Cum crestem imunitatea copilului in perioada de toamna

Cum crestem imunitatea copilului in perioada de toamna

Cum crestem imunitatea copilului in perioada de toamna

Odata cu sezonul rece auzim tot mai des in jur cuvantul “imunitate”, mai ales cand vine vorba de bolile de sezon, la care copiii par sa fie cei mai vulnerabili. Imunitatea scazuta a copiilor favorizeaza instalarea rapida a diverselor viroze care, netratate corespunzator, risca sa se transforme in problem grave de sanatate, cu urmari negative de durata asupra organismului.

Iata Iata 6 moduri de a creste imunitatea copilului in aceasta toamna.

- despre cum crestem imunitatea copilului in perioada de toamna, veti citi:
Imunitatea scazuta a copiilor favorizeaza instalarea rapida a diverselor viroze

Pe scurt, despre sistemul imunitar
Cum functioneaza sistemul imunitar?
Cate tipuri de imunitate exista?
Iata 6 moduri de a creste imunitatea copilului in aceasta toamna

Acorda atentie sistemului imunitar al copilului tau

Dezechilibrele sistemului imunitar pot aparea indiferent de varsta, dar cei mai afectati de acest fenomen sunt copiii, deoarece sistemul lor imunitar nu este la fel de dezvoltat si eficient ca in cazul adultilor. Pentru ca sezonul rece sa fie unul fara griji, acorda atentie cresterii imunitatii copilului tau si afla cum poti contribui in mod practic si efficient la pregatirea pentru sezonul rece.

Iata ce trebuie sa stim despre imunitatea copilului si cum o putem stimula:

Imunitatea scazuta a copiilor favorizeaza instalarea rapida a diverselor viroze

Odata cu apropierea sezonului rece auzim tot mai des in jur cuvantul “imunitate”, mai ales cand vine vorba de bolile de sezon, la care copiii par sa fie cei mai vulnerabili. Imunitatea scazuta a copiilor favorizeaza instalarea rapida a diverselor viroze care, netratate corespunzator, risca sa se transforme in problem grave de sanatate, cu urmari negative de durata asupra organismului.

Asadar, care este insa legatura reala dintre sistemul imunitar si aceste boli “de sezon” si de ce este important sa avem grija de sistemul imunitar al copiilor?

Pe scurt, despre sistemul imunitar

Sistemul imunitar, care este alcatuit din anumite celule, proteine, tesuturi si organe, are rolul de a proteja organismul impotriva germenilor si a microorganismelor cu care intra in contact zilnic. In majoritatea cazurilor, functionarea in parametric normali a sistemului imunitar previne infectiile si asigura sanatatea organismului, insa atunci cand sistemul imunitar nu functioneaza corespunzator, riscul de imbolnavire este crescut.

Practic, sistemul imunitar constituie modul in care organismul se apara de boli, printr-un mecanism in mai multe etape ce se constituie in raspunsul imunitar care consta in atacarea substantelor si a microorganismelor ce ataca corpul cauzand diverse boli. Celulele care constituie baza sistemului imunitar, numite si celule albe sau leucocite, sunt de mai multe categorii si sunt produse in mod constant de catre mai multe organe ale corpului uman. Leucocitele circula prin organism prin intermediul vaselor limfatice si al vaselor sangvine, monitorizandu-se astfel orice posibila problema de sanatatea ce poate sa apara din cauza germenilor ce intra in organism pe diferite cai.

Cele doua tipuri majore de leucocite sunt fagocitele si limfocitele, primele avand rolul de a distruge microbii ce patrund in corp, iar celelalte permitand organismului sa recunoasca microbii cu care a mai intrat deja in contact si sa ii distruga.

Cum functioneaza sistemul imunitar?

Atunci cand antigenii (substantele straine ce invadeaza organismul) sunt detectati, mai multe tipuri de celule lucreaza impreuna pentru a-i recunoaste si pentru a le raspunde. Aceste celule dau semnalul altora (limfocitelor B) pentru a produce anticorpii, proteine specializate in impiedicarea diversilor antigeni sa actioneze. Odata produsi, anticorpii continua sa existe in organism, astfel incat daca la un moment dat acelasi tip de antigen invadeaza din nou corpul, anticorpii sunt deja prezenti si isi indeplinesc mai rapid misiunea. De aceea, boli precum varsatul de vant se fac o singura data, a doua oara antigenii nemaiavand timp sa isi faca simtite efectele negative, intrucat anticorpii exista deja in organism. Cu toate acestea, anticorpii nu reusesc intotdeauna sa neutralizeze antigenii fara ajutorulor unui alt tip de celule (celulele T), care distrug antigenii descoperiti de anticorpi, precum si celulele organismului deja infectate de acestia.

La randul lor, celulele T dau semnale de alarma altor celule cu alte roluri in lupta contra bolilor. Anticorpii neutralizeaza, de asemenea, toxinele, produse de diverse organisme. De asemenea, ei activeaza asa numitele proteine complementare care fac la randul lor parte din sistemul imunitar, asistand la distrugerea bacteriilor, a celulelor infectate si a virusurilor.

Toate aceste tipuri de celule si procesele pe care ele le declanseaza in organism formeaza ceea ce numim in mod comun “imunitate”.

Cate tipuri de imunitate exista?

Corpul uman beneficiaza, in principiu, de trei tipuri de imunitate diferite:
 
Imunitatea naturala

Imunitatea naturala – Fiecare individ se naste cu o anumita imunitate, multi dintre germenii care afecteaza alte specii nereusind sa aiba efect asupra corpului uman. La imunitatea naturala contribuie deopotriva si barierele protectoare exterioare, cum ar fi pielea si mucoasele care sunt practic primele bariere pe care organismul le pune in fata microbilor.

Imunitatea adaptiva

Imunitatea adaptiva – Acest tip de imunitate, numit si imunitate activa, se dezvolta de-a lungul vietii, pe masura ce organismul este expus la diverse boli sau este imunizat impotriva lor prin intermediul vaccinurilor.

Imunitatea pasiva

Imunitatea pasiva – Este un tip de imunitate “imprumutat” dintr-o alta sursa si care dureaza un timp mai scurt. In aceasta categorie intra, spre exemplu, anticorpii din laptele matern, care il protejeaza pe bebelus importiva bolilor la care mama a fost deja expusa, ajutand organismul copilului pe parcursul perioadei de crestere.

Partea interesanta legata de imunitate este ca fiecare organism are o imunitate diferita. In timp ce unele persoane par sa nu se imbolnaveasca niciodata, fara a face eforturi in acest sens, altele sunt mereu predispose la boli variate. Pe masura ce organismul imbatraneste, acesta devine de regula mai imun la diversi germeni intrucat intra in contact frecvent cu ei. Asa se explica faptul ca adultii si adolescentii racesc mai rar decat copiii, organismul lor recunoscand mai usor diversele virusuri ce cauzeaza racelile. De aceea, preocuparea pentru dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor trebuie sa constituie o prioritate a parintilor inca din primele zile de viata.

Iata 6 moduri de a creste imunitatea copilului in aceasta toamna

1. Reguli de igiena sporite

In primul rand, prin adoptarea unor masuri de igiena sporite, prin evitarea mediilor aglomerate, in care virozele isi fac de cap.

Invata-ti copilul urmatoarele:

 Acoperati gura si nasul cu o batista cand tusesti sau stranuti
Pune batista folosita in gunoi imediat
Daca nu ai o batista la indemana cand tusesti sau stranuti, acopera-ti gurita cu bratul
Spala mainile in fiecare pauza cu apa si sapun
Evita sa iti atingi cu mainile - ochii, nasul sau gura
Daca te simti bolnvior stai acasa - pentru a nu contamina si pe altii
Evita pupaturile la scoala sau tinutul de mana cu alti colegi
Evita locurile aglomerate in pauza

2. O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru stimularea imunitatii

Este bine sa ne facem un obicei in a avea o alimentatie sanatoasa. Sistemul imunitar al unui copil poate suferi mult in urma unei alimentatii bogate in aditivi, conservanti si zahar. Toate aceste lucruri pot afecta digestia si creste inflamatia, ceea ce face mai dificila lupta impotriva virusurilor sau a bacteriilor.

In loc de alimente foarte procesate, asigurati-va ca, oferiti copilul dumneavoastra alimente proaspete, inclusiv fructe si legume proaspete, nuci, seminte, proteine ​​slabe si cereale integrale neprelucrate. In cazul in care copilul are eruptii cutanate si eczeme inexplicabile, un nas care curge in mod constant sau alte simptome, consultati medicul in cel mai scurt timp posibil, pentru a vedea daca este vorba de o alergie. Furnizarea unei varietati de legume asigura doza necesara de fitonutrienti pentru a-i mentine sanatosi pe cei mici - urmati cu sfintetie regula celor 5 legume si 5 fructe zilnice.

3. Bacteriile prietenoase care lupta cu cele ne-prietenoase

Dati-le bacterii sanatoase copiilor. Probioticele sunt bacterii sanatoase, care apar in mod natural in intestin. Ele ajuta la protejarea tractului digestiv, eliminarea toxinelor, digerarea alimentelor si poate chiar la stimularea imunitatii. Adaugati in dieta copilului alimente bogate in probiotice, cum ar fi: iaurt organic simplu cu fructe proaspete, chefir sau varza murata.

4. Reduceti stresul copilului

Organismele copiilor reactioneaza la fel ca si ale adultilor in privinta stresului, iar un nivel ridicat al hormonilor de stres poate duce la scaderea imunitatii. A merge la scoala nu poate parea stresant pentru noi, dar pentru copii poate fi - mai ales daca este prima data departe de casa, sau daca merge la o scoala noua. In zilele noastre, copiii sunt la fel de stresati ca si adultii, totul din cauza ritmului nostru rapid, supra-aglomerat.

Petrecerea timpului impreuna cu copilul, jucand un joc sau citind o poveste, poate ajuta la scaderea nivelului de stres. Chiar si cateva exercitii de respiratie va pot ajuta. Toate acestea sunt critice pentru mentinerea functionarii sistemului imunitar in mod corespunzator.

5. Somnul contribuie la imbunatatirea imunitatii

Somnul este foarte important. In functie de varsta, copiii au nevoie intre 10 - 14 ore de somn pe zi, iar multi copii nu "bifeaza" aceste ore. Privarea de somn poate slabi sistemul imunitar, ceea ce ii face pe copii mai susceptibili in a fi afectati de microbi si bacterii. Atunci cand copiii sunt foarte obositi si supra-stimulati, lucru foarte frecvent in timpul primelor cateva saptamani de scoala, ei vor dormi mai putin. In loc sa il lasati sa oboseasca prea mult asigurati-va ca doarme cel putin o ora la amiaza, fara utilizarea electronicelor inainte de culcare. La fel de important este sa evitati seara orele tarzii de culcare.

6. Ofera-i un supliment de crestere a imunitatii:

Alinan ® Proimmunity, sirop  - este cea mai complexa formula pentru intarirea imunitatii!

Alinan ® Proimmunity, sirop este un supliment alimentar care poate fi administrat pentru buna functionare a sistemului imunitar, inclusiv in perioada imbolnavirilor. In plus, 
- Administrare comoda
- Gust placut
- Produs natural, fara coloranti, aromatizanti, sau indulcitori sintetici
- Administrare de la 1 an
- Cresterea rezistentei organismului la infectii - mai multe detalii aici.

Pentru functionarea normala a sistemului imunitar se recomanda administrarea in special in sezonul rece, in cure de 2-4 saptamani, alternarte cu perioade egale de pauza:

- 1-3 ani: 5 ml pe zi, 
- 4-6 ani: 5-10 ml pe zi, 
- peste 7 ani: 10-15 ml pe zi.

Ca adjuvant, in cazul imbolnavirilor sau in perioada de convalescenta se recomanda:

- 1-3 ani: 5ml de 2 ori pe zi, 
- 4-6 ani: 5 ml de 3-4 ori pe zi, 
- peste 7 ani: 10 ml de 2-3 ori pe zi. Mai multe detalii despre compozitie si administrare, cititi pe pagina oficiala a acestui supliment alimentar.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Imunitate

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII