra Heimlich pentru tine

Daca tu esti persoana care s-a inecat cu mancare sau anume obiect si esti singur(a) trebuie sa pui un pumn intre cutia toracica si buric  - cu degetul mare strans in pumn, Cu cealalata mana prinde pumnnul si apasa cu o miscare rapida in sus. Contiua pana obiectul iese.

O alta varianta este aceea de a a te apasa pe marginea unui scaun sau colt de masa si sa impingi repede zona de sus a burtii de acel obiect - in sus, pana cand oboectul sau bucata iese.

Cum acorzi primul ajutor:

Primul ajutor cand copilul se opareste sau are arsuri pe piele
Fracturi si entorse: cum acordam primul ajutor copiilor

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
  

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII