Parentingul in era copiilor milenari: provocari si oportunitati

Parentingul in era copiilor milenari: provocari si oportunitati

Parentingul in era copiilor milenari: provocari si oportunitati

Copiii nascuti intre anii 1990-2003, cunoscuti si sub denumirea de copii milenari, par sa aiba in ADN-ul lor, incorporat un set distinct de trasaturi. Una dintre acestea este stransa lor afinitate pentru lumea digitala...Care sunt insa provocarile de parenting ale acesti generatii?

Iata o trecere in revista a celor mai importante caracteristici ale generatiei de milenari si cum putem noi parintii sa pastram balanta ... in completa cunostinta de cauza - cu provocari si oportunitati.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Reguli si educatie in anii 1970 si 1980
Acum, gandirea critica este incurajata...
Codul vestimentar in institutii

Copiii milenari

Copiii nascuti intre anii 1990-2003, cunoscuti si sub denumirea de copii milenari, par sa aiba in ADN-ul lor, incorporat un set distinct de trasaturi. Una dintre acestea este stransa lor afinitate pentru lumea digitala...

Pe masura ce civilizatia noastra avanseaza, educatia copiilor a devenit si ea tot mai complicata, necesitand nu numai o atitudine afirmativa, ci si ganduri introspective uneori, care, in unele cazuri, necesita o schimbare de atitudine si perspectiva din partea parintilor.

Daca ai un copil milenar, nu se poate sa nu te fi intrebat de ce isi petrece atat de mult timp in compania telefonului smart sau a laptopului. Ei bine, copiii milenari sunt diferiti de noi, parintii chiar din simplul motiv ca abordeaza fiecare lucru diferit: din punct de vedere digital.

Reguli si educatie in anii 1970 si 1980

Inainte, in anii 1970 si 1980, modalitatile adecvate de crestere erau mai mult sau mai putin clare. Pe atunci, parintii isi educau copiii sa invete bine la scoala pentru a putea deveni „doctori, ingineri sau piloti”; singurele trei profesii ce pareau a defini cele mai bune locuri de munca in ochii societatii. Orele de studiu erau stabilite in timpul saptamanii, cu o anumita zi rezervata pentru activitatile religioase la care copiii trebuiau sa fie prezenti.

De cele mai multe ori, mai ales in primii ani de viata ai copiilor, parintii stabilesc cel mai adesea o serie de instructiuni verbale care contin sintagma „sa nu”: „sa nu te joci in ploaie”, „sa nu adormi prea tarziu”, „nu te uita la televizor”, „nu te juca cu lucrurile acelea” si multe alte interdictii. De obicei, copiii ascultau aceste instructiuni fara a pune prea multe intrebari.

Apoi a venit generatia 90

Dar apoi a aparut generatia anilor ’90 si cei de dupa si, de atunci, ceea ce era odinioara un set relativ stabil si clar de reguli nu a mai fost niciodata la fel. Copiii nascuti intre 1990-2003, cunoscuti si sub denumirea de copii milenari, par sa aiba incorporat in AND-ul lor un set distinct de trasaturi. Una dintre acestea este stransa lor afinitate cu lumea digitala. Ei par sa aiba aceasta abilitatea fascinanta de a naviga prin vastul spatiu cibernetic pe gadgeturile lor care le depasesc cu mult parintii. Odata cu aceasta, ei au dezvoltat si o atitudine mai independenta si mai critica fata de regulile si conceptiile sustinute de generatiile anterioare.

De ce nu te ridici sa-ti faci ceaiul singur mai degraba decat sa ai un servitor care sa ti-l faca?” mi-am intrebat intr-o dimineata fiul de 14 ani. „In plus, este un lucru mult mai sanatos decat sa stai 4 ore in fata laptopului.”

De ce as face-o?” a raspuns el. „Si tu ii comanzi servitoarei sa iti faca o ceasca de cafea ori de cate ori vrei cafea, nu am dreptate?”

„Da, insa eu sunt tatal in aceasta casa. Eu platesc servitorul sa faca asta pentru mine.”

„Atunci, de ce o platesti sa faca asta pentru tine daca, de fapt, iti poti face singur, asa cum ai spus, este mai sanatos pentru tine?”

„Asta e diferit. Platesc servitorul sa faca lucruri.”

„Oh, bine. Asta inseamna ca atunci cand voi avea suficienti bani in alocatia mea pentru a-i plati ingrijitoarei, ii pot spune sa faca lucruri pentru mine asa cum faci tu acum, nu?”

milenari

Confruntati cu acest tip de pozitie critica si atitudine argumentativa, parintii din era anterioara probabil ar fi spus, „Nu le raspunde niciodata inapoi parintilor tai! Nu-i contrazice. Noi stim ce este cel mai bine pentru tine!” Acest lucru ar fi fost, de obicei, suficient pentru a opri orice protest din partea copiilor. Insa in epoca actuala, in care gandirea critica este incurajata si chiar predata la anumite nivele educationale, acest tip de comportament parental poate parea contrar tendintei actuale de educatie.

Acum, gandirea critica este incurajata...

Din perspectiva retrospectiva, unele dintre atitudinile critice ale copiilor milenari ar trebui considerate ca oportunitati pentru ca generatia mai in varsta sa se angajeze intr-o gandire introspectiva. Ei insisi au facut intotdeauna ceea ce le-au spus copiilor lor sa faca? Au evitat lucrurile pe care si-au dorit ca ai lor copii sa le evite? Cum pot parintii sa le interzica fiicelor sau fiilor lor sa fumeze daca ei insisi fumeaza? Cum le pot spune propriilor copii sa-si puna deoparte gadgeturile, cand parintii insisi si le verifica pe ale lor la fiecare cinci minute si se inchid fata de persoanele care ii inconjoara?

Parintii de astazi vor trebui sa se lupte cu problema multor profesii alternative, altele decat doctori, ingineri sau piloti. Proliferarea jocurilor online la prima vedere creeaza generatii care isi petrec cea mai mare parte a timpului in fata laptopului pentru a se angaja in jocuri interesante. Ceea ce fac parintii conventionali, de obicei, este sa-si certe copiii si sa le limiteze accesul la internet. in contrast, parintii inteligenti vor vedea aceasta ca pe o posibilitate de a extinde perspectivele tinerilor cu privire la posibilele cariere intr-o epoca in care realitatea virtuala patrunde fiecare aspect al vietii.

„Incearca sa faci si altceva in loc sa te joci tot timpul” i-am spus intr-o zi fiului meu cel mai mic. „Invata cum sa creezi unul. Invata programare de calculator. In viitor, exista alte oportunitati pentru cei cu abilitati de programare.”

Parintii inteligenti ar trebui sa se echipeze cu cunostinte actualizate despre ce fel de slujbe sunt disponibile datorita lumii virtuale, slujbe despre care, in tineretea parintilor, nu s-ar fi crezut niciodata ca vor exista. Analisti mari de date, statiscieni, dezvoltatori web, actuari si ingineri biomedicali sunt considerate a fi printre cele mai prospective locuri de munca in secolul XXI.

Codul vestimentar in institutii

O alta problema care a declansat dezbateri nesfarsite, aproape inutile, intre cadrele didactice si copiii milenari de astazi se refera la codul vestimentar. Unele institutii educationale formale insista asupra interzicerii parului lung, a piercingului, a parului vopsit si a imbracamintei stranse pe corp in vecinatatea scolii. Aceasta este o regula impotriva careia copiii mileniului reactioneaza puternic, argumentand ca performanta nu are legatura cu aspectul. Mai rau, educatorii insisi aduc cu greu o parere uniforma despre politica si le este greu sa contracareze argumentele copilor mileniului.

Acestea fiind spuse, inca sunt de parere ca unele valori trec testul timpului si vor ramane intotdeauna nepretuite pentru toate generatiile care aspira sa se bucure de o lume mai buna. Munca grea, rabdarea, perseverenta si legatura cu ceilalti sunt lucrurile care au adus gloria si succesul oamenilor mari din perioada pre-independentei si pana astazi, cand Elon Musk si alte genii definesc ce este nevoie pentru a avea succes si influenta. Cand vine vorba de parenting, petrec ceva timp cu adolescentii mei pentru a le insufla valorile nobile ale muncii grele, a aprecierii esecului si a invatarii de la ceilalti, conectarea interpersonala cu ceilalti, mai degraba decat cea digitala, descoperindu-le astfel pasiunile si slabiciunile, crezand in proverbul intelept „exista timp pentru toate.”

Generatia You-tube

Intr-o dimineata i-am spus fiului meu ca „PewDiePie a fost interzis pe Youtube pentru spectacolele sale ce sprijineau nazismul.”

„Ar trebui sa ii asculti explicatia completa despre ce s-a intamplat cu adevarat. Mass-media a luat doar cateva parti din spectacolele sale si le-a transformat in arme pentru a-l acuza de anti-semitism,” a replicat el.

„Serios? De unde stii?”

"Am citit stirea online.”

Copiii milenari si realitatea virtuala ce se afla inradacinata in constiinta lor. Doua forte intersectate care definesc lumea moderna. Ceea ce le ramane parintilor este o atitudine plina de tact, o perspectiva extinsa si flexibilitatea de a fi deschisi la minte pentru a se intelege cu aceasta generatie in devenire si sa-i ghideze pentru a putea profita de succesul si bucuria lor...Citeste Copiii si incarcaturile emotionale ale retelelor sociale

Teama de a fi lasat in afara (#FOMO)

Te intrebi ce inseamna #FOMO? Ei bine, este fear of missing out - sau teama pe care o au adolescentii mereu conectati  - de a fi lasati in afara nucleului social.De a fi izolati.Citeste Este adolescentul tau dependent de smartphone?

Citeste si Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul parental

 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

Autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii - toate drepturile rezervate 2018
referinte: Social Media and the Secret Lives of Teenagers Paperback – January 24, 2017
Psychology Today

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII