Disciplinarea pozitivă a copilului: de la pedeapsă la învățare. Construiește o relație puternică cu copilul tau - sfatul psihologului

Disciplinarea pozitiva a copilului de la pedeapsa la invatare. Construieste o relatie puternica cu copilul tau - sfatul psihologului

Disciplinarea pozitivă a copilului: de la pedeapsă la învățare. Construiește o relație puternică cu copilul tau - sfatul psihologului

Când ne disciplinam copiii, avem doua obiective, iar unii dintre noi se blochează la primul. Obiectivul imediat (pe termen scurt) este cooperarea. Când acesta nu ne reușeste, pedepsim...

Al doilea scop al disciplinei (cel pe termen lung) este invățarea copilului. Acesta este sensul original al cuvântului și provine din cuvântul latin "disciplina", adică instruire, predare, invatare și cunoaștere. Iată insă de ce relația cu copilul tău este mai importantă decât ceea ce dorești ca el să învețe.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum descriu copiii disciplina?
Investeste timpul in disciplina
Creeaza un sentiment de atasament sigur
Tinteste pe termen scurt si lung, deci gandeste-te la ceea ce doresti sa obtii
Relatia ta cu copilul tau este mai importanta decat ceea ce doresti ca el sa invete
5 motive pentru care disciplina nu functionează cu copilul tău

Disciplina este despre invățare, nu despre pedeapsă. Creșterea cu iubire și înțelegere: Disciplina bazată pe învățare, nu pe pedeapsă

Procesul disciplinarii copilului, sau a-l invata ce inseamna disciplina este foarte util copilului pentru ca va ajută copilul să învețe cum să se comporte - precum și cum să nu se comporte.  Acest proces functioneaza cel mai bine in termeni calmi - adica atunci cand aveti o relație caldă și iubitoare cu copilul dumneavoastră.

Disciplina nu înseamnă întotdeauna - pedeapsă. De fapt, strategiile de disciplină sunt pozitive.

Acestea sunt construite pe baza de discuții și de ascultare și îi îndrumă pe copii spre:

- a sti ce comportament este potrivit, indiferent dacă este acasă, in casa unui prieten, la gradinita sau la scoala
- spre gestionarea propriul comportament și dezvoltarea unor abilități importante cum ar fi abilitatea de a se înțelege bine cu ceilalți.
- spre puterea de a-și intelege propriile sentimente si cum să și le gestioneze.

Cum descriu copiii disciplina?

Am intrebat-o pe fiica mea de 15 ani ce i-a venit in minte atunci cand am spus "disciplina" si raspunsul ei a fost "Inseamna ca trebuie sa invat o lectie, dupa ce fac ceva gresit si sunt pedepsita." Pentru ea, disciplina inseamna a fi pedepsita. Exista doua obiective in disciplina, iar unii dintre noi se blocheaza la primul. Obiectivul imediat (pe termen scurt) este cooperarea. Cand acesta nu ne reuseste, pedepsim.

Al doilea scop al disciplinei (cel pe termen lung) este invatarea copilului. Acesta este sensul original al cuvantului, pe care as dori sa il abordez. Acesta provine din cuvantul latin "disciplina", adica instruire, predare, invatare si cunoastere.

Daca folosim pedeapsa pentru a ne atinge primul scop, cel al cooperarii, nu ne vom atinge al doilea scop, al invatarii. Acest lucru se datoreaza faptului ca motivatia bazata pe teama forteaza un copil sa se indeparteze de experienta proprie si sa se indrepte catre puterea parintelui. Creierul copilului (amigdala) inregistreaza o amenintare si elibereaza un raspuns la stres (lupta, zbor, lesin sau inghet). Ritmul cardiac va creste, viteza de respiratie va creste si tensiunea arteriala va creste pe masura ce va fi deviata la nivelul membrelor. Chiar daca copilul reuseste sa preia ceea ce se spune, informatiile nu vor fi procesate corespunzator sau nu vor fi stocate in memoria pe termen lung.

Neurologul american Dan Siegel ne spune ca disciplina este: "Unul dintre cele mai iubitoare si mai hranitoare lucruri pe care le putem face pentru copii".

Investește timpul in disciplină

Disciplina buna de "invatare" este ceva ce se poate intampla in familii tot timpul, astfel incat copiii sa poata invata lucruri precum autoreglementarea, bunatatea, responsabilitatea, sentimentul de bine si rau si cum arata relatiile sanatoase. Investeste timpul in disciplina si ai fundatia pe care sa construiesti toate celelalte abilitati de viata - gestionarea banilor / a timpului / a intervalului petrecut in fata ecranului, ajutarea in jurul casei, lucrul de la scoala, pastrarea in siguranta a propriei persoane etc.

Iata trei pasi esentiali pentru disciplinare pozitivă:

Creează un sentiment de atașament sigur

Poti face acest lucru in orice moment al vietii sale, insa cel mai mare impact exista intre varsta de 0-5 ani si 9-14 ani. Atasamentul sigur inseamna ca al tau copil dezvolta o incredere generala ca esti receptiv emotional si ca ii vei satisface nevoile. Cercetarea cu privire la atasamentele securizate arata ca, in fluxul vietii de zi cu zi, sa fii "in afara tonului" copilului tau se va intampla aproximativ 70% din timp. Cheia este sa repari aceste potriviri gresite. Acest amestec de a fi in ton si in afara tonului ii va oferi copilului tau nivelurile de conexiune si de stres care il ajuta sa dezvolte atat increderea, cat si abilitati de a face fata diferitelor situatii.

ținteste pe termen scurt și lung, deci gandește-te la ceea ce dorești să obții

Si ce vrei sa-l inveti pe copil? Copiii invata din experienta - ofera-le abilitati eficiente de rezolvare a problemelor si de solutionare a conflictelor si le ei ajuta creierele sa se conecteze intr-o asa maniera incat sa-si poata intarzia satisfactia si sa se poata ocupa in mod flexibil de faptul ca nu le stai in cale. Mai intai, asculta-i activ pentru a-i ajuta sa treaca de la dezamagire (care ar putea parea ca manie / retragere) la ratiune.

Relația ta cu copilul tau este mai importantă decat ceea ce doresti ca el sa învețe

Ai nevoie de o relatie cu el (atasament sigur) pentru ca disciplina (invatarea) sa fie primita. Foloseste o disciplina care pune accent pe relatie si respect, iar invatarea / cooperarea vor urma, rezultand intr-o relatie mai buna. si asa continua - "ce se intampla dupa este dupa".

5 motive pentru care disciplina nu funcționează cu copilul tău

Disciplina este unul din capitolele educatiei de acasa ... insa exista multi parinti care sunt de parere ca nu isi pot educa eficient copilul. Oare de ce? Iata care ar putea fi niste motive. 5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect

Cand parentingul corect da roade...Exista momente in viata fiecarui parinte cand poate vedea, nu fara emotie si satisfactie, ca toata munca si efortul pe care il depune in cresterea si educarea copilului sau da roage.

Fie ca se numeste educatie fie ca se numeste mai pretentios, parenting  - acest efort pe care il depun parintii are nevoie si de mici momente de satisfactie. E foarte frumos sa vezi ca lectiile pe care i le-ai oferit de nenumarate ori copilului tau au fost intelese iar acum sunt practicate pe cont propriu.
Aici sunt 7 momente in care tu, ca parinte -  stii ca ai procedat corect in educarea copilului tau:

4 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 
5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri. 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

referinte: theconversation.com, psychologytoday.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII