Cum alegem grădinița potrivită: intrebarile și dilemele unei mămici

Cum alegem gradinita potrivita: intrebarile si dilemele unei mamici

Cum alegem grădinița potrivită: intrebarile și dilemele unei mămici

Când timpul trece și concediul de creștere copil se apropie de final, vine și marea întrebare: Ce facem cu copilul? Cum alegem gradinita potrivita?

Părintele care a stat acasă trebuie să se întoarcă la serviciu iar copilul este nevoit să rămână cu bunica, bona sau să intre în colectivitate. Bun, opțiuni sunt, asta am stabilit. Dar cum facem alegerile și în funcție de ce ne hotărâm care e varianta cea mai bună?

in acest articol veti citi mai multe despre:
E foarte greu să iei o hotărâre!
Despre sistemul Montessori
De ce îmi plac principiile montessori?
Cum știu că am ales bine?
10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita

Cand concediul de creștere copil se apropie de final si vine vremea gradinitei

Când vine vorba despre copilul tău, îți dai seama că indiferent pentru ce optezi, decizia o iei cu nesiguranța și cu incertitudinea că o să fie bine. Apare teama de separare și începi să te întrebi cum resimte cel mic această perioadă a schimbărilor? Cum îl afectează, cum se adaptează și cel mai important, ce poți face tu ca să-l asiguri că îi vei împlini în continuare nevoile și se va simți la fel de iubit și protejat?

E foarte greu să iei o hotărâre!

În ceea ce mă privește, eu am optat ca soțul meu să intre în concediul de creștere copil iar eu să mă întorc la muncă cu mult înainte să împlinească vârsta de un an. Drept urmare, Sara are mare nevoie de mine, cât stau acasă și sunt în preajma ei. Încearcă să profite la maxim de aceste momente, iar eu îi explic în fiecare îi că mami se duce la serviciu, dar o să se întoarcă la ea, să petrecem timp împreună, să citim povești și să ne ținem în brațe. Chiar dacă Sara are doar un an și opt luni, ea înțelege ceea ce-i spun și reacționează surprinzător de bine. Îmi face pa-pa atunci când ies pe ușă și îmi sare în brațe de fiecare dată când intru în casă.

Ce fel de cresa, ce fel de gradinita?

Cu toate acestea, m-am gândit de sute de ori care e perioada potrivită să o integrăm pe Sara în colectivitate. Ce alegem Creșă sau grădiniță? Privată sau la stat? Aproape de casă sau lângă serviciul unuia dintre noi? Și dacă optăm pentru grădiniță privată, să fie Montessori, Step by Step, Freinet sau Waldorf? Care o fi diferența și ce i se potrivește fetiței mele?

La multe din aceste întrebări nu poate să-ți răspundă nimeni. Eu m-am documentat puțin și am ajuns la concluzia că aș opta pentru oricare dintre sistemul de stat sau cel alternativ, dacă ar fi să iau ce e mai bun din cele două. Din păcate, niciunul nu e perfect și nimeni nu-ți garantează că alegerea pe care o faci este și cea mai potrivită pentru copilul tău.

 

Despre sistemul Montessori

Judecând după faptul că am studiat principiile Mariei Montessori și că mă regăsesc în multe dintre valorile și ideile pe care le susține, aș alege o grădiniță privată, în apropierea locului unde muncește soțul meu. M-am gândit că, în acest fel poate unul dintre noi să ajungă imediat la fetiță, în caz de vreo urgență.

Urmează drum lung până la a-mi da seama că am ales ce e mai bun pentru Sara. Plănuiesc să fac o vizită la mai multe centre care promovează educația Montessori și să-mi fac o idee despre spațiul și condițiile unde cei mici își desfășoară activitatea. Mă interesează în principal:

 Grădinița să fie acreditată și să aibă toate avizele ISU și de protecție a muncii.
 Profesorii să fie specializați în pedagogie și să aibă certificare
 Spațiul să fie unul curat și încăpător, iar afară să existe loc de joacă adecvat vârstei copiilor.
 Mâncarea să aibă și surse bio, să fie corect preparată, igienică, gustoasă și să nu se servească zahăr copiilor mici.
 Camera unde dorm să fie aerisită și cei mici să aibă paturi sigure și confortabile.
 Relația educator-copil să fie sinceră și blândă.
 Să se păstreze contactul permanent cu părinții și să se informeze mereu despre activitatea pe care cei mici o desfășoară.
 Deasemenea, mi-ar plăcea să avem și noi un fel de control al situației și să fie instalate camere de supraveghere în toate spațiile unde copiii stau pentru ca totul să fie cât mai transparent.

De ce îmi plac principiile montessori?

Se promovează respectul, responsabilitatea și libertatea de a alege. Nu se intervine în activitățile spontane și se abordează tehnici care conduc spre independența fizică și mentală a copilului. Mintea celui mic se dezvoltă prin multe jocuri, prin lucrul manual și se promovează repetiția prin variație. Iar acestea sunt doar câteva dintre lucrurile frumoase cu care un copil mic ajunge să fie cu adevărat mare. Dacă mai adaug și faptul că ar trebui să se intervină cu blândețe și empatie față de sentimentele celui mic, să i se respecte nevoile și să i se pună limite blânde, atunci aș găsi mediul perfect în care să-mi cresc copila.

Ce îmi place mult la acest sistem alternativ este că educatorul se transpune în legătura dintre copil și lume. Îi este aproape mereu prin explicații suplimentare ajutându-l să înțeleagă când și de ce face o anumită activitate.

Cum știu că am ales bine?

Din punctul meu de vedere sunt împăcată cu alegerile pe care le fac atunci când văd rezultate. Îmi propun să o urmăresc pe Sara și să-i citesc reacțiile. Ca regulă generală, un părinte va ști dacă copilului îi este bine sau nu, la grădiniță, pentru că se acest lucru o să se reflecte în comportamentul celui mic, acasă.

Vreau să-i fac cât mai ușoară trecerea la un nou program așa că mă gândesc să merg și să stau cu Sara, în perioada de acomodare. Trebuie să-i câștig încrederea prin faptul că ea singură o să decidă când o să se obișnuiască fără mine. Vreau să se simtă bine acolo și în siguranță. Și îmi doresc să știe că mami și tati o așteaptă acasă, la finalul programului și că o iubesc în fiecare zi, tot mai mult!

Mă gândesc să-mi duc mai departe munca de documentare, să vizitez mai multe grădinițe, să citesc review-uri și să cer părerile celorlalte mămici. Vreau să fiu foarte informată atunci când o să aleg grădinița care ni se potrivește.

Și îmi ascult instinctul, pentru că până acum nu m-a dezamăgit!

Acum spuneți-mi voi, cum alegeți grădinița?!

10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita

Prima zi de gradinita a copilului tau vine mai repede decat credeai. Insa, cu aceasta ocazie cu adevarat memorabila, pot aparea si un intreg val de emotii. Activitatile speciale inainte si dupa prima zi de gradinita ii vor oferi copilului momente memorabile si o perspectiva pozitiva.

Iata 10 activitati cu care il puteti ajuta sa simta gradinita ca pe un eveniment frumos si cu care il veti ajuta sa perceapa gradinita ca o noua faza a vietii plina de satisfactii, mai degraba decat o separare infricosatoare citeste mai departe aici >

Despre gradinita, mai cititi

Ai grija cu cine iti lasi copiii acasa!
3 ani: Varsta mersului la gradinita
Timiditatea: cum sa ii ajutam?
3 ani: ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie!
Mersul la gradinita reduce riscul de cancer la copii
Buna dimineata draga gradinita
Gradinita pentru copiii cu sindromul Down
Copiii, obligatoriu la gradinita.

Forumul de GRADINITE

Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE.

Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena. 

autor: Magdalena Aldea

Mamica redactor la Desprecopii.com - Magda scrie si pe blogul ei: Mamica Zburatoare

Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Gradinita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII