Copilul cu 3 parinti: despre nasterea unui copil din ADN-ul a trei persoane diferite

Copilul cu 3 parinti -  despre nasterea unui copil din ADN-ul a trei persoane diferite

Copilul cu 3 parinti: despre nasterea unui copil din ADN-ul a trei persoane diferite

Dupa 40 de ani de la nasterea primului copilul prin FIV - suntem in fata unei noi provocari in fertilitate: copilul cu 3 parinti!

Specialistii din medicina au parcurs un drum lung in dezvoltarea metodelor care ajuta cuplurile care se lupta cu infertilitatea, inclusiv in dezvoltarea tratamentelor hormonale, a interventiilor chirurgicale si a antibioticelor pentru tratarea infectiilor organelor de reproducere. Acum, o echipa de medici efectueaza ceva care se face aproape nicaieri in lume: crearea unui copil din ADN-ul a trei persoane diferite.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Copilul cu trei parinti
In prezent, procedura este legala in foarte putine tari
Cum este conceput un copil cu 3 parinti?
Pana in prezent, 24 de paciente au fost supuse acestei proceduri

Copilul cu trei parinti

In 25 iulie 2018, s-au marcat 40 de ani de la nasterea primului copil nascut prin FIV. Acum insa, in 2019 - suntem la granita unei alte provocari medicale. Procedura este - ca orice noutate medicala - controversata. Este unoscuta sub numele de copilul cu trei parinti. Solutia ar putea insa fi o solutie pentru milioane de femei care isi doresc sa ramana insarcinate.

La clinica Nadiya din Kiev, Ucraina, o echipa de medici efectueaza ceva care se face aproape nicaieri in lume: crearea unui copil din ADN-ul a trei persoane diferite.

Seful clinicii, Dr. Valery Zukin, spune ca aceasta procedura experimentala, care plaseaza ADN-ul unui cuplu in interiorul unui ou donator, a dus la patru nasteri de succes si trei femei care sunt in prezent insarcinate.

Exista foarte putine informatii despre siguranta procedurii, ceea ce ii determina pe multi sa se indoiasca de eficacitatea acesteia. Dar echipa studiaza sanatatea pe termen lung a acestor copii si crede ca, cel mai tarziu in 2023, ei vor sti daca aceasta este o solutie pe termen lung pentru infertilitate.

In prezent, procedura este legala in foarte putine tari

Dr. Zukin si dr. Dmytro Mykytenko, angajati in laboratorul de genetica Nadiya, au vorbit cu Daily Mail Online despre modul in care functioneaza procedura si despre cum spera - cu timpul - sa fie folosita in intreaga lume. In prezent, procedura este legala in foarte putine tari si - in timp ce exista un parteneriat cu Clinica de Fertilitate New Hope din New York - este efectuata numai la Clinica Nadiya.

Cum este conceput un copil cu 3 parinti?

Incepe prin fertilizarea ovulului femeii cu sperma partenerului sau de sex masculin pentru a crea un embrion. Apoi ovulul unei alte femei, care este platita sa-si doneze ovulele, este fertilizat cu sperma aceluiasi barbat pentru a crea un al doilea embrion. Ambii embrioni sunt pusi sub microscop si, de acolo, oamenii de stiinta au 15 minute pentru a finaliza procesul fara a risca sa apara daune. Cu atentie, un mic ac de sticla este introdus in ovulul fertilizat de mamei si de partenerul sau de sex masculin.

Oamenii de stiinta extrag ADN-ul viitorilor parinti si apoi fac acelasi lucru cu ovulul fertilizat de la donatorul feminin.

Tot ceea ce ramane in cel de-al doilea ovul este ceva cunoscut sub numele de ADN mitocondrial. Mitocondria, cunoscuta ca "statia de putere a celulei", este ca o baterie care furnizeaza energie celulelor.

Majoritatea ADN-ului se gaseste in nucleul sau centrul unei celule, dar mai putin de un procent se gaseste in mitocondriile, care sunt transmise de la mama la copil prin intermediul ovulului.

Cu toate acestea, in cazul in care mitocondriile mamei au fost afectate, ea ar putea transmite copilului boli mitocondriale rare, dar grave, care ar putea cauza slabiciune musculara, pierderea vederii si / sau a auzului si insuficienta organelor.

In alte cazuri, mitocondriile deteriorate ar putea fi ceea ce impiedica femeia sa ramana gravida. Cu toate acestea, procedura permite inlocuirea mitocondriilor deteriorate cu mitocondriile sanatoase ale donatorului.

Deci ADN-ul cuplului care incearca sa aiba un copil este transferat embrionului donator. Odata ce acest proces este complet, oamenii de stiinta de la clinica Nadiya vor transfera embrionii care transporta ADN-ul a trei persoane in pantecele femeii care doreste sa ramana gravida.

Pana in prezent, 24 de paciente au fost supuse acestei proceduri

Aceasta a dus la nasterea a patru bebelusi si la trei femei care sunt in prezent insarcinate. Aceasta costa intre 7.500 si 8.000 de dolari pentru femeile din Ucraina si aproape 15.000 de dolari pentru straini. Cu toate acestea, femeile platesc doar pentru partea FIV a procedurii, nu pentru transferul nuclear.

Dr. Mykytenko a spus ca clinica are pacienti de sex feminin pe care ii trateaza pentru infertilitate, insa clinica nu inclina spre a a face aceasta proceduraa deoarece este experimentala. Nu exista inca suficiente cercetari cu privire la siguranta si eficacitatea procedurii, a spus el.

"Explicam riscurile si responsabilitatile procedurii si intrebam femeile daca doresc abordarea traditionala (donator de ovule si sperma sotului) sau aceasta procedura experimentala. Cele mai multe aleg abordarea traditionala.

Cercetarea pentru aceasta procedura a inceput in 2012, cand clinica incerca sa rezolve problemele de infertilitate cu femeile care sunt mai in varsta.

Am crezut ca aceasta metoda ar putea fi folosita la femeile cu anomalii cromozomiale legate de varsta", a spus dr. Zukin.

"Asa ca am incercat sa o folosim cu femeile mai in varsta, dar nu am obtinut niciun succes. Apoi, am folosit-o la femeile care nu depaseau 35 sau 37 de ani si am obtinut mult mai mult succes. "

Dr. Zukin spune ca ar dori sa faca aceasta procedura mai comerciala.

In prezent, este interzisa in SUA, in timp ce in Marea Britanie, medicii au primit in acest an aprobarea pentru a incepe procedura, dupa ce au devenit legala prin vot parlamentar in 2015.

Dr. Zukin spune ca oamenii de stiinta din Grecia si Spania lucreaza, de asemenea, pentru a aduce "terapia de donare mitocondriala" in tarile lor.

"Suntem in contact cu ei si chiar daca modul in care facem procedura este diferit, scopul este acelasi: de a oferi femeilor posibilitatea de a avea propriul lor copil genetic, fara sa aiba parte de bolile mitocondriale", a spus el.

Activitatea clinicii este controversata, iar multi geneticieni si eticieni se ingrijoreaza ca procedura ar putea duce la "copii de design" - parintii care doresc sa-si modifice genetic viitorii copii.

"Nu este o procedura de proiectare a bebelusilor", a spus dr. Mykytenko.

"Incercam doar sa facem un mediu sanatos pentru ca embrionul sa se formeze, astfel incat parintii sa poata avea proprii copii, dar nu proiectam copii".

Echipa crede ca scepticismul vine din faptul ca nu se stie care va fi sanatatea pe termen lung a copiilor, pentru ca primul copil cu "trei parinti" din lume s-a nascut cu numai trei ani in urma, in aprilie 2016.

Dr. Zukin si dr. Mykytenko spun ca verifica sanatatea copiilor nascuti in acest fel la fiecare trei pana la sase luni si vor continua sa faca acest lucru in urmatorii cinci pana la sapte ani.

Daca bebelusii sunt sanatosi, ei spun ca vor putea oferi cercetari care arata ca procedura este o alternativa sigura la FIV traditionala.

Sterilitatea: 10 intrebari si raspunsuri esential

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Dar, cu cat veti fi mai informata, cu atat drumul pana la momentul de a deveni mamica este mai scurt.

Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti in timpul tratamentului.

Iata 10 intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stiti - oferite de specialistii de la Desprecopii.com:

 Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

 Forumul FIV: Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

 Asteptand un ingeras in viata noastra ! :Tratamentul infertilitatii este un proces de lunga durata in care vei dori sa te simti comfortabil cu decizia luata.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII