4 intrebari despre rolul parintilor in parentingul pozitiv

4 intrebari despre rolul parintilor in parentingul pozitiv

4 intrebari despre rolul parintilor in parentingul pozitiv

Recunoasterea diferitelor roluri pe care le joci in viata copilului tau reprezinta o parte importanta a parenting-ului pozitiv.

Dar ce anume inseamna sa sustii pozitiv un copil? Iata 4 intrebari care iti pot oferi un moment de reflectie.


 

in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Ce inseamna sa ingrijesti un copil?
2. Cum arata si cum se simte sa fii ingrijit?
3. Ce ganduri sau comportamente pot fi inradacinate in mentalitate unui raufacator?
4. Ce ganduri sau comportamente pot rezulta din sentimentul de a fi victima?

Rolului parintilor in educatia copilului

Parenting-ul, aceasta responsabilitate imensa de a creste un copil fericit, necesita sa privim uneori interior, sa reflectam si sa ne analizam comportamentul si emotiile. Aceasta este o munca grea si nu are loc din intamplare. Recunoasterea diferitelor roluri pe care le joci in viata copilului tau reprezinta o parte importanta a parenting-ului pozitiv.

A deveni un parinte sustinator, presupune dezvoltarea de interactiuni sanatoase pozitive, prin analizarea propriilor emotii si mentalitati. Fiecare dintre noi are potentialul de a ingriji sau de a rani. Acest potential este alimentat, in mare parte, de experientele pe care le-am avut in timpul vietii noastre si mai ales in timoul copilariei.

Ce inseamna sa sustii pozitiv un copil?

Gandeste-te la modul in care un adult se ingrijeste de un copil in timpul ritualurilor de somn si a celor de baie. Pe masura ce copiii cresc, ar putea fi vorba despre o persoana care sa-i asculte pentru a le permite sa-si descarce frustrarile. Crearea de albume foto si impartasirea amintirilor le permite copiilor sa stie cat de mult sunt iubiti si le hraneste sentimentul de securitate si apartenenta. Actiuni precum bataile pe spate, imbratisarile, pupicii si smotocirea parului sunt importante, indiferent de varsta copilului tau.

Cum arata si cum se simte sa fii sustinut pozitiv?

Ca adulti care ingrijesc copiii, acestea sunt momentele in care iti poti incarca bateriile. Ar putea fi o plimbare, timp la sala de gimnastica, hobby-uri sau o seara in oras. Activitatile care ne incarca emotional, fizic si/sau spiritual sunt importante penru a continua sa le oferim celorlalti si sa ii ingrijim ca pe cel mai bun sine al nostru. Noapte de film, ciclism, sanius si jocuri de interior – sunt unele exemple de activitati familiale.

dragoste copil

Ce ganduri sau comportamente pot fi inradacinate in mentalitate unui raufacator?

Momente, actiuni si reactii ce te indeparteaza de la parenting-ul pozitiv pot rezulta din mentalitatea raufacatorului. Ar putea fi tipatul, disciplinarea nedreapta (fara ca cei mici sa aiba sansa de a fi auziti) sau nutrirea sentimentelor negative fata de membri ai familiei. In calitate de oameni cu imperfectiuni, sunt momente in care cu totii va trebui sa ne cerem iertare. Este sanatos ca micutii sa vada aceasta in procesul de reparare si reconciliere a relatiei.

Ce ganduri sau comportamente pot rezulta din sentimentul de a fi victima?

Este posibil sa cadem in capcana de a-i acuza pe ceilalti sau de a simti ca o situatie ne-a scapat de sub control. Exemple ar putea fi, „parerea mea nu conteaza” sau „nu m-am putut abtine”. Aceste ganduri ne impiedica sa vedem in mod diferit circumstantele sau relatiile in care ne aflam. Odata recunoscut, acest fapt ne-ar putea permite sa facem actiuni sau pasi diferiti in viitor.

Recunoasterea si reflectarea asupra fiecaruia dintre aceste trasaturi deschide posibilitatea de schimbare. Realizarea propriilor puncte forte si imbunatatirea slabiciunilor fac parte din calatoria plina de satisfactii a parintilor.

Rutina si importanta discutiilor cu copilul

Comunicarea este cheia unui parenting eficient. Fiecare copil are nevoie de ocazii pentru a discuta cu parintii lui. Iar cele mai bune momente sunt cand va aflati impreuna in afara casei - la o plimbare, la un restaurant, sunteti in masina sau in casa - participand la activitati de joaca, gatiti impreuna sau faceti diverse lucruri impreuna. Conecteaza-ta cu copilul tau petrecand timp de calitate si poarta o discutie de 10 minute pe zi care trebuie sa devina o rutina citeste in continuare aici >


Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici. 

Despre stilurile de parenting mai poti citi:

Cand cei doi parinti au metode diferite de parenting
8 tipuri de tatici: tu de care ai acasa?
Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului
Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII