Joaca in echipa - nu doar un slogan, ci un aspect important in dezvoltarea copilului tau

Joaca in echipa - nu doar un slogan, ci un aspect important in dezvoltarea copilului tau

Joaca in echipa - nu doar un slogan, ci un aspect important in dezvoltarea copilului tau

Te-ai intrebat vreodata cat de important este pentru un copil sa invete sa se joace “in echipa”?

 

Potrivit specialistilor, copilul ajunge in acest dupa alte cateva etape in care observa, imita, intelege, comunica si, in final, coopereaza.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ii imbunatateste abilitatile de comunicare, sociale, dar si emotionale
Il pregateste pentru etapele viitoare, din viata de adult
Cum sa il inveti pe copil “joaca in echipa” - 3 trucuri utile si eficiente!

Chiar daca uneori pierdem din vedere aspecte importante cu privire la “regulile jocului”, citeste mai jos de ce este atat de importanta joaca in echipa si cum afecteaza ea dezvoltarea copiilor nostri.

Joaca in echipa ii invata pe copii sa coopereze, sa fie atenti la nevoile si dorintele celorlalti si sa lucreze impreuna pentru a-si atinge scopul

Chiar daca “in joaca”, orice activitate care implica mai multi copii are un scop. Asadar, ne indreptam spre ceva mai complex decat simpla joaca inocenta. Aceasta ii invata pe copii sa coopereze, sa fie atenti la ce spun, ce isi doresc, care sunt punctele slabe sau forte ale lor si coechipierilor lor si cum sa faca pentru a-si duce la bun sfarsit planul.

Ii imbunatateste abilitatile de comunicare, sociale, dar si emotionale

Fiind parte a unei echipe, socializand si schimband idei si opinii, copilul se simte integrat, isi creste stima de sine si invata sa comunice mai bine. Nici partea emotionala nu este de neglijat, mai ales ca un copil are nevoie de cat mai multa incredere in el si fortele proprii, iar astfel de jocuri “de echipa” sunt o unealta importanta in acest sens.

Il pregateste pentru etapele viitoare, din viata de adult

Oricat de inteligent ar fi, un adolescent si, mai tarziu, un adult trebuie sa stie sa lucreze in echipa. O caracteristica apreciata si esentiala, atat in viata profesionala, cat si in cea personala. Ei bine, aceste deprinderi se formeaza inca de pe-acum, din copilarie, iar “joaca in echipa” e doar o modalitate prin care copilul invata sa conlucreze, sa isi lase ego-ul deoparte pentru a-i intelege si a convietui cu ceilalti.

Cum sa il inveti pe copil “joaca in echipa” - 3 trucuri utile si eficiente!

Acum, ca ai inteles de ce ar fi bine ca cel mic sa opteze cand si cand pentru “joaca in echipa”, iata mai jos si cum il poti ajuta sa faca asta. Nu de alta, dar de la teorie la practica e ceva de parcurs si, uneori, copiii pot simti o mica anxietate atunci cand se vad nevoiti sa se joace impreuna cu alti copii, mai ales dupa reguli prestabilite.

- Instructor bun si instructiuni clare

Orice joc ceva mai amplu trebuie sa aiba un “moderator”. Rolul acesta il poate avea parintele, un frate mai mare sau un profesor. In toata aceasta schema a “jocului in echipa”, instructorul e foarte important. Copilul trebuie sa il simta impartial, clar, apropiat de el, dar totusi ferm. Mai apoi, felul in care sunt explicate regulile jocului sunt si ele esentiale pentru ca celui mic sa ii placa, sa fie atras de aceasta noua forma de activitate.

- Incepe cu activitati in echipa relaxante si amuzante, mai degraba, decat competitive

Mai ales in prima faza, jocurile amuzante si distractive sunt preferate celor prea competitive sau cu o miza importanta. Astfel, copilul se va concentra pe mijloace si comunicare, nu pe scop. In plus, atunci cand totul devine prea riguros (cum e, de exemplu, cazul sporturilor), copiii nu mai privesc acea activitate ca pe o joaca si se pot retrage, refuzand sa mai coopereze.

- “Jocuri in echipa” mascate pentru introvertiti

Da, jocurile in echipa sunt preferate de copiii extrovertiti. Ceilalti pot gasi mai relaxanta o activitate precum cititul, insa asta nu inseamna ca nu ii poti invata si pe acestia din urma sa se joace sau sa actioneze alaturi de ceilalti. Pentru asta, ai nevoie de un mic truc. Vezi care ii sunt preferintele copilului tau si gandeste o activitate potrivita lui, dar care sa implice si alti membrii ai familiei, de exemplu. De aici si pana la “joaca in echipa” cu prietenii sau colegii lui nu va mai fi decat un pas.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. �ți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Jucarii